Smarter_way_USA

Naspers obține aprobarea acționarilor pentru listarea activelor internaționale, inclusiv a eMAG

27/08/2019 | Bursa & Investitii | 1,028 views

Acționarii Naspers au aprobat planul grupului privind listarea activelor din social media și e-comerț, inclusiv a participației deținute la eMAG, pe bursa de la Amsterdam, operațiunea fiind programată pentru luna viitoare.

Grupul sud-african a anunțat în martie că va separa mărcile internaționale din domeniul internetului într-o nouă companie listată la bursă, estimând că entitatea rezultată va fi cel mai mare jucător din online-ul european în funcție de active.

Denumită Prosus, noua companie include, pe lângă participația de 80% la cel mai mare retailer online din România, pachetul de aproximativ 31% deținut la gigantul chinez din technologie Tencent, evaluat la peste 120 miliarde de dolari, precum și deținerile la platformele de anunțuri, turism, educație, socializare și livrări mâncare din portofoliu, printre care OLX, Avito, mail.ru, letgo, PayU, Swiggy, iFood, DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip.

Naspers vrea să vândă până la 27% din acțiunile Prosus printr-o ofertă publică inițială pe bursa de la Amsterdam. Operațiunea este programată pentru data de 11 septembrie și va fi urmată de o listare secundară pe bursa din Johannesburg.

Separarea afacerilor internaționale vizează restrângerea ponderii Naspers în structura indicelui principal de la Johannesburg, precum și reducerea decalajului de evaluare dintre participația deținută la Tencent și grup, a cărui capitalizare se ridică la 98 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

“Listarea nu va rezolva totul. Mai avem multe de făcut”, a atenționat directorul financiar al Naspers, Basil Sgourdos.

Naspers este cel mai mare grup de media și internet din Africa de Sud și unul dintre cei mai mari investitori în tehnologie la nivel global. Grupul controlează, prin intermediul companiei Dante International, un pachet de 80,1% din acțiunile eMAG, restul acțiunilor revenind omului de afaceri Iulian Stanciu.

Grupul de firme eMAG este principalul activ al Naspers pe segmentul de comerț electronic cu bunuri de larg consum. Afacerea cuprinde platformele de e-comerț omonime din România, Ungaria, Bulgaria și Polonia, precum și retailerul online de modă FashionDays, printre cei mai mari din România.

În 2018, eMAG a raportat vânzări de 4,77 miliarde de lei pe piețele în care operează, în creștere cu 17,5% comparativ cu anul 2017. eMAG România a consemnat afaceri de 3,17 miliarde de lei, cu 23% mai mari față de anul anterior.

Daca nu aveti inca cont de tranzactionare la bursa va recomand aceste doua platforme de tranzactionare: https://bit.ly/2TKvVa0 si https://bit.ly/inregistrare-xtb

Tags: , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile