Smarter_way_USA

Cum poti sa ai si tu o casa si o masina in 5 ani

26/11/2014 | Diverse | 7,377 views

LiKaShing

Azi am citit un articol foarte interesant in care Li Ka-Shing, cel mai bogat om din Asia, ne explica cum poti sa ai o casa si o masina din banii tai in maxim 5 ani de zile! Suna WOW, dar filozofia lui e chiar interesanta, si zic eu, nu e deloc greu de implementat!

Presupunem ca ai un venit lunar de doar 2000 Ron cu care te poti descurca ok. Daca as fi in locul tau as imparti banii in 5 felii si as face 5 conturi diferite pentru ele.

  • Primul cont (30% din venituri)- 600 Ron
  • Al doilea cont (20% din venituri) – 400 Ron
  • Al treilea cont (15% din venituri) – 300 Ron
  • Al patrulea cont (10% din venituri) – 200 Ron
  • Al cincilea cont (25% din venituri) – 500 Ron

Primul cont va fi folosit pentru cheltuieli de zi cu zi.

Trebuie sa ai un stil de viata simplu si care sa te ajute sa supravietuiesti cu maxim 20 Ron pe zi. Un mic dejun simplu, un ou si o cana de lapte. La pranz un pranz simplu, o gustare si un fruct. La cina, intri in bucatarie si iti gatesti singur propria cina, doua tipuri de legume si un pahar cu lapte inainte de culcare. Cu 20 de Ron pe zi poti face asta. Pentru o luna de zile te poti descurca cu 600 de Ron. Cand esti tanar corpul nu va avea prea multe probleme cu acest tip de alimentatie pentru cativa ani.

Al doilea cont (400 Ron) va fi folosit ca sa-ti faci prieteni si sa-ti extinzi cercul social.

Asta te va ajuta sa fii bine vazut. Poti chelui pe telefon si internet maximum 100 Ron pe luna. Cu restul de 300 Ron vei invita la restaurant 2 persoane pe luna si vei face cinste de cate 150 Ron. Pe cine sa inviti? Intotdeauna sa tii minte sa inviti la restaurant oameni care sunt mai inteligenti decat tine, mai bine conectati decat tine, mai bogati decat tine sau oameni care te-au ajutat in cariera. Fa acest lucru in fiecare luna. Dupa un an, cercul tau de prieteni ar trebui sa genereze valoare mult mai mare decat ai cheltuit tu. Reputatia si influenta ta vor fi recunoscute. De asemenea, iti vei crea imaginea de om bun si generos.

Al treilea cont (300 Ron) va fi folosit ca sa inveti.

In fiecare luna cumpara carti de 50 – 100 Ron. Pentru ca nu ai foarte multi bani pentru partea asta fii foarte atent ce carti cumperi. Cand citesti o carte ia-ti notite si invata cat mai mult din ea. Invata lectiile si strategiile care sunt prezentate acolo. Aplica-le.

Fiecare carte pe care o citesti incearca sa o prezinti altcuiva cu cuvintele tale. Daca impartasesti ceea ce inveti iti vei creste atat gradul de credibilitate cat si nivelul la care esti perceput de altii ca o persoana placuta.  Cand strangi mai multi bani incearca sa participi la traininguri tinute de experti recunoscuti. Ar trebui sa participi lunar la un curs, training sau seminar de 200 Ron. Cand participi la un training bun, nu numai ca inveti lucruri practice si valoroase dar de asemenea intalnesti si cunosti oameni care gandesc asemanator si pe care nu i-ai fi putut intalni altfel.

Al patrulea cont (200 Ron) il vei folosi pentru recreere si vacante.

Poti sa strangi banii deoparte si sa ai o vacanta mai mare pe an sau sa ai mai multe vacante mai scurte si mai mici. Cand pleci in vacanta stai in hoteluri ieftine pentru ca ceea ce conteaza este experienta nu patul in care dormi.

In cativa ani ar trebui sa fi calatorit deja in multe locatii incat sa ai experiente diferite din care ai invatat ceva. Foloseste aceste experiente ca sa te reincarci sufleteste si sa continui sa pui pasiune in munca ta.

Al cincilea cont (500 Ron) il vei folosi pentru investitii.

Pune deoparte 500 de Ron si foloseste-i ca bani pentru a incerca diverse afaceri. Poti incerca diverse tipuri de afaceri micute fara sa risti sa pierzi multi bani. Orice fel de tranzactie care iti aduce un profit este o afacere buna.

Mergi si cauta lucruri pe care le poti cumpara ieftin ca sa le poti vinde mai scump. Chiar daca pierzi bani, nu vei pierde prea mult incat sa te afecteze. In schimb, daca vei face profit, lucrul asta iti va mari increderea in sine si curajul de a incerca si alte strategii si vei avea pe termen lung experienta de a rula o mica afacere adiacenta jobului. Incepe sa castigi constant din aceste investitii si vei putea apoi sa ai siguranta financiara pe termen lung pentru tine si pentru familia ta. Asa incat, orice s-ar intampla cu jobul tau voi avea mereu bani de investit si calitatea vietii tale nu va avea de suferit.

Daca vei folosi aceste strategii si dupa un an de zile venitul tau este tot de 2000 de Ron inseamna ca nu te-ai dezvoltat si nu ai crescut ca persoana. Ar trebui sa-ti fie rusine de tine insuti. Fa-ti o favoare si mergi la supermarket si cumpara o cutie de tofu pe care sa ti-o torni in cap. Pentru ca meriti.

Daca venitul tau a crescut la 3000 Ron pe luna trebuie sa muncesti in continuare din greu. Va trebui sa gasesti un job part-time. Cel mai indicat este sa gasesti o slujba part-time in vanzari. Este o provocare sa vinzi lucruri dar este cel mai rapid mod prin care vei invata arta vanzarii iar abilitatea aceasta iti va folosi si te va rasplati toata viata. Toti antreprenorii de succes sunt foarte buni vanzatori. Au abilitatea de a-si vinde visul si viziunea. De asemenea in vanzari vei intalni o multime de oameni care te pot ajuta in restul carierei tale. Atunci cand esti in vanzari vei invata ce anume se vinde si ce nu se vinde. Invata sa-ti  folosesti instinctul ca sa depistezi ce anume se vinde cel mai bine si la ce reactioneaza piata ca sa iti dezvolti afacerea proprie si sa creezi produse pe care oamenii si le doresc.

Incearca sa-ti cumperi cat mai putine articole de imbracaminte. Hainele si incaltamintea le poti cumpara din belsug atunci cand vei fi bogat. Economiseste banii si mai bine cumpara cadouri pentru cei dragi si spune-le despre planurile si obiectivele tale financiare. Spune-le de ce esti atat de econom. Spune-le despre visurile, obiectivele si directia in care vrei sa te indrepti.

Oamenii de afaceri de pretutindeni au nevoie de ajutor. Ofera-ti ajutorul part-time oriunde vezi o oportunitate. Acest lucru te va ajuta sa-ti imbunatatesti abilitatile si sa-ti disciplinezi vointa. Vei invata sa negociezi si in curand vei fi mai aproape de obiectivele tale financiare.

Dupa al doilea an ar trebui deja sa ai un venit lunar de 5000 de Ron. 3000 de Ron este minimul acceptat, altfel nu vei putea sa tii pasul cu inflatia.

Indiferent cat castigi, intotdeauna tine minte sa-ti imparti veniturile in 5 parti in mod proportional ca la inceput. Intotdeauna fa-te util. Pune mai multi bani deoparte pentru cercul social. Cand iti maresti investitia in cercul social si iti maresti cercul de oameni noi pe care ii cunosti venitul tau creste proportional.

Alte carti de investitii gasiti aici: emag.ro ; librarie.net; libris.ro; bookcity.ro

Creste-ti investitia in dezvoltare personala, intareste-ti increderea in sine, creste investitia in recreere si vacante, extinde-ti orizonturile si creste-ti investitia in viitor iar asta in cele din urma iti va creste veniturile.

Mentine mereu acest echilibru si gradat vei vedea cum incepi sa produci surplus. Acesta este plan de viata. Corpul tau va arata mai bine pe masura ce vei manca mai diversificat si mai sanatos. Vei avea prieteni mai multi si de calitate si vei incepe sa iti creezi mai multe conexiuni care te vor ajuta in viata. Vei avea conditiile financiare sa participi la traininguri mai bune cu experti mai buni si in cele din urma vei fi expus unor proiecte si oportunitati mai mari. In cele din urma vei reusi ca in mod gradat si constant sa iti realizezi diverse visuri si proiecte, iti vei cumpara propria masina si casa din banii tai si vei reusi sa pui bani deoparte pentru viitorul copiilor tai.

Viata poate fi “desenata”. Cariera poate fi planificata. Fericirea poate fi pregatita. Ar trebui sa incepi sa-ti planifici acum.

Cand esti sarac, petrece mai putin timp in casa si mai mult timp afara. Cand esti bogat petrece mai mult timp in casa si mai putin timp afara. Aceasta este arta de a trai.

Cand esti sarac cheltuie bani pentru altii. Cand esti bogat cheltuie bani pentru tine insuti. Cei mai multi oameni fac exact pe dos.

Cand esti sarac fii bun cu altii. Nu calcula prea mult.

Cand esti bogat trebuie sa inveti sa-i lasi pe ceilalti sa fie buni cu tine. Trebuie sa inveti sa fii tu insuti mai bun cu tine.

Cand esti sarac trebuie sa te arunci cu toata puterea inainte si sa-i lasi pe ceilalti sa se foloseasca de tine si de ce stii sa faci. Cand esti bogat trebuie sa inveti sa pastrezi ceea ce ai si sa nu-i lasi pe altii sa se foloseasca de tine. Acestea sunt moduri de a trai pe care cei mai multi oameni nu le inteleg si nu le incearca deloc.

Cand esti sarac, cheltuie bani in asa fel incat oamenii sa observe. Cand esti bogat, nu te da mare. Cheltuie banii fara sa se vada si fara sa fie ostentativ. Cand esti sarac, fii generos. Cand esti bogat nu fii mana sparta. Viata ta ajunge sa fie linistita si echilibrata in felul acesta.

Nu este nimic gresit in a fi tanar. Nu trebuie sa-ti fie frica de saracie. Trebuie doar sa inveti cum sa investesti in tine insuti si sa-ti cresti intelepciunea si statutul. Trebuie sa iti dai seama ce este important in viata si in ce merita sa investesti.

De asemenea trebuie sa inveti ce sa eviti si pe ce anume sa nu-ti cheltuiesti banii. Aceasta este esenta disciplinei.

Incearca sa eviti sa risipesti banii pe haine dar cumpara-ti cateva haine care intr-adevar au “clasa”.

Incearca sa mananci mai putin in oras la restaurant. Gateste-ti singur. Daca totusi mananci in oras, nu manca niciodata singur si intotdeauna plateste TU toata nota. Cand inviti alti oameni in oras, asigura-te ca sunt oameni care au visuri si obiective mai mari decat ale tale si sunt oameni care muncesc mai mult decat tine, oameni de la care ai ce invata.

Odata ce traiul zilnic nu mai este o povara foloseste surplusul pe care l-ai acumulat ca sa-ti urmaresti visurile. Deschide-ti aripile si indrazneste sa visezi! Traieste o viata extraordinara!

Exista o teorie faimoasa la Harvard: “Diferenta intre destinele oamenilor e decisa de modul in care oamenii aceia isi petrec timpul liber intre orele 8Pm si 10PM” Foloseste acele doua ore ca sa inveti lucruri noi, sa participi la activitati noi si care te pot ajuta sa te dezvolti. Daca faci lucrul acesta constant timp de cativa ani, succesul va veni si iti va bate singur la usa.

Indiferent cat vei castiga, adu-ti aminte sa iti imparti veniturile in cinci parti.

Ai grija de corpul tau ca sa fii mereu in forma. Investeste in cercul tau social incat sa intalnesti mereu oameni noi de la care sa inveti ceva. Sa-ti maresti cercul social va avea un impact asupra castigurilor pe care le vei face. Calatoreste in fiecare an si extinde-ti orizonturile. De asemenea fii mereu la curent cu noutatile care apar in domeniul tau de activitate.

Daca urmezi acest plan fara sa te abati, in curand vei vedea un surplus in castigurile tale.

Orice s-a intamplat in trecut, a trecut. Nu te balaci in greselile din trecut. Nu are sens sa plangi si sa regreti pentru ce nu mai poti schimba. Toti oamenii fac greseli. Ceea ce inveti din acele greseli si promisiunea pe care ti-o faci tie insuti ca nu le vei repeta sunt singurele lucruri care conteaza. Cand pierzi anumite oportunitati nu te enerva prea mult pentru ca mereu apar alte oportunitati.

Sa fii in stare sa zambesti atunci cand esti inteles gresit iti va face mereu bine. Cand cineva greseste fata de tine si zambesti cu calm, dai dovada de generozitate. Cand cineva profita de tine si poti sa zambesti, esti deschis la minte. Cand nimeni nu te mai poate ajuta si zambesti, esti intr-o stare de calm. Cand esti in bucluc si poti sa razi in fata lui, esti generos. Cand cineva te priveste de sus si te subestimeaza si poti sa zambesti in acea situatie, esti un om bun.

Sunt multi oameni care se lupta zi de zi sa-si atinga planurile. Nu conteaza daca esti sarac sau bogat. Acestea sunt lectiile pe care le poti invata de la Li Ka-Shing.

Cine este Li Ka-Shing?

  • Are 85 de ani si inca este activ
  • A abandonat scoala la 15 ani si s-a angajat intr-o fabrica unde muncea 16 ore pe zi.
  • Este cel mai bogat om din Asia (in 2013) cu o avere de peste 28 Miliarde de dolari.
  • Afacerile lui au peste 270.000 angajati in 52 de tari
  • Este cel mai mare distribuitor de produse de frumusete si sanatate din lume
  • Este cel mai cunoscut filantrop din Asia cu donatii de peste 1,5 miliarde $
  • A construit un imperiu financiar cu afaceri in: constructii, imobiliare, domeniul bancar, telefonie, televiziune prin satelit, distributie, farma, hoteluri, supermarketuri, transporturi, aeroporturi, productie de otel, porturi)
  • La 85 de ani are acelasi program ca in tinerete. In fiecare dimineata se trezeste la 6 si joaca o ora golf. La pranz, alearga pe banda 15 minute.
  • Nu cheltuie bani pe lucruri scumpe. Pana acum cativa ani a avut un ceas de 50$ pe care il purta mereu. Acum poarte un Seiko.
  • Este considerat un om de afaceri foarte prudent.

Past performance is not an indication of future results. Also, leveraged products can carry a high degree of risk. eToro offers protective measures to manage risk effectively, but in rare occasions it is possible to lose more money than invested. This content is for information and educational purposes only and should not be considered investment advice nor portfolio management.

Daca nu aveti inca cont de tranzactionare la bursa va recomand aceste doua platforme de tranzactionare: https://bit.ly/2TKvVa0si https://bit.ly/inregistrare-xtb

Tags: , , , , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile