De ce nu accept să dau consultanţă gratuită?

20/11/2017 | Bursa & Investitii, Personal | 5,576 views

1. Fiindca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite. Consultatia este rodul muncii unui specialist.

2. Fiindca nu iti spun „sa faci cum zic eu”, ci te ajut sa iei cea mai buna decizie, in cunostiinta de cauza si argumentat.

3. Fiindca, daca primesti consultatia gratis, nu vei mai pune pret pe ea. Doar „ce e moka, nu e de calitate”.

4. Fiindca am in spate peste 15 ani de experienta profesionala, examene, cursuri si zeci de mii de pagini citite. Si pentru toate astea, eu am platit un pret.

5. Fiindca noaptea trecuta am stat pana la doua sa citesc, in timp ce tu dormeai. Sau duminica am rontait un articol de specialitate timp de cateva ore, in timp ce tu erai la piscina sau la shopping.

6. Fiindca ziua mea are tot 24 de ore, la fel ca si a ta, si nici tie nu iti ajunge timpul.

7. Fiindca tu vei castiga indirect bani de pe urma opiniei mele („scutesti” banii de consultatie si, in plus, bucurandu-te de sanatate, vei putea produce bani). Acelasi drept il am si eu: sa castig bani de pe urma muncii mele.

8. Fiindca nu toate cazurile asemanatoare (cum zici tu) sunt la fel, iar eu, ca sa iti dau cea mai buna opinie, trebuie sa studiez cazul, documentele, particularitatile si, de multe ori, sa ma duc din nou la studiu, ca poate a aparut ceva intre timp, in avantajul tau.

9. Fiindca trebuie sa studiez aproape zilnic ca sa iti pot da un raspuns argumentat si actual.

10. Fiindca discriminez alti oameni care apreciaza munca mea si ma platesc pentru ea. Stii, ”fraierii” aia care se programeaza si vin la cabinet…

11. Fiindca imi respect profesia si colegii si nu pot profesa pe un tarif de zero lei.

12. Fiindca prefer sa aleg singur sa ajut oameni in nevoie, activitati civice sau voluntariat si sunt implicat suficient in proiectele mele cat sa imi aduca satisfactie. Tu in ce proiecte de caritate crezi sau te implici?

13. Fiindca, de cele mai multe ori, nu am primit nici macar un “multumesc” pentru sfaturile si rodul muncii mele oferite gratis.

14. Fiindca, la randul meu, respect fiecare specialist pe domeniul lui. Nu ma tund singur si nici gratis; nu imi repar singur masina sau centrala, si nici gratis; nu imi pun parchet si gresie singur, si nici gratis.

15. Fiindca, in profesia mea, 1 + 1 nu fac 2 de fiecare data. Pot face +3 sau -5. Depinde, nu exista nici doi oameni la fel, nici doua situatii cu aceeasi evolutie.

Citeste si: Mi se tot spune ca ma pricep “sa-mi vand marfa” si ca am o mega putere de convingere

Nu este un mesaj personal, e insa un mesaj cu care rezonez si in care cred. Si pe care te rog sa il intelegi asa cum a fost el scris.

Imi iubesc munca, si o fac cu multa pasiune. Dar trebuie, la randul tau, sa intelegi ca, asa cum pentru tine meseria ta este si un mod de a te intretine (nu doar un hobby), si eu, la randul meu, am facturi de platit, timp putin si visuri multe de implinit.

Si, din pacate, nu le pot plati cu pasiune…

Tags: , , ,

Magazine recomandate pentru shopping online:


Elefant.ro FashionDays EvoMag.ro CEL.ro Answear Aoro Carturesti logo QuickMobile dEpurtat PC Garage


  • Psihologul Va Raspunde

    Te contrazic. Dau o PRIMA (si unica) sesiune gratuita, oferita neconditionat, oricui o cere. Este mai degraba cunoastere reciproca, verificare a CHIMIEI potrivite. Ce ma fac daca iar vine unul care imi cere sa il ajut sa castige premiul cel mare la loterie, folosind forta nelimitata a mintii umane? M-as fi simtit vinovat daca i-as fi luat banii in prealabil! Nu e vina lui daca a gresit usa…
    Desigur ca imi rezerv dreptul de a stabili unilateral DURATA sesiunii gratuite, precum si CONTNUTUL EI. Pana si stomatologii profesionisti ofera o EVALUARE GRATUITA. Desi instrumentarul sterilizat folosit de ei cu aceasta ocazie a costat bani. Doar medicul chirurg cere banii INAINTE, pentru ca nu are garantia ca te mai trezesti dupa operatie. Si inca cineva, in cea mai veche profesie, deoarece nu poate da garantii.
    Personal, ofer GARANTIE 200%, adica primesti banii inapoi, si poti pastra ce ai invatat chiar daca nu esti multumit. Pentru ca STIU ca ofer calitate!