In ultima perioada, cele mai multe intrebari ce le-am primit de la investitori au fost despre motivul pentru care tot creste Bitcoin-ul si Bittnet Systems :)
Ei bine despre Bitcoin e plin internetul despre pareri si e foarte greu sa gasesti raspunsul cel mai apropiat de realitate, insa despre perla pietei AeRO de la Bursa de Valori Bucuresti, avem raspunsurile de la cea mai buna sursa si anume chiar de la Critian Logofatu, co-fondator si CFO in cadrul companiei Bittnet Systems!
Inainte de raspunsurile mult asteptate, am sa va prezint mai jos o mica descriere a companiei (preluata de pe siteul companiei) si o parte din seriviciile si produsele oferite, in caz ca va ajuta la documentare:
Bittnet a fost fondată în 2007 și de atunci funcționează în sectorul IT din România. Activitatea principală a companiei se concentrează asupra training-ului IT și a furnizării de servicii și soluții de infrastructură IT end-to-end de la lideri de piață precum Cisco, Microsoft, Dell, VMware, HP.
Soluțiile IT oferite de Bittnet acoperă:
– Infrastructura de rețea
– Securitate de rețea
– Administrarea rețelei
– Centre de date, virtualizare și cloud computing
– Mobilitatea întreprinderilor, incluzând BYOD
– Comunicații unificate și colaborare
– Conferință video, inclusiv teleprezență
– Licențe de Software
Compania oferă următoarele servicii IT:
– Servicii de consultanță generale
– Servicii de evaluare IT
– Servicii de implementare și migrare
– Servicii de mentenață și suport
– Servicii de optimizare a infrastructurii
– Servicii de Training IT
Bittnet este certificat la un nivel înalt și recunoscut de liderii pieței. Certificările includ:
– Cisco Learning Partner
– Cisco Certified Gold Partner
– Microsoft Silver Learning Partner
– Microsoft Cloud Partner
– Microsoft Silver Datacenter Partner
– Oracle Authorized Education Center
– Oracle Silver Partner
– VMware Solution Provider Partner
– IBM training provider – via GlobalKnowledge
– Amazon Web Services Training Partner
– Google Cloud Partner
Asadar fiindca si nu vreau sa-l pun sa mai scrie odata tot ce a mai scris deja si fiindca mi s-a tot spus sa ii cerem o parere sa ne spuna ce dumnezo se intampla cu actiunea BNET, am sa va postez in aceasta postare toate raspunsurile date de catre Cristian ce le-am gasit si care mi se par relevante aici si daca mai aveti voi alte intrebari, sa le postati aici unde il rog sa revina cu completari daca este nevoie.
Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.
Stimati colegi, scriu ca sa adresez doua subiecte din discutia aceasta, fara a incerca in vreun fel sa evaluez daca actiunile sunt sub evaluate, supra evaluate, etc. Asa cum au spus mai multi colegi de-a lungul timpului, orice companie poate fi o investitie buna sau nu, in functie de pretul la care cumperi si de rezultatele pe care le produce , in orizontul de timp in care intentionezi sa pastrezi actiunea.
E posibil ca o investitie de 5 zile sa fie super profitabila, una de 50 sa fie neprofitabila, si una de 5000 zile sa fie din nou super profitabila, toate in aceeasi companie. Desigur, exista o infinitate de scenarii, si in niciun caz nu incerc sa recomand cumpararea sau vanzarea de actiuni BNET.
Pot insa (cred) sa explic orice alte informatii, in special despre companie, despre viziune, despre modelul de business, despre operare, despre trecut, si despre planurile de viitor.
Scriu mai jos 2 comentarii separate, pe cele 2 subiecte:
1) Evaluarea marcii bittnet a fost facuta de un evaluator independent, conform legii, pe baza de modele universal acceptate: valoarea neta in prezent a fluxurilor viitoare de numerar, fara a tine cont de sumele neplatite in perioada 2016-2018 (adica afost subevaluata if anything)
S-a avut in vedere ca bittnet ca entitate juridica urmeaza sa aiba venituri in scadere (prin eliminarea in intregime a veniturilor din avtivitatea de integrare IT – de mutat pe entitatea dendrio) – deci alt element care poate produce ‘sub’ evaluare nu supra…
2) Orizontul de timp al investitiilor, timpul necesar pentru a arata rezultate, cum evolueaza rezultatele, toate in contextul modelului de business.
Bussinessurile bittnet si dendrio (companiile cu cele mai mari cifre de afaceri din grup) sunt business-uri care adreseaza clienti corporate si enterprise, cu cicluri de vanzare lungi si foarte lungi, dar cu potential de proiecte de anvergura (atat venit cat si marja bruta).
Ele (businessurile) au nevoie de echipe de experti (ITsti scumpi) toata durata anului / cincinalului / decadei , etc, chiar daca proiectele sunt concentrate intr-o luna, trimestru, an, etc. Asta inseamna ca acest business functioneaza mai bine la scara mare.
De aceea urmarim cresterea accelerata, in conditii de profitabilitate.
Bill Gates a spus ca majoritatea oamenilor supraestimeaza ce se poate face intr-un an, dar subestimeaza ce se poate face in 10. Daca ma uit la exemplul nostru , in orice trimestru / semestru / an am inregistrat cresteri mai mari sau mai mici pe diverse produse, linii, etc, la cifra de afaceri, la profit, la ebitda, etc.
Daca insa ne uitam la perioade mai lungi – 3, 5 ani, se vede usor ca modelul identificat ales a fost corect, si de aceea continuam sa acceleram in aceasta directie.
La listare aveam PER 37, peste un an aveam PER 7, apoi peste 6 luni aveam PER 23, apoi peste 6 luni aveam PER 11, etc.
Asa cum am spus si la ziua investitorilor si in documentatia pentru AGA, bugetul de 2019 (si foarte probabil cel de 2020) ar trebui analizat cu atentie mai mare la EBITDA decat la profitul net, tinand cont de diversele investitii care au generat un “I” mare, si care sunt la inceput de ciclu de materializare.
2b) credem cu tarie ca raportarile trimestriale nu sunt de ajutor, ci mai degraba genereaza abordare si incentive-uri gresite. am supus actionarilor aprobarea de a NU publica rezultate trimestriale si a fost votata in proportie covarsitoare (fara voturile fondatorilor). Informatie ‘mai des’ nu inseamna ‘mai multa’ si in niciun caz ‘mai buna’ :)
Daca la raportul anual sau semestrial am fi adaugat un capitol care detalieaza culoarea scaunelor din fiecare sala de training, ar fi fost extra info, dar nu ar fi ajutat la nimic.
Daca focusul este pe termen lung, daca proiectele au ciclu de inchidere lung, daca businessul este ‘sezonier’, faptul ca intr-o saptamana sau luna, etc sunt vazari foarte mari si in alta sunt foarte mici, nu da informatii mai bune, nu genereaza o intelegere mai buna, ci doar mai multa volatilitate.
Nu credem ca ceea ce trebuie sa le dam actionarilor e mai multa volatilitate, ci mai multa informatie relevanta, la momentele relevante.
3) (da, stiu ca am zis 2 puncte initial :))Managementul si insiderii nu au nicio implicare in evolutia pretului. Nu exista persoane care sa aiba informatii suplimentare decat cele publicate, informatii care sa fie relevante, si care sa faca tranzactii.
Daca ar face , ar fi obligate de lege sa le declare (dupa depasirea limitei de 5.000 euro pe an per persoana), iar pedepsele pentru abuz de piata sunt imense.
Orice persoana care intra in echipa este informata despre obligatiile de a comunica orice informatie materiala, si de a nu tranzactiona vreodata pe baza informatiilor ‘inside’.
Despre asocierile cu amazon, berkshire, dafora, comi, arax etc:
nu stiu in detaliu povestile companiilor romanesti care sunt asociate in sensul de ‘unii care au dat deja faliment’. de aceea nu stiu daca exista acolo vreo situatie incorecta / nelegala.Dar insa daca sunt doar povesti de companii care au folosit piata de capital, au crescut, si la un moment dat au esuat, mi se par motivationale, si de apreciat, chiar daca au esuat.
Marea diferenta intre economia americana pe care o visam toti si ce avem la noi este ca aici falimentul este vazut ca un esec fatal, terminal, definitiv , iar in america este ‘celebrat’ ca experienta.Nu, nu urmarim sa ajungem in insolventa, dar poate fi un capitol din viata unei companii. Ce e neplacut in ro este ca se suspenda de la tranzactionare, tinand pe toata lumea ‘captiv’ (pe unii inauntru isi pe altii afara)
Despre berkshire: incercam sa replicam modelul de tratament al actionarilor: oferim toate informatiile pe care le consideram relevante si pe care le-am dori daca rolurile noastre ar fi reversate. fata de berkshire nu avem in conducere pe cel mai genial investitor al tuturor timpurilor, si nici un model de business care sa produca ‘float’ (deci super positive cash flow) – si de aceea ne concentram pe mecanismele pietei de capital pentru a atrage finantare ‘rabdatoare (equity plus medium term bonds) . incercam se reproducem si abordarea de a simplifica lucrurile si a le face inspre binele actionarilor pe termen lung, si prin alinierea intereselor managementului cu cele ale actionarilor.
Despre amazon: desigur ca ne onoreaza comparatia cu o companie cu asa o crestere (atentie, ca se vorbea zielel trecute “growth stocks” nu inseamna companii carora le creste pretul actiunii, ci companii cu crestere rapida a businessului. Bittnet are CAGR de 85% in perioada 2007-2018), dar exista si aici diferente majore. Suntem mai aproape de amazon decat de berkshire, prin aceea ca suntem focused e growth si reinvestim toate resursele in crestere. Diferim de amazon prin aceea ca nu putem finanta cresterea din cash conversion cycle (din banii furnizorilor) , dar si prin aceea ca nu ne-am permis sa incercam sa facem crestere neprofitabila, ci am cautat mereu sa fim profitabili.
Diferim de amazon prn dimensiune dar si ‘reach’ global. Incercam sa reproducem mentalitatea de ‘day one’
Tags: Bittnet, BNET, Cristian Logofatu