Smarter_way_USA

Bitdefender tot mai aproape de listarea la bursa! Posibil chiar la Bursa de Valori Bucuresti

17/05/2017 | Bursa & Investitii | 2,991 views

După listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiei de servicii medicale Medlife în 2016 și Digi Communications (compania mamă a RCS&RDS) în 2017, se pare că cresc tot mai mult ţansele ca Bitdefender să le calce pe urme în 2018 şi să se listeze poate chiar pe bursa din România.

Drumul către listarea Bitdefender la bursa, a fost desenat cu ajutorul unui personaj cam necunoscut şi anume: Horia Manda, un pionier al fondurilor de private equity și probabil unul dintre cei mai discreți investitori din România.

Familia Talpeș au înțeles repede că deschiderea acționariatului poate dezvolta exponențial businessul Bitdefender, însă primul pas a fost greu. La mijlocul anilor 2000, cei doi matematicieni erau deja curtați de fonduri străine de investiții. L-au ales însă pe Horia Manda aşadar pe 7 decembrie 2007, Florin Talpeș îi vindea 7% din companie, pentru 7 milioane de dolari. Între timp, participația Axxess Capital, compania condusă de Ho­ria Manda plus alţi investitori pri­vaţi, a crescut semnificativ acum ajungând să deţină aproximativ 37,32% din acțiuni.

Privind în urmă, Talpeș este mulțumit de decizia luată. „Acționarii care nu sunt implicați în viața de zi cu zi a companiei pun și altfel de întrebări, văd riscuri acolo unde noi nu vedem, se îngrijorează în momente în care nouă ni se pare că cerul e perfect senin“, spune el.

Conform unor surse de pe piaţa finan­cia­ră Axxess Capital vrea să vândă 25% din BitDefender într-o tranzacţie evaluată între 150 şi 180 de milioane de euro.

Aşadar şi prin urmare, împrietenirea lui Talpeş cu ideea de a vinde o parte din afacere a început să aibă tot mai mult sens, urmând ca în urmă cu câteva zile să remarce progresele Burse de Valori Bucuresti într-un interviu pentru Financial Times.

“Pe bursă am văzut eforturi de a schimba, de a construi un mediu mult mai prietenos în România. Am văzut că s-au întâmplat multe lucruri până acum și probabil vom vedea în viitor tot mai multe companii păstrându-și sediile aici”, a declarat Talpeș, fără detalii privind intențiile Bitdefender.

Aşadar, eu consider ca discuţia nu e dacă se va lista sau nu pe bursă Bitdefender, ci unde anume vor decide şă se listeze. Însă având în vedere ultima declaraţie făcută despre BVB si piaţa de capital din România, sansele sunt din ce in ce mai mari.

De asemenea sunt de părere ca familia Talpeş nu va mai ceda din deţinere, în schimb cel care va vinde va fi Horia Manda (Axxess Capital) pentru a-si marca exitul (asta dacă va considera că e momentul potrivit sa vanda 25% din detinerea de 40% de o mai are la Bitdefender)

Cu afaceri de 387 milioane de lei în 2015, în creștere cu 54% față de anul precedent, Bitdefender este unul dintre cei mai importanți jucători locali pe piața soluțiilor software pentru securitate. Exporturile companiei au însumat 377,9 milioane de lei, respectiv 97,7% din afacerile Bitdefender. Cota este în creștere față de 2014, când s-a atins 95%.

Conform surselor citate, Axxess şi BitDefender i-au angajat pe ban­cherii de la Deutsche Bank să gă­seas­­că investitori care să intre în cel mai puternic grup românesc din IT. În cazul în care Axxess Capital ar găsi investitori la preţul pe care îl cere, întregul grup ar avea o valoare de peste 600 de milioane de euro.

Tags: , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile