Smarter_way_USA

Hidrocentrala Portile de fier 1 – Documentar Video

22/07/2018 | Diverse | 4,592 views

Construcţia Hidrocentralei Porţile de Fier I a inceput propriu-zis in septembrie 1964 şi a durat 7 ani, au lucrat la constructia hidrocentralei peste 10 000 de oameni.

In jur de 100 persoare si-au pierdut viata in accidente de munca in timpul lucrarilor. La 16 mai 1972 centrala a fost inaugurata oficial, la inaugurare au participat presedintii din acele vremuri a celor doua state vecine Romania si Iugoslavia, respectiv Nicolae Ceausescu şi Iosif Broz Tito.

Sistemul Portile de Fier I, una din cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare, a aniversat, pe 16 mai 2012, 40 de ani de la inaugurarea oficiala. Lacul sau de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se intinde pe o lungime de peste 270 km de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa.

Lacul include zona Defileului Dunarii, cel mai mare defileu din Europa, cuprins intre localitatile Bazias si Orsova. Compania Hidroelectrica SA, cel mai mare producator de energie din Romania, administreaza amenajarea Dunarii in sectorul Portile de Fier prin Sucursala Hidrocentrale Portile de Fier care include:

Sistemul Portile de Fier I, cu o centrala cu putere instalata de 1166,4 MW precum si centralele Portile de Fier II si Centrala Suplimentara de la Gogosu, cu puterea instalata in prezent de 300 MW si 314 MW la finalul lucrarilor de retehnologizare. Pe Dunare se afla in exploatare aprox 25% din capacitatile de productie ale companiei Hidroelectrica.

Portile de Fier I si II sunt operate in parteneriat cu partea sarba, care detine capacitati de productie similare cu partea romana, mentioneaza aceeasi sursa. Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I a fost ianugurat la 16 mai 1972 si are in componenta pe langa cele doua centrale hidroelectrice si barajul deversor cu 14 campuri, cate 7 pentru fiecare parte, doua ecluze de dimensiune 310 m x 34 m (cate una pentru Romania si Serbia).

Prin dimensiunile sasurilor si prin cadere, ecluzele de la Portile de Fier I se inscriu in lista celor mai mari constructii de acest gen din lume. Ecluza romana a fost pusa in functiune la 3 august 1969, iar primul agregat la 14 august 1972.

Tags: , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile