Smarter_way_USA

Scandalul abia incepe. Boureanu a ajuns unde poate merita dar cazul dezvaluie ceva extrem de grav pentru Politia Romana

11/06/2017 | Lume nebuna | 6,138 views

Fostul deputat Cristian Boureanu este arestat preventiv pentru ultraj, o măsură normală pentru cineva care agresează și jignește un polițist. Dar povestea asta are și aspecte foarte grave pentru Poliția Romana.

Boureanu nu are nicio justificare

Jignirea unui polițist sau agresarea lui sunt fapte extrem de grave care nu pot avea justificare. Înregistrarea video prezentată de Poliția Rutieră ca ”filmul întreg” îl arată pe fostul deputat lovind cu genunchiul un polițist.

Asta știm cu certitudine și asta este o faptă extrem de gravă, inadmisibilă cu atât mai mult cu cât face așa ceva un fost parlamentar.

Sub nicio formă și pentru niciun motiv nu te apuci să lovești un polițist: asta e fapta certa pe care o vedem din înregistrarea video prezentată de Poliția Rutieră ca ”filmul întreg”.

Acesta nu e „filmul întreg”, este doar o parte din ceea ce s-a filmat acolo. Poliția are obligația să prezinte tot, pentru că există câteva semne de întrebare foarte grave.

Faptul ca face așa ceva un fost parlamentar e cu atât mai grav. Justiția ar trebui să fie aspră cu Boureanu pe fond. În faza aceasta, judecătorii au decis arestarea preventivă a fostului parlamentar, ceea ce reprezintă o măsură justă și normală.

Însă, povestea asta nu are numai aspectul acesta și nu poate fi tratata unilateral.

Politistul care dezonoreaza uniforma

Un polițist nu este un om oarecare de pe stradă. Este un om al legii care respectă legea și procedurile, nu răspunde provocărilor cum ar răspunde orice individ de pe stradă.

Are control asupra propriei persoane și e instruit să respecte niște reguli stricte pentru orice situație… teoretic. Practic, ce vedem în înregistrarea video cu Boureanu e jenant pentru Poliția Română.

Înregistrarea video prezentată de Poliția Română ca ”filmul întreg” expune, pe lângă atitudinea anormală a lui Boureanu și agresarea polițistului, aspecte la fel de grave pentru Poliție. Polițistul cu care se ceartă fostul parlamentar pare că nu este mai bun ca Boureanu.

Eu aud în înregistrarea asta un polițist care nici el nu se comporta normal. Se întinde la discuții pe un ton și cu un limbaj jenant. Pare că Boureanu se ceartă cu un interlop cu patru clase, care e mai preocupat să fie cameraman amator decât să aplice legea.

Polițistul se pierde în amenințări despre cum o aduce el pe prietena lui de la Antena 3, despre cum „îl face” el pe Boureanu, repetă cuvintele obscene pe care Boureanu le-ar fi spus.

Spun ”le-ar fi spus” pentru că nu e o certitudine.

Nu sunt filmate aceste lucruri sau filmările nu sunt prezentate ca să nu mai avem niciun dubiu. Vedem doar un polițist care, pe un ton și un limbaj incalificabil, povestește ceva. Auzim, de fapt un polițist care prin atitudinea lui agravează situația, în loc să aplice procedura legală.

E un comportament la fel de greșit ca cel al fostului parlamentar.

Este inadmisibil, în orice situație, ca un polițist să răspundă cu aceeași măsură unui suspect, să treacă la amenințări cu lucruri care nu au nicio legătură cu activitatea pentru care e plătit. Nu plătim polițiști ca să facă filmulețe cu telefonul mobil pentru prietenii lor de la Antena 3 sau orice altă televiziune.

La finalul înregistrării video pare că polițistul îi dă un pumn înapoi lui Boureanu, în plină figură. Imaginile nu sunt clare și exact atunci ”se termină” înregistrarea publicată de Poliția Rutieră pe pagina de Facebook a instituției.

Nu se ajungea aici, dacă de la bun început, dacă polițiștii treceau la reținerea acestuia fără alte discuții, amenințări, cocoșeli. În cazul de față, polițistul a dezonorat uniforma, comportamentul lui, așa cum se vede pe înregistrarea video, este nepotrivit.

Leziunile lui Boureanu trebuie explicate de Politia Romana

Fapta unui suspect nu poate justifica răspuns abuziv al polițistului. Forța se folosește numai pentru a impune respectarea legii, nu pentru a ”pedepsi” pe cont propriu suspectul. Justiția stabilește pedepsele pe care le merită fiecare, nu vreun polițist de capul lui, în secția de poliție.

Presa a relatat că Boureanu a ajuns la spital și acolo medicii au constatat că are traumatisme. Sunt lucruri grave.

Cristian Boureanu a fost dus la audieri vineri, în jurul orei 16.00, după ce a fost externat de la Spitalul „Floreasca” din Capitală, unde a fost dus în noaptea de joi spre vineri, având un traumatism cranio-cerebral şi o fractură de sinus maxilar, afirmau surse medicale, spune realitatea.net.

Mie îmi vine greu să cred că, fiind vorba de o persoană publică, își permiteau să îl agreseze în secția de poliție, dar nu exclud așa ceva.

Am avut un coleg presă, reporter monden, care a fost bătut într-o secție de poliție. Am văzut cazuri grave, dovedite în justiție, unele în care chiar s-a ajuns la moartea unui suspect bătut într-o secție de poliție. Boureanu este însă o persoană foarte cunoscută, cu capacitatea de a angaja avocați foarte buni, polițiștii știu asta și de aceea cred că nu îndrăzneau să-l agreseze în secția de poliție.

Am auzit comentatori, unii cunoscuți cum e Lucian Mândruță, lăsând să se înțeleagă că Boureanu merita să fie puțin ”căpăcit” de polițiști pentru comportamentul lui. Am ascultat șocat o emisiune de radio în care Mândruță se hlizea pe tema asta.

A văzut mulți oameni simpli răspândind ideea asta pe rețele sociale. Este o foarte mare greșeală această abordare.

Boureanu s-a comportat inadmisibil, dar asta nu poate justifica sub nicio forma comiterea unor fapte și mai grave și nerespectarea procedurii legale. El trebuie pedepsit de o instanță, nu agresat în secția de poliție. Dacă vreun polițist a făcut asta, ar trebui să ajungă și el la arest.

Nu e de inteles ca un politist sa devina un bataus de ocazie

Pe finalul înregistrării video pare că polițistul agresat de Boureanu îi dă un pumn în figură imediat.

Nu se vede foarte clar și Poliția nu a prezentat alte înregistrări din care să înțelegem reacția polițistului agresat.

Veți spune că e de înțeles. Boureanu l-a lovit pe polițist și polițistul e om. Veți spune e normal să riposteze cu un pumn în gură pentru că și voi făceați la fel. Da, dar voi nu sunteți polițiști.

Nu e normal să reacționeze un polițist ca un om oarecare, cu atât mai mult cu cât știa și spunea că Boureanu e băut. El este polițist pentru ca are control, este instruit să își gândească reacțiile, știe legea și o respectă, nu o încalcă. Legea interzice astfel de reacții.

Polițistul lovit răspunde cu forța necesară pentru a-l încătușa pe agresor, nu îi dă și el pumni în gură, nu se răzbună apoi în secția de poliție lovind mai departe suspectul.

Dacă sunt colegi ai polițistului care i-au permis să îl agreseze pe Boureanu, în secția de poliție, trebuie toți dați afară și trimiși în judecată, pentru că e foarte grav. Există acest fapt indubitabil relatat de presă al traumatismelor pe care Boureanu le are și care trebuie explicate de Poliția Română.

Cazul Boureanu reprezintă o situație foarte gravă, pe care nu trebuie să o tratăm unilateral. Agresarea oricărei persoane reținute, într-o secție de Poliție, e ceva extrem, extrem de grav.

CEDO spune clar: Daca suspectul s-a ranit singur in sectia de politie, e vina Politiei

Există și posibilitatea logică, momentan de luat în calcul, că Boureanu s-a rănit singur. Aici CEDO spune clar: Din momentul reținerii, Politia e răspunzătoare pentru persoana reținută. Dacă își face rău singura, CEDO a stabilit ca e tot vina Politiei. Dacă un suspect e batut de alt suspect intr-o sectie de politie, tot vina Politiei este.

Așadar, Boureanu a greșit și e arestat. Asta e o măsură justificată și bună.

Dar polițistul din înregistrare nu este mai breaz ca fostul parlamentar. Spune lucruri pe care nu ar trebui să le spună un polițist. Face ceva ce nu are nicio legătură cu procedura de aplicat într-o astfel de situație. E mai preocupat să filmeze pentru ”prietena de la Antena 3”, decât să aplice procedura legală. Întreaga lui atitudine agravează lucrurile.

În plus are un limbaj inadmisibil pentru un polițist, un limbaj care te face să te întrebi dacă acest om are mai mult de patru clase. Te face sa te întrebi cum se fac angajările în Poliția Română. Polițistul cu care se ceartă Boureanu se comportă exact ca un individ oarecare luat la harță cu un altul într-o cârciumă.

Suspecților li se aplică procedura legală, nu amenințări cu Antena 3, remarci despre cât de beat e suspectul și târguieli ca la colțul blocului. Toate acestea au agravat situația și l-au determinat pe Boureanu să lovească polițistul.

Desigur, indiferent cât de penibil se comportă un polițist, nimic nu justifică agresarea lui. Boureanu nu are scuze.

Polițistul trebuia să îl rețină de la bun început pe suspect, fără alte discuții inutile și nepotrivite.

Singurele lucruri pe care trebuia să le spună polițistul erau: Domnule, incălcați legea X / articolul Y, ca atare, conform legii Z, aticolul Q, luăm măsura conducerii dumneavoastră la secția de poliție în vederea efectuării actelor premergătoare.

Politia a făcut foarte bine să îl rețină, în final, pe Boureanu, dar constatăm că cel puțin un polițist a avut un comportament care nu are nicio legătură cu procedurile legale într-o astfel de situație.

Filmul mai conține un detaliu important: ce spune ofițerul de la Poliția Rutieră care își întreabă colegul ce s-a întâmplat. După ce aude de la colegul lui că Boureanu l-ar fi înjurat și ar fi arătat gesturi obscene, acest polițist spune: ”Îi dați amendă la Legea 61”.

Acest polițist încerca să-l ajute de Boureanu. Legea 61 se referă la provocarea de scandal. Înjurăturile la adresa unui polițist sunt infracțiunea de ultraj, o faptă mult mai gravă. Nu sunt o simplă provocare de scandal.

Procurorul a făcut foarte bine să înceapă urmărirea penală împotriva lui Boureanu pentru ultraj. Imaginea cu acesta lovind polițistul e clară, fapta e indubitabilă. Instanta a luat decizia necesară să îl aresteze preventiv, arătând societății că așa ceva nu este tolerat.

Nicio societate civilizată nu poate accepta agresarea unui polițist. Aici nu poate exista indulgență sau înțelegere.

Dar, Politia Română trebuie să ne explice clar condițiile în care suspectul a ajuns să aibă leziuni grave. Abuzul fizic împotriva unui suspect e ilegal și nicio societate nu poate tolera așa ceva.

Dacă Boureanu a fost rănit pentru că s-a opus reținerii și s-a impus folosirea forței, ca să fie dus la secție, acest lucru trebuie explicat clar de Politia Română și e necesar ca această instituție să ofere toate înregistrările video, ca să vedem ce s-a întâmplat.

Ce a postat Poliția Rutieră pe Facebook nu ne lămurește, amplifică scandalul. Arată un Boureanu cu atitudine scandaloasă, care face pe grozavul și agresează un polițist, dar auzim și un polițist care nu e mai breaz ca fostul parlamentar, pentru că agravează situația în loc să aplice legea scurt și fără discuții.

Sursa: malinbot.wordpress.com

Tags: , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile