Smarter_way_USA

#pescurt – Stirile business ale zilei 31 mai 2018

31/05/2018 | Bursa & Investitii | 1,633 views

  • ALRO isi continua investitiile in eficienta energetica, protectia mediului si sustenabilitate. Conform Raportului de Sustenabilitate al companiei ce acopera perioada 2012-2017, in ultimii cinci ani ALR si-a redus consumul de energie si a economisit echivalentul anual de energie al unui oras cu doua milioane de locuitori si de asemenea a investit 10 mil. USD in proiecte ce vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Pentru perioada urmatoare strategia companiei vizeaza continuarea implementarii masurilor pentru reducerea consumului de energie concomitent cu maximizarea oportunitatilor de reutilizare sau reciclare a tuturor deseurilor. (Sursa: raport companie)
  • DIGI a anuntat finalizarea procesului de achizitiei operatorului de servicii de telecomunicatii maghiar Invitel Tavkozlesi dupa ce Autoritatea de Concurenta din Ungaria a aprobat tranzactia, valoarea totala a tranzactiei fiind de 135.4 mil. EUR. Odata cu finalizarea tranzactiei, DIGI isi va consolida pozitia pe piata telecom din Ungaria. (Sursa: raport companie)
  • Consiliul de Supraveghere al SNP a aprobat data de 1 iulie 2018 ca data efectiva la care Frank Neel va prelua functia de Membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Downstream Gas. Totodata, directorul diviziei de Downstream Oil al companiei, Neil Anthony Morgan si-a inaintat demisia incepand cu data de 30 noimebrie 2018. (Sursa: ZF)
  • Dupa o serie de stiri nefavorabile Tesla Inc. (US.TSLA) primeste doua vesti bune. Astfel, actiunile companiei au crescut ieri cu 2.5% dupa ce influenta revista Consumer Reports si-a schimbat in bine raportul despre Modelul 3. Mai mult, furnizorul de celule pentru baterii al Tesla, Panasonic, a anuntat ca lucreaza la a dezvolta, in „viitorul apropiat” baterii fara cobalt, component-cheie rar al carui pret a crescut semnificativ in ultima vreme. (Sursa: Reuters)
  • Romcarbon prelungeste contractul incheiat cu KASAKROM CHEMICALS pe o perioada de un an de zile, valoarea contractului fiind de 3.72 mil. RON, echivalentul a peste 10% din cifra de afaceri a companiei. (Sursa: raport companie)
  • Directorul financiar al bancii Royal Bank of Scotland (UK.RBS) Ewen Stevenson si-a dat demisia miercuri in mod neasteptat, in contexul in care banca are planuri in viitorul apropiat de a vinde o parte din detinerile guvernului britanic. (Sursa: Reuters)
  • SIF Moldova decide sa investeasca intr-un nou proiect imobiliar residential in valoare de peste 100 mil. EUR alaturi de dezvoltatorul imobiliard Cityring Property. Proiectul vizeaza constructia a 1,400 apartamente in zona de Nord-Vest a Bucurestiului pe o suprafata de 9 hectare. Pana in prezent SIF Moldova a investit 8 mil. EUR, preluand 50% din proiect. (Sursa: Profit.ro)
  • OMV AG (AT.OMV) a decis sa renunte la activitatea de generare de energie electrica din Turcia, ajungand la un acord de vanzare catre o companie locala a centralei sale de generare pe baza de gaz natural. (Sursa: Reuters)
  • Dupa anuntarea negocierilor intense intre Bell Helicopters si Iar Ghimbav, Airbus Helicopters anunta ca este gata sa inchida linia de ansamblare de la Ghimbav inaugurata in septembrie 2016, daca Romania nu va cumpara cel putin 16 elicoptere H215M, in contextul in care Guvernul a tot amanat aceasta decizie, dar in schimb duce negocieri cu alti producatori. (Sursa: Profit.ro)
  • Bayer AG (BAYN) a primit aprobarea din partea autoritatilor SUA pentru preluarea Monsanto, eliminand astfel un obstacol major in calea realizarea celui mai mare producator de pesticide si seminte din lume. Aprobarea este conditionata de lichidarea unor active in valoare de circa 9 mld. USD. (Sursa: Reuters)
  • Consiliul de Administratie al Conpet a aprobat prelungirea mandatului de director general al lui Dan Silviu Baciu pe o perioade de patru luni, pana in data de 6 octombrie 2018. Dan Baciu are o experienta de peste 29 ani in cadrul Conpet, acesta fiind absolvent al Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti. (Sursa: ZF)
  • SoftBank si Swiss Re (DE.SR9) au confirmat ca au esuat tratativele privind achizitionarea de catre grupul japonez a unei participatii minoritare in grupul de re-asigurari elvetian. Desi initial s-a vorbit de o participate de 33%, apoi de una de 10% in final se pare ca SoftBank si-a pierdut interesul. (Sursa: FT)
  • Medlife anunta finalizarea tranzactia de achizitie a 90% din Ghencea Medical Center companie cu experienta de peste 10 ani pe piata serviciilor medicale, in prezent acoperind peste 25 de specialitati. Compania a inregistrat in 2017 o cifra de afaceri de 8.7 mil. RON, pentru anul 2018 estimandu-se o cresterea a volumului de afaceri cu 20% la 10.44 mil. RON. (Sursa: comunicat companie)
  • Compania Lukoil (DE.LUK) a declarat o crestere de {etoroCFDrisk}% a profitului in T1 2018 ajungand la 1.75 mld. USD fata de aceeasi perioada a anului trecut, crestere influentata si de cresterea pretului petrolului din ultimele lui. (Sursa: FT)
  • Bittnet Systems anunta semnarea unui contract de 450 mii. USD cu un producator de electrocasnice, obiectivul contractului fiind livrarea de echipamente IT si configurare solutii tehnice pentru dezvoltarea capacitatii de productie, termenul de plata este de 30 zile de la data semnarii contractului. (Sursa: comunicat companie)
  • Guvernul englez s-ar putea sa vanda 10% din detinerile in Royal Bank of Scotland (UK.RBS) in valoare de 4 mil. USD, chiar incepand cu saptamana aceasta, detinand in prezent 71% . (Sursa: Reuters)
  • Aerostar Bacau incepe lucrarile la noul punct de lucru de la Aeroportul din Iasi. Compania a anuntat ieri semnarea unui contract de antrepriza in valoare de 5.6 mil. EUR, avand ca obiect lucrarile de autorizare, proiectare, construirea hangar de mentenanta aeronave civile si anexa tehnica pentru punctul de lucru deschis la Iasi. (Sursa: comunicat companie)
  • Netflix (US.NFLX) a depasit pentru prima data Walt Disney Co., devenind cea mai valoroasa companie globala din sectorul de divertisment fiind evaluata joi la circa 153 mld. USD. (Surse: Reuters, FT)
  • Sphera Franchise are in plan deschiderea a 26 de restaurante in acest an (23 restaurante planificate pentru 2018 si 3 unitati ramase de anul trecut) accelerand dezvoltarea companiei avand in vedere ca aceasta obisnuia sa inaugureze 10 – 12 unitati pe an. (Sursa: ZF)
  • Allergan Plc (US.AGN) intentioneaza sa isi vanda diviziile de produse destinate femeilor si de boli infectioase in incercarea de a opri declinul accentuat din ultimul an al pretului actiunilor companiei. (Sursa: Reuters
  • Banca Transilvania a aprobat ieri in AGA, emisiunea obligatiunilor corporative in valoare de pana la 350 mil. EUR cu o maturitate de maxim 10 ani, obligatiunile urmand sa se tranzactioneze pe piata reglementata a BVB. (Sursa: Profit.ro)
  • Twenty-First Century Fox Inc. (US.FOXA) va tine o AGA extraordinara pe 10 iulie pentru a vota in privinta propunerii de fuziune facuta de Walt Disney Co.. CA-ul firmei este in favoarea preluarii desi este la curent si cu intentia Comcast Corp. de a face o oferta concurenta. Totusi, exista zvonuri conform carora Comcast nu va face aceasta propunere daca instanta nu va permite, in luna iunie, achizitia Time Warner de catre AT&T. (Sursa: Reuters)
  • OMV Petrom a reluat operatiunile la rafinaria Petrobrazi, dupa sase saptamani de revizie planificata al carui cost a fost de 45 mil. EUR. In cadrul reviziei s-au efectuat lucrari de mentenanta, inspectii si verificari ale instalatiilor din rafinarie. (Sursa: ZF)
  • Actiunile companiei Exxon Mobil (US.XOM) au crescut cu 3.8% miercuri in perioada de tranzactionare, fiind cea mai mare crestere a pretului actiunilor inregistata din ultimele 19 luni. Tot ieri, actionarii companiei Exxon au refuzat propunerea de a separa functia de presedinte a CA de cea de CEO, Darren Woods mentinand-se in conducerea companiei si in ambele functii. (Surse: MarketWatch, Reuters)
  • Apple Inc. (US.AAPL) a castigat daune de 539 mil. USD intr-un proces de inculcate a unor brevete intentat lui Samsung, primind 140 mil. USD in plus fata de sumele platite deja de compania coreeana. Procesul este urmarit si de alte companii care sunt in litigiu cu Apple, cum ar fi Qaulcomm. (Sursa: Reuters)
  • Conform decizei unui tribunal din California, compania Johnson & Johnson (US.JNJ) trebuie sa plateasca daune totale de 25.7 mil USD fiind acuzati ca produsele lor cu talc contin azbest, ceea ce ar fi provocat cancer unei femei si sotului acesteia. Decizie nu este definitiva dar compania are inca 9,000 de cazuri pe rol in care este acuata ca produsele sale continand talc ar putea provoaca cancer. (Sursa: Reuters)
  • Pretul actiunilor General Electric Co. (US.GE) a scazut ieri cu pana la 8% dupa ce directorul general al companiei, raspunzand la o intrebare a unui analist, nu a putut spune cu certitudine daca GE va oferi dividende in 2019. (Sursa: Reuters)
  • Target Corp. (US.TGT) a raportat ieri profituri trimestriale cu 5% sub asteptarile analistilor desi veniturile totale ale lantului de magazine american su derpasit estimarile pietei cu 1.2%. Acest lucru a condus la o scadere de pana la 5% a pretului actiunilor companiei in tranactionarea after-hours. (Sursa: Reuters)
  • E.ON SE (EOAN), RWE si Vattenfall alaturi de alte companii de utilitati germane ar putea primi o oferta de despagubiri de la guvernul german totalizand pana la un miliard de euro ca urmare a deciziei autoritatilor de la Berlin sa accelereze programul de eliminare a energiei nucleare. (Sursa: Reuters)
  • Comcast Corp a confirmat miercuri ca este pregatita sa faca o oferta in numerar superioara celor de la Disney, oferind peste 52 mld. USD, pentru a cumpara activele media ale Twenty-First Century Fox (US.FOXA). (Sursa: Reuters)
    Doua surse anonime au declarant ca bancile londoneze Barclays (UK.BARC) si Standard Chartered sunt in discutii pentru o posibila fuziune. (Sursa: CNBC)
  • Fabricantul de echipament greu Caterpillar Inc. (US.CAT) are unele dificultati in a tine pasul cu triplarea, in medie, a comenzilor pentru produsele sale din ultimul an din pricina subinvestirii la nivelul furnizorilor sai de mai mica anvergura. (Sursa: Reuters)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile