Smarter_way_USA

#pescurt – Stirile business ale zilei 25 iunie 2018

25/06/2018 | Bursa & Investitii | 2,804 views

  • Brian Krzanich, directorul general al Intel Corp. (US.INTC), a demisionat ieri dupa descoperirea unei relatii amoroase consensuale cu o persoana angajata a aceleiasi companii. Ramane de vazut daca schimbarea va afecta compania care si-a ridicat recent estimarile de vanzari si profit pentru T2/2018, acestea ajungand cu 3.7%, respectiv 16.5% peste asteptarile pietei. (Sursa: Reuters)
  • SIF5 a hotarat in sedinta CA din 25 iunie 2018 vanzarea pachetului de 1.02 mld. actiuni BCR catre Erste Group Bank, valoarea tranzactiei insumand peste 140 mil. EUR. Conform comunicatului emis de SIF5, pentru finalizarea tranzactiei compania va initia negocierile pe aspect de detaliu ale contractului de vanzare-cumparare, ulterior asteptand aprobarile din partea Adunarii Generale a Actionarilor respectiv Consiliul de Supraveghere si Banca Centrala Europeana. (Sursa: comunicat companie)
  • Compania americana Qualcomm Inc. (US.QCOM) a extins pana pe 22 iunie oferta de achizitie pentru NXP Semiconductors NV pentru 44 mld. USD (propunerea initiala fiind in octombrie 2016), desi nu au primit inca acordul din partea autoritatilor chineze in ciuda declaratiilor anterioare. (Sursa: Reuters)
  • Radu Caprau va prelua din octombrie 2018 conducerea activitatii de Downstream Oil, dupa ce acesta a fost desemnat in functie de Consiliul de Supraveghere al SNP. Numirea noului director a fost facuta pentru perioada ramasa din mandatul lui Neil Anthony Morgan (a demisionat in luna mai 2018) pana in data de 16 aprilie 2019. (Sursa: ZF)
  • Autoritatile germane au hotarat ca investitorii care au dat in judecata Volkswagen (DE.VOW) pentru ca nu au fost informati in timp de manipularea testelor de noxe, pot cere daune si de la actionarii majoritari a Porsche SE, familiile Porsche and Piech (detin 52% din totalul actiunilor cu drept de vot DE.VOW). Daunele cerute de investitorii din toata lumea se ridica la 9 mld. EUR, acestia afirmand ca nu s-au putut proteja impotriva scaderii drastice a preturilor odata cu depistarea falificariilor testelor. (Sursa: Reuters)
  • DIGI anunta incheierea la data de 15 iunie 2018 a unui contract de tranzitie cu Antena TV prin intermediul filialei din Romania, RCS&RDS, ca urmarea a acestui contract urmand sa se stinga toate litigiile dintre RCS&RDS si Antena Group. De asemenea RCS&RDS impreuna cu Antena Group a incheiat un contract de retransmisie in baza caruia se va continua distribuirea canalelor Antena TV in regim pay-tv. (Sursa: comunicat companie)
  • Walmart (US.WMT) primeste aprobarea autoritatiilor antitrust braziliene sa-si vanda 80% din divizia neperformanta de operatiuni din Brazilia companiei Advent Int. (Sursa: Reuters)
  • Unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa (dupa capacitatea de productie), Alro S.A anunta ca actionarii sai majoritari Vimetco N.V si Conef S.A intentioneaza sa lanseze o oferte publica de vanzare de actiuni. Actionarii vanzatori intentioneaza sa ofere actiuni ALR catre investitori institutiinali si investitori de retail din Romania si de asemenea investitori eligibili din afara Romaniei, in prezent Vimetco N.V detinand peste 84% din actiunile Alro. (Sursa: comunicat companie)
  • Volumul vanzarilor in China a companiei Ford Motor Co. (US.F) au scazut cu 29% in luna mai, vanzand doar 338,386 masini in primele 5 luni ale anului (cu 22% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut). In ciuda actiunilor de lansare a unor noi produse si schimbarile in echipa de vanzari, volumul vanzarilor companiei continua sa scada de anul trecut. (Sursa: Reuters)
  • Banca Transilvania a primit aprobarea din partea ASF pentru emisiunea de obligatiuni in valoare de 285 mil. EUR. Obligatiunile sunt denominate in EUR, oferind o dobanda egala cu EURIBOR6M+ 3.{etoroCFDrisk}%, cu o maturitate de 10 ani. Perioada de subscriere este 21-26 Iunie 2018. (Sursa: comunicat companie)
  • CCO-ul (Chief Communications Officer) Netflix (US.NFLX), Jonathan Friedland, a declarat vineri ca va parasi compania, datorita unui comportament “nepotrivit”, neanuntand-se inca inlocuitorul sau. Actiunile Netflix au crescut cu 114% anul acesta, comparativ cu S&P 500, care a crescut doar cu 3.17%. (Sursa: Reuters, Marketwatch)
  • Guvernul are in vedere prelungirea acordurilor petroliere intre ANRM si SNG pana in 2027 pentru un numar de 11 perimetre de exploatare de gaze naturale concesionate de Romgaz. Prelungirea acordurilor va aduce la bugetul de stat o sume medie anuala de 15.1 mil. RON din redeventele percepute pe veniturile obtinute de Romgaz din vanzarea gazelor naturale. (Sursa: Profit.ro)
  • Comcast Corp. (US.CMCSA) a primit acordul din partea autoritatilor anti-trust UE sa achizitioneze grupul european Sky. (Sursa: Reuters)
  • Agentia S&P Global Ratings a revizuit ratingul TGN de la stabil la negativ, decizia fiind motivata de posibilitatea de diminuare a performantei financiare a companiei in urmatorii doi ani, ca urmare a scaderii substantiale a raportului fonduri din activitati operationale/datoriii sub 30% din cauza cresterii CAPEX aferent BRUA si nu in ultimul rand riscurile de executie a proiectului BRUA. (Sursa: ZF)
  • Tesla (US.TSLA) ar putea reduce cu 9% forta de munca, micsorand segmentul de energie solara rezidentiala, un business pentru care a platit 2.6 mld. USD acum 2 ani. De asemenea, veniturile acestei divizii au scazut in T1 2018 (la 76 MW de la peste 200 MW), iar compania a anuntat de curand ca va renunta la parteneriatul cu Home Depot Inc, care genera aproape jumate din veniturile sale. (Sursa: Reuters)
  • Compania SandRidge Energy Inc. (US.SD) ar fi avut 17 investitori interesati sa o achizitioneze, inclusiv miliardarul Carl Icahn care incearca sa obtina controlul consiliului de conducere (detine in prezent 13.6% din companie). Ichan a criticat in trecut managementul companiei incurajand demiterea fostului CEO si a oprit achizitia competitorului Bonanza Creek Energy Inc. De asemenea, marti, pe 19 iunie, actionarii vor vota pentru a-si alege noii directori. (Sursa: Reuters)
  • BlackBerry Ltd (US.BB) a anuntat vineri in T1 2018 un venit din segmentul de software de 83 mil. USD, in scadere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, sub asteptarile analistilor (106 mil. USD). Actiunile companiei au inregistrat o scadere de 8.72% la sfarsitul sesiunii de tranzactionare de vineri. CEO-ul a declarat ca diferenta dintre asteptari si rezultate sunt datorate unor schimbari in standardele contabilitatii companiei, acesta spunand ca societatea va obtine o crestere de doua cifre in veniturile din divizia de software pana la sfarsitul anului fiscal (martie 2019). (Sursa: Bloomberg)
  • O divizie a companiei Siemens (DE.SIE) a castigat un contract de 1.5 mld. GBP de a proiecta si construi 94 de trenuri pentru linia de metrou Piccadilly din Londra. Acest proiect ii va putea determina pe cei de la Siemens Mobility Limited sa deschida o fabrica noua in Yorkshire, angajand pana la 700 de specialisti in inginerie si manufacturare si 250 de persoane in faza de constructie. (Sursa: Reuters)
  • Pretul actiunilor lantului de magazine american Kroger Co. (US.KR) a crescut ieri cu pana la 13% dupa ce compania si-a ridicat cu 2.6% limita inferioara a intervalului de asteptari pentru vanzarile anului in curs iar profitul trimestrial ajustat a fost cu 15.87% peste asteptarile analistilor. Compania a beneficiat, se pare, de pe urma investitiilor in vanzari on-line, automatizare si servicii de livrare. (Sursa: Reuters)
  • Daimler AG (DAI) si-a redus estimarea privind profitul din exploatare al anului 2018 (de la o „usoara crestere” la o „usoara scadere” vs. 2017) iar BMW AG a anuntat ca ia in considerare diverse „optiuni strategice” pe fondul razboiului comercial dintre China si SUA. Actiunile DAI au inchis sedinta normala de tranzactionare cu o scadere de 4.3% (in EUR) in timp ce titlurile BMW si Volkswagen s-au depreciat cu aproximativ 3% fata de inchiderea precedenta. (Sursa: Reuters)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile