Smarter_way_USA

#pescurt – Stirile business ale zilei 20 august 2018

20/08/2018 | Bursa & Investitii | 1,616 views

  • Din cauza declinului zacamintelor de petrol ale Romaniei, productia nationala de titei nu mai asigura nici macar o treime din necesarul rafinariilor romanesti care au mai ramas in functiune (Petromidia, Petrobrazi si Petroltel). In anul 2017, productia de petrol a Romaniei, generata doar de OMV Petrom a asigurat doar 31% din consumul celor trei rafinarii, restul de 69% fiind titei importat. (Sursa: Economica.net)
  • CEO-ul Volkswagen (DE.VOW), Herbert Diess ar fi stiut cu 2 luni inainte sa descopere autoritatile despre existenta software-ului care manipula rezultatele testelor de emisii de noxe. Astfel, se poate pune intrebarea daca investitorii au fost anuntati din timp, compania in urma scandalului primind amenzi si penalitati de peste 27 mld. USD. (Sursa: Reuters)
  • Vrancart a raportat un profit net semestrial de 12.24 mil. RON, in scadere cu 15% comaparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In perioada ianuarie – iunie 2018, compania si-a majorat cifra de afaceri cu 30%, pana la 176.5 mil. RON, in timp ce veniturile totale s-au majorat cu acelasi procent la 177.2 mil. RON. Cresterea cheltuielilor cu materiile prime cu 31%, la 89.12 mil. RON (evolutie deterinata de cresterea pretului cu 50% la maculatura), concomitent cu cresterea cheltuielilor privind marfurile cu 516%, la 10.5 mil. RON au determinat aprecierea cheltuielilor operationale cu 38% la 164.4 mil. RON. In primul semestru din 2018, compania a inregistrat un rezultat operational de 12.79 mil. RON, in scadere cu 26%. (Sursa: raport companie)
  • Walmart Inc (US.WMT) le-a cerut anumitor furnizori din segmentul de cosmetice sa aiba in calcul posibilitatea de a produce si in afara Chinei, pentru a putea reduce efectul taxelor vamale impus de administratia Trump produselor din China. (Sursa: Reuters)
  • Transgaz a cumparat gaze de 114.7 mil. RON de la Romgaz pentru acoperirea consumului tehnologic. Gazele achizitionate vor acoperii consumul tehnologic in perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2019, urmand ca plata facturii sa fie efectuata in termen de 30 de zile de la data emiterii. (Sursa: Profit.ro)
  • Fondul Suveran Saudit, ce este implicat in intentia de privatizare a Tesla, ar fi in negocieri cu Lucid Motors (competitor Tesla) pentru preluarea unui pachet majoritar in schimbul unei sume de peste 1 mld. USD. De asemenea, actiunile Tesla (US.TSLA) au scazut cu aproape 9% vineri, cand CEO-ul Elon Musk a declarat ca se afla sub foarte multa presiune si stres emotional, in timp ce se pregateste pentru o „tortura imensa” din partea celor cu pozitii short. Conform Reuters, ultimele declaratiile ale lui Musk au determinat investitorii sa-si puna intrebari in legatura cu abilitatea CEO-ului de a conduce compania. (Sursa: Reuters)
  • Bursa de Valori Bucuresti, anunta ca incepand cu 20 august va incepe programul de rascumparare de actiuni. Programul prevede rascumpararea din piata a unui numar de maxim 114,285 actiuni, la un pret minim de 18 RON/actiune. (Sursa: comunicat companie)
  • Conform Financial Times, se anunta noi greve pentru Ryanair (IR.RY4C), compania nereusind sa se inteleaga cu sindicatele. Astazi, sindicatele care reprezinta pilotii Ryanair se vor reuni in Frankfurt pentru a discuta posibilitatea unor noi greve. Pe 10 august, au fost anulate 15% din numarul total de zboruri din cauza grevelor din Irlanda, Germania, Belgia, Suedia si Olanda, echivalent a 400 de zboruri. (Sursa: FT)
  • Patria Bank a raportat o pierdere semestriala de 25.06 mil. RON, inregistrand o usoara scadere a pierderii de 1.2%, comparativ cu S1 2017. Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 1.8% la 52.86 mil. RON, in timp ce veniturile nete din comisioane s-au apreciat cu 3% la 10.87 mil. RON, insa la nivel general veniturile operationale ale grupului Patria Bank au scazut cu 12% la 59.53 mil. RON, datorita inregistrarii unui venit net din tranzactionare de 1.55 mil. RON, in scadere cu 80%. Cheltuielile operationale ale companiei s-au diminuat cu 8.21% la 84.19 mil. RON. Pierderea operationala a evoluat pe orizontala comparativ cu S1 2017, insumand 26.6 mil. RON (Sursa: raport companie)
  • NVIDIA Corporation (US.NVDA) a raportat un EPS de 1.76 USD/act sub asteptarile de 1.85 USD/act. Compania a raportat venituri trimestriale de 3.12 mld. USD, cu 20 mil. peste asteptari si in crestere cu 39.9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Estimarile companiei pentru trimestrul urmator au scazut la intervalul 3.19-3.32 mld. USD, sub asteptarile analistilor de 3.34 mld. USD, datorita scaderii vanzarilor produselor legate de criptomonede. (Sursa: MarketWatch)
  • Joi, in cursul unor procese de revenire in functiune cu linia electrica Cernavoda-Constanta Nord la care s-au realizat lucrari de mentenanta, personalul SNN a efectuat o manevra eronata care a condus la deconectarea de la reteaua nationala de electricitate a Reactorului 2 de la CNE Cernavoda. (Sursa: Economica.net)
  • Walmart Inc (US.WMT) a anuntat cea mai mare crestere a vanzarilor trimestriala din ultimii 10 ani, crescand cu 4.5% peste asteptarile analistilor de 2.38%. Veniturile totale trimestriale au crescut cu 3.8% insumand 125.97 mld. USD. Compania si-a modificat estimarile pe vanzarile si profitul anual la 4.9-5.05 USD/act, in crestere fata de estimarile initiale de 4.75-5 USD/act. (Sursa: Reuters)
  • Tesla Inc (US.TSLA) ar putea sa ajunga sa produca 8,000 bucati pe saptamana, desi cheltuie tot mai mult numerar. Analistii de la Evercore se asteapta ca Tesla sa produca un numar constant de 5-6 mii de unitati saptamanal, iar cheltuielile operationale ar putea ajunge la 7-8 mii pe saptamana. (Sursa: Reuters)
  • Amazon.com Inc (US.AMZN) este in discutii cu firmele de asigurari europene pentru a determina daca ar functiona un site de comparare a preturilor produselor acestora in Marea Britanie. Conform Reuters, 3 companii au avut discutii cu Amazon in legatura cu o posibila lansare de site. (Sursa: Reuters)
  • Pretul actiunilor lantului de magazine de J.C.Penney (US.JCP) a scăzut ieri cu pana la 27% atingând cel mai mic pret din istoria de 89 de ani a listarii lor la New York. Cauza pare sa fie o reducere foarte mare a estimarilor privind rezultatul anului in curs. Astfel, pierderea asteptata acum este, in cel mai bun caz, cu aproape 1,043% sub limita de jos a intervalului anuntat anterior in timp ce mediana asteptarilor pietei indica un mic profit. In plus, administratorii nu au gasit inca un înlocuitor pentru directorul general care a plecat abrupt in luna mai. Mai grav, se pare ca încercând sa atragă clienti tineri compania si-a alienat cumoaratorii traditionali, respectiv femei jurul vârstei de 45 de ani. (Sursa: Reuters)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile