Cei ce mă cunosc, ştiu faptul că sunt mega fan, Elon Musk! Omul e genial, un foarte mare vizionar, un exemplu mirobolant în antreprenoriat şi în principiu e un model bun de urmat.
Dupa cum stiti, din ce v-am scris în articolul anterior, Donald Trump a decis sa RENEGOCIEZE condiţiile Acordului de la Paris sau chiar să retragă America în caz contrar, motiv pentru care Elon Musk, a hotărât sa iasă din achipa de consilieri ai lui Donald Trump … OK.
Haideti sa analizam putin situatia!
Acordul de la Paris, încheiat în noiembrie 2015 şi semnat de 195 de ţări, inclusiv SUA, vizează limitarea creşterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale. Statele Unite, care se află pe locul doi în lume, după China, în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră, se angajaseră să reducă aceste emisii pânâ în 2025 cu 26%-28% faţă de nivelul din 2005.
Aşasar, din câte am înţeles eu din declaraţiile lui Donald Trump, omu a afirmat că este dispus să negocieze un NOU acord asupra schimbărilor climatice dar a precizat foarte clar un lucru absolut firesc şi anume „în termeni echitabili pentru Statele Unite“.
De ce il afecteaza acest lucru pe Elon Musk?
Poi dintr-un motiv foarte simplu. Facusem la un moment dat socotealea si Tesla + SpaceX traiau din deduceri fiscale, subventii si contracte cu statul ce insemnau binisor peste 50% din cifra de afaceri. Şi nici în aceste condiţii, Tesla, care vinde maşini care costă 100,000 dolari, deocamdată cu greu reuşeşte să fie profitabilă. Însă, DA, eu sunt foarte optimist în privinţa viitorului acestei companii.
Printre multe alte detalii interesante, pe pagina 33 a documentului realizat de către cei de la Devonshire Research Group LLC, sunt mentionate subventiile primite de Tesla:
Gigafactory incentives: 1,2 miliarde dolari, subventie din partea statului Nevada, Zero-emission credits: 500 milioane dolari, subventie din partea guvernului statului California, Federal EV tax credits: 285 milioane de dolari, subventie din partea guvernului federal SUA, etc, iar din materialul de mai jos, aflăm că numai în anul 2014 Tesla s-a împrumutat cu 2,3 miliarde de dolari cu dobânda reală negativă:
http://davidstockmanscontracorner.com/tesla-bonfire-of-the-money-printers-vanities/
Aşadar, acestea fiind spuse, PE LÂNGĂ FAPTUL CĂ, evident, Acordul de la Paris are un scop bun şi că sper şi eu ca America să renegocieze condiţiile în aşa fel încât să se rezolve situaţia şi să fie din nou membră, Elon Musk, a avut motive EVIDENTE pentru care s-a retras din echipa de consilieri ai lui Trump, şi DA, aceste motive sunt în mare parte legate de fundamente financiare, că altfel, cu siguranţă avea multă altă treabă pe planeta asta decât să facă parte din acel consiliu. Haideţi să fim realişti!
Vom vedea în perioada următoare ce se va mai întâmpla, însă un lucru e sigur, Elon Musk îşi face treaba foarte bine şi nu are nevoie de prezenţa în consiliul respectiv iar Donald Trump eu unu consider că nu e aşa rău pe cum e prezentat.
Din echipa de consilieri economici mai fac parte, printre alții, directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, șeful Walt Disney, Bog Iger și Ginni Rometty, directorul general al IBM, aşadar încă “mai are balta peşte”
Tags: Acordul de la Paris, clima, Donald Trump, Elon Musk, subventii, Tesla