Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 4 iunie 2019

04/06/2019 | #pescurt | 1,045 views

  • Rafinaria Vega Rompetrol din Ploiesti a fost amendata cu 200,000 RON din cauza unei poluari accidentale: suma de 100,000 RON pentru ca nu a notificat in timp util poluarea accidentala in zona, si 100,000 RON pentru nerealizarea unui plan de inter- ventie eficient. (Sursa: Economica.net)
  • Actiunile IAR Brasov s-au depreciat ieri cu 13.{etoroCFDrisk}% dupa ce actionarii producatorului de aeronave IAR Brasov au aprobat in ca- drul AGA din 31 mai 2019, repartizarea unui dividend brut pe actiune de 0.63 RON, echivalentul unui randament de 7%, calcu- lat la preturile de inchidere de ieri. Spre comparatie, la inceputul lunii mai actionarul majoritar, Ministerul Economiei, a solicitat majorarea acestui dividend la 1.4015 RON/actiune, ce ar fi oferit un randament al dividendului potential de 15.5%, calculat la preturile de inchidere de ieri. (Sursa: ZF.ro)
  • Pe langa actualizari ale aplicatiilor ce isi propun sa monitorizeze sanatatea utilizatorilor, Apple a lansat ieri o aplicatie destinata in exclusivitate femeilor, care urmareste perioadele ciclului menstrual. In aceasta aplicatie, femeile pot introduce simptomele, iar aplicatia trimite notificari cu perioada probabila de aparitie a ciclului menstrual si de asemenea poate estima o fereasta de fertilitate. Conform Vicepresedintelui Apple, aplicatia va fi disponibila pe iPhone si ceasurile Apple. (Sursa: CNBC.com)
  • Nestle, cea mai mare companie de alimente din lume, are in plan sa lanseze in acesta toamna in SUA prin intermediul brandu- lui Sweet Earth, achizitionat in 2017, primul burger bazat pe substituenti vegatali ai produselor din carne. Noile produse Nestle ar urma sa fie disponibile in supermarketuri, restaurant si universitati. Conform, Alexia Howard, analist in cadrul Bernstein, in acest moment vanzarile produselor din substituenti vegetali au atins aproximativ 13 mld. USD iar in urmatorii 10 ani pot crestere pana la aproximativ 41 mld. USD. (Sursa: CNBC.com)
  • Departamentul de Justitie al SUA analizeaza pozitia dominanta a gigantului Alphabet in piata de publicitate, fiind suspectat de incalcarea legii concurentei. Reuters afirma faptul ca in acest moment, strategiile companiilor de publicitate online depind in mare parte de bunavointa companiei Google. Pozitia dominanta a Google pe aceasta piata, a condus la diminuarea profiturilor celorlalte companii de publicitate. Pentru anul 2019, analistii estimeaza ca Google ar reusi sa atraga peste 37% din piata de publicitate online americana ce este evaluata la aproximativ 129 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • Teraplast a anuntat ca va “explora” eventuale “optiuni strategice” privind diviziile sale de panouri termoizolante si tigle metali- ce. Comunicatul vorbeste de diversificarea bazei de capital a Grupului TeraPlast si de intentia atragerii de investitori fara a da mai multe detalii. Acest lucru lasa sa se inteleaga ca se au in vedere mai multe posibilitati de la o asociere in participatiune pa- na la o vanzare a acestor linii de afaceri. (Sursa: comunicat companie, intepretare proprie)
  • Departamentul de Justitie din SUA ar putea pregati o investigatie asupra activitatii Google pentru a determina daca acesta a incalcat legile antitrust. Coform unuor surse, autoritatile s-ar putea concentra pe investigarea faptului ca Google ar fi acordat tratament preferential pe motorul sau de cautarea anumitor site-uri in defavoarea altora. (Sursa: Reuters.com)
  • FAA a declarat in cursul zilei de ieri ca in urma investigatiei asupra companiei Boeing au descoperit ca peste 300 de aeronave 737 ar putea fi afectate datorita procesului eronat de fabricare, dintre care 33 de modele NG si 33 model Max in SUA, iar la nivel global numarul s-ar ridica la 133 model NG si 179 model Max. Conform investigatiei FAA, cele aproximativ 300 de aerona- ve nu ar indeplini standardele de durabilitate si rezistenta. De asemenea, 148 de piese realizate de un furnizor al companiei Boeing, ce fac parte din aripa aeronavei, ar putea fi susceptibile unor fisuri sau unui esec prematur. FAA ar planui sa ceara lini- lor aeriene inlocuirea pieselor in cazul in care aeronava este afectata. (Sursa: CNBC.com)
  • Airbus ar putea incheia un acord cu Virgin Atlantic, linia aeriana fiind dispusa sa achizitioneze intre 6 si 10 aeronave modelul A330neo. Virgin Atlantic evalueaza ofertele de achizitionare a modelului A330 sau a celui produse de Boeing, 787 Dreamliner. (Sursa: Reuters.com)
  • Facebook poarta discutii cu Comisia de Tranzactionare a Marfurilor pe Contracte Futures, principalul organ de reglementare al produselor derivate din SUA, despre planurile companiei de a-si lansa propria moneda digitala. In luna mai, Facebook a infiintat in Elvetia o companie de fintech specializata in blockchain, sisteme de plati si servicii de investitii. (Sursa: Reuters.com)
  • Grupul format din SIF Oltenia si alti actionari ai SIF Banat – Crisana, ce detin impreuna 5% din societatea SIF1, au solicitat com- pletarea ordinii de zi AGA convocata pentru 20 iunie 2019 cu o serie de puncte, printre care: revocaraea conducerii executive a societatii formata din Dragoi Bogdan si Straut Radu; distribuirea ca dividende a sumei de 77.62 mil. RON din profitul anului 2016, repartizat la capitolul “Alte rezerve” si neutilizat conform destinatiei; precum si intocmirea si ducerea la indeplinire a unui plan de masuri pentru recuperarea prejudiciului creat prin neconstituirea SIF1 ca parte civila in procesul lui Dragos Bil- teanu si Najib El Lakis, fosti conducatori ai SIF1. (Sursa: Bursa.ro)
  • Conform unor surse Reuters, Amazon ar fi interesat sa achizitioneze Boost Mobile, companie detinuta de T-Mobile si Spring Corp, ce ofera servicii de internet wireless prin cartele reincarcabile. O posibila achizitie ii va permite gigantului din IT sa uti- lizeze noua infrastructura de internet wireless a companiei T-Mobile pentru urmatorii sase ani. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Uber Technologies a raportat o pierdere aferenta T1 2019 de aproximativ 1 mld. USD, dupa ce compania a inregistrat in primele trei luni din an o crestere a costurilor de 35%, crestere determinata atat de cheltuielile efectuate pentru listarea com- paniei la NYSE cat si pentru consolidarea diviziei de livrari de mancare. Cu toate acestea, veniturile companiei au crescut cu 20% la 3.1 mld. USD, in linie cu intervalul superior de estimari al pietei, in timp ce pierderea inregistrata a fost sub asteptarile analistilor. Actiunile companiei s-au apreciat dupa conferinta cu analistii cu pana la 2.6% dupa ce CEO-ul Uber a afirmat ca 2019 va fi un an al investitiilor. (Sursa: Reuters.com)
  • Tesla a anuntat ca pretul de vanzare in China al automobilelor Model 3 va incepe de la 328,000 yuan (47,529 USD), fiind cu 13% mai ieftine fata de modele actuale care sunt importate de catre China. Producatorul de masini electrice a inceput din ianuarie 2019 constructia unei noi fabrici in China care se va axa pe productia de Model 3. Compania estimeaza pentru anul 2019 livrari intre 360 mii – 400 mii de vehicule electrice si o productie de pana la 500 mii de unitati in cazul in care noua fabrica din China va atinge volumul de productie asteptat in T4 2019. (Sursa: Reuters.com)
  • General Motors a anuntat ca va investi 24 mil. USD in fabrica de asamblare din Fort Wayne, Indiana pentru a crestere capacitate de productie pentru modele Chevrolet Silverado si GMC Sierra. (Sursa: Reuters.com)
  • Directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a acuzat SUA ca incearca sa dicteze politica energetica a statelor ali- ate si in acest context a facut apel catre Uniunea Europeana pentru a proteja orice companie care risca sa fie sanctionata de administratia SUA pentru implicarea in constructia gazoductului Nord Stream 2. (Sursa: Economica.net)
  • Actionarii Conpet sunt convocati pentru data de 4 iulie sa aprobe propunerea de majorare a capitalului social cu valoarea maxima de 101.76 mil. RON. Numarul maxim de actiuni noi, nominative, este de 30,837,562, la un pret de 3.3 lei/actiune, egal cu valoarea nominala, fara prima de emisiune. Astfel, Statul Roman va primi 18.1 mil. actiuni noi contra unui aport in natura, care reprezinta terenuri in valoare de 59.8 mil. RON. Restul de 12.7 mil. actiuni noi in valoare de 42 mil. RON vor fi oferite, in cadrul exercitarii dreptului de preferinta, spre subscriere celorlalti actionari ai societatii. Actionarii vor avea dreptul sa subscrie un numar de actiuni proportional cu numarul de actiuni detinute la data de inregistrare, rata de subscriere fiind de 3.56 actiuni noi la fiecare actiune detinuta. Conform actului constitutiv Conpet, pentru aprobarea in AGEA a majorarii de capital cu aport in natura, este nevoie de cel putin 3/4 din votul actionarilor. (Sursa: raport companie)
  • Casa de brokeraj Voltinvest a cerut, in instanta, suspendarea executarii hotararilor actionarilor SIF Oltenia din data de 9 m ai 2019, cand s-a aprobat modificarea actului constitutiv. Tribunalul Dolj a acordat un prim termen de judecata a dosarului la data de 19.06.2019. Doua din cele mai importante hotarari luate de catre actionarii SIF5 in data de 9 mai sunt: infiintarea unui Comitet Investitional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executiva si trei angajati ai societatii si reducerea numarului de administratori ai SIF5 de la sapte la cinci. (Sursa: Bursa.ro)
  • Artrom convoaca AGEA pentru data de 4 iulie 2019, avand pe ordinea de zi revocarea punctului 3 al Hotararii AGEA din data de 5 aprilie 2019 privind aprobarea majorarii capitalului social al Societatii prin contributii in numerar cu suma maxima de 188.25 mil. RON, de la valoarea de 291.59 mil. RON la valoarea maxima de 479.84 mil. RON. (Sursa: comunicat companie)
  • In aceasta seara, Walt Disney va lansa noul parc de distractii Star Wars. CEO-ul companiei a declarat ca este foarte increzator in investitia de aproximativ 2 mld. USD in noul parc de distractii Star Wars, asteptandu-se ca aceasta investitie sa contribuie la cresterea brandului Walt Disney si totodata sa genereze efecte pozitive indirecte asupra numarului de bilete vandute si asupra noii platforme de streaming video Disney+. (Sursa: Reuters.com)
  • Ferrari pare sa accelereze trecerea catre automobile hybrid. Ieri, producatorul italian a prezentat noul model sport hybrid S F 90 Stradale, echipat cu un motor de 1,000 cai putere, ce poate rula in mod silentios pe strazile oraselor dar in acelasi timp po ate atinge si o viteza maxima de 340 km/ora. La evenimentul de lansare de la Maranello au fost invitati aproximativ 2,000 de clienti pentru a vedea si rezerva noul SF 90 Stradale ce ar urma sa fie livrat in termen de 12 luni. (Surs: Reuters.com)
  • Ieri, CEO-ul Boeing, Dennis Muilenburg, si-a cerut scuze public in numele companiei pentru cele doua catastrofe aviatice in care au fost implicate aeronavele Boeing 737 MAX. De asemenea, acesta a mai declarat ca Boeing a depus tot efortul in aceasta perioada pentru a remedia problemele tehnice ale softului si pentru a recastiga increderea clientilor. In prezent actiunile Boeing se tranzactioneaza cu 17% mai jos fata de nivelul inregistrat inainte de ultimul accident aviatic din luna martie 2019. Tot ieri, directorul Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aeriene a declarat ca este putin probabil ca aeronavele Boeing 737 MAX sa-si reia activitatea pana la sfarsitul lunii august 2019. (Sursa: CNBC.com)
  • Ieri, actiunile companiei Canada Goose, producator de articole textile de lux pentru iarna, au scazut cu aproximativ 31% pana la 33.89 USD/actiune, dupa ce rata de crestere a vanzarilor gecilor parka a scazut la cel mai mic nivel din ultimele opt trimestre, semnaland incapacitatea sustinerii ratei de crestere inregistrata in ultimii ani. De asemenea, ieri oficialii companiei au declarat ca pentru urmatorii trei ani rata de crestere anuala a vanzarilor sa fie de aproximativ 20%, dupa ce in ultimii doi ani compania a raportat o rata anuala de crestere a volumului de afaceri de 40%. (Sursa: Reuters.com)
  • Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin intermediul careia Zentiva Group a preluat companiile Solacium Pharma si Be Well Pharma. Solacium dezvolta si comercializeaza medicamente eliberate fara presciptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale sub marca proprie, intreaga productie fiind externalizata. Be Well Pharma isi desfasoara activitatea doar cu Solacium si primeste redevente in baza unui contract de licenta prin care acorda Solacium o licenta exclusiva pentru marcile comerciale Ciocolax, Metus si Ulcomplex. (Sursa: Economica.net)
  • Actionarii RRC vor fi solicitati sa aprobe infiintarea unui punct de lucru in incinta OIL Terminal pentru importul unor canti tati de produse petrochimice prin intermediul terminalului petrolier din Constanta. In prezent, livrarile de benzina si motorina ale RRC se fac la poarta rafinariei Petromidia din Navodari, capacitatile fiind limitate de constrangerile logistice. Importul prin intermediul terminalului petrolier Oil Terminal din Constanta va permite reducerea blocajelor logistice la nivelul rafinariei si cresterea volumelor de livrari interne totale ale RRC. (Sursa: Economica.net)
  • Romgaz a incheiat recent doua contracte de furnizare gaze naturale cu Engie Romania si E.ON Gaz Furnizare pentru consumul clientilor casnici. Valoarea totala a celor doua contracte este de 1.2 mld. RON, echivalentul a 24% din veniturile din exploatare inregistrate in 2018 si acopera perioada 01.05.2019 – 31.03.2020. Engie si E.ON sunt principalii furnizori de gaze naturale catre clientii casnici, avand o cota de piata cumulata de 90%. (Sursa: Bursa.ro)
  • Grupul financiar HSBC are in plan sa mareasca divizia de wealth management pentru clientii de retail din Asia cu pana la 300 de angajati pana la sfarsitul anului 2019, in incercarea de a-si crestere prezenta si activitatea in principalele centre financiare din Hong Kong si China. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, parlamentarii Canadei au fost exasperati dupa ce fondatorul si CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, nu s-a prezentat in fata unei comisii internationala formata din parlamentari ai mai multor tari. Mark Zuckerberg ar fi trebuit sa depuna marturie pe teme precum dezinformarea, siguranta informatiilor si despre impactul Facebook asupra democratiei. (Sursa: Reuters.com)
  • Beyond Meat, producator de burgeri pe baza de substituenti vegetali ai carnii, a anuntat ca incepand cu anul viitor ar putea incepe sa produca si in Europa, in incercarea de a-si extinde productia inafara SUA. De asemenea, actiunile companiei s-au apreciat ieri cu aproximativ 8% pana la 86 USD/actiune, dupa ce JP Morgan a afirmat ca Beyond Meat are un potential extraordinar de crestere. (Sursa: Reuters.com)
  • MedLife a anuntat preluarea pachetului majoritar (65%) al centrului de excelenta Badea Medica din Cluj- Napoca. Centrul ofera o gama complexa de servicii medicale, axate in principal pe segmentul de patologie abdominala, dar care acopera si alte numeroase tipuri de afectiuni. De asemenea, MedLife a anuntat ca este in discutii cu alti doi-trei operatori din Romania si din tarile invecinate pentru a-si extinde prezenta. (Sursa: comunicat companie)
  • Digi Kft., filiala din Ungaria a Societatii (“DIGI HU”) a lansat pe 27 mai serviciile de telefonie mobila prin propria retea, ca urma- re a procesului de investitii derulat in ultimii patru ani. DIGI HU planuieste sa continue procesul de dezvoltare a retelelor sale de telecomunicatii mobile, urmand sa extinda acoperirea in mai multe etape. De asemenea, DIGI HU intentioneaza sa dezvolte si serviciile 5G in viitor. (Sursa: comunicat companie)
  • Fiat Chrysler a trimis catre Renault o scrisoare indicativa de oferta prin intermediul careia propune grupului francez fuziunea dintre cele doua companii. Fuziunea celor doua companii ar urma sa creeze al 3-lea cel mai mare producator auto la nivel glo- bal al carui vanzari s-ar ridica la aproximativ 8.7 mil de unitati pe an. Ieri, actiunile Fiat s-au apreciat cu pana la 19% in debutul sedintei de tranzactionare de la Milano, in timp ce actiunile Grupului Renault s-au apreciat cu 16%. (Sursa: Seekingalpha.com)
  • ANRE a emis proiectul de ordin care modifica din reglementarile legate de comercializarea gazelor in Romania, cu impact si asupra gazelor din Marea Neagra. Proiectul de ordin al ANRE are cel putin doua prevederi care ar putea avea legatura cu gazele din Marea Neagra: posibilitatea de a se tranzactiona gaze in valuta pe piata din Romania si posibilitatea de a se incheia con- tracte flexibile cu o perioada mai mare de un an. (Sursa: economica.net)
  • Alibaba are in vedere atragerea a 20 mld. USD prin dubla listare la bursa din Hong Kong, dupa ce compania a reusit sa atraga prin intermediul listarii la New York – 25 mld. USD. Conform unor surse Reuters, gigantul din comertul online lucreaza in acest moment cu anumiti consultati financiari pntru a pregati o potentiala listare in a doua parte a anului 2019. (Sursa: Reuters.com)
  • Pierderea accesului la sistemul de Android Google va afecta vanzarile companiei Huawei, insa in acelasi timp aceasta situatie ar putea ajuta Samsung sa-si mareasca cota de piata. De asemenea, Fitch Rating a subliniat faptul ca Apple poate fi o noua victima a relatiilor tensionate dintre Beijing si Washington, existand posibilitatea ca Apple sa continue sa piarda cota de piata in China. (Surse: Seekingalpha.com)
  • Alphabet are in vedere investitia a 600 mil. EUR intr-un al doilea centru de date in Hamina, Finlanda. Actualul centru de date din Hamina este unul dintre cel mai avansat si eficient centru de date al giangului IT, beneficiand de un sistem ce utilizeaza apa din Golful Finlandei pentru a reduce cantitatea de energie utilizata. (Sursa: Seekingalpha.com)
  • SIF Moldova a vandut in data de 21 mai pachetul de 115 mil. actiuni, echivalentul unei participatii de 11.69%, detinute la Bio- farm catre SIF Banat-Crisana, pentru suma de 38 mil. RON. In urma tranzactiei, SIF Banat Crisana a ajuns la o participatie de 36.7%, iar impreuna cu SIF Muntenia detin 87.7% din actiunile Biofarm. (Sursa: Bursa.net)
  • Actiunile MedLife, se afla la maximul ultimelor sase saptamani, dupa ce saptamana trecuta s-au apreciat cu 6.2% inregistrand cea mai buna saptamana de la inceputul anului 2019 pana in prezent. De la inceputul anului si pana in prezent, actiunile Med- Life s-au apreciat cu 15.7%. (Sursa: ZF.ro)
  • Guvernul a bugetat pentru acest an venituri din privatizarea in suma de circa 200 de mil. USD, din vanzarea pachetului de acti- uni la Rompetrol Rafinare. Suma este echivalentul celor 200 mil. USD pe care grupul kazah i-a oferit pentru un pachet minoritar la Petromidia. (Sursa: economica.net)
  • Vineri, actiunile Boeing s-au apreciat cu pana la 3%, marcand maximul ultimelor doua saptamani, dupa ce publicatia Reuters a declarat ca se asteapta ca Administratia Federala de Aviatie a SUA sa ofere aprobarea reluarii zborurilor pentru aeronavele Boeing 737 MAX pana la sfarsitul lunii Iunie. Actiunile Boeing au scazut cu pana la 15% de la accidentul aviatiac al operatorului Ethiopian Airlines, din luna martie 2019 si pana in prezent. (Sursa: Reuters.com)
  • Fiat Chrysler a propus rivalului francez Renault o oferta de fuziune, in incercarea de a crea al treilea cel mai mare producator de autovehicule la nivel global. Propunerea ar putea viza fuziunea celor doi producatori sub o noua entitate olandeza. De aseme- nea, dupa plata unor dividende special in valoare de 2.5 mld. EUR catre actionarii Fiat Chrysler, fiecare grup va primi o pondere de 50% in noua entitate creata. (Sursa: Reuters.com)
  • Conform unui oficial Volkswagen, producatorul german de autovehicule este in discutii intense cu startup-ul suedez Northvolt, pentru dezvolta o linie de productie de baterii electrice, la Salzgitter, langa sediul central din Saxonia Inferioara. La inceputul acestei luni, Volkswagen a anuntat ca va investiti aproximativ 1 mld. EUR intr-un asemenea proiect. (Sursa: Reuters.com)
  • Vineri, Uber a anuntat ca primul angajat si primul director executiv al companiei, Ryan Graves va parasi bordul de conducere. Ryan Graves este un angajat cheie al companiei, care in ultimii doi ani a participat la transformarea si evolutia Uber Inc. (Sursa: CNBC.com)
  • OMV Petrom a semnat un contract in valoare de 5 mil. EUR cu GSP Offshore privind dezafectarea platformei de foraj marin autoridicatoare Gloria, care a ajuns la limita duratei de viata de 40 de ani de utilizare. (Sursa: Bursa.ro)
  • Producatorul de medicamente Zentiva vrea sa lanseze inca patru produse in acest an, dupa ce in 2018 a investit 20 mil. RON in fabrica sa din Bucuresti si a lansat 10 produse noi pentru export. Potrivit directorului general al Zentiva, compania are planuri sa lanseze peste 30 de produse in urmatorii patru ani. Zentiva exporta in prezent 50% din medicamentele fabricate. (Sursa: ZF.ro)
  • Serghei Bulac, directorul general si presedintele DIGI, a afirmat ca cel mai probabil, odata ce va finaliza in 2021 majoritatea proiectelor de investitii in derulare, DIGI va oferi actionarilor un dividend mai mare comparativ cu cel acordat in ultimii ani. Potrivit lui Serghei Bulac, in 2019 compania are un buget de investitii asemanator cu cel din 2018, de 279 mil. EUR, insa nu a oferit o valoarea exacta, precizand ca Romania este de departe cel mai mare beneficiar. (Sursa: ZF.ro)
  • Comisia pentru Utilitati Publice din Pennsylvania a aprobat ieri achizitia Sprint Corp. de catre T-Mobile pentru suma de 26 mld. USD, aducand procesul de fuziune cu un pas mai aproape de finalizare. Cele doua companii mai au nevoie de aprobarea din partea Diviziei de Concurenta a Departamentului de Justitiei si de catre comisile statelor California si Hawaii. (Sursa: Reu- ters.com)
  • Administratia Federala de Aviatie a SUA se asteapta sa aprobe reluarea zborurilor aeronavelor Boeing 737 MAX pana la sfarsi- tul lunii iunie. In cazul in care Boeing obtine avizul din partea FAA, operatorii de zbor nu vor fi nevoiti sa extinda numarul de zboruri anulate pentru sezonul de vara, care este cea mai aglomerata perioada din an. (Sursa: Reuters.com)
  • In ciuda presiunii consumatorilor de a adauga in meniu produse din substituenti vegetali ai carnii, McDonald’s nu a anuntat niciun plan. In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de ieri, Silvia Lagnado ce ocupa pozitiile de director de marketing si direc- tor de meniuri a confirmat ca McDonald’s a monitorizat piata substituentilor vegetali ai carnii insa nu ar dezvalui niciun plan in acest moment. De asemenea, compania a anuntat un dividend trimestrial de 1.16 USD/actiune, echivalentul unui randament al dividendului de 2.33%. (Sursa: CNBC.com)
  • Transgaz a inceput lucrarile la primul tronson al conductei de gaze naturale Craiova – Segarcea – Bailesti – Calafat. Conducta va avea o lungime de 32 km si necesita o investitie de 33.5 mil. EUR, termenul de executie fiind de 12 luni. (Sursa: Economica.net)
    C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) Pret curent 20.80 (+1.46%) P/E 25.93 P/BV 0.54 P/S 1.48
    Potrivit unui comunicat publicat de Transelectrica, compania a realizat in proportie de 95% planul de investitii in primul trimes- tru al anului 2019, fiind incheiate 6 contracte de investitii noi, cu o valoare totala de 195 mil. RON. In plus, in primele trei luni ale anului, au fost accelerate 38 de proiecte de investii, alte 6 proiecte majore sunt in etapa de pregatire a documentatiei pri- vind lansarea procedurii de achizitie, iar 11 proiecte sunt in proces de achizitie. Printre prioritatile companiei se afla inchiderea Inelului de 400 kV al Romaniei, si realizarea Inelului de 400 kV al Capitalei. Este necesara dezvoltarea infrastructurii retelei de transport a energiei electrice aferente Municipiului Bucuresti, intrucat aceasta regiune consuma pana la 15% din consumul de energie la nivel national. (Sursa: Economica.net)
  • Administratia Federala de Aviatie a SUA a declarat ca nu are o data specifica pana la care sa poata omologa aeronavele Boeing 737 Max pentru zbor. Astazi, Administratia Federala de Aviatie a SUA se va intalni cu peste 30 de autoritati de reglementare internationale incluzand cea a Chinei si a Uniunii Europene pentru a discuta despre gasirea unei solutii privind softul ce a con- dus la cele doua catastrofe aviatice si despre o noua sesiune de pregatire pentru piloti, astfel incat aeronavele Boeing 737 MAX sa poata zbura in siguranta. (Sursa: Reuters.com)
  • Desi actiunile companiei Luckin Coffee s-au apreciat cu pana la 50% in timpul primei sedinte de tranzactionare la Nasdaq, ieri actiunile LK au scazut cu 14.9% la 14.75 USD/actiune, coborand sub pretul de IPO de 17 USD/actiune. (Sursa: CNBC.com)
  • Ieri, actiunile Tesla au scazut cu aproximativ 6% pana la 192.73 USD/actiune, inchizand pentru prima data de la inceputul lui decembrie 2016 sub pragul de 200 USD/actiune. Evolutia negativa a actiunilor TSLA vine pe seama recomandarii de vanzare oferita de analistul Citi, Itay Michaeli, ce vizeaza un pret tinta de 191 USD/actiune. De la inceputul anului si pana in prezent actiune Tesla au inregistrat un randament de – 42%. (Sursa: Reuters.com)
  • OMV Petrom a investit 19 mil. EUR in modernizarea depozitului de carburanti de la Arad, ce are o capacitate de peste 32,000 de metri cubi. Odata cu modernizarea acestui depozit, producatorul petrolier a finalizat cu success programul de optimizare a infrastructurii pentru depozitarea carburantilor. Programul a vizat modernizarea a sase depozite mari de pe teritoriul Romaniei si a presupus investitii de aproximativ 145 mil. EUR in ultimii 12 ani. (Sursa: ZF.ro)
  • Cemacon a anuntat ieri o tranzactie de 49.7 mil. RON, echivalentul a 157.8 milioane actiuni, la un pret cu 9% mai mic decat cel de referinta. Dedeman SRL a achizitionat pachetul de 31.2% din capitalul companiei Cemacon detinut de Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief U.A. In urma achizitionarii pachetului de 158 milioane actiuni, fratii Paval detin 87.46% din companie, 70.79% prin Dedeman si restul de 16.67% prin PIF Industrial. (Sursa: Bursa.ro, ZF.ro)
  • Transgaz a publicat rezultatele consolidate pentru anul 2018. Transportatorul national de gaze a incheiat 2018 cu un volum de afaceri de 1.74 mld. RON in scadere cu 3.2% si un profit net de 490.4 mil. RON, in scadere cu 16%. Veniturile din exploatare inainte de activitatea de echilibrare si de constructii au insumat 1.6 mld. RON, in scadere cu 6.5% comparativ cu aceeasi peri- oada a anului precedent, in timp ce cheltuielile din exploatare au inregistrat o evolutie in linie cu cele din 2017. Profitul din exploatare s-a diminuat cu 16.3% la 556 mil. RON. (Sursa: ZF.ro)
  • Conform Vicepresedintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege, piata romaneasca de gaze nu era pregatita pentru liberalizare in 2017, motiv pentru care guvernul a luat decizia de a plafona preturile prin OUG 114. Insa, pozitia Comisiei Europeane este ferma: nu agreeaza plafonarea pretului gazelor pentru toata populatia, ci doar pentru consumatorii vulnerabili. Conform reprezentantului ANRE, pana in acest moment la nivelul Comisiei Europene au avut loc doua discutii pe aceasta tema, fiind evident ca in ceea ce priveste OUG 114/2018, modificata de OUG 19/2019 exista anumite incompatibilitati cu directivele europene de reglementare a pietei gazelor naturale si cu tratatul UE. (Sursa: economica.net)
  • Walmart se va intalni saptamana viitoare la New York cu producatori de bunuri de consum si companii de publicitate pentru a prezenta noua linie de afaceri a companiei. Walmart, cea mai mare companie de retail din lume, isi propune sa transforme propriul website si toate punctele de desfacere intr-o platforma destinata altor companii ce au nevoie de servicii de marketing si de facilitarea comercializarii propriilor produse. (Sursa: Reuters.com)
  • Primii trei cei mai mari operatori aeriani din China au solicitat ca producatorul de aeronave Boeing sa le achite despagubiri pentru faptul ca au fost nevoiti sa pastreze la sol aeronavele Boeing 737 MAX si pentru ca producatorul american de aeronave a intarziat livrarea comenzilor solicitate de cei trei operatori aeriani pentru aeronavele model 737 MAX. (Sursa: Reuters.com)
  • Oil Terminal a obtinut autorizatia de utilizare a garantiei globale si Autorizatia de depozitare marfuri in regim de antrepozit vamal, ambele intrand in vigoare incepand cu data de 17 mai. Pentru obtinerea autorizatiei a fost necesara constituirea unei garantii in valoare de 259.9 mil. RON, care reprezinta 30% din cuantumul maxim al garantiei globale. Oil Terminal va depozita produse accizabile (motorina, pacura, VGO) in regim de antrepozit vamal, in doua perimetre distincte: Platforma Nord si Platforma Sud. (Sursa: comunicat companie)
  • Digi a decis initierea unui program de rascumparare de actiuni pe o perioada de 12 luni, pana pe 30 aprilie 2020. Compania isi propune sa achizitioneze un maxim de 10% din capitalul social de clasa B, respectiv 3,544,397 actiuni. Suma totala maxima dis- ponibila in cadrul programului este de 82.3 mil. EUR, pretul maxim pe actiune este de 40 RON, iar pretul minim va fi egal cu pretul de piata de la BVB din momentul efectuarii achizitiei. Actiunile rascumparate vor fi folosite in scopul respectarii ob- ligatiilor provenite din programele de optiuni pe actiuni. (Sursa: comunicat companie)
  • Nuclearelectrica a aprobat in AGEA din data de 20 mai achizitia de servicii de consultanta pentru efectuarea analizei de tip “due diligence” in vederea unei potentiale preluari a liniei de procesare a octoxidului de uraniu de la CNU Sucursala Feldioara, una din cele doua uzine ale Companiei Nationale a Uraniului (CNU). Preluarea trebuie analizata, insa, si din punct de vedere legisla- tiv, in contextul in care Legea nr. 193 din data de 19 iulie 2018 ofera CNU drept exclusiv de a presta servicii de calificare, depozitare si procesare a octoxidului de uraniu pe teritoriul Romaniei. (Sursa: Bursa.ro)
  • Ieri, actiunile Deutsche Bank au scazut cu 2.9% la 6.64 EUR/actiune, inregistrand un nou nivel minim, dupa ce analistii UBS au emis o recomandare de vanzare pentru actiunile DBK, vizand un nivel de pret de 5.7 EUR/actiune, echivalentul unei potentiale scaderi de 14%. Analistii UBS subliniaza ca nu se astepta ca mediul ratelor de dobanda sa se imbunatateasca in perioada apro- piata, iar in aceste conditii Deutsche Bank ramane un jucator fara flexibilitate pe piata bancara, vulnerabil la riscuri externe. (Sursa: CNBC.com)
  • Ieri, in timpul sedintei de tranzactionare actiunile Tesla au coborat sub 200 USD/actiune pentru prima data din decembrie 2016 pana in prezent, finalizand sedinta de tranzactionare cu un declin de 2.69% pana la 205.36 USD/actiune. In ultima saptama acti- unile Tesla au scazut cu peste 11% dupa ce Comisia Nationala pentru Siguranta Transportului din SUA a concluzionat ca siste- mul autopilot a fost activat in timpul accidentului fatal din luna martie 2019 in care a fost implicat un Model 3. De asemenea, analistul Daniel Ives a mentinut recomandarea neutral pentru actiunile Tesla insa, a redus pretul tinta de la 275 USD/actiune la 230 USD/actiune. (Sursa: Reuters.com)
  • Conform unor studii de specialitate, se estimeaza ca in perioada iunie – august 2019 companiile aeriene din SUA vor transporta aproximativ 257.4 mil. pasageri, in crestere cu 3.4% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cu toate acestea, American Airlines a scos din planul de zbor pana la 19 August 2019 cele 24 de avioane Boeing 737 Max si a anulat aproximativ 115 zboruri pe zi in cea mai aglomerata perioada din an. (Sursa: CNBC.com)
  • Romgaz si-a bugetat pe 2019 venituri de 5 mld. RON, in scadere cu 3.2% fata de cele realizate in 2018. Profitul brut bugetat este de 1.1 mld. RON, in scadere cu 28%. De asemena, Romgaz a semnat un nou contract de livrare de gaze catre Electrocen- trale Bucuresti, pana la sfarsitul anului, in valoare de 530 de milioane de lei. (Sursa: ZF, Economica.net)
  • Google a anuntat ca a suspendat afacerile cu Huawei care prevedeau transfer hardware, software si servicii tehnice. Cu toate acestea utilizatorii smartphone-urilor Huawei vor putea in continuare sa utilizeze si sa descarce actualizari ale aplicatiilor furni- zate de catre Google. (Sursa: Reuters.com)
  • Boeing anunta ca a castigat licitatia pentru a vinde aeronave de capacitate mare catre Air New Zealand Ltd., reusind sa castige aceasta licitatie chiar in fata principalului rival Airbus. Operatorul aerian ce utilizeaza doar aeronave Boeing de mare capacitate pentru cursele pe distante lungi si aeronave Airbus pe cursele scurte, a decis sa inlocuiasca cele 8 aeronave Boeing 777-200ER. De asemenea, compania Boeing a anuntat ca a actualizat simulatoarele de training pentru a putea replica conditiile si modul de zbor al aeronavelor Boeing 737 MAX. (Sursa: Reuters.com)
  • Actiunile companiei Luckin Coffee s-au apreciat vineri in prima sedinta de tranzactionare cu pana la 50%, insa au inchis cu un avans de aproape 20% fata de pretul de listare, la 20.38 USD/actiune. La acest pret compania este evaluata la 5.6 mld. USD. Compania incearca sa castige cota de piata in China in fata rivalului Starbucks. Luckin Coffee a fost infiintata in urma cu doi ani si are aproximativ 2,370 puncte de lucru si planuieste ca la sfarsitul acestui an sa inregistreze 2,500 puncte de lucru. Conform Statista, vanzarile de cafea din China sunt estimate sa atinga 8.2 mld. USD in acest an si sa inregistreze in urmatorii ani o rata de crestere anuala de 11.3 % (Sursa: Reuters, CNBC)
  • Vineri, actiunile companiei Fastly s-au apreciat cu peste 50% in timpul primei zile de tranzactionare la New York Stock Ex- change. Actiunile FSLY au deschis sedinta de tranzactionare la 21.5 USD/actiune, inregistrand un avans de 34% fata de pretul de IPO. In anul 2018, compania a inregistrat venituri in valoare de 144.6 mil. USD in crestere cu 38% si o pierdere neta de 30.9 mil. USD. (Sursa: CNBC.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile