Smarter_way_USA

Ce înseamnă alegerile europene pentru Europa și pentru piețele financiare?

23/05/2019 | Bursa & Investitii | 469 views

Alegerile europarlamentare încep astăzi și se vor desfășura până duminică. Rezultatul acestora va oferi o privire asupra susținerii obținute de partidele eurosceptice și ar putea afecta perspectivele economiilor europene, precum și ale unor piețe financiare. În cadrul acestui material vom discuta despre ce va urma după alegeri.

Rezumat:

 • Coaliția EPP – S&D așteptată să piardă majoritatea după alegerile din această lună
 • Performanța partidelor eurosceptice ar putea afecta piețele financiare și economiile europene
 • Noul Parlament European va consta dintr-un număr redus de locuri
 • EURUSD, GBPUSD și DE30 cele mai importante piețe de urmărit

Alegerile europarlamentare încep astăzi și se vor desfășura până duminică. Rezultatul acestora va oferi o privire asupra susținerii obținute de partidele eurosceptice și ar putea afecta perspectivele economiilor europene, precum și ale unor piețe financiare. În cadrul acestui material vom discuta despre ce va urma după alegeri.

Mai puține locuri în noul parlament

Pe parcursul următorului mandat de 5 ani, Parlamentul European va avea 705 de locuri, comparativ cu cele 751 de locuri din acest termen în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE. Până atunci, Parlamentul European va avea în continuare 751 de locuri. Posibila reducere este o urmare a Brexit-ului și o distribuție diferită a parlamentarilor britanici. Marea Britanie deține 73 de locuri în configurația actuală. 27 dintre cele 73 de locuri vor fi alocate între 14 țări, prin urmare reducerea efectivă a locurilor va fi egală cu 46 de locuri. În practică, această schimbare va avea un impact neglijabil asupra noului parlament.

Coaliția ar putea pierde majoritatea

Sondajele efectuate în acest an sugerează că actuala coaliție EPP/S&D va pierde majoritatea. Sursa: Wikipedia, XTB Research

Parlamentul European se află deja în mâinile a două partide majore – Partidul Popular European (EPP) și Socialiștii și Democrații (S&D), care dețin 54% din numărul locurilor. Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) se află, de asemenea, în blocul de guvernământ. Cu toate acestea, sondajele efectuate până acum în acest an semnalează (în medie) că gruparea EPP/S&D va pierde majoritatea și ar putea obține aproximativ 44% din numărul de locuri. În același timp, cel mai mare câștigător este Europa Națiunilor și Libertății (ENF), partidul anti-imigrație, cu un grad ridicat de euroscepticism și de extremă dreapta. Deși se preconizează că ENF își va îmbunătăți în mod substanțial rezultatele, se estimează ca întregul blocul de partide eurosceptice să obțină un avans marginal (pe baza sondajelor, ponderea lor în Parlamentul European ar putea crește de la 27% până la 28%). Nu în ultimul rând, prezența la alegerile pentru Parlamentul European tinde să fie redusă (puțin peste 40%), prin urmare, sondajele menționate trebuie analizate cu prudență.

Dificultăți în formarea noii Comisii Europene

Având în vedere că actuala coaliție nu va putea să formeze o nouă Comisie Europeană (noul PE ar putea fi mai fragmentat), există probabilitatea ca aceasta să nu fie creată pe deplin până la sfârșitul anului. Dacă acest scenariu se materializează, ar putea însemna o mai mare incertitudine atât pentru economia europeană, cât și pentru piețele financiare. Din punct de vedere economic, CE este un organism foarte important, deoarece este responsabil pentru alocarea fondurilor europene.

Cel mai mare număr de partide eurosceptice

Creșterea recentă a naționalismului în Europa (partidele de extremă dreaptă din multe țări au înregistrat o creștere impresionantă a sprijinului) a cauzat un val de nesiguranță atunci când vine vorba de viitorul multor economii europene. Alegerile europarlamentare vor da o altă perspectivă asupra acestei imagini și ar putea indica dacă aceste partide își păstrează sprijinul. În plus, alegerile europene ar putea fi văzute ca un indicator înainte de alegerile locale. Mai jos, prezentăm o listă a celor mai multe partide eurosceptice pe țări, ale căror rezultate pot avea importanță atunci când se organizează alegeri locale:

 • Franța – Raliul Național
 • Italia – Liga
 • Germania – Alternativă pentru Germania
 • Spania – Vox
 • Austria – Partidul Libertății
 • Suedia – Democrații Suedezi
 • Ungaria – Fidesz, Jobbik

Impactul asupra piețelor

Trebuie să menționăm că prima de risc înaintea alegerilor rămâne destul de scăzută (excluzând divergența între randamentul Italia / Germania pentru titlurile de stat pe 10 ani, care este ridicată din motive interne din Italia), prin urmare există o posibilă șansă ca piețele să fie surprinse dacă, de exemplu , sprijinul pentru partidele eurosceptice depășește așteptările. În plus, faptul că piețele bursiere europene se tranzacționează la niveluri de suport contribuie la un risc potențial descendent. Pe de altă parte, este puțin probabil ca euro să se deprecieze semnificativ în urma alegerilor, întrucât se află în zona minimelor din ultimii doi ani.

Analiza grafică

Cotația EURUSD a scăzut cu aproximativ 10% din aprilie 2018. Luând în considerare evoluțiile economice recente din Europa, nu există multe motive care să indice apreciere bruscă a euro. Pe de altă parte, dolarul american pare să fie supraevaluat. 1.1120 este un nivel tehnic cheie ce merită urmărit. Sursa: xStation5

Piața bursieră germană a câștigat mai mult de 15% de la minimul din luna decembrie. Acest rezultat a survenit în ciuda dificultăților din sectoarele industriale din multe țări europene. Nivelurile tehnice ce merită atenție se plasează la12440 și 11590 de puncte. Sursa: xStation5

De asemenea, lira sterlină ar putea fi una dintre piețele afectate de alegeri. Perechea GBPUSD a accelerat recent tendința de scădere din cauza unui nou posibil eșec al premierului May. Nivelul cheie de suport ce merită urmărit se află la 1.2480. Sursa: xStation5

Acest material nu este emis pentru a influenta deciziile de tranzacționare ale niciunei persoane. Informațiile cuprinse în cadrul acestui material nu sunt prezentate pentru a fi aplicate, copiate sau testate în cadrul tranzacțiilor dumneavoastră. Informațiile cuprinse în cadrul acestui material sunt emise în baza experienței proprii a emitentului și nu reprezintă o recomandare individuală, nu vizează atingerea anumitor obiective, randamente financiare și nu se adresează nevoilor niciunei persoane anume care ar primi-o. Premisele acestui material nu au în vedere situația și persoana dumneavoastră deci nu recomandăm utilizarea acestor informații sub orice formă. Utilizarea informațiilor cuprinse în cadrul acestui material în orice modalitate se face pe propria dumneavoastră răspundere. Acest material este emis de către un analist pentru care își asumă răspunderea X-Trade Brokers Dom Maklerski SA, persoană juridică supervizată de KNF – Autoritatea de Supraveghere Financiara din Polonia.

Tags: , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzactionare la bursa

67% din conturile CFD de retail pierd bani

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile