Smarter_way_USA

#pescurt – Stirile business ale zilei 9 mai 2018

09/05/2018 | Bursa & Investitii | 1,680 views

  • Bursa de Valori Bucuresti a raportat in aceasta dimineata un profit net aferent T1 2018, in valoare de 4.03 mil. RON, in crestere cu 42% fata de T1 2017. La nivelul veniturilor operationale BVB a inregistrat o crestere de 29% fata aceeasi perioada a anului precedent la 11.9 mil. RON, in timp ce cheltuielile operationale au crescut cu 14% la 7.13 mil. RON. In primul trimestru al anului 2018, valoarea tranzactiilor a fost de 3.78 mld. RON in crestere cu 30% fata de anul precedent. (Sursa: raport companie)
  • Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa, a semnat un contract cu Alumiunium Pachiney pentru implementarea tehnologiei AP12LE la uzina din Slatina. Aceasta tehnologie consta intr-un nou model de cuva de electroliza cu un consum redus de energie, care va permite companiei reducerea cantitatii de energie electrica necesara pentru producerea aluminiului. Constructia propriu-zisa a cuvelor cu consum redus este programata in septembrie 2018. De asemenea Alro este in discutie cu UBS si Deutsche Bank pentru a primi consultanta in vederea unor alternative de finantare pe bursa. (Sursa: raport companie, ZF)
  • Carl Icahn si Darwin Deason, doi dintre actionarii Xerox Corp (US.XRX) care detin impreuna 15% din companie si se opun acordului de preluare negociat Fujifilm Holdings, au anuntat ca ar accepta o oferta 100% in cash dar la un pret de 40 USD/actiune, cu 43% peste cel agreat initial de Xerox si Fuji. (Sursa: Reuters)
  • Conform unui document vizualizat de Reuters, ValueAct Capital Partners a achizitionat o pozitie de 1.2 mld. USD in Citigroup Inc. (US.C), circa 0.66% din capitalizarea bancii, citand ca motive riscul redus, stabilitatea veniturilor si estimarea proprie ca Citi va distribui catre actionari in urmatorii doi ani cu 10 mld. USD mai mult decat afirma in prezent. Firma a afirmat si ca adauga „in mod oportunist” la pozitia deja existenta. (Sursa: Reuters)
  • Takeda Pharmaceutical a ajuns la un acord pentru achizitia producatorului de medicamente pentru boli rare Shire (UK.SHP) in schimbul a 45.3 mld. GBP. Daca va fi aprobata de actionari si autoritatile relevante fuziunea ar urma sa propulseze Takeda in top 10 al producatorilor de medicamente la nivel global. (Sursa: Reuters)
  • Siemens AG (SIE) a ajuns la un acord de principiu cu sindicatele germane in privinta planurilor de concedieri (anuntate in noiembrie la 3,400 de posturi) si restructurare a diviziilor sale de Energie si Gaze si Industrii Procesatoare si Motoare. (Sursa: Reuters)
  • Twitter Inc. (US.TWTR) isi indeamna toti cei peste 330 mil. de utilizatori sa isi schimbe parolele dupa ce o eroare in sistemul sau descoperita recent a lasat vizibile catre angajatii companiei aceste date, altminteri secretizate, pentru cateva luni. (Sursa: Reuters)
  • Conform a trei surse ramase anomime, compania americana de cablu TV Comcast Corp. intentioneaza sa mobilizeze fonduri de pana la 60 mld. USD pentru a face o oferta 100% in cash pentru achizitia activelor media pe care Twenty-First Century Fox Inc. agrease sa le vanda catre Walt Disney Co. (US.DIS) in schimbul unui pachet de actiuni US.DIS evaluate la 64 mld. USD. (Sursa: Reuters)
  • Potrivit a doua surse ramase anonime Walmart Inc. (US.WMT) ar urma sa anunte achizitionarea a 60% din cel mai mare magazin online al Indiei, Flipkart. Potrivit uneia dintre aceste surse Amazon.com Inc. va cumpara si ea 15% din compania indiana in schimbul a 3 mld. USD. (Sursa: Reuters)
  • Grupul Banca Transilvania a vandut divizia de leasing operational, BT Operational Leasing, catre compania Autonom ce ofera servicii de inchirieri auto. (Sursa: profit.ro)
  • Transelectrica ar putea incasa o taxa pentru schimburile programate de energie electrica de 600 de euro pentru fiecare GWh care este exportat, importat sau tranziteaza Romania. ANRE intentioneaza sa majoreze taxa pentru schimburile programate cu 20% de la 500 euro/GWh la 600 euro/GWh. Decizia ANRE de majorare a taxei de import, export sau tranzit se suprapune unui proiect de extindere regionala a companiei. (Sursa: profit.ro)
  • Un sondaj Reuters/Ipsos publicat duminica arata ca circa {etoroCFDrisk}% din utilizatorii Facebook (US.FB) au rămas activi si dupa scandalul Cambridge Analytica. (Sursa: Reuters)
  • Nestle (DE.NESR) a incheiat un acord global cu Starbucks prin care acesta e de acord sa plateasca 7.15 miliarde de dolari pentru a primi dreptul de a comercializa produsele companiei americane in afara cafenelelor Starbucks. Compania americana a declarant luni ca va utiliza banii pentru a grabi procesele de rascumparari, iar intelegerea se va reflecta in valoarea EPS in cel tarziu 2021. Nestle se astepta ca acordul sa fie integrat in nivelul veniturilor din anul 2019. (Sursa: Reuters)
  • Compania IAR Ghimbav a facut public raportul de evaluare ce are ca scop estimarea valorii de piata a actiunilor IARV, elaborat ca urmare a cererii SIF3 de a se retrage din actionariat. Evaluarea a urmarit doua modele, modelul DCF si modelul evaluarii relative pe baza multiplilor de piata. In urma evaluarii prin metoda DCF s-a obtinut o valoare de 9.34 lei/actiune (actiunea avand un potential de crestere de 8.6% fata de ultima inchidere de vineri) iar in urma evaluarii pe baza multiplilor de piata s-a obtinut o valoare de 9.25 lei/actiune (actiunea avand un potential de crestere de 7.55%). ( Sursa: raport companie)
  • Banca Transilvania a anuntat vineri, achizitia suplimentara a unei cote de 5.42% ( 1.3 mil. actiuni) din Victoriabank, tranzactia fiind in valoare de 25 mil. RON. In urma achizitionarii pachetului suplimentar de actiuni, TLV detine o participatie de 72% din banca din Republica Moldova. (Sursa: ZF)
  • Consiliul de Supraveghere al companiei Transelectrica, a anuntat vineri ca incepand cu data de 7 mai 2018, Adrian Costantin Rusu, angajat in cadrul TEL de peste 20 de ani si absolvent al Facultatii de Electrotehnica si Energie Bucuresti, va fi noul director general al companiei. (Sursa: ZF)
  • Compania de asigurari American International Group Inc (US.AIG) a raportat o scadere de 21% a profitului in T1/2018 fapt ce a condus la o scadere intraday de pana la 9% a pretului actiunilor sale. Totusi, compania a reusit prima reducere de rezerve a diviziei sale de asigurari generale din 2016 si pana in prezent, respectiv cu 104 mil. USD. (Sursa: Reuters)
  • Erste Bank Group a raportat in aceasta dimineata un profit net aferent T1 2018 de 402.6 mil.EUR, in crestere cu 18.8% fata de T1 2017. Veniturile bancare au crescut cu aproximativ 2% la 1.65 mld. EUR, in timp ce cheltuielile operationale au crescut cu 4.6% la 1.06 mld. EUR, avand o influenta negativa asupra rezultatului operational ce a scazut cu 2.1% la 586.6 mil. RON. Activitatea de creditare s-a intensificat, la sfarsitul primului trimestru EBS inregistrand credite acordate catre retail in valoare de 142.06 mld. EUR in crestere cu 6.8% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Deoarece in anumite zone geografice in care Erste Bank isi desfasoara activitatea, politica monetara a intrat intr-o etapa de normalizare, depozitele atrase au crescut fata de T1 2017 cu 7.3% la 155.5 mld. EUR. Sursa: raport companie)
  • In aceasta dimineata, BRD a raportat un profit net aferent T1 2018 de 414 mil. RON, in crestere cu 25.6% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Veniturile nete bancare s-au majorat fata de T1 2017 cu 11.4% la la 724 mil. RON, evolutie determinata de cresterea veniturilor din dobanzi cu 14.2% la 465 mil. RON. In ceea ce priveste cheltuielile operationale, acestea au crescut nesemnificativ cu 0.2% la 385 mil. RON, evolutia lor avand o influenta pozitiva asupra rezultatului operational ce a crescut cu 27.5% la 339 mil. RON. Conform raportului BRD, activitatea de creditare continua sa fie sustinuta de cererea puternica din partea persoanelor fizice, in timp ce creditarea catre sectorul companiilor ramane oarecum modesta. (Sursa: raport companie)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile