Smarter_way_USA

Cum sa vinzi si sa faci bani facand fotografii

29/04/2014 | Bursa & Investitii | 6,431 views

Cati bani poate castiga un fotograf prin siteurile de fotografie stock?
Aceasta depinde de site si de marimea si calitatea fotografiilor. Unele siteuri microstock accepta imagini incepand de la 2 MP in sus dar de obicei se cer rezolutii de cel putin 3 sau 4 megapixeli. In general, fotografiile cu rezolutie mare cresc vanzarile deoarce majoritatea cumparatorilor prefera imaginile de dimensiuni cat mai mari. In functie de marimea fotografiei si de politica siteului stock, un fotograf poate fi platit cu sume cuprinse intre 20 centi si zeci de dolari pentru fiecare download al unei imagini.

Poate nu pare mult, dar sa facem un mic calcul. Sa presupunem ca un fotograf are 100 de imagini pe un site care plateste 50 centi pentru fiecare download. Daca fiecare imagine este downloadata (in medie) de 10 ori pe luna asta inseamna ca fotograful va castiga 500 dolari pe luna pentru imagini care altfel ar fi ramas neutilizate pe calculatorul fotografului. Daca aceste fotografii sunt vandute si pe alt site venitul poate creste substantial.

Royalty Free Stock Photography

Unele siteuri stock (ca de exemplu ShutterStock) pot comericaliza fotografiile dumneavoastra in mai multe moduri. Adica pe siteul principal imaginile sunt vandute la un pret mai mic, iar fotograful primeste 20 – 50 centi/download (dar, de obicei, in acest caz sunt downladate frecvent) iar pe alte siteuri afiliate imaginile sunt vandute la preturi mult mai mari si fotograful primeste o suma mult mai mare, de la cativa dolari la cateva zeci de dolari (dar pe aceste siteuri afiliate imaginile sunt cumparate mult mai rar).

Intodeauna fotografului trebuie sa i se ceara acordul pentru ca imaginile sale sa fie vandute si pe alte siteuri afiliate, in afara siteului de baza. Bineinteles, cat de mult vinde un fotograf pe un site de tip stock depinde de calitatea si originalitatea imaginii si de modul in care siteul respectiv isi promoveaza si isi vinde fotografiile. In general, cu cat aveti mai multe fotografii pe un site cu atat cresc sansele de a castiga mai multi bani. In cazul fotografiei stock conteaza atat calitatea cat si cantitatea imaginilor pentru a va creste castigurile.

Ce fotografii pot fi vandute?
Teoretic, orice fotografie. Bineinteles, siteurile stock nu accepta imagini pornografice, fotografii care promoveaza violenta sau care au continut ilegal. Imaginile nu trebuie sa contina nume de produse sau marci, nume de companii sau sigle ale unor companii. Imaginile nu trebuie sa contina materiale pentru care fotograful nu detine copyright, de tipul picturilor, alte fotografii cu copyright, logo-uri, obiecte de arta, reclame, sculpturi, expoziti protejate de copyright. Fotografiile puse la vanzare pe un site trebuie sa apartina fotografului, sa fie realizate de acesta, fotograful detinand drepturi totale asupra imagini respective.



Este interzisa preluarea si folosirea imaginilor gasite sau preluate de pe alte siteuri sau de pe domenii publice. Acestea sunt reguli generale practicate de marea majoritate a siteurilor de fotografie stock. Totusi, este recomandat ca de fiecare data cand va inregistrati pe un site, sa cititi regulile acestuia privitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o fotografie, deoarce este posibil sa existe anumite reguli particulare. In general siteurile stock prefera imaginile comerciale si din acest motiv este posibil ca fotografiile mai comune, de tipul apusurilor sau pozelor cu animale sa nu se vanda foarte bine decat daca sunt intr-adevar deosebite si de o calitate exceptionala.

Cum pot fi trimise fotografii pe un site stock?
Exista mai multe moduri de a trimite fotografii. In principiu, imaginile pot fi trimse sau uploadate pe un site stock prin FTP (file transfer protocol), prin upload HTML sau prin upload ActiveX. Cea mai usoara si accesibila modalitate este uploadul HTML si majoritatea siteurilor il folosesc. Imaginile sunt preluate direct prin intermediul paginii de upload a siteului respectiv. Pentru uploadul FTP aveti nevoie de un clinet FTP (de exemplu CuteFTP) care trebuie instalat pe calculatorul dumneavoastra, cu ajutorul caruia va conectati la serverul FTP al siteului conform instructiunilor furnizate de acesta.

aparate foto digitale

Trimiterea imaginilor prin ActiveX presupune instalarea unui ActiveX uploader. Utilizatorii care folosesc Machintosh, Linux sau versiuni mai vechi de Windows pot intampina probleme cu ActiveX uploader. Numarul de imagini pe care le puteti uploada pe un site intr-o zi variaza. De obicei, este vorba de un numar mare de imagini, 30, 50 sau mai multe iar unele siteuri au un numar nelimitat de imagini ce pot fi uploadate. Unele siteuri stock au proceduri diferite de upload pentru vectori fata de fotografii, asa ca daca va intereseaza acest aspect cititi cu atentie instructiunile de pe siteul respectiv.

Cum se face plata?
Plata se poate face in mai multe moduri si majoritatea siteurilor ofera fotografului diferite optiuni. Una dintre cele mai comune metode de plata o reprezinta cecul. Siteul emite un cec cu suma datorata fotografului, cecul este expediat prin posta si banii pot fi incasati la o banca locala. Din pacate, in Romanaia procedura de incasare a unui cec este destul de greoaie si dureza ceva timp, dar totusi banii se pot incasa. O alta metoda de plata ese prin PayPal, deasemenea folosita de numeroase siteuri, iar in anumite cazuri, plata se poate face si prin transferul sumei in contul bancar al fotografului. Plata se face numai atunci cand suma datorata fotografului atinge o anumita limita (intre 50 si 100 dolari, difera de la site la site). Unele siteuri efectueaza plati doar atunci can fotograful o cere iar altele efectueaza plati periodic, de obicei lunar. Un numar mic de siteuri platesc fotografilor mai rar, de obicei trimestrial.

Royalty Free Stock Photography

Ce este o declaratie de model sau de proprietate (model/property release)?
O declaratie de model (model release) este un document care trebuie sa insoteasca orice fotografie ce contine o persoana (model) identificabila. Declaratia de model trebuie semnata de persoana (persoanele) din fotografie si prin acest act modelul se declara de acord cu folosirea fotografiei in scopuri comerciale, sau alte scopuri, cu exceptia celor defaimatoare, ilegale sau controversate. Declaratia este necesara chiar si in cazul autoportretului, a fotografiei unei persoane decedate, a fotografiilor cu copii (declaratia trebuie semnata de tutore sau de unul din parinti). Declaratiile sunt tipice fiecarui site stock si se downloadeaza de pe siteul respectiv.

O declaratie de proprietate este un acord scris intre fotograf si detinatorul unei proprietati (casa, monument etc) care apare in imaginile fotografului. Prin acest acord, proprietarul acorda fotografului dreptul de a folosi fotografia in scopuri comerciale. Anumite siteuri cer ca declaratia de model/proprietate sa fie trimisa odata cu fotografia/imaginea corespunzatoare, iar altele accepta imaginile fara declaratie, cu conditia ca aceasta sa poata fi furnizata la cerere.

Ce drepturi detine fotograful asupra imaginilor vandute prin intermediul unui site stock?
Intotdeauna cititi cu atentie Termenii si Conditiile siteului de fotografie stock pentru a afla ce drepturi are fotograful/autorul imaginii. In mod normal, toate drepturile cu privire la fotografia uploadata, copyright, etc ii revin autorului. Nici un titlu si nici copyrightul nu se transfera sub nici o forma siteului stock sau altei parti. Fotograful are dreptul sa dezactiveze sau sa stearga oricand orice imagine din portofoliul sau de pe site. De retinut ca fotograful este responsabil pentru orice lege incalcata de imaginile sale (de exemplu incalcarea copyright-lui).

Se poate vinde aceeasi imagine pe mai multe siteuri?
Acest lucru depinde de Termenii si Conditiile unui anumit site de tip stock. Daca siteul este non exclusiv, aceasta inseamna ca imaginile vandute prin intermediul acelui site pot fi uploadate si vandute si pe alte siteuri (evident tot non exclusive). Din fericire, majoritatea siteurilor microstock sunt non exclusive, asa ca un fotograf poate trimite aceleasi fotografii la mai multe siteuri, cresacadu-si profiturile. Daca un site este exclusiv, aceasta inseamna ca fotografiile uplodate pe acesta nu pot fi vandute si pe alte agentii de tip stock.

Royalty Free Stock Photography

Designeri
Cum pot cumpara imagini de pe un site de fotografie stock?
In primul rand trebuie sa gasiti siteul potrivit pentru nevoile dumneavoastra. Exista diferente intre siteurile stock in ceea ce priveste calitatea fotografiilor, preturile, tipurile de licenta acordate cu fotografia, etc. Imaginile pot fi cumparate fie pe baza unui abonament pe o anumita perioada (1, 3, 6 luni, 1 an) sau direct, prin downloadul unei singure fotografii. Daca aveti nevoie de un numar mare de imagini sau aveti nevoi de fotografii de-a lungul unei perioade mai lungi de timp, ar fi indicat sa va orientati catre siteuri pe baza de abonament, deoarce in acest fel veti economisi bani. Daca aveti nevoie de imagini doar ocazional, atunci cel mai bine este sa cumparati imagini direct, prind download individual, fara abonament, de pe siteuri care ofera aceasta optiune.

De retinut ca atunci cand cumparati o singura fotografie veti plati un pret mai mare pe imagine decat in cazul in care cumparati mai multe imagini. Unele siteuri (de exemplu Dreamstime, ScanStockPhoto, etc) necesita cumpararea de credite, la un anumit pret dupa care acestea pot fi folosite pentru a cumpara imagini. Fotografiile pot fi achizitionate de pe unele siteuri si pe un CD expediat prin posta. Dupa ce ati gasit un site stock potrivi, urmeaza sa va inregistrati. Inregistrarea este gratuita. De cele mai multe ori plata imaginilor se poate face online cu carti de credit iar unele siteuri accepta si alte metode: Pay Pal, InVoice, etc.

Cum pot fi folosite imaginile cumparate de pe un site stock?
Majoritatea siteurilor stock acorda o licenta de tip royalty-free cumparatorului. Imaginile royalty free pot fi folosite pentru brosuri, pliante, siteuri web, prezentari multimedia, anteturi, carti de vizita, reviste, magazine, carti, carti online, felicitari, decorarea spatiilor publice, a birourilor, restaurantelor, magazinelor, uz personal. O imagine nu poate fi folosita mai mult de un anumit numar de ori, stabilt de fiecare site in parte ( intre 200.000 si 500.000). Cumparatorul nu are dreptul sa revanda imaginea royalty free achizitionata de pe un site stock. Imaginea poate fi modificata dar cel care a modificat-o nu poate obtine drept de copyright asupa ei.

Fiecare site are propriile sale reguli cu privire la modul in care imaginile pot fi utilizate de aceea este obligatoriu sa cititi regulamentul siteului si Termenii si Conditiile. Se presupune ca in momentul in care downloadati o imagine ati fost de acord cu conditiile impuse de site.

Royalty Free Stock Photography

Ce tipuri de licenta se acorda cu fotografiile?
Majoritatea siteurilor de fotografie stock acorda cumparatorului o licenta de tip royalty-free. Aceasta licenta acorda dreptul de folosire nelimitata a imaginii in orice mediu si in conditiile specificate in termenii de licenta ai siteului respectiv. Royalty-free inseamna ca platiti pentru fotografie o singura data si apoi o puteti folosi practic nelimitat, cu cateva exceptii. Cu alte cuvinte, nu exita taxe de licenta, cu exceptia pretului imaginii. Un alt tip de licenta opus licentei royalty free, acordat mai rar de siteurile microstock, este licenta rights-managed. O fotografie rights-managed necesita o licenta individuala specifica cu privire la utilizarea si audienta fotografiei si este mai scupma decat licenta royalty-free.

Pot fi revandute imaginile cumparate de la o agentie de tip stock?
Cumparatorul nu are dreptul sa revanda imaginea royalty free achizitionata de pe un site stock sau templateuri realizate folosind acea imagine. Imaginea poate fi modificata dar cel care a modificat-o nu poate obtine drept de copyright asupa ei. Mai nou, siteurile stock ofera asa numitele licente extinse care, pentru un pret mai mare, acorda dreptul cumparatorului de a distribui imaginea intr-un numar mai mare de copii (pana la cateva milioane), permit utilizarea imaginii in realizarea de templateuri, calendare, imprimeuri pe diverse suporturi (de exemplu tricouri), etc. si ulterior comercializarea acestora.

In plus exista agentii care ofera spre vanzare drepturile totale asupra unei imagini. Evident in acest caz pretul este mult mai mare dar cumparatorul devine proprietarul imaginii, fotograful nu mai are nici un drept de comercializare a acesteia si imaginea poate fi folosita in orice mod (atata imp cat utilizarea fotografiei nu lezeaza imaginea modelului sau a fotografului, deci se exclude de exemplu utilizarea imagini in pornografie, instigare la violenta, etc.) Exemple de siteuri care vand drepturile asupra unei imagini: Dreamstime, Fotolia.

Tags: , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile