Bursa de Valori București a arătat intr-o analiză recentă că, dacă economisești lună de lună 100 de lei, timp de 20 de ani, poți face o mică avere. Vi se pare exagerat ? Haideți să le luăm pe rând şi să analizăm toate informațiile oferite pentru a înțelege corect situația.
Ideea pleacă de la premisa economisirii unei sume care să fie cât de cât la îndemâna multora dintre noi. Astfel, suma de 100 de lei a fost considerată relevantă pentru propria analiză – aspect pe care îl consider foarte corect.
Chiar dacă pentru unii 100 de lei reprezintă o sumă mare sau pentru alții o sumă mică – scopul era acela de a prezenta avantajele unei economisiri pe termen lung, cu un calcul pe care putem să îl multiplicăm foarte simplu, înmulțindu-l cu 2 sau cu 3, adică economisind 200 sau 300 de lei lunar.
Calculul simplu a arătat că investirea a 100 de lei lunar în indicele BET (cu luarea în considerare și a dividendelor) – după 20 ani, ar însemna că la final vei avea în cont suma de 148.359 lei. În comparație, dacă țineai banii ”în casă” – suma ta era de 23.800 lei (sunt luați în calcul 23 de ani și 10 luni), iar dacă îi economiseai prin intermediul unui depozit, ajungeai la 48.781 lei.
Studiul BVB ia în calcul și principalii indici internaționali (SPX, MSCI sau STOXX 600), dar în jurnalul nostru de azi ne vom opri doar la cele 3 elemente naționale pe care să le comparăm.
Analiza a scos în evidență fără îndoială potențialul pe care îl are BVB prin cel mai reprezentantiv indice al sau – indicele BET în detrimentul altor potențiale opțiuni de economisire. Metoda de a ține banii ”în casă” este din punctul de vedere al calculelor cea mai păguboasă variantă, iar folosirea unui depozit este doar o soluție intermediară.
Pe scurt, investirea în principalul indice al BVB ți-ar fi adus o sumă de 6 ori mai mare decât în situația în care țineai banii în casă și de 3 ori mai mare decât dacă alegeai varianta unui depozit.
Prima condiție pentru a strânge această mică avere este economisirea constantă timp de 20 de ani. Doar așa poți să te replici cu ușurință potențialului pe care acțiunile listate la BVB îl oferă. Trebuie să reamintim că în cadrul indicelui BET se regăsesc cele mai tranzacționate 16 companii listate, printre care amintim Banca Transilvania, Banca Română pentru Dezvoltare, Petrom, Transgaz, Nuclearelectrica, DIGI etc., adică unele dintre cele mai importante companii din România.
Cum ar fi să te trezești dimineața și să faci orice vrei tu să faci, fără să fii nevoit să mergi la muncă sau să ai alte constrângeri?
DA! Ai citit bine. E posibil. Și realizabil :) Se numește independență financiară! Îți voi prezenta în cursul Totul despre banii care fac bani. Schimbă jocul! 8 pași necesari pentru a cunoaște tot ce ai nevoie să știi ca să ajungi acolo.
După achiziționarea cursului, ți se va crea automat un cont pe platformă pentru a accesa materialul. Pentru cursul video, îți vei putea monitoriza progresul și vei avea o secțiune de comentarii pentru fiecare capitol sau subcapitol.
Poti comanda cursul de aici: “Primul.Milion: Libertate pe bune!”
Ceea ce trebuie avut în vedere este că, odată cu investirea în indicele BET, ești acționar indirect în aceste companii și beneficiezi de evoluția acestora, realizând o diversificare care este extrem de importantă pentru perioade îndelungate.
Din punctul de vedere al modalității de a economisi această sumă lunar, poți apela la un fond de investiții care replică indicele bursier BET și care îți permite să economisești doar 100 de lei lunar. Nu este greu deloc și poți să o faci chiar și online prin intermediul platformei investonline.ro. Trebuie doar să încerci să îți formezi obiceiul de a economisi lunar.
Trebuie să spunem că avantajele unei economisiri pe o perioadă de 20 de ani echivalează cu economisirea pentru o pensie. Așa cum toți angajații contribuie lunar pentru pensie – prin contribuția lunară din salariu (a se vedea contribuția de asigurări sociale plătită lunar) sau majoritatea la o pensie administrată privat, tot așa poți încerca să îți asiguri viitorul investind sume care nu îți afectează bugetul lunar, dar care după 20 de ani te vor transforma într-un investitor fericit.
Mai jos se regăsește analiza efectuată de Bursa de Valori București, aspect pentru care îi felicităm, întrucât au reușit să expună câteva aspecte esențiale – economisirea lunară pentru o perioadă îndelungată a unei sume nu foarte mari poate să îți crească în mod considerabil veniturile. Dacă la final ai fi beneficiat și de un impozit redus pentru că ai economisit pe termen foarte lung, ai fi fost un investitor extrem de mulțumit. Dar despre impozitarea câștigurilor, vom vorbi în următoarele jurnale bursiere.
Eu zic că merită să cauţi în bugetul propriu 100 de lei și să-i investești lunar, nu crezi?
Tags: actiuni, economisire, investitii, investitii la bursa