Majoritatea persoanelor au cât de cât o idee care sunt numele ce se vor regăsi într-un top cu cei mai bogați oameni din lume. Chiar dacă ai legături directe cu aceștia, ești antreprenori, ai un interes aparte pentru domeniul financiar sau pur și simplu îți place să fii la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lume, multe dintre personalitățile ce vor fi prezentate în acest clasament îți vor fi, cu siguranță, cunoscute.
Iată de ce ne-am gândit să întocmim acest top cu acei câțiva extrem de norocoși ce se regăsesc în topurile financiare din întreaga lume. Așadar, iată care sunt cei mai bogați oameni din lume 2019.
Lee Shau Kee, care este co-fondatorul companiei Sun Hung Kai cu un venit net de 30.1 miliarde dolari și Li Ka-Shing, președintele CK Hutchinson Holdings și CK Asset Holdings, cu un venit net de 31.7 miliarde dolari părăsesc clasamentul nostru, în condițiile în care anul trecut se regăseau pe locurile 25 și, respectiv, 24.
25. Michael Dell
Venit net: 34.3 miliarde dolari
Michael Dell este președintele și CEO-ul companiei Dell Technologies, ce a fost fondată în anul 2019, atunci când Dell a fuzionat cu gigantul din industria computerelor EMC, pentru suma record de 60 miliarde dolari. Până în momentul de față, Dell a donat peste 1.5 miliarde Dolari către ONG-uri ce au ca scop ajutarea copiilor din țări sărace.
24. Sheldon Adelson
Venit net: 35.1 miliarde dolari
Sheldon Adelson este un businessman, magnat, investitor și filantrop american, printre afacerile conduse de el numărându-se Las Vegas Sands Corporation, o companie ce deține mai multe cazinouri de succes din Orașul Luminilor.
23. Karl Albrecht Jr.
Venit net: 36.1 miliarde dolari
Moștenitor al lui Karl Albrecht Sr., care a decedat în 2014 la vârsta de 94 de ani, lui Karl Albrecht Jr. i-a revenit averea tatălui și drepturile asupra brandului Aldi, care este un lanț de magazine stil Lidl și despre care se vehiculează de ani buni că urmează să intre și pe piața din România.
22. Hui Ka Yan
Venit net: 36.2 miliarde dolari
Hui Ka Yan este președintele dezvoltatorului imobiliar din Hong Kong ce se numește China Evergrande Group. Compania este foarte activă în construirea atât de proprietăți rezidențiale, cât și a spațiilor comerciale și a fabricilor.
21. Jack Ma
Venit net: 37.3 miliarde dolari – o scădere de peste 5 miliarde comparativ cu anul trecut, ajungând astfel de pe poziția 16 în 2018, pe 21 în 2019.
Cu toate că fondatorul site-ului chinezesc Alibaba a fost vreme de mulți ani unul dintre cei mai bogați oameni din Asia, doar de doi ani încoace el se regăsește și pe lista cu 25 dintre cei mai bogați oameni din lume. Jack Ma are o poveste incredibil de motivațională. Născut dintr-o familie săracă, el nu a reușit în primă fază să se angajeze, cu toate că își depunea CV-ul pentru o mulțime de job-uri, unul dintre ele fiind și acela de lucrător comercial în cadrul primului restaurant KFC care s-a lansat în China.
20. Ma Huateng
Venit net: 38.8 miliarde dolari – o scădere de 12 miliarde dolari, ceea ce îl face ca anul acesta să ocupe poziția a 20-a în topul cu cei mai bogați oameni din lume 2019, comparativ cu locul 13 în 2018.
Ma Huateng este, așa cum singur se descrie, un magnat afacerist, investitor, inginer, antreprenor în internet și tehnologie. Este, totodată, și fondatorul companiei Tencent, care a devenit cu timpul una dintre cele mai valoroase firme din Asia.
19. Steve Ballmer
Venit net: 41.2 miliarde dolari – o creștere de 1.2 miliarde de dolari și două poziții în clasamentul nostru.
Patronul echipei de baschet din Conferința Nord-Americană (NBA) Los Angeles Clippers și fostul CEO al gigantului Microsoft, Steve Ballmer are o avere estimată pentru anul 2019 la 41.2 miliarde de dolari. Totodată, el este și un mare filantrop, donând mai bine de 2 miliarde dolari pentru ajutorarea americanilor săraci.
18. S. Robson Walton
Venit net: 44.3 miliarde dolari – o creștere cu 2.5 miliarde de dolari, dar cu toate acestea a scăzut un loc în clasamentul cu cei mai bogați oameni din lume comparativ cu anul trecut.
Fratele cel mare al lui Alice Walton, Rob este unul dintre moștenitorii averii lăsate de tatăl său Sam Walton după ce a decedat (1992) și a făcut parte din consiliul de administrație a lanțului Walmart din 1992 și până în 2015. În trecut, Rob ocupa o poziție mai bună decât fratele său mai mic Jim în clasamentul cu cei mai bogați oameni din lume, însă anul acesta se pare că lucrurile sunt puțin diferite.
17. Alice Walton
Venit net: 44.4 miliarde dolari – o creștere cu 2.8 miliarde dolari, datorită căreia Alice a crescut o poziție în clasamentul nostru comparativ cu anul trecut, întrecându-și fratele, Rob.
Alice Walton este fiica lui Sam Walton și una dintre moștenitorii lanțului de supermagazine Walmart din Statele Unite ale Americii. În anul 1988 a încercat și un business propriu, prin deschiderea Llama Company, dar de atunci firma s-a închis.
16. Jim Walton
Venit net: 44.6 miliarde dolari – o creștere de 2.7 miliarde dolari nu l-a ajutat pe Jim să mai crească în clasament, el ocupând aceeași poziție 16 ca și anul trecut.
Jim Walton este cel care deține în momentul de față funcția de președinte al lanțului american de magazine Walmart, el fiind fiul cel mai mic al lui Sam Walton, cel ce a lansat ideea de afacere. Totodată, are deschisă și o bancă proprie – Arvest Bank.
15. Francoise Bettencourt Meyers
Venit net: 49.3 miliarde dolari – cu toate că a înregistrat o creștere de 4.8 miliarde dolari, Francoise ocupă tot locul 15, la fel ca în clasamentul cu cei mai bogați oameni din lume de anul trecut.
Chiar dacă pentru mulți bărbați, numele Francoise Bettencourt Meyers nu spune mare lucru, doamnele și domnișoarele o vor recunoaște pe Fracoise drept moștenitoarea lanțului L’Oreal după moartea mamei sale, în anul 2017. Doamna Meyers este în prezent președintele companiei și deține împreună cu familia ei 33 % din totalul acțiunilor firmei pariziene specializate în cosmetice.
14. Sergey Brin
Venit net: 49.8 miliarde dolari, sumă și poziție similară cu cea de anul trecut
Sergey Brin este cel care alături de Larry Page a fondat Google în anul 1998. Greu de crezut că toate acestea s-au întâmplat într-un mic garaj, iar astăzi cei doi co-fondatori au acumulat averi ce îi fac să se regăsească pe locul 14, respectiv pe 10 în topul cu cei mai bogați oameni ai planetei.
13. Mukesh Ambani
Venit net: 50 miliarde dolari – Mukesh a cunoscut o creștere senzațională a averii personale, de peste 11.3 miliarde dolari comparativ cu anul trecut, când ocupa poziția a 22-a.
Mukesh Ambani este considerat de mult timp unul dintre cei mai bogați oameni din Asia și iată că anul acesta își găsește locul pe poziția a 13-a topul celor mai avuți din întreaga lume. El este în prezent președintele companiei inovative indiene Reliance Industries Limited ce se bazează pe dezvoltare durabilă și energie regenerativă.
11. David Koch
Venit net: 50.5 miliarde dolari – o scădere de 11.3 miliarde dolari față de 2018, motiv pentru care cei doi frați se văd pierzând două poziții în clasamentul cu cei mai bogați oameni ai lumii 2019.
David Koch împreună cu fratele său, Charles Koch dețin funcția de președinți executivi și câte 43 % din acțiunile companiei Koch Industries. Cei doi au averi egale, motiv pentru care împart poziția a 11-a în clasamentul nostru.
11. Charles Koch
Venit net: 50.5 miliarde dolari
Charles Koch, se regăsește pe aceeași poziție cu fratele lui, David, în top oameni bogați 2019, asta deoarece averea lor este asemănătoare. Koch Industries, 43 % din acțiunile căreia sunt deținute de Charles, este o companie ce se ocupă cu echipament tehnologic folosit în controlul poluării, dezvoltarea de minerale, fertilizatori, îmbrăcăminte și multe altele.
10. Larry Page
Venit net: 50.8 miliarde dolari – cu toate că a înregistrat o pierdere de 2.7 miliarde de dolari, Larry Page a crescut o poziție în clasamentul de anul acesta, detronându-i pe frații Koch.
Larry Page este asociatul lui Sergey Brin, ambii fiind co-fondatorii Google. Google este de departe cel mai utilizat motor de căutare din lume, iar faptul că au achiziționat acum câțiva ani YouTube nu a făcut decât să le mărească averea personală a celor doi președinți.
9. Michael Bloomberg
Venit net: 55.5 miliarde dolari – o creștere de peste 3.4 miliarde dolari l-au ajutat pe Michael să urce trei poziții în acest top oameni bogați.
Cei care știu despre piețele de capital, acțiuni, fonduri de investiții etc. cu siguranță au auzit de Bloomberg. Acesta este antreprenor, politician și fondatorul companiei Bloomber L.P, una dintre cele mai redutabile firme din sectorul financiar-media. Din păcate, în ultimii ani averea sa a pierdut câteva miliarde de dolari și de aceea Michael abia dacă face parte din top 10 cei mai bogați oameni ai lumii.
8. Mark Zuckerberg
Venit net: 62.3 miliarde dolari – din cauza scandalurilor în care a fost protagonist anult trecut, Mark a pierdut 12.3 miliarde dolari din averea personală, ajungând de pe poziția a 5-a în 2018, pe a 8-a anul acesta.
Despre Mark Zuckerberg considerăm că nici nu mai este cazul să spunem prea multe lucruri. El este cel care a fondat gigantul Facebook, care în scurt timp a devenit cea mai populară și de departe cea mai valoroasă companie de social media din lume. Iar când te gândești că totul a început din camera lui Mark de cămin, iar astăzi el este al optulea cel mai bogat om din lume.
7. Larry Ellison
Venit net: 62.5 miliarde dolari – în scădere cu 1.6 miliarde de dolari, dar crește o poziție datorită scăderii averii lui Zuckerberg.
Larry Ellison este co-fondatorul Oracle Corporation și a și fost persoana care a deținut funcția de CEO a companiei până în septembrie 2014. De-a lungul anilor, Oracle a devenit una dintre cele mai de succes firme din industria tehnologiilor moderne, având în prezent peste 136.000 angajați, inclusiv în sediile din țara noastră. În decembrie anul trecut, Larry a devenit parte a comitetului de conducere Tesla, după achiziția a 3 milioane din acțiunile firmei.
6. Amancio Ortega
Venit net: 62.7 miliarde dolari – o scădere de 7.8 miliarde dolari, dar cu toate acestea, tot a crescut un loc în clasament datorită scăderii mult mai puternice a deținătorului Facebook.
Pe locul 6 în clasamentul cu cei mai bogați oameni din lume se regăsește Amancio Ortega, fondatorul Inditex Fashion Group, care deține unul dintre cele mai populare lațuri de magazine din lumea fashion, Zara. Acum doi ani, Ortega ocupa o poziție mult mai bună în acest top. Din păcate, el a pierdut aproape 19 miliarde de dolari în ultimii doi ani și de aceea este clasat doar pe poziția a 6-a.
5. Carlos Slim Helu
Venit net: 64 miliarde dolari – scade cu aproape 6.5 miliarde dolari față de anul trecut, dar tot urcă o poziție, ocupând în momentul de față locul pe care îl avea Zuckerberg anul trecut.
Al cincilea cel mai bogat om din lume este Carlos Slim Helu. Acest businessman și investitor mexican este deținătorul conglomeratului Grupo Carso, care are în portofoliu branduri dintr-o multitudine de industrii, printre care: media, energie, construcții și retail. La fel ca și în cazul de mai sus, în ultimii doi ani Carlos a pierdut peste 12 miliarde de dolari, ajungând de pe locul 4 pe 6 anul trecut și acum pe 5 în clasamentul celor mai bogați oameni ai planetei.
4. Bernard Arnault
Venit net: 76 miliarde dolari – venit asemănător și poziție identică cu cea de anul trecut.
Locul 4 în topul celor mai bogați oameni ai planetei este ocupat de Bernard Arnault, CEO-ul LVMH (Louis Vitton Moet Hennessey). Conglomeratul a fost format prin fuziunea celor două companii: Louis Vitton, care este un brand fashion de foarte mare succes și Moet Hennessey ce este specializat în producerea de șampanie și cognac de foarte bună calitate. Bernard ocupa în același clasament locul 14 acum doi ani, astfel că progresul lui în 2018 și 2019 este unul impresionant.
3. Warren Buffet
Venit net: 82.5 miliarde dolari – scade aproape 9 miliarde dolari comparativ cu anul trecut (cu toate că 3.5 miliarde au reprezentat donații), dar își păstrează poziția în clasament.
Al treilea cel mai bogat om din lume este Warren Buffet. Americanul antreprenor, investitor și CEO al Berkshire Hathaway este de departe cel mai bun investitor al zilelor noastre, iar milioane de alți traderi îl consideră un real simbol în piața acțiunilor și de capital. Plasamentele sale sunt excelente, iar experții spun că parcă are un al șaselea simț în ceea ce privește unde și ce finanțează. În 2019, însă, se pare că lucrurile nu i-au mers chiar așa cum și-ar fi dorit.
2. Bill Gates
Venit net: 96.5 miliarde dolari – o creștere de 4.3 miliarde dolari
Pe locul doi în clasamentul cu cei mai bogați oameni ai planetei se găsește Bill Gates. Fondatorul Microsoft a dominat în ultimi ani topuri de acest fel, iar în anumite perioade se părea că nimeni nu îl va putea ajunge din urmă. Numai în ultimii doi ani, Bill a înregistrat încasări în conturile personale de peste 14 miliarde de dolari. El este, însă, întrecut de către cineva. Poți să ghicești cine este el?
1. Jeff Bezos
Venit net: 131 miliarde dolari – cu toate că averea lui Bezos este estimată undeva la 167 miliarde dolari, analiștii se așteaptă ca acesta să piardă cel puțin 35 miliarde din cauza divorțului pe care i l-a intentat soția.
Și, cum probabil deja te așteptai atunci când ai văzut că Bill Gates este pe locul doi, titlul de cel mai bogat om din lume este dedicat fondatorului Amazon, Jeff Bezos. Când te gândești că Amazon a început ca o simplă și mică librărie online în dormitorul lui Jeff, totul pare de necrezut, nu-i așa? Bezos a devenit cel mai bogat om 2019 după ce a adăugat la averea personală peste 40 de miliarde de dolari în doar doi ani de zile. Este primul om care a trecut de pragul de 100 de miliarde și nimeni nu știe unde se va opri.
Concluzii
Ei bine, acesta este topul cu cei mai bogați oameni din lume 2019. Câți dintre ei se vor regăsi și în clasamentul pe care ți-l vom prezenta anul viitor? Ce modificări de poziții vor avea loc? Nu avem de unde știi, dar nu ne rămâne decât să așteptăm cuminți și să vedem cum le vor merge afacerile acestor antreprenori în anul ce urmează.
Tags: Alice Walton, Amancio Ortega, avere, Bernard Arnault, Bill Gates, bogati, Carlos Slim Helu, Charles Koch, David Koch, Francoise Bettencourt Meyers, Hui Ka Yan, Jack Ma, Jeff Bezos, Jim Walton, Karl Albrecht, Larry Ellison, Larry Page, Mark Zuckerberg, Michael Bloomberg, Michael Dell, miliardari, Mukesh Ambani, Robson Walton, Sergey Brin, Sheldon Adelson, topuri, Warren Buffet, Warren Buffett