Aproximativ 7,2 milioane de români au strâns până acum 43 de miliarde de lei în conturile lor de pensie privată. Numeroasele zvonuri recente privind desfiinţarea Pilonului II sau suspendarea contribuţiilor virate fac necesare lămuriri privind miza acestuia.
Guvernul PSD are în plan o reformă a sistemului de pensii, iar principala ţintă ochită este Pilonul II, cel al pensiilor private, la banii căruia râvneşte pentru a acoperi deficitul sistemului public, din ce în ce mai nesustenabil. Deşi a negat în mod oficial intenţia de a naţionaliza sau desfiinţa Pilonul II, adică de a lua banii de aici şi de a-i duce la bugetul de stat, temerile există, mai ales după ce deja a fost redus procentul virat către fondurile de pensii administrate privat. În lumina acestui scandal, vă prezentăm pe scurt ce înseamnă pensia privată obligatorie, ce fac administratorii cu banii din conturi şi când şi cum putem beneficia de pensia privată.
Ce reprezintă Pilonul II
Pensia privată obligatorie, numită şi Pilonul II, a fost introdusă în 2008 şi era obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani. Acest tip de pensie era opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani.
Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuţia de asigurări sociale (CAS) plătită de toţi românii către bugetul public este direcţionată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare şi investirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparţin societăţilor de administrare, ci românilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privată a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Când a demarat acest sistem, procentul a fost de 2% şi a crescut cu 0,5% în fiecare an, până în 2010 când, din cauza crizei economice, Guvernul a fost nevoit să îngheţe pentru mai mulţi ani contribuţia. Deşi în 2018 aceasta trebuia să crească de la nivelul de 5,1% la 6%, Executivul a scăzut acest procent la 3,{etoroCFDrisk}%, cu pretextul transferului contribuţiilor de la angajator la angajat şi a majorării salariului brut.
Astfel, în prezent, statul reţine din salariul unui român o cotă de 25% de CAS, iar din aceasta 3,{etoroCFDrisk}% sunt viraţi în conturile românilor din Pilonul II. Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citate de Agerpres, existau, la finalul lunii martie, 7,111 milioane de participanţi la fondurile de pensii private obligatorii. Totodată, acestea aveau active în valoare de aproximativ 42,53 miliarde de lei, la 31 martie 2018, în creştere cu 25,22% faţă de nivelul de la 31 martie 2017.
Această sumă reprezintă atât contribuţiile virate de români în cei peste 10 ani de la înfiinţarea Pilonului II, dar şi rezultatele investiţiilor derulate de administratorii fondurilor.
Ce este contul de pensie privată
Spre deosebire de sistemul de Stat (Pilonul I) bazat pe solidaritatea între generaţii, de tip „pay as you go”, unde nu există conturi individuale, iar banii sunt plătiţi imediat pensionarilor actuali, fondurile de pensii private (fie obligatorii sau facultative) sunt constituite prin contribuţiile individuale ale participanţilor, fiind administrate de către societăţi private. Odată ce ai aderat la un fond de pensii administrate privat – Pilon II, vei avea un cont individual în care se virează contribuţiile şi transferurile de disponibilităţi, precum şi rezultatele investirii acestor contribuţii.
Cum afli dacă ai bani în contul de pensie privată
Ca participant la Pilonul II de pensii, poţi afla rapid şi simplu care este suma totală aflată în contul personal şi structura investiţiilor realizate cu banii tăi. Pentru a afla aceste detalii, mai întâi trebuie să ştii ce administrator gestionează pensia ta.
Dacă nu ştii, poţi cere această informaţie chiar şi online de la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Apoi, restul detaliilor le afli direct de la administrator. La cererea ta, vei primi datele de login pentru contul online şi vei putea verifica oricând ce se întâmplă cu banii tăi.
Când şi cum primeşti pensia
Dreptul la pensia privată se deschide la momentul pensionării, în concordanţă cu vârsta de pensionare din sistemul public. Dacă te pensionezi anticipat şi nu ai destui bani în cont pentru a primit regulat o pensie privată, banii vor fi încasaţi sub formă de plată unică. După pensionare, pensia privată va fi încasată sub forma unei sume plătite periodic participantului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public de pensii. Procedura şi cuantumul de plată ar urma să fie reglementate printr-o lege distinctă, care încă nu a fost adoptată.
Însă banii economisiţi în contul tău individual Pilon II nu se pierd, orice-ar fi. Ei sunt lăsaţi moştenire în cazul decesului participantului, fie în contul de pensie al moştenitorilor, dacă şi aceştia sunt participanţi la Pilonul II, fie se poate beneficia de ei imediat, dacă moştenitorii sunt minori sau nu economisesc printr-o pensie administrată privat. De asemenea, în cazul invalidităţii participantului, acesta va primi banii economisiţi înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare, de asemenea sub formă de plată unică.
Ce administrator să alegi
Pentru că sunt banii tăi, este important să ştii ce se întâmplă cu ei. De aceea, este bine să decizi ce administrator îţi va gestiona fondurile acumulate încă de la început, când te angajezi. Dacă nu optezi tu pentru un administrator, îţi va fi alocat unul din oficiu. În timp, ai posibilitatea să îţi schimbi administratorul, dacă nu eşti mulţumit de cel actual.
În prezent, există şapte administratori de pensii private, respectiv: Fondul NN, Fondul AZT Viitorul Tău, Fondul Metropolitan Life, Fondul Vital, Fondul Aripi, Fondul BCR şi Fondul BRD. Există două tipuri de fonduri de pensii, în funcţie de investiţiile pe care le fac: cu grad de risc mediu şi cu grad de risc ridicat. Există un singur fond cu risc ridicat, şi anume Aripi. Celelalte sunt cu risc mediu.
Ce fac administratorii cu banii
Administratorii fondurilor de pensii private preiau contribuţia ta şi o investesc împreună cu contribuţiile altor participanţi, deci există un avantaj de volum, prezentându-ţi periodic situaţia investiţiilor. Sumele acumulate sunt investite în special în titluri de stat emise de guvernul României şi în acţiuni la companii cu rating A, listate la Bursa de Valori Bucureşti. Aceste plasamente prezintă risc minim şi sunt preferate şi de administratorii privaţi pentru a le garanta viitorilor pensionari că vor primi cel puţin sumele nete cu care au contribuit.
De ce vrea statul banii din Pilonul II
Reducerea şi îmbătrânirea populaţiei înseamnă presiuni tot mai mari pe umerii sistemului public de pensii, care trebuie să susţină, cu tot mai puţini contributori (salariaţi plătitori de contribuţii sociale), un număr tot mai mare de beneficiari (pensionari din sistemul public). Bugetul public de pensii al României este de mulţi ani pe deficit, iar el se agravează continuu.
Pentru a astupa această gaură, Guvernul a redus iniţial contribuţiile virate către Pilonul II la 3,{etoroCFDrisk}% şi a majorat cota de contribuţii sociale reţinută angajatului la 25%. Însă problemele încă există, iar cel mai recent plan a fost cel al suspendării plăţii contribuţiilor către Pilonul II în perioada iulie-decembrie 2018 pentru ca aceşti bani să rămână la bugetul de stat. Acesta a fost retras, dar ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a spus că la finalul lunii iunie Guvernul va prezenta un concept de modificare a sistemului actual.
APAPR a solicitat în repetate rânduri Guvernului să prezinte public şi să justifice necesitatea de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat, pentru ca fiecare participant la Pilonul II să poată decide în mod conştient şi informat cu privire la siguranţa sa financiară în viitor. Solicitările au rămas fără răspuns din partea Guvernului.
sursa: adevarul.ro
Tags: contributii, pensii, pensii private, pilonul 2, sistemul de pensii