Smarter_way_USA

Ce sunt ETF-urile? Ghid GRATUIT de tranzacționare ETF-uri internaționale

11/04/2019 | Bursa & Investitii, SPECIAL | 6,198 views

ETF-urile reprezintă o categorie de instrumente financiare care a câștigat popularitate în ultima perioadă, numărul acestora crescând cu 70% din 2008 până în prezent.

Un ETF (Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție diversificată de active (similar unui fond mutual), care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile. Ca și în cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau în calcul active precum acțiuni, obligațiuni, indici (cele mai multe ETF-uri urmăresc performanța unui indice) și mărfuri. ETF-urile acoperă uneori un segment al pieței, sau reflectă un indice, astfel încât deținerile lor ar putea fi descompuse în diferite acțiuni, cu ponderi specifice.

ETF-urile sunt asemănătoare fondurilor mutuale, având o structură de portofoliu diversificată. Ele pot avea ca activ suport un indice de acțiuni, un coș de acțiuni, una sau mai multe mărfuri sau alte tipuri de active definite prin prospectul de emisiune. Astfel ele urmăresc evoluția activului suport oferind posibilitatea unei expuneri diversificate pe o anumită piață, regiune geografică sau clasă de active. Spre deosebire de unitățile de fond, care au un preț stabilit la finalul zilei în funcție de valoarea activului net, prețul ETF-urilor variază pe tot parcursul ședinței de tranzacționare.

ETF-urile (Exchange-Traded Funds) sunt unități de fond de investiții tranzacționabile. Ele sunt fonduri deschise de investiții care urmăresc evoluția unui activ suport. Fondurile deschise de investiții au un număr de unități nelimitat, acesta depinzând de cererea și oferta de titluri.

Prețul unui ETF indică valoarea de piață a acestuia, care poate fi diferită de cea a activului net unitar, și reprezintă un produs al cererii și ofertei pe piața respectivă. În platforma de tranzacționare CFD-urile care au la baza ETF-uri sunt cotate cu două prețuri, respectiv prețul de cumpărare ASK și prețul de vânzare BID (din perspectiva traderului).

Analizarea evoluției prețului unui ETF poate fi făcută folosind mai multe metode, diferite însă față de cele utilizate în evaluarea prețului unei acțiuni. Pentru acțiuni analizăm date concrete precum price-to-earnings ratio și dividend yield, care fac referire strict la o anumită companie, însă acestea ar putea să nu ne ofere suficientă informație și în analizarea ETF-urilor. În cazul unui ETF, trebuie să luăm în calcul evoluția tuturor activelor care compun ETF-ul respectiv, inclusiv a domeniului de activitate, dar și cadrul geografic.

De câte tipuri sunt ETF-urile

ETF-urile pot fi catalogate în mai multe variante.

  • ETF-urile în funcţie de sectoare. Ex: ETF-uri financiare, telecom, tehnologie IT, sănătate, energie, imobiliare şi multe altele.
  • ETF-uri în funcţie de subsectoare:. ETF-uri în sofware, cherestea, construcţii, fara, insfrastructură, media, etc.
  • ETF-uri în funcţie de regiuni: ETF-uri din America de Nord, Europa, Africa, Pieţe emergente, etc.
  • ETF-uri în funcţie de ţară: ETF-uri din SUA, Spania, Germania, Elveţia, etc.
  • ETF-uri în funcţie de clasa de active: ETF-uri în acţiuni, alternative, mărfuri, imobiliare, etc.
  • ETF-uri în funcţie de capitalizare: ETF-uri cu capitalizare mică, mare şi multi cap.

Investind în ETF-uri poți cu o sumă relativ mică să beneficiezi de diversificare și lichiditate mare. Dar trebuie să ți cont de faptul că investițiile în ETF-uri preiau din riscurile investițiilor în acțiuni, acestea făcând parte din activul suport al ETF-ului. În urma investiției în ETF-uri nu devii proprietar al acțiunilor din componența fondului și deci nu beneficiezi de drepturi precum încasarea de dividend, deși evoluția ETF-ului încorporează și dividendele oferite de acțiunile din componența și nu îți oferă nici drept de vot în AGA companiilor din componență.

Unul dintre avantajele investițiilor în ETF-uri este diversificarea – acestea includ o serie variată de acțiuni și/sau obligațiuni care ajută la reducerea riscului prin comparație cu investiția în acțiuni.

Exemplu:

XLY.US – instrument al cărui preț se bazează pe valoarea de piață a unui CFD bazat pe ETF Consumer Discretionary Select (piața de referință: piața organizată).

Consumer Discretionary Select Sector SPDR XLY oferă investitorilor o expunere a capitalizării ponderate a firmelor din compoziția S&P 500 (US500 în xStation 5) care se bazează pe cheltuielile de consum discreționare, cum ar fi Amazon.com AMZN, Home Depot HD, Walt Disney DIS, Comcast CMCSA etc.

Știați că?

  • Primul ETF a fost creat în 1993.
  • Piața ETF-urilor însumează 2,7 trilioane de dolari în Statele Unite.

Investiția în ETF-uri este recomandată celor care nu au cunoștințele sau timpul necesar pentru construirea unui portofoliu alegând singuri instrumentele financiare din componența acestuia și/sau celor care doresc să beneficieze de diversificare, dar nu dispun de fonduri suficiente pentru a face asta investind în mai multe instrumente financiare diferite.

Un exchange-traded fund este unul dintre cele mai populare, dar și unul dintre cele mai inovatoare titluri de valoare. Acesta urmărește un indice, o marfă sau un coș de alte active ( de exemplu un coș din sectorul biotehnoligiei). Un ETF seamănă cu o acțiune tipică de la bursă și este o alternativă pentru cei care doresc să investească, dar nu au timp sau “know-how”. Ceea ce este important, este că prețul ETF-urilor se schimbă pe parcursul zilei ca rezultat al schimbărilor de cerere și ofertă.

Deținătorii de ETF-uri au dreptul la o proporție din profituri, cum ar fi dobânda câștigată sau dividendele plătite, și pot primi o parte din valoarea fondurilor, în cazul în care acestea sunt lichidate. Deținerea fondurilor poate fi cumpărată cu ușurință, vândută sau transferată într-un mod foarte similar cu ce al acțiunilor de la bursă, din moment ce acțiunile ETF sunt tranzacționate pe burse publice.

Care sunt avantajele investiției în ETF-uri?

ETF-urile implică adesea cheltuieli mici. În plus, ETF-urile îți oferă acces la multe tipuri de indici. Există ETF-uri pentru benchmark-uri pe sectoare individuale sau chiar benchmark-uri pe obligațiuni! ETF-urile permit investitorilor să țintească oportunități de investiții foarte specifice. Acest tip de fonduri oferă investitorilor flexibilitate în trading. Acțiunile pot fi cumpărate sau vândute la prețurile de piață în orice moment al zilei de tranzacționare. Investitorii pot folosi ordine de stop și limită, au opțiunea de short selling pentru acțiuni (subiect supus regulilor bursei), sau pot cumpăra în marjă (cu bani împrumutați). Nu uita, de asemenea, de expunerea extensivă la piață. ETF-urile disponibile reprezintă o gamă extrem de largă de benchmark-uri din piață, inclusiv acțiunile din SUA cu capitalizare mare, acțiunile pe sectoare, piețele emergente și multe altele. Și, în cele din urmă, diversificarea. Un ETF este un singur titlu de valoare care reprezintă un portofoliu bine diversificat de acțiuni sau obligațiuni, și poate reprezenta o alternativă interesantă pentru mulți investitori. De aceea acestea devin din ce în ce mai populare și ajung să fie o parte importantă a multor portofolii.

De ce să tranzacționezi ETF-uri CFD cu XTB?

Un exchange-traded fund (ETF) este un fond de investiții tranzacționat pe burse, într-un mod foarte similar cu acțiunile. Totuși, avantajul unui ETF este mult mai simplu și mai eficient din punct de vedere al costurilor față de cumpărarea unui portofoliu de acțiuni. În plus, utilizarea levierului și costurile sale de finanțare mici fac din acesta un instrument foarte util: acoperă toate sectoarele majore ale economiei, inclusiv sectorul financiar, energetic, telecomunicațiile, biotehnologia, metalele prețioase și multe altele. Iată de ce oferta noastră de ETF-uri este specială:

  • Acces Direct la Piață (DMA)
  • Levier până la 1:5
  • Posibilitate de Short selling
  • Termen de decontare T+0 settlement
  • Diversificare
  • Comisioane de la 0.08%
  • Gamă extinsă de sectoare de piață

Cum deschizi un cont pentru a investi în ETF-uri?

Dacă vrei să încerci una dintre platformele noastre și să-ți testezi strategia de tranzacționare, încearcă contul demonstrativ. Conturile demo sunt conturi temporare care utilizează fonduri virtuale și nu implică risc. Poți încerca contul demo în platforma xStation de pe desktop, mobil smartwatch sau tabletă!

Informaţii mai găseşti pe site-urile de specialitate: etf.com, etfdailynews.com, etfplay.com, etf blog lists.


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Tags: , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile