Smarter_way_USA

Ce are nevoie România ? Impozitare progresivă socialistă SAU cotă unică liberală

13/10/2019 | Politica | 880 views

Apropo de discutiile despre cota unica … citeam astazi o declaratie a presedintelui PNL, Ludovic Orban care sustine ideea de cota unica si ascultam in acelasi si parerea socialistilor (gen Victor Ponta) care e impotriva cotei unice si sustine ideea ca daca se hotaraste cresterea salrilor cu 10%, un salar de 10.000 de lei nu ar trebui sa creasca tot cu 10% la fel ca celui ce are 1600 de lei salar.

Cracteristicile cotei unice de impozitare sunt urmatoarele: reduce inegalitatea (acceasi rata de impozitare pentru toti); reduce evaziunea fiscala; ofera stimulente pentru cei care doresc sa economiseasca si sa investeasca; elimina toate tipurile de exceptii si scutiri de la plata taxelor; favorizeaza persoanele bogate in detrimentul celor sarace; favorizeaza investitiile in actiuni (obtinerea de dividende), deoarece profiturile sunt impozitate o singura data, la sursa.

Voi cum credeti ca ar trebui Romania IN SITUATIA ACTUALA, (repet, in situatia actuala, cand nu ne merge prea bine financiar), sa procedeze ?

Mentionez ca nu sunt expert in domeniu si prefer sa las pe cei din domeniu si platiti pentru asta sa faca calculele, eu doar am o nedumerire pe bazaacestui aspect si vreau sa o discut si cu voi sa negandim cum ne-ar fi mai bine.

De mentionat că impunerea cu cota unica se aplica in 7 ţări din UE, in general tari cu economii emergente si a fost utilizata pentru prima data de Estonia (1991), Letonia si Lituania (1994), Slovacia si Serbia în 2003, Romania în 2005.

Impunerea cu cote progresive respecta principiile deechitate fiscala numai in cazul in care se combina cu sistemul impunerii globale a veniturilor, indiferent de sursa de provenienta.

Ambele sisteme de impunere s-au utilizat in tara noastra, ambele au avantaje si dezavantaje, iar echilibrul intre echitate si eficienta se poate realiza numai prin asumarea politica.

Daca o luam asa pe nemestecate, ideea socialista de a creste PROGRESIV ar avea sens … fiindca am putea spune ca cineva cu salar de 10.000 ron nu ar trebuinsa slcreasca la fel ca salariul unui care are 1600 de lei fiindca cel cu 1600 de lei are nevoie de mai.mult ca sa supravietuiasca.

Asa este, are sens, DAR ce ne facem daca cei ce au salar de 10.000 de roon/luna sunt mai conpetitivi, muncesc mai mult si deci merita sa i se creasca si lui salariul in timp ce cei ce au 1600 ron/luna poate nu nu muncesc la fel de mult (ipotetic vornind) iar plus valoarea adusa de ei nu e la fel de mare.

Bine, in situatia Romaniei, care, TEORETIC, si pe.nemestecate, nu are bani de cota unica, asa o fi dar oare nu am avea de pierdut noi ca tara pe termen lung daca sustinem ideea de crestere progresiva fiindca nu vor mai fi la fel de competitivi cei competenti iar cei cu salarii mici ce vor avea salarii cu crestere mai mare sa isi pastreze competitivitatea sau chiar sa se lase mai pe tânjală ca na … oricum vin bani mai multi.

Asadar, va intreb, pe mana cui ati merge pentrubtara voastra (repet, pentru tara voastra nu pentru voi personal, haideti sa nu fim lepre egoiste sinsa.ne gandim la binele tarii ca sa avem crestere sustenabila ?

Mergeti pe mana socialista sau pe mana liberala ?

Personal eu merg pe mana liberala dar doar in considerentul in care mergem pe MERITOCRATIE si sa fie mai putine ministere si sa fie dati afara toti cei ce nu trec de testul de competenta sau stau degeaba sau amante, pupincuristi de partid prin institutii publice sau companii de stat, si tot felul de paraziti ce nu aduc plus valoare pe masura veniturilor castigate.

“Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că liberalii nu vor renunţa la cota unică de impozitare, dar că vor susţine un guvern cu 15-16 ministere şi că vor fi daţi afară angajaţii din administraţie care nu trec un test de competenţă.”

Stiu, nu avem bani de cota unica si riscam sa ajungem sa nu avem bani de cresterile egale indiferent de salar, dar sunt MULT mai convins ca ne ducem si mai repede si mai grav dracului daca platim mai mult incompetenta sau parazitii!

E doar o parere. Astept opiniile voastre!

Tags: , , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile