Smarter_way_USA

#pescurt – Stirile business ale zilei 27 februarie 2019

27/02/2019 | #pescurt | 1,203 views

  • Banca Transilvania a inregistrat venituri nete din dobanzi la nivel de grup de 2.75 mld. RON, in crestere cu 45.4% fata de 2017. Veniturile nete din speze si comisioane preliminare pentru 2018 sunt in crestere cu 24.1%, in timp ce profitul net a crescut cu doar 1.18% fata de anul trecut. Veniturile operationale au crescut cu 35.3%, in timp ce cheltuielile operationale s-au majorat cu 40.8%. La 31 decembrie 2018, TLV inregistra active totale de 77.88 mld. RON, cu 30.2% mai mari decat la sfarsitul anului prece- dent, in timp ce creditele si avansurile nete acordate clientilor au crescut cu 25.7%. De asemenea, TLV propune un dividend brut de 0.17 RON/actiune, echivalentul unui randament de 8.7%, raportat la pretul de inchidere de ieri. (Sursa: raport compa- nie)
  • SIF Moldova a raportat pentru 2018 un profit net de 50.16 mil. RON, in scadere cu 70% fata de anul precedent. Rezultatul glo- bal aferent perioadei a fost de 63.06 mil. RON, in scadere cu 69.4% fata de 2017. Veniturile din dividende, dobanzi si alte veni- turi au fost de 104.7 mil. RON, in crestere cu 30.4% fata de cele inregistrate in 2017, in timp ce castigul net din vanzarea active- lor a scazut cu 43.1% fata de 2017. (Sursa: raport companie)
  • In urma sedintei Consilului de Administratie din 10 ianuarie, Conted a anuntat numirea doamnei Popovici Adriana in functia de Director General al societatii. (Sursa: comunicat companie)
  • Fiat Chrysler Automobiles NV (US.FCAU) a anuntat ieri ca vor investi 4.5 mld. USD in 5 fabrici pentru a produce noi modele Jeep pentru a concura cu SUV-urile produse de rivalii sai General Motors Co si Ford Motor Co. De asemenea, compania a anuntat reduceri de personal la fabrica din Rockford, Illinois, urmand sa concedieze in jur de 1,371 de angajati. (Sursa: Reuters)
  • Un judecator federal i-a dat termen pana pe 11 martie lui Elon Musk pentru a da explicatii cu privire la postarile sale de pe Twitter, pentru a nu fi retinut in urma incalcarii acordului cu SEC. Pe 19 februarie, Musk a publicat pe Twitter estimari cu privire la productia companiei Tesla (US.TSLA) pentru 2019. (Sursa: Reuters)
  • Actionarii companiei braziliene Embraer SA au aprobat ieri acordul ce prevede vanzarea a 80% din divizia de aeronave comerci- ale companiei Boeing Co. (US.BA). In continuare ramane ca tranzactia in valoare de 4.2 mld. USD sa obtina acordul autoritatilor de reglementare la nivel global. (Sursa: Reuters)
  • Consiliul de Administratie al Electrica a aprobat valoarea planului de investitii pentru 2019, respectiv 739 milioane RON, din care 710 milioane RON reprezinta investitiile filialelor de distributie. In luna februarie, ANRE a publicat un plan de investitii de 608 milioane RON (termeni reali 2018) pentru filialele de distributie ale Electrica. (Sursa: comunicat companie)
  • Anul trecut, veniturile nete din dobanzi ale Patria Bank au scazut cu 2% fata de 2017, in timp ce venitul total din exploatare a urcat cu 6%. Banca si-a redus pierderea operationala cu 95% si a reusit sa revina pe profit net, pentru prima data dupa 2013. Rezultatul anului 2018 inregistrat de companie este un profit net de 495 mii lei. Atat veniturile, cat si indicatorii de profit si-au ratat tintele bugetate. (Sursa: comunicat companie)
  • Romgaz a anuntat ca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi referitor la un control efectuat in anul 2016. Prejudiciul constatat s-ar ridica la peste 200 mil. lei, hotararea fiind solutionata definitiv la data de 19 februarie de catre Curtea de Apel de la Alba Iulia. Curtea de Conturi sustine ca Romgaz a livrat pe piata reglementata o cantitate de gaz din productia interna mai mare de- cat era obligat si la un pret mai mic decat cel de pe piata libera, valoarea estimativa a abaterii fiind de 177.9 mil. lei. (Sursa: ZF)
  • Societatea Gastrom, unde SIF Transilvania este actionar majoritar detinand 70.3% din actiunile companiei, propune un dividend brut de 5.09 lei/actiune, dorind repartizarea a 99.83% din profitul net realizat in 2018, echivalent a 1.56 mil. RON. (Sursa: comunicat companie)
  • Samsung Electronics Co Ltd (US.SMSN) a anuntat ieri ca va lansa noul telefon pliabil ce va putea fi utilizat in reteaua 5G in luna aprilie si va costa aproape 2,000 USD. Modelul Galaxy Fold va fi disponibil pentru vanzare pe 26 aprilie. Compania a anuntat de asemenea noi produse precum castile wireless Galaxy Buds, ce se vor putea fi incarcate wireless. (Sursa: Reuters)
  • Audi (DE.NSU) planuieste sa elimine un nivel al managementului sau in jur de 10% din pozitiile executive pentru a reduce costu- rile companiei. Audi tinteste sa reduca cu 15 mld. EUR costurile pana in 2022. (Sursa: Reuters)
  • Statele membre UE au aprobat o revizuire a regulilor privind drepturile de autor ce ar putea determina companii precum Goo- gle (US.GOOG) sau Facebook Inc sa plateasca autorii pentru fragmenele de stiri publicate si sa filtreze continutul protejat pe Youtube sau Instagram. (Sursa: Reuters)
  • Romgaz a cerut un studiu privind oportunitatea de intrare pe piata romaneasca a ingrasamintelor chimice, urmand sa plateasca 1 mil. RON pentru acesta. Compania ia in calcul dezvoltarea afacerilor prin abordarea de noi piete, iar prin acest studiu evalu- eaza oportunitatea de a construi de la zero sau de a cumpara un combinat chimic deja existent. (Sursa: Economica.net)
  • Purcari vrea sa plateasca dividende aferente profitului din 2018, compania nu a prezentat inca o propunere de dividend, decizia cu privire la suma alocata urmand sa fie stabilita la urmatoarea AGA. (Sursa: ZF)
  • Pe 18 februarie, s-a finalizat conversia a 1.2 milioane de titluri Digi Communications (DIGI) din actiuni de clasa A in actiuni de clasa B. Acestea din urma au fost alocate catre companie, urmand sa fie oferite catre directori si angajati printr-un program de stock option. In urma conversiei, capitalul social al Digi a scazut la 6.81 milioane EUR. (Sursa: comunicat companie)
  • Alphabet Inc (US.GOOG) a anuntat ieri ca va achizitiona compania Alooma, specializata in migrarea datelor, fara a da detalii cu privire la valoarea tranzactiei. Alooma a atras 15 mil. USD din partea unor investitori precum Sequoia Capital sau Lightspeed. Prin aceasta achizitie, Google incearca sa tina pasul cu Amazon si Microsoft pe partea de cloud. (Sursa: Reuters)
  • Walmart Inc (US.WMT) a raportat peste asteptari, marcand 4 ani de crestere continua a vanzarilor in SUA. Compania a inregis- trat venituri totale trimestriale de 138.8 mld. USD, in crestere cu 1.9% fata de aceeasi perioada a anului trecut si depasind as- teptarile cu 150 mil. USD. Vanzarile trimestriale in magazinele din SUA deschise de mai mult de un an au crescut cu 4.2%, in timp ce cele online au crescut cu 43% in linie cu cele din trimestrul anterior. Walmart estimeaza pentru anul curent o crestere a vanzarilor de 2.5 – 3% si o crestere a vanzarilor online de 35%. (Sursa: Reuters)
  • Ford Motor Co (US.F) a anuntat ieri ca inchiderea fabricii ce producea camioane in America de Sud va duce la eliminarea a mai mult de 2,700 de locuri de munca, aceasta decizie fiind parte a strategiei globale de restructurare a companiei pentru a reduce pierderile din anumite regiuni. (Sursa: Reuters)
  • Glencore Plc (UK.GLEN) planuieste sa reduca productia din Congo, unde desfasoara una dintre cele mai mari operatiuni de ex- tractie a cuprului si a cobaltului. Reducerea productiei ar putea fi una temporara, compania cautand noi modalitati pentru a extrage cuprul. (Sursa: Reuters)
  • Conpet a anuntat numirea dnei. Dumitrache Mihaela in functia de Director General Adjunct incepand cu 18 februarie 2019, avand un mandat de 4 ani. Conpet a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor in data de 26/27 martie, pe ordinea de zi aflandu-se declansarea procedurii de majorare de capital cu valoarea terenurilor detinute in baza a 48 de certifi- cate de drepturi de proprietate. Suprafata terenurilor depaseste 554 de mii mp, acestea nefiind inca evaluate. (Sursa: comuni- cat companie)
  • Transelectrica a demarat la inceputul lunii curente lucrarile de retehnologizare complete a Statiei Electrice de Transformare Craiova Nord, fiind o investitie de 9.88 mil. EUR. Contractul a fost semnat in anul 2018, avand ca termen estimat de finalizare a lucrarilor anul 2020. (Sursa: comunicat companie)
  • Life Is Hard a raportat o cifra de afaceri neta de 4.92 mil. RON, in crestere cu 27.77% fata de 2017 datorita cresterii veniturilor din vanzarea marfurilor (de aprox. 15 ori) si celor din productia vanduta (+1.22%), atingand un maxim post-listare. Totusi, profitul operational a crescut cu numai 4.1%, afectat de cresterea puternica a cheltuielilor cu marfurile, personalul si amor- tizarea, iar din cauza majorarii pierderii financiare, profitul net a scazut cu 8.6%, la cel mai mic nivel dupa 2013. (Sursa: raport companie)
  • Autoritatea de supraveghere din Germania a interzis utilizarea pozitiilor short pentru actiunile Wirecard AG (DE.WDI) pana pe 18 aprilie din cauza volatilitatii provocate in urma publicarii unui raport al Financial Times ce este acum sub investigatie. (Sursa: Reuters)
  • Producatorul japonez Honda Motor Co. Ltd. (US.HMC) ar putea inchide fabrica din Marea Britanie in 2022, determinand o posibila pierdere a 3,500 de locuri de munca. Anul trecut, Honda a produs aproximativ 160,00 de vehicule in fabrica din sudul Angliei. (Sursa: Reuters)
  • MedLife a raportat o cifra de afaceri de 794 mil. RON in 2018, in crestere cu 27.5% fata de anul precedent, in timp ce liniile de afaceri s-au majorat de la un an la altul: Clinicile +40%, Spitale +40.5% sau Vanzari corporative +17%. Rezultatul net de 16.4 mil. RON este in crestere cu 88.1% fata de 2017, iar reducerea pierderii financiare cu 29.3% fata de anul anterior a avut un impact pozitiv asupra rezultatului net. (Sursa: raport companie)
  • SIF Transilvania propune un dividend brut de 0.0121 RON/actiune, avand un randament de 5.58% raportat la pretul mediu de tranzactionare din perioada 1.01.2018 – 31.12.2018. (Sursa: comunicat companie)
  • Artrom a raportat venituri totale consolidate de 1.39 mld. RON in 2018, in crestere cu 30.1% fata de anul precedent. Profitul din exploatare aproape s-a dublat fata de anul anterior, inregistrand 82.43 mil. RON in 2018. Profitul net de 56.57 mil. RON a fost in crestere cu 71.1% fata de 2017. (Sursa: raport companie)
  • Fondul Proprietatea propune un dividend de 0.0903 RON/actiune corespunzator profitului aferent anului 2018, avand un ran- dament de 10.2% de la momentul anuntului. (Sursa: ZF)
  • Conglomeratul chinez HNA si-a redus detinerea in Deutsche Bank (DBK) la 6.3%, anterior detinand o participatie de 7.64%. In ciuda reducerii detinerii de actiuni, HNA ramane unul dintre cei mai mare actionari Deutsche Bank. (Sursa: Reuters)
  • Mattel Inc (US.MAT) a anuntat vineri estimari ale EBITDA de 350 – 400 mil. USD, fiind sub asteptarile pietei de 480 mil. USD pentru 2019, anuntand de asemenea o scadere a cererii pentru papusile Barbie. Pretul actiunilor a scazut cu peste 18% in tim- pul sedintei de tranzactionare, fiind cea mai mare scadere din ultimii 20 de ani. (Sursa: Reuters)
  • Amazon.com Inc (US.AMZN) a anuntat vineri ca va investi 700 mil. USD in Rivian Automotive LLC, companie americana ce produce camionete electrice. Amazon ar putea utiliza vehiculele produse de Rivian pentru a-si imbunatati reteaua logistica. (Sursa: Reuters)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile