Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 1 mai 2019

01/05/2019 | #pescurt | 1,237 views

  • Actionarii TVL au aprobat in AGA din 25 aprilie 2019 distribuirea unui dividend brut de 0.17 lei/actiune (echivalentul unui ran- dament al dividendului de 8%). De asemenea, actionarii au aprobat majorarea capitalului social cu aproximativ 400.8 mil. RON, prin emisiunea a tot atatea actiuni gratuite. (Sursa: Bursa.ro)
  • Alro, producatorul de aluminiu care este cel mai mare consumator de energie electrica din Romania, a obtinut licenta pentru piata bulgara dupa ce a incercat fara succes sa cumpere energie de pe piata dedicata clientilor mari din Romania. Aceasta licen- ta va permite Alro sa achizitioneze energie electrica pentru uzul intern ori de cate ori conditiile sunt favorabile si preturile com- petitive. (Sursa: economica.net)
  • Actionarii Transgaz au respins in sedinta din 25 aprilie 2019 cele doua propuneri de dividende de 21.66 lei/actiune cat si cea de 37.89 lei/actiune, soclicitand conducerii administrative a societatii convocarea in regim de urgenta a unei noi sedinte AGOA . Conducerea TGN a convocat a noua AGA in data de 6 iunie pentru aprobarea unei propuneri noi de dividend. De asemenea, Transgaz a semnat contractele de achizitie de lucrari aferente realizarii gazoductului Ungheni Chisinau. Realizarea proiectului Ungheni – Chisinau presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale in lungime de 120 km, trei statii de predare a gazelor naturale si dotarea centrului de dispecerizare si dirijare de la Ghidighici. Transgaz deruleaza aceasta investitie prin Vestmoldtransgaz, filiala din Republica Moldova (Bursa.ro, Economica.net)
  • Sphera Franchise Group S.A. a aprobat in AGA din 25 aprilie repartizarea profitului net realizat in anul 2018. Valoarea divid en- dului brut/actiune este de 0.3524 RON (echivalentul unui randament al dividendului de 2%). (Sursa: raport companie)
  • Microsoft a devenit a treia companie din S.U.A. care atinge o capitalizare bursiera de 1 trilion USD, dupa Apple si Amazon. Acti- unile companiei au crescut in sedinta de tranzactionare de joi cu aproximativ 4%, ca urmare a raportarii unor rezultate finan- ciare aferente T3 fiscal peste asteptarile pietei. (Sursa: msn.com)
  • Actiunile Alphabet au scazut cu 7% in sedinta de tranzactionare after-hours de luni, dupa ce compania a raportat venituri sub asteptari pentru primul trimestru din 2019. Compania a pus evolutia negativa a veniturilor pe seama aprecierii USD si pe efectul de baza creat de rezultatele pozitive din trimestrul precedent. Lipsa detaliilor au lasat semne de intrebare privind veniturile din publicitatea online, care ar suferi de o scadere a cererii din partea companiilor. (Sursa: FT.com)
  • Daimler a raportat un profit net aferent primului trimestru din 2019 de 2.10 mld. EUR, in scadere cu 7.5 fata de aceeasi peri- oada a anului precedent, in timp ce volumul de afaceri al companiei a fost de 39.7 mld. EUR aproximativ la acelasi nivel cu cel inregistrat in 2018. Principalele venituri ale companiei generate de vanzarile automobilelor Mercedes-Benz au prezentat un trend negativ din cauza scaderii vanzarilor si a schimbarilor din strucutra acestora. Compania estimeaza pentru 2019 o usoara crestere a vanzarilor si a profitului net. (Sursa: Marketwatch.com)
  • Banca Transilvania a raportat in aceasta dimineata un profit trimestrial de 436.07 mil. RON, in crestere cu 19.14% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Veniturile operationale ale companiei s-au majorat in T1 2019 cu 15.13% la 835.9 mil. RON, ca urmare a cresterii veniturilor nete din dobanzi cu 28% la 665 mil. RON si a veniturilor nete din comisioane cu 13.4% la 162.16 mil. RON. De asemenea, in T1 2019, grupul bancar a acordat 42 mii imprumuturi noi catre companii si persoane fizice, valoarea creditelor acordate companiilor in primele 3 luni ale anului insumand 2 mld. RON. Banca Transilvania estimeaza pentru anul 2019 o taxa pe active bancare de 136 mil. RON. (Sursa: raport companie)
  • Teraplast a inregistrat o cifra de afaceri de 175 mil. RON in T1/2019, o crestere organica de 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Venitul operational a fost de 6.25 mil. RON, comparativ cu 0.62 mil. RON in T1/2018. Ca urmare, si profitul net a fost pozitiv: 3.31 mil. RON, fata de pierderea de 1.07 mil. RON din perioada corespunzatoare a anului trecut. (Sursa: raport companie)
  • Boeing a raportat in T1/2019 un profit de 2.15 mld. USD, in scadere cu 13%. Veniturile companiei au insumat 22.92 mld .USD, in scadere cu 2.1% fata de aceeasi perioada a anului precedent si sub asteptarile pietei de 22.98 mld. USD. Divizia principala a companiei, cea de avioane comerciale a inregistrat o scadere a livrarilor de 19% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Scadere vine in principal pe fondul deciziei de pastrare la sol a aeronavelor Boeing 737 MAX. Compania a anuntat ca va trimite in scurt timp planul de remediere a problemei de soft ale aeronavelor 737 MAX. De asmenea, compania a anuntat ca programul de rascumparare de actiuni este suspendat. (Sursa: CNBC.com)
  • Consiliul concurentei din Marea Britanie a blocat propunerea Sainsbury de 9.4 mld. USD de preluare a retailer-ului online Asda detinut de Walmart. Autoritatea a motivat decizia de blocare a procesul de fuziune sustinand in raportul final ca acest deal va conduce la cresterea preturilor in magazinele traditionale cat si in zona de e-commerce cum un posibil impact si asupra cresterii pretului carburantilor. Acesta decizie este o lovitura puternica pentru grupurile de supermarket-uri care au dorit sa fuzioneze pentru a depasi liderul de piata Tesco. (Sursa: CNBC.com)
  • Actiunile Microsoft s-au apreciat cu peste 3% dupa ce rezultatele financiare ale companiei aferente trimestrului 3 fiscal au intrecut asteptarile pietei. Compania a raportat un profit trimestrial de 8.8 mld. USD (echivalentul a 1.14 USD/actiune), in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent si peste asteptarile pietei de 1.00 USD/actiune. Veniturile companiei s-au majorat cu 14% la 30.6 mld. USD, evolutia fiind determinata de tranzitia companiei catre oferirea serviciilor de cloud, avand in vedere ca din ce in ce mai multe companii apeleaza la infrastructura de cloud Azure. Veniturile generate de segmentul de cloud ce include si Azure s-au majorat cu 41% insumand 9.6 mld. USD. De la inceputul anului pana in prezent, actiunile Microsoft s-au apreciat cu aproximativ 34%. (Sursa: CNBC.com)
  • Actiunile Facebook s-au apreciat cu aproximativ 10% in sesiunea de tranzactionare after-hours dupa ce compania a raportat rezultate financiare aferente T1 2019 peste asteptarile pietei, rezultate financiare ce includ costuri anticipate de reglemen tare de 3 mld. USD. Excluzand cele 3 mld. USD, compania ar fi raportat un profit trimestrial de 1.89 USD/actiune, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anuluiu precedent si peste asteptarile pietei de 1.63 USD/actiune, in timp ce veniturile trimestriale s -au majorat cu 26% la 14.9 mld. USD, in linie cu asteptarile pietei. (Sursa: CNBC.com)
  • UBS a raportat un profit net aferent primului trimestru din 2019 de 1.1 mld. USD, in scadere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului precedent, insa peste asteptarile pietei de 848 mil. USD. Veniturile operationale au scazut cu 12% la 7.2 mld. USD, ca urmare a reducerii activitatii pe segmentul de wealth management si investment banking pe fondul unei volatilitati ale pietelor globale scazuta. Conform CEO-ului UBS, Sergio Ermotti, pentru a raspunde unor conditii de piata nefavorabile, grupul bancar a intrat intr-o faza de reducere a cheltuielor, estimand o scadere a costurilor de aproximativ 300 mil. USD generata de reducerea activitatii de angajare si amanarea implementarii proiectelor IT. (Sursa: FT.com)
  • Artrom S.A. intentioneaza sa lanseze o oferta publica secundara a detinerilor actionarului majoritar – TMK Europe GmbH. Aces- ta va vinde pana la 69 mil. actiuni nominative existente, ceea ce reprezinta aproximativ 59.4% din capitalul social al Artrom. Se asteapta ca actionarul majoritar sa foloseasca incasarile nete obtinute pentru a subscrie o majorare de capital social al Artrom S.A. in valoare de 62.3 mil. EUR. Suma colectata va fi folosita pentru scaderea gradului de indatorare al companiei. (Sursa: co- municat companie)
  • In cadrul AGA, actionarii SNN au aprobat varianta distriburii unui dividend brut pe actiune de 1.2567 RON, in valoare totala de 378.9 mil. RON aferente profitului net realizat in 2018. In schimb, actionarii au respins propunerea actionarului minoritar Fon- dul Proprietatea de a distribui dividende suplimentare, propunere ce presupunea oferirea unui dividend suplimentar brut pe actiune de 1.4547 RON. De asemenea, in data de 9 mai se va semna forma finala a acordului intre Nuclearelectrica si China General Nuclear Power pentru constructia reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. (Sursa: Economica.net, ZF)
  • Dragos Paval, unul din fondatorii Dedeman, a fost numit in Consiliul de Administratie al companiei Cemacon Cluj, detinut in proportie de 39.6% de catre Dedeman SRL. (Sursa: ZF)
  • SAP a raportat rezultate financiare aferente T1 2019 peste asteptarile pietei, atat la nivelul profitului net cat si a veniturilor totale. Compania a inregistrat venituri trimestriale de 6.1 mld. EUR, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut si depasind cu 160 mil. EUR asteptarile. Profitul pe actiune de 0.90 EUR (non-GAAP) a fost peste asteptari cu 0.06 EUR. (Sursa: Seekingalpha.com)
  • Actiunile Snapchat s-au apreciat cu 8.3% in sedinta de tranzactionare after-hours, dupa ce compania a raportat venituri de 320 mil. USD, in crestere cu 38.9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii numarului de utilizatori activi in T1 2019 cu 4 mil., dublu fata de esmarile analistilor, insumand un numar total de 190 mil. utilizatori. In T1 2019, compania a raportat o pierdere neta de 310 mil. USD (echivalentul a – 0.23 USD/actiune), in scadere fata de pierderea de 386 mil. USD din T1 2018. Pentru T2 2019, compania estimeaza venituri situate in intervalul 335 -360 mil. USD, echivalentul unei cresteri com- parative cu anul precedent de 28% – 37%. (Sursa: Seekingalpha.com)
  • Actiunile Twitter s-au apreciat ieri cu peste 15%, dupa ce compania a raportat venituri trimestriale de 787 mil. USD, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent si peste estimarile analistilor de 776 mil. USD. Fata de trimestrul precedent, numarul utilizatorilor lunari activi a crescut cu 9 mil. la 330 milioane comparativ cu asteptarile pietei ca acestia sa scada cu 2.2 mil. In T1 2019, compania a raportat un profit de 191 mil. USD (echivalentul a 0.25 USD/actiune), in crestere cu 213% fata de rezultatul inregistrat in anul precedent. (Sursa: Reuters.com)
  • Actiunile Coca-Cola s-au apreciat ieri cu 1.71%, dupa ce compania a raportat venituri trimestriale de 8.02 mld. USD, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului precedent si peste asteptarile analistilor de 7.88 mld. USD. In T1 2019, compania a inregistrat un profit net de 1.68 mld. USD (echivalentul a 0.39 USD/actiune), in crestere cu aproximativ 23% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Pentru anul 2019, compania estimeaza o crestere a vanzarilor de 12% – 13% si o crestere organica de 4%. (Sursa: Reuters, Seekingalpha.com)
  • Actiunile eBay s-au apreciat cu 6.35% in sesiunea de tranzactionare after-hours, dupa ce compania a raportat un profit trimes- trial de 608 mil. USD (echivalentul unui EPS ajustat de 0.67 USD/actiune) in crestere cu 11% fata de rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent si totodata peste asteptarile pietei de 0.63 USD/actiune. Volumul de afaceri al companiei a crescut cu 2% pana la 2.64 mld. USD, fiind in linie cu asteptarile analistilor. De asemenea, compania a revizuit in crestere esti- marile privind rezultatele financiare aferente anului 2019, estimand un profit pe actiune situat in intervalul 2.64 – 2.70 USD/ actiune. (Sursa: MarketWatch.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile