Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 26 martie 2019

26/03/2019 | #pescurt | 877 views

  • Grupul Alro a raportat un profit net aferent anului 2018 de 235.3 mil. RON, in scadere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 9% la 2.98 mld. RON. Cu toate ca in anul 2018 pretul alumini- ului a inregistrat o crestere constanta, media anului fiind la 2,110 USD/tona comparativ cu 1,969 USD/tona in 2017, iar vanzarile au inregistrat o majorare, efectul pozitiv a fost contrabalansat de costurile mai mari cu materiile prime si de preturile de achizitie a utilitatilor. (Sursa: raport companie)
  • Prospectiuni a raportat in aceasta dimineata un profit aferent anului 2018 de 18.22 mil. RON comparativ cu pierderea de 33.8 mil. RON inregistrata in anul precedent. De asemenea, volumul de afaceri al companiei a inregistrat o crestere semnificativa de 147% pana la 174.4 mil. RON, evolutia determinata de semnarea unor contracte ce vizeaza servicii de perforare sonde si lucrari de achizitie date geofizice cu OMV Petrom, Romgaz, Amromco, Mazarine Energy si Expert Petroleum, cei mai mari jucatori de pe piata de petrol si gaze din Romania. Pe segmentul de perforare, compania a ajuns sa detina in Romania o cota de piata de 80%. (Sursa: raport companie)
  • Romgaz propune actionarilor repartizarea unui dividend brut de 4.17 RON/actiune, echivalentul unui randament al dividendu- lui de 13% (calculate la ultimul pret de inchidere). (Sursa: comunicat companie)
  • Actionarii din Qatar ai Deutsche Bank nu sunt de acord cu o posibila fuziune intre Deutsche Bank si Commerzbank deoarece in urma unei astfel de operatiuni detinerilor s-ar putea dilua. Conform Bloomberg, Qatar-ul va cauta sa negocieze anumite conce- sii inainte de a fi de acord sa sprijine fuziunea. (Sursa: Marketwatch.com)
  • McDonald’s a anuntat achizitia companiei de tehnologie Dynamic Yield pentru digitalizarea restaurantelor si in special a meniu- rilor din zona de drive-thru care se vor schimba in functie de diferiti factori cum ar fi vremea sau de cat de aglomerat este res- taurantul. Valoarea operatiunii este de aproximativ 300 mil. USD, fiind cea mai mare operatiune de acest tip efectuata de McDonald’s in ultimii 20 de ani. De asemenea, pentru anul 2019 compania are in plan investitii de aproximativ 1 mld. USD pen- tru digitalizarea si renovarea a 2,000 de locatii. (Sursa: CNBC.com)
  • Mastercard a anuntat ca va investii 396 mil. USD in compania Network International va urma sa se listeze la Londra. Network International este cel mai mare procesator de plati din Orientul Mijlociu si Africa, compania fiind evaluate la aproximativ 3 mld. USD. De asemenea, in structura actionaritului se enumera si Dubai bank Emirates alaturi de alte doua fonduri de private equity. (Sursa: Reuters.com)
  • Gazele Gazprom vor mai tranzita doar anul acesta Romania pentru a ajunge in Turcia si Balcani, Transgaz urmand sa piarda peste 320 mil. RON anual, echivalentul a 20% din veniturile operationale, bani pe care-I incasa de la gigantul rus ca tarif de tranzit. Gazprom a trimis guvernului bulgar o scrisoare oficiala in care l-a informat ca incepand ca luna ianuarie 2020, tranzitul gazului pe coridorul Trans-Balcanic va fi stopat, cel putin pe relatia cu Turcia. In prezent, potrivit datelor Transgaz, traficul pe cele trei conducte s-a injumatatit comparativ cu perioada similara a anului trecut. (Sursa: Profit.ro)
  • Sphera (SFG) propune repartizarea unui dividend brut de 0.3524 RON, echivalent unui randament de 1.96% (calculat la ultimul pret de inchidere). (Sursa: BVB)
  • Aerostar Bacau (ARS) propune repartizarea unui dividend brut de 0.108 RON, echivalent unui randament de 2.16% (calculat la ultimul pret de inchidere). (Sursa: ZF)
  • CEO-ul Banca Transilvania, Omer Tetik, anunta lansarea in mai putin de o luna a platformei de banking digital Neo. In cadrul platformei Neo va fi integrata inteligenta artificiala, astfel incat fiecare client va putea sa isi monitorizeze si sa isi gestioneze singur finantele iar banca va putea sa vina cu oferte si servicii mult mai relevante. In prezent, banca are aproximativ 3 mil. cli- enti activi. (Sursa: start-up.ro)
  • ProdLacta (PRAE) anunta majorarea capitalului social in doua etape, cu 5.4 mil. RON, echivalent unei cresteri de 9.5% a capita- lului social. (Sursa: ZF)
  • Pentru anul 2019, MedLife si-a bugetat o cifra de afaceri de 905 mil. RON, in crestere cu 12.5% fata de rezultatele preliminare aferente anului 2018 si un profit net de 31 mil. RON, in crestere cu aproximativ 56%. De la inceputul anului si pana in prezent actiunile MedLife s-au depreciat cu 1% in timp ce indicele BET s-a apreciat cu aproximativ 9%. (Sursa: ZF)
  • Astazi, se asteapta ca Apple sa lanseze noul serviciu video care va concura cu platformele companiilor Netflix si Amazon, dar si cu serviciul traditional de televiziune. Noul serviciu video va avea continut video original, costul acestuia ridicandu-se la aproxi- mativ 1 mld USD, cu mult mai putin fata de costurile pentru crearea de content video inregistrate de Netflix si HBO. (Sursa: 4traders.com)
  • Analistul Jeff Osborne, ce activeaza in cadrul companiei de research de pe Wall Street, Cowen, a scazut pretul tinta pentru acti- unile Tesla de la 200 USD la 180 USD (echivalentul unui downside de 10%) pe baza estimarilor ca livrarile Tesla Model 3 din ultimul trimestru sa scada sub asteptari. Jeff Osborne estimeaza un numar de 47.5 mii de unitati Model 3 livrate, respectiv 18 mii de unitati Model S si Model X livrate. (Sursa: CNBC.com)
  • Citigroup a concediat opt traderi si a suspendat alti trei ai diviziei din Hong Kong, dupa ce anumite probe interne au aratat ca acestia au avut un comportament necorespunzator fata de clientii grupului bancar. (Sursa: Reuters.com)
  • Turbomecanica propune distribuirea unui dividend brut de 0.04 RON/actiune, echivalentul unui randament al dividendului de 14.2% (calculat la ultimul pret de inchidere). (Sursa: comunicat companie)
  • OMV Petrom va vinde peste 20% din productia de energie catre populatie. ANRE a stabilit pretul reglementat pentru SNP la 259.6 RON/MWh, dublu fata de pretul de vanzare stabilit pentru Hidroelectrica si cu 40% peste pretul stabilit pentru Nucleare- lectrica. (Sursa: ZF.com)
  • Teraplast propune majorarea capitalului social cu suma de 26.7 mil. RON, prin emisiunea a 267.5 mii actiuni noi, la o valoare nominala de 0.10 RON/actiune, iar pretul propus pentru compensarea fractiunilor de actiuni rezultate fiind de 0.28 RON. Fiecarui actionar inregistrat la data de inregistrare i se va aloca 1 actiune gratuita la 4 actiuni detinute. (Sursa: comunicat com- panie)
  • Apreciere de 3.7% a cotatiei US.AAPL pana la 194.57 USD, inregistrand in ultimele 10 sedinte de tranzactionare 9 sesiuni de apreciere. Conform CEO-ului Chaikin Analytics, Marc Chaikin, ultimele produse lansate de catre Apple si faptul ca gigantul IT are in vedere monetizarea a 50% din subscriptia platformei online de servicii de streaming, au stimulat increderea si interesul investitorilor. De asemenea, multi investitori mizeaza pe capaciatea companiei de a se transforma dintr-o companie de hard- ware intr-o companie de software si servicii. (Sursa. CNBC.com)
  • Conform Directorului Financiar al operatorului aerian Garuda Indonesia, compania a trimis o cerere catre Boeing pentru anula- rea comenzii celor 49 de aeronave Boeing 737 MAX. De asemenea, oficialii au declarat ca au in vedere atat anularea comenzii cat si posibilitatea de a pastra comanda pentru un alt tip de aeronava. Operatorul Indonesian este prima companie care anunta public intentia de anulare a unei comenzi de Boeing 737 MAX dupa cele doua accidende aviatice. (Sursa: CNBC.com)
  • Ieri, compania Levi Strauss a inregistrat un debut peste asteptari la New York Stock Exchange. Actiunile companiei au inchis sedinta de tranzactionare la 22.65 USD/actiune inregistrand o apreciere de peste 33% fata de pretul de IPO (17 USD/actiune). (Sursa: CNBC.com)
  • Ieri, scadere de peste 4% a actiunilor Nike in tranzactionare after-hours, dupa ce compania a raportat vanzari aferente T3 fiscal in America de Nord sub asteptarile pietei, evolutia fiind determinata in principal de scaderea vanzarilor Converse. Cu toate acestea compania a raportat un profit net pe actiune de 0.68 USD comparativ cu pierdere din aceeasi perioada a anului prece- dent de 0.57 USD/actiune si in acelasi timp peste asteptarile pietei de 0.65 USD, in timp ce vanzarile s-au majorat cu 7% pana 9.611 mld. USD, in linie cu estimarea pietei de 9.612 mld. USD. (Sursa: CNBC.com)
  • Banca Transilvania (TLV) isi va majora capitalul social cu 400.8 milioane RON prin emiterea aceluiasi numar de actiuni gratuite cu valoarea nominala de 1 RON. In ceea ce priveste actiunile gratuite, banca propune data de 2 august pentru inregistrare si data de 5 august pentru plata. (Sursa: comunicat companie)
  • Digi (DIGI) propune repartizarea unui dividend brut de 0.5 RON, echivalent unui randament de 2.1% (conform ultimului pret de inchidere). (Sursa: ZF)
  • Nuclearelectrica, propune actionarilor convocati in data de 23 aprilie 2019 un dividend brut de 1.26 RON/actiune, echivalentul unui randament de 13.1% (conform ultimului pret de inchidere). (Sursa: ZF)
  • Conpet convoaca actionarii in data de 23 aprilie 2019 in vederea aprobarii unui dividend brut de 7.47 RON/actiune, echivalen- tul unui dividend de aproximativ 10% (conform ultimului pret de inchidere). (Sursa: ZF)
  • Electromagnetica (ELMA) propune repartizarea dividendului brut de 0.004 RON, echivalent unui randament de 2.85% (calculat la ultimul pret de inchidere). (Sursa: comunicat companie)
  • Scaderea cotatiei actiunilor Bayer AG (BAYN) cu peste 10% se datoreaza pierderii primei etape a unui proces in care firma risca o pierdere de 5 miliarde USD in despagubiri. Procesul vizeaza acuzari in legatura cu produsul Roundup, conform carora acesta ar produce cancer. (Sursa: Bloomberg.com)
  • Ieri, scadere de 4% a actiunilor Boeing dupa ce Reuters a anuntat faptul ca FBI s-a alaturat cercetarilor privind prabusire aero- navei Ethiopian Airlines, examinand procesul de constructie a aeronavelor Boeing 737 MAX. Oficialii FBI inca nu au confirmat prezenta in aceasta investigatie. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania Alphabet a fost amendata cu 1.69 mld. USD de catre Uniunea Europeana drept o masura antitrust. Amenda repre- zinta a treia interventie antitrust a UE asupra companiei. Masura a fost luata impotriva politicii Google de a incheia contracte cu clauze de exclusivitate in ceea ce priveste listarea pe motoarele de cautare. (Sursa: cnbc.com)
  • Apple a anuntat ieri lansarea unei noi versiuni de casti wireless AirPods care vor avea functia de activarea a asistentului virtual Siri prin voce. Noile casti pot accelera cresterea segmentului de accesorii care in anul precedent a inregistrat o crestere de 35% insumand 17.3 mld. USD. Castile AirPods reprezinta al treilea produs Apple lansat in ultima saptamana. (Sursa: Reuters.com)
  • IAR Brasov (IARV) propune repartizarea dividendului brut de 0.63 RON, echivalent a unui randament de 8% (calculat la ultimul pret de inchidere). (Sursa: comunicat companie)
  • Transgaz (TGN) propune repartizarea dividendului brut de 21.66 RON, echivalent unui randament de 6.4% (calculat la ultimul pret de inchidere). Plata dividendelor va fi realizata incepand cu data de 16 iulie 2019. De asemenea, administratorii societatii Transgaz (TGN) l-au ales pe Lapusan Gabriel in functia de presedinte al Consiliului de Administratie. (Sursa: comunicat compa- nie)
  • Prebet Aiud (PREB) propune repartizarea dividendului brut de 0.33 RON, echivalent unui randament de 6.29% (calculat la ulti- mul pret de inchidere). Propunerea pentru data platii este 29 mai 2019. (Sursa: ZF)
  • Carbochim Cluj-Napoca (CBC) propune repartizarea unui dividend brut de 0.2 RON, echivalent randamentului de 2% (calculat la ultimul pret de inchidere). (Sursa: ZF)
  • Gigantul chinez de IT, Tencent, anunta ca va renunta la 10% din manageri ca urmare a unei restructurari determinata de scade- rea ratelor de crestere si a intensificarii competitiei. Presedintele Tencent, Martin Lau, a anuntat in cadrul unei sedinte ce a avut loc la finalul anului 2018, faptul ca managerii cu productivitate scazuta vor fi nevoiti sa paraseasca compania sau sa fie trecuti pe o pozitie inferioara. (Sursa: Bloomberg.com)
  • Apple a lansat o noua tableta iPad Air cu un ecran de 10.5 inci, readucand pentru clienti modelul care a disparut o data cu lan- sarea iPad Pro. De asemenea, noul iPad Air are un ecran mai mare decat tableta de 329 USD proiectata pentru scopuri educati- onale ce a fost lansata anul trecut. Totodata, seria iPad mini a fost upgradata pentru prima data din 2015. Lansarea noilor ta- blete vine cu o saptamana inainte ca Apple sa lanseze serviciul media care sa concureze cu Netflix. (Sursa: Bloomberg)
  • Cautand sa isi diversifice sursele de venituri, Google va lansa astazi serviciul de streaming de jocuri. In prezent acest sector este dominat de companii precum Microsoft, Sony si Nitendo iar valoarea industiei se ridica la peste 140 mld. USD. Analistii sunt sceptici cu privire la noul business Google, fiind de parere ca Microsoft este mult mai bine pozitionata pe aceasta piata. (Sursa: CNBC.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile