Smarter_way_USA

7 lucruri pe care nu le știai despre viața albinelor

18/11/2017 | Diverse | 2,426 views

Albinele, precum furnicile, sunt insecte cu o viaţă socială complexă, care continuă să surprindă chiar şi oamenii de ştiinţă. Ele sunt esenţiale pentru natură, fiind o forţă invizibilă care polenizează peste {etoroCFDrisk}% din plantele pe care cultivăm. În plus, acestea ne furnizează produsele apicole atât de gustoase şi de importante pentru sănătatea noastră.

În continuare vrem să îţi prezentăm câteva curiozităţi despre albine, în cifre.

Știai că… într-un stup sunt aproximativ 60.000 albine?

Într-un stup locuieşte un singur roi, o singură familie de albine. Roiul este alcătuit din trei tipuri de albine: o regină (matca), albinele lucrătoare şi trântorii. Regina sau matca reprezintă mama tuturor albinelor din stup. Într-un stup, aproximativ 90% sunt albine lucrătoare şi 10% trântori.

Știai că… matca depune 2.000 de ouă într-o singura zi?

Regina este singura femelă dezvoltată sexual din stup şi munca acesteia este să facă ouă. La o săptămână de la naştere, matca începe să depună câte 1500-2000 de ouă pe zi. Matca este singura albină din stup care este hrănită exclusiv cu lăptişor de matcă.

Lăptişorul de matcă pur este produs de albinele doici şi, datorită compoziţiei sale complexe, are proprietatea extraordinară de a prelungi durata de viață a ființei care se hrănește cu el în mod sistematic şi de a stimula funcţia reproducătoare. Poate, pentru că se hrăneşte doar cu lăptişor de matcă pur, matca trăieşte de cincizeci de ori mai mult decât o albină lucrătoare şi reuşeşte să depună în fiecare zi un număr atât de mare de ouă. Şi în greutate matca este de două-trei ori mai mare decât o albină lucrătoare.

Știai că… albinele dintr-un stup vizitează 225.000 flori în fiecare zi?

Într-o singură expeditie, o albină vizitează 50-100 de flori. Albinele adună nectarul florilor într-un buzunar stomacal, iar polenul pe picioarele posterioare. Pentru un gram de nectar, o albină trebuie să facă aproximativ 60 de umpleri şi goliri ale acestui buzunar şi să colinde în jur de 1000 de flori. Si toate astea, doar pentru un gram de nectar… Deși rezultatul muncii unei albine pare nesemnificativ, munca lor însumată poate aduna în stup, într-o singură zi, circa 7 kg de nectar.

Știai că… albinele dintr-un stup parcurg 8.000 km pentru 1 kg de miere?

Raza zborului unei albine este de 2-3 kilometri în jurul stupului. În general, o albină parcurge pe perioada vieţii sale aproximativ 800 km. Cauza principală de deces pentru o albină lucrătoare este epuizarea. Muşchii şi aripile albinelor suportă doar un anumit timp de zbor. În momentul atingerii acestui interval de zbor, albina se va afla în incapacitatea de a mai zbura. Poate de aceea albinele au o durată de viaţă de doar 30 de zile.

Știai că… albinele se deplasează cu o viteză medie de 24km/h?

Viteza maximă cu care poate zbura o albină este de 70 km/h, în timp ce, atunci când este încărcată cu polen şi nectar viteza acesteia este de doar 20 km/h.

Știai că… o albină are 12.000 de bătăi din aripi pe minut?

Albinele pot bate din aripi foarte rapid, 200 de bătăi/secundă, de unde rezultă şi bâzâitul specific. Albinele îşi folosesc aripile nu doar pentru a zbura, ci şi pentru a ventila aerul din stup în zilele călduroase, pentru a crea o temperatură optimă şi pentru a deshidrata nectarul cules şi depozitat în stup. Mierea crudă este produsă din nectarul cules din flori, depozitat în fagure şi deshidratat. Albinele elimină apa din nectar prin bătăi ale aripilor, până când rămâne o umiditate de 17%.

Știai că… o albina produce 1/12 dintr-o linguriță de miere?

Albinele lucrătoare culeg nectarul florilor şi îl aduc în stup, unde, printr-un proces foarte complex, acesta se transformă în miere. Mierea stransă vara este folosită ca şi sursă de hrană şi supravieţuire în anotimpul rece, atunci când albinele stau în stup sub formă de ciorchine pentru a încălzi regina şi pe ele însele.

Mierea crudă este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici. Culoarea mierii este dată de substanțele colorate care se găsesc în nectarul cules. Culoarea diferă de la incolor până la neagră. La mierea de nectar predomină culoarea galbenă. Mierea strânsă la începutul primăverii are o culoare de un galben viu, până la portocaliu. Cu timpul, mierea își pierde culoarea inițială, de obicei se închide la culoare, iar în timpul cristalizării se deschide.

La final, aş vrea să te întreb ceva: De ce ai citit cu atâta interes aceste curiozităţi despre albine? De ce din câte insecte sunt pe acest pământ albinele sunt cele care ne trezesc cel mai mult interesul şi simpatia? Poate pentru că albinele sunt singurele insecte care ne oferă cu atâta dărnicie produsele pe care le realizează cu multă trudă?

Cu siguranţă acesta este motivul pentru care albinele sunt îndrăgite şi îngrijite de oameni. Dar ştiai că pe lângă mierea crudă, albinele ne furnizează şi alte produse cum sunt: Lăptişorul de matcă pur, polenul crud, păstura şi propolisul? Acestea poartă denumirea generică de produse apicole şi sunt recunoscute şi utilizate în întreaga lume pentru beneficiile lor extraordinare pentru sănătate.

Tags: , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile