Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 21 noiembrie 2019

21/11/2019 | #pescurt | 809 views

  • OMV Petrom (SNP), cel mai mare producator local de petrol si gaze, a inregistrat cea mai mare tranzactie cu actiuni la BVB din 2004 incoace, atat in termeni de valoare cat si de volum, neluand in considerare tranzactiile speciale (precum vanzarea de la FP). Valoarea tranzactiei a fost de aprox. 75 mil. RON, reprezentand cca. 172 mil. de actiuni. (Sursa: zf.ro)
  • Carbochim, cel mai mare producator de abrazive din Romania, si-a schimbat miercuri structura actionariatului printr-o tranzactie de 30.9 mil. RON. Pachetul de 2 mil. actiuni, reprezentand 41.5% din capitalul social, a fost tranzactionat la un pret de 15.1 RON/unitate, pe piata DEALS, in timp ce pe piata REGS a fost in crestere cu peste 10% fata de sedinta precedenta. (Sursa: zf.ro)
  • Radu Hanga, fostul director al Bancii Transilvania a fost numit, ieri, noul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti. Alaturi de acesta isi vor incepe mandatul in Consiliul de Administratie si Dragos Neacsu (fost CEO Erste AM), Mihaela Biciu (CEO Tradville), Razvan Rat (director adjunct BRK) si Stefan Szitas (din partea SIF Transilvania). (Sursa: zf.ro)
  • Grupul chinez Alibaba a atras pana la 12.9 mld. USD in cadrul unei listari secundare la bursa din Hong Kong, consemnand una dintre cele mai importante vanzari de actiuni din ultimii ani ce au avut loc in centrul financiar asiatic. Astfel, cererea din partea investitorilor de tip retail a fost de 40 de ori mai are decat partea din oferta ce le-a fost alocata (10% din actuni, in crestere fata de nivelul de 2.5% prevazut initial). (Sursa: profit.ro)
  • Conform informatiilor aparute in NY Times, Google a contractat o companie de consultanta impotriva sindicatelor pentru a se ocupa de problema protestelor si nemultumirilor pe care le au angajatii companiei. In alte stiri, paginile web si aplicatiile care folosesc instrumente de advertising de la Google vor fi capabile sa blocheze reclamele personalizate in California astfel incat sa se conformeze cu noua legislatie din statul american. Legea „ The California Consumer Privacy Act” care va avea efecte juridice de la 1 ianuarie 2020 obliga afacerile mari sa permita clientilor sa opteze pentru ca datele lor personale sa nu fie transmise altor companii. (Sursa: nytimes.com, reuters.com)
  • PayPal Holdings a decis sa achizitioneze Honey Science, o platforma de tehnologie specializata in cumparaturi si beneficii, acordul fiind estimat la 4 mld. USD. Platforma are aproximativ 17 milioane de utilizatori activi lunari, in 2018 a inregistrat profit, fiind cunoscuta in principal pentru consumatorii ce cauta sa economiseasca in cadrul cumparaturilor online. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Wells Fargo a anuntat ca managerul diviziei de plati, solutii virtuale si inovatie, Avid Modjtabai planuieste sa se pensioneze in martie 2020, dupa 26 de ani in cadrul companiei. Modjtabai este de asemenea vice presedinte executiv si in cadrul diviziei conduse a fost un factor important in digitalizarea si transformarea operatiunilor companiei. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • SIF Oltenia (SIF 5) si-a diminuat detinerea in cadrul companiei SIF Moldova cu aproximativ 40%, ajungand la suma de 3 mil. RON in septembrie 2019, comparativ cu 5 mil. RON la finalul lunii iunie 2019. In schimb, compania si-a marit participatiile cu 14 mil. RON (20.3%) in Romgaz, respectiv 50 mil. RON in Banca Transilvania (10.1%), in calcul fiind incluse si actiunile gratuite distribui- te de TLV. (Sursa: zf.ro)
  • Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, a solicitat ieri convocarea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor Romgaz, in vederea desemnarii unor noi membri ai Consiliului de Administratie, intrucat mandatele actualilor membri provizo- rii vor expira pe 27 noiembrie. Adunarea va avea loc pe data de 23 decembrie 2019, iar in procesul de desemnare a noilor membri se va utiliza metoda votului cumulativ. (Sursa: profit.ro)
  • Ieri, compania Coca Cola a anuntat ca va utiliza doar sticle de PET produse din plastic reciclat in Suedia, facand primul pas in extinderea utilizarii plasticului reciclat in Europa de Vest. Prin aceasta decizie, compania va reduce cu 3,500 de tone utilizarea plasticului anual si va reduce cu 25% emisiile de carbon, in timp ce portofoliul de produse va contine 40% de platic reciclat. Din cele 128 mld. de sticle de PET produse anual, 205 milioane sunt produse in Suedia. (Sursa: Reuters.com)
  • Travis Kalanick, co-fondatorul si fostul CEO al Uber a vandut pana in momentul de fata actiuni proprii in valoare de 882 mil. USD din compania de ride-sharing. Tranzactiile au avut loc dupa o perioada de restrictie de 180 de zile ce s-a incheiat pe 6 no- iembrie. Cotatia Uber a scazut cu 40% de la oferta publica initiala ce a avut loc in luna mai. In alte stiri, Consiliul National pentru Siguranta Transporturilor (NTSB) a stabilit ca principala cauza pentru accidentul fatal din 2018 ce a fost cauzat de o masina au- tonoma a UBER a reprezentat-o neatentia soferului de rezerva, care ar fi trebuit sa intervina in cazul unei urgente. (Sursa: reu- ters.com, Bloomberg.com)
  • Astazi, compania Aston Martin a lansat primul model SUV, numit DBX, va deveni primul model construit in noua fabrica din Wales, unde compania se asteapta sa angajeze pana la 750 de angajati. Compania a raportat o pierdere de 92 mil. GBP in pri- mele 9 luni ale anului, dupa ce a investit in deschiderea fabricii din Wales unde va incepe sa construiasca noul model SUV DBX, incepand cu anul viitor. In dezvoltarea modelului DBX, compania a implicat un board consultativ format din femei, cu scopul de atrage mai multe cliente odata cu lansarea acestuia, iar pretul unui SUV DBX este estimat la 158 mii GBP. (Sursa: BBC.com, Reu- ters.com)
  • Ieri, Microsoft a anuntat ca aplicatia Microsoft Teams a inregistrat mai mult de 20 de milioane de utilizatori activi zilnici, in cres- tere fata de numarul inregistrat in luna iulie. Microsoft permite utilizarea aplicatiei la cumpararea pachetelor Office365 pentru segmentul business, dar fiind disponibila si o versiune gratis. Aplicatia Microsoft Teams este utilizata de companii precum Ge- neral Electric si SAP, concurand cu platformele dezvoltata de Slack Technologies, Facebook cu aplicatia Workplace si Cisco Sys- tems cu Webex Teams. La sfarsitul T2 2019, Slack raporta doar peste 10 milioane de utilizatori zilnici, printre clientii sai numa- randu-se companii precum Electronic Arts sau Nordstrom. (Sursa: Reuters.com)
  • Actionarii SIF Oltenia (SIF5) au aprobat inceperea procesului de rascumparare a 38 de mil. de actiuni la pret minim de 0.1 RON si pret maxim de 2.75 RON pe unitate, fiind echivalentul a 6.6% din capitalul social. Programul se va derula pana pe 15 februa- rie 2020 si a fost introdus pe ordinea de zi la propunerea a doi actionari, anume, Business Capital for Romania si Broadhurst Investments (fond american de investitii). Asadar, rascumpararea se va realiza din profitul distribuibil sau din rezerve, iar tran- zactia va avea o valoare totala de maximum 105 mil. RON. (Sursa: zf.ro)
  • Nuclearelectrica a oferit un raspuns negativ la cererea actionarului minoritar, Fondul Proprietatea, de a distribui dividende in valoare de 513 mil. RON. Compania motiveaza ca o eventuala distribuire de dividende suplimentare ar afecta intr-un mod sem- nificativ planurile de investitii ale Centralei Nucleare. Totusi, decizia finala va veni in cadrul Adunarii Actionarilor de pe data de 19 decembrie din partea Ministerului Economiei si Energiei, care este actionar majoritar in cadrul comapaniei. (Sursa: zf.ro)
  • Cotatia actiunilor companiei Spotify a scazut cu aproape 5% in cadrul sedintei de tranzactionare de ieri, in timp ce gigantul american Amazon.com a anuntat extinderea serviciului de streaming de muzica, fara reclame catre clienti prin utilizarea apli- catiei Amazon Music pe iOS, Android, FireTV si online. Serviciul a fost lansat in aprilie de catre Amazon, dar a fost disponibil doar pentru utilizatorii Echo. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Luni, T-Mobile a anuntat ca CEO-ul companiei, John Legere va fi inlocuit anul viitor de Presedintele CA si COO Mike Sievert, Legere va ramane in functie pana pe 30 aprilie. Pe 9 decembrie, compania va trebui sa apere fuziunea cu Sprint Corp in fata procurorilor de stat ingrijorati ca aceasta fuziune le-ar putea dauna consumatorilor. (Sursa: Reuters.com)
  • Conform surselor Reuters, compania americana Boeing ar urma sa anunte comenzi pentru cateva zeci de aeronave 737 Max in cadrul evenimentului aeronautic din Dubai, ce va avea loc astazi. Luni, Boeing ar fi vandut 10 aeronave companiei din Turcia, SunExpress. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania franceza, Airbus, a primit o comanda de la Air Arabia de 120 de avioane, acordul ridicandu-se la aprox. 14 mld. USD. Conform agentului comercial Airbus, Christian Scherer, ordinul a fost un „mare aviz pentru familia A320neo, ce va permite companiei aeriene sa intre pe noi piete.” De asemenea, gigantul aerian Emirates a plasat o comanda de 50 de avioane catre Airbus in valoare de 16 mld. USD. (Sursa: cnbc.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile