Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 7 iunie 2019

07/06/2019 | #pescurt | 880 views

  • Ieri, actionarii Transgaz au aprobat distribuirea unui dividend brut de 21.66 RON/actiune (echivalent unui randament de 6%), aferent anului financiar 2018, data de plata fiind 16 iulie 2019, iar data de inregistrare – 25 iunie 2019. Dividendul brut in valoare de 37.89 RON/actiune NU a fost aprobat, profitul nerepartizat sub forma de dividende urmand sa fie folosit pentru realizarea programului de investitii aferent anului 2019. Daca compania nu realizeaza programul de investitii pana la finele anului, aceasta va convoca AGA in vederea redistribuirii si virarii ca dividende, pana la finele anului 2019, a profitului repartizat si neutilizat pentru investitii, pana la concurenta sumei ce reprezinta 90% din profitul anului 2018. (Sursa: comunicat companie)
  • MedLife a convocat AGAE pentru data de 23 iulie avand pe ordinea de zi autorizarea Consiliului de Administratie de a negocia o majorare a limitei de credit cu 15 mil. EUR. La aceasta majorare se vor adauga si “alte lichiditati proprii ale companii, pana la valoarea totala de 20 mil. EUR, obiectivul principal fiind dezvoltarea programului de achizitii si extinderea nationala si internationala”. Potrivit CEO-ului MedLife Group, Mihai Marcu, cresterea liniilor de finantare va permite reluarea achizitiilor in Romania, Ungaria, dar si in tarile invecinate care au o piata importanta de crestere. De asemena, Mihai Marcu a afirmat ca: “Prospectam si testam piata permanent si avem in acest moment discutii cu 5-6 operatori din Romania si cu alti 2-3 din Ungaria si speram ca in perioada urmatoare sa concretizam cateva tranzactii”. (Sursa: comunicat companie)
  • Romgaz a confirmat faptul ca noua centrala termoelectrica de la Iernut are ca obiectiv punerea in functiune in primul trimestru al anului viitor. Comentariul a venit pe fundalul aparitiei in spatiul public a unor declaratii legate de intarzierea proiectului, ultima fiind a secretarului de stat din Ministerul Energiei, Doru Visan, conform caruia noua centrala va intra in functiune “undeva in vara viitoare”. Potrivit Romgaz, centrala de la Iernut se afla la un stadiu fizic al lucrarilor civile si industriale de {etoroCFDrisk}%, iar lucrarile electrice au trecut de stadiul de realizare de 60%. Investitia in noua centrala de 430 MW se ridica la 269 mil. EUR, fara TVA, si este cea mai importanta investitie in sectorul energetic realizata in ultimii peste 10 ani. (Sursa: Economica.net)
  • Conform secretarului de stat in Ministerul Energiei, Doru Visan, in cazul in care parteneriatul dintre Nuclearelectrica si compania chineza CGN privind dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda nu va fi finalizat, Nuclearelectrica are in calcul un scenariu de finalizare pe cont propriu a unuia dintre cele doua unitati. Oficialul a mai declarat ca exista posibilitatea ca acordul cu CGN sa nu fie finalizat, din cauza conditiilor cerute de compania chineza, care pot fi suportate sau nu. (Sursa: Economica.net, Bursa.ro)
  • Walmart anunta ca va relua serviciul de livrare a alimentelor direct in frigiderul consumatorilor. Compania a mai testat acest serviciu in 2017 in colaborare cu compania de securitate inteligenta August Home si cu compania de curierat Deliv ce folosea angajati temporari pentru a efectua livrarile. De aceasta data, Walmart va folosi proprii angajati care sunt angajati de cel putin un an si care sunt dispusi sa-si foloseaca propria masina pentru a efectua livrarile. De asemenea, compania a anuntat ca va utiliza o tehnologie de acces inteligent in locuinte si o camera de filmat portabila pentru a intra in casele consumatorilor. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Alphabet a anuntat ca va achizitiona compania Looker, producator de software analitic al datelor, pentru suma de 2.6 mld. USD. In acest moment, din punct de vedere al veniturilor realizate, divizia de servicii cloud a companiei Alphabet este a treia la nivel global dupa Amazon si Microsoft. Conform directorul diviziei de cloud, Thomas Kurian, Google Cloud si Looker au culturi similare si peste 350 de clienti comuni, astfel incat integrarea Looker in activitatile operationale a Google Cloud va fi rapida. (Sursa: Ruters.com)
  • Ieri, actiunile producatorului de burgeri din produse vegetale substituenti ai carnii, Beyond Meat, s-au apreciat cu aproximativ 21% in timpul sedintei de tranzactionare, dupa ce compania a declarat ca se asteapta pentru acest an la venituri de 210 mil. USD peste asteptarile analistilor si la un indicator EBITDA la prag de rentabilitate, peste asteptarile analistilor de -10.28 mil. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • Un grup de democrati din senatul american a facut apel catre Rezerva Federala Americana pentru a urgenta investigatia relatiilor dintre Deutsche Bank, Donald Trump, ginerele acestuia si consilierul Jared Kushner. Oficialii Deutsche Bank au refuzat ieri sa comenteze acest subiect. (Sursa: Reuters.com)
  • OMV a anuntat ieri continuarea lucrarilor de modernizare la rafinaria Petrobrazi pentru reducerea impactului asupra mediului. Incepand din 2017, compania a investit 46 mil. EUR in acest proiect, implementand un sistem care elimina complet emisiile de compusi organici volatili din instalatia de cocsare. Potrivit directorului OMV Petrom responsabil de activitatea Downstream O il, “Petrobrazi este una din cele mai importante rafinarii din Romania, care poate asigura consumul anual de carburanti pentru aproximativ 3 milioane de masini.” In perioada 2005-2018, investitiile cumulate pentru modernizarea Petrobrazi au ajuns la suma de 1.6 mld. EUR. (Sursa: comunicat companie)
  • ASF a probat documentul de oferta publica de cumparare de actiuni emise de Impact Developer & Contractor, care se va derula in perioada 10 – 24 iunie 2019. Numarul de actiuni care fac obiectul ofertei este de 3,019,819, reprezentand 1.0976% din capitalul social. Pretul de cumparare este de 1.15 RON/actiune. Oferta va putea fi accesata neingradit si nelimitat de toti potentialii vanzatori (persoane fizice si juridice). (Sursa: comunicat companie)
  • Ieri, actiunile Digi Communications s-au apreciat cu 4.65%, terminand sedinta de tranzactionare la 27 RON/actiune. In ultimele doua zile de tranzactionare, titlurile Digi au inregistrat o apreciere de 9.53% iar in ultima saptamana acestea s-au apreciat cu aproximativ 10.7%. (Sursa: Tradeville)
  • Ieri, Fiat Chrysler a anuntat ca si-a retras propunerea de fuziune trimisa catre Grupul Renault dupa ce actionarul majoritar al Renault, guvernul francez, s-a impotrivit fuziunii dintre cei doi producatori auto deoarece partenerul productorului auto francez, Nissan Motor Co., nu a sprijinit aceasta posibila fuziune. De asemenea, Ministrul de Finante al Frantei a declarat ca spera ca decizia Fiat de a-si retrage propunerea de fuziune nu fie o decizie finala, adaugand ca este deschis sa analizeze orice propunere noua din partea Fiat. (Sursa: Reuters.com)
  • Eforturile Boeing de a construi modelul 777X, ce isi propune sa fie cea mai mare aeronava cu doua motoare jet, continua sa fie ingreunate de apartia unor probleme la motoarele GE9X fabricate de catre General Electric. Dupa ce Boeing s -a confruntat cu intarzieri de ansamblare ale motoarelor si a aripilor din carbon, se pare ca exista problema si cu noile motoare GE9X, acestea oprindu-se de cateva ori in timpul testelor. Aceste probleme pun presiune asupra producatorului de aeronave, avand in vedere ca termenul oficial de livrare a primei comenzi este in 2020. (Sursa: Reuters.com)
  • Prin intermediul fondurilor sale de pensii, NN Group a ajuns, in data de 29 mai 2019, la o detinere de 6.21% din drepturile de vot ale Electrica, depasind astfel pragul de 5%. (Sursa: comunicat companie)
  • TeraSteel, parte a grupului TeraPlast, producator de panouri termoizolante, structuri zincate si hale la cheie, a inregistrat o crestere de 13% a suprafetei medii a halelor la cheie realizate in 2018. Astfel, suprafata medie a halelor a crescut la 670 metri patrati la finele anului 2018, 54% din comenzile realizate provenind din strainatate. TeraSteel vizeaza o crestere a afacerilor de peste 15% in 2019. In 2018, ponderea veniturilor TeraSteel in veniturile consolidate ale Grupului TeraPlast a fost de 33%. (Sursa: Profit.ro)
  • Administratorii fondurilor de pensii private Pilon 2 aveau la finele anului 2018 aceleasi detineri ca numar de actiuni la Digi Com- munications ca cele din luna iunie a aceluiasi an, ceea ce inseamna ca in S2 2018, cei mai mari investitori de la BVB nu au fost interesati de acest emitent. De asemenea, in S2 2018, actiunile Digi au scazut cu 20%. (Sursa: ZF.com)
  • Ascendia, companie producatoare de software educational, a anuntat ca a finalizat anticipat prima oferta de obligatiuni corpo- rative prin plasament privat. In urma plasamentului privat, compania a atras 3 mil. RON, in conditiile in care pragul minim pentru inchiderea cu success a ofertei era de 1.4 mil. RON. (Sursa: ZF.com)
  • Samsung Electronics a anuntat ca are in vedere reducerea productiei de smartphone-uri a fabricii din Huizhou, dupa ce com- pania a inregistrat o cota de piata de sub 1% pe piata chineza ca urmare a intensificarii competitiei. Anuntul de reducere a productiei vine la sase saptamani dupa ce compania a anuntat ca va inchide singura fabrica de casti din China. (Sursa: Reu- ters.com)
  • Ieri, sase oficiali executivi ai companiei American Airlines au cumparat un pachet de 85,000 actiuni in valoarea de 2.4 mil. USD. In ultima perioada, titlurile American Airlines au subperfomat in comparatie cu intregul sector de transport din SUA. In com- paratie cu actiunile operatorului Delta Air Lines care s-au apreciat cu 8.8% de la inceputul anului si pana in prezent, titlurile AAL au inregistrat un randament YTD de -9%. (Sursa: Reuters.com)
  • Actiunile companiei Salesforce s-au apreciat cu pana la 3% in sedinta de tranzactionare after-hours, dupa ce compania a rapor- tat rezultatele financiare aferente trimestrului finalizat la 30 aprilie 2019, peste asteptarile pietei. Compania a raportat un profit net trimestrial de 392 mil. USD, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce volumul de afaceri al companiei s-a majorat cu 24% la 3.74 mld. USD. De asemenea, Salesforce a surprins placut piata ajustand in crestere asteptarile in ceea ce priveste profitul si volumul de afaceri pentru anul 2020. (Sursa: Reuters.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile