Smarter_way_USA

„The Big Short” – filmul care explică cauza crizei financiare din 2008

31/01/2019 | Bursa & Investitii | 1,962 views

„The Big Short” este un film care mi-a plăcut enorm de mult, fiind bazat pe fapte istorice, limbaj financiar și educație financiară. Acest film a fost tradus în romană ca – „Brokerii Apocalipsei”.

Adevarul.ro scrie despre acest film că: „… are la bază bestseller-ul lui Michael Lewis – The Big Short: Inside the Doomsday Machine, ce explorează mecanismele ce au dus la ultima mare criză economică, declanşată pe Wall Street, în 2007-2008.”

Regizorul filmului este Adam McKay, iar „Christian Bale, Brad Pitt, Ryan Gossling şi Steve Carell jocă rolul unor brokeri de pe Wall Street care au prevăzut că piaţa imobiliară se va prăbuşi şi au făcut averi pariind împotriva sistemului considerat cel mai stabil din SUA. Foarte puţine modificări au fost făcute în scenariul faţă de realitate. Dintre cele patru personaje principale doar Michael Burry (Christian Bale), economistul genial care a realizat primul că sistemul financiar american se va prăbuşi, este singurul care şi-a păstrat numele real, restul numelor de personaje sunt fictive.

Michael Burry a stat de vorbă circa 12 ore cu Christian Bale, economistul declarându-se mulţumit cu efortul actorului de a-l portretiza în film. Pelicula a fost criticată pentru faptul că arată o imagine incompletă a crizei pieţei ipotecare din SUA, conform historyvshollywood.com.

Greg Ip de la „The Wall Street Journal” susţine că filmul dă prea tare vina pe corupţia de pe Wall Street, fără a examina cauzele mai puţin grave, dar mai contrângătoare ale crizei. Alegând să-i portretiezeze pe bancheri aproape ca pe criminali, filmul simplifică prea tare ce s-a întâmplat de fapt”, scrie adevarul.ro.

Filmul prezintă povestea simultană a trei grupuri de oameni care au descoperit cauza crizei financiare din anii 2007-2010 şi încearcă să profite cât mai mult de pe urma ei.

În 2005, excentricul manager de fonduri de investiţii pe nume Michael Burry (Christian Bale) descoperă faptul că piaţa imobiliară americană este foarte instabilă, fiind bazată în mod special pe împrumuturi bancare cu risc ridicat şi care oferă profituri tot mai mici. Prevăzând un colaps al pieţei în viitorul nu foarte îndepărtat, el realizează că poate să profite de pe urma crizei.

El merge pe premiza că piaţa imobiliară va pica, iar băncile, sigure că nu se va întâmpla aşa ceva, acceptă propunerea pe care o face el. Ideea şi investiţiile pe care le face Burry atrag nemulţumirea clienţilor săi care consideră că acesta îşi bate joc de banii lor şi îi iroseşte, aşa că îi cer să se oprească din această activitate pentru a nu pierde totul, însă Burry refuză, fiind convins că va avea mare succes de pe urma ideii sale.

Pe măsură ce momentul prevăzut în care se va petrece colapsul se apropie, clienţii lui îşi pierd încrederea şi încearcă să-şi retragă banii, însă Burry reuşeşte să impună un moratoriu pe retragerile de bani, ceea ce atrage furia investitorilor.

Jucătorul pe bursă Jared Vennett (Ryan Gosling) aude despre acţiunile lui Burry şi hotărăşte să îşi investească proprii bani în ideea acestuia, iar după el este atras în speculaţie un alt manager de fonduri pe nume Mark Baum (Steve Carell).”

Este plăcut faptul că filmul a fost lansat în decembrie 2015, dar deja poate fi privit în mod liber pe internet. L-am găsit pe site-ul filme-bune.net cu subtitrare în română şi calitate HD.

Bine aţi venit în lumea financiară! Vizionare plăcută!

Actori şi personaje reale din The Big Short.  FOTO: historyvshollywood.com/adevarul.ro

Tags: , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile