Smarter_way_USA

Profituri uriase facute de banci de la inceputul anului. De unde au venit banii

22/11/2016 | Personal | 3,077 views

paul-maior-protv

Cand se plang cel mai tare ca o sa le mearga prost, bancile fac profituri uriase. Cel putin asta reiese din rapoartele financiare din primele noua luni ale anului.

Datele arata cresteri de peste 110 la suta, dar si foarte multi clienti noi. Rezultatele excelente vin dupa ce, in primavara, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ne avertiza ca exista riscuri sistemice fara precedent si ca unele banci s-ar putea prabusi.

In topul bancilor, dupa active si dupa cota de piata, primele trei institutii de anul trecut isi mentin pozitia si pe primele 9 luni din 2016.

De exemplu, BCR a obtinut, la nivel de grup, in primele noua luni, un profit net de peste un sfert de miliard de euro – o crestere cu 26% fata de anul trecut.

Banca de pe locul doi, BRD, marcheaza si ea un profit cu 68% mai mare ca in 2015.

Cea mai spectaculoasa evolutie e la Banca Transilvania, unde raportul arata o crestere fara precedent a profitului – 110%. Veniturile din dobanzi au urcat si ele cu 53% pe primele noua luni din an.

Si nu doar aceste banci au inregistrat cresteri, ci aproape toate, potrivit analistilor.

Paul Maior, analist financiar: “Desi creditele ipotecare au incetinit in ultima perioada, mai exact in ultimele 9 luni de zile, creditele de consum au compensat si au dus rezultatele financiare ale bancilor pe profit.”

Vorbim despre profituri spectaculoase, in conditiile in care seful BNR a anuntat in aprilie ca am putea vedea chiar prabusiri bancare anul acesta.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: “BNR identifica pentru prima oara un risc sistemic sever. In ultimele 6 luni, s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre banci si clienti. Legea privind darea in plata este cea mai cunoscuta initiativa de acest gen.”

Realitatea l-a contrazis pe seful BNR, sustin analistii.

Paul Maior, analist financiar: “Nici legea darii in plata sau legea conversiei creditelor in franci elvetieni nu au afectat foarte mult rezultatele financiare, deoarece marile banci din Romania nu sunt expuse atat de tare pe aceasta moneda.

In Romania sunt 36 de banci, iar anul trecut au obtinut un profit record de 4,87 de miliarde de lei, potrivit BNR. Cel mai probabil, recordul va fi batut si anul acesta, potrivit analistilor.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile