Smarter_way_USA

Marea Britanie va ieși vineri din UE. Ce impact va avea asupra piețelor financiare?

28/01/2020 | Bursa & Investitii | 1,473 views

În ultima vreme, datorită faptului ca aproape zilnic vedem scăderi pe companiile listate la London Stock Exhange, primesc tot mai des întreabarea: “Vor scădea piețele bursiere din Marea Britanie când va ieși din UE pe 31 ianuarie 2020?”

Ei bine, părerea mea este că … probabil că nu. Deși Brexit-ul a fost la baza multor scăderi de pe bursa din Marea Britanie de ani buni, „Brexit Day” este doar o zi în care se concretizează ceea ce au știut deja investitorii. Asta înseamnă că știrea e „inclusă în preț” – ceea ce înseamnă că impactul “Brexit Day” se reflectă deja în prețul acțiunilor.

În orice caz, piețele sunt împăcate cu gândul că, în sfârșit, Marea Britanie concretizează Brexit-ul, iar activitate va continua ca de obicei până când perioada de retragere se va încheia în decembrie.

Până atunci depinde de investitori să afle dacă un acord poate fi convenit după acest termen, deoarece, dacă acordurile comerciale expiră la sfârșitul anului, asta, într-adevaăr ar putea face ca piețele bursiere să scadă.

Deși premierul Boris Johnson sărbătorește “trecerea liniei de sosire” a Brexit-ului, va mai exista o perioadă de tranziție în care Marea Britanie va respecta normele UE, deși nu mai este membru. Acesta este motivul pentru care Marea Britanie și UE vor discuta pe marginea unui nou acord, post-Brexit.

Lira sterlină se va duce în SUS sau în JOS?
ÎNCEPE TRANZACȚIONAREA

În tot acest răstimp:

  • Cetățenii din UE și Marea Britanie se vor bucura de aceleași drepturi ce țin de libertatea de mișcare de care beneficiază și în prezent;
  • Acordurile comerciale existente deja între Regatul Unit și UE vor rămâne în vigoare, însă Marea Britanie va putea negocia alte acorduri de acest gen în viitor;
  • Marea Britanie se va supune reglementărilor UE;
  • Cooperarea în domeniul securității va continua între Marea Britanie și UE;
  • Marea Britanie se va supune legislației UE;
  • Nu va mai exista niciun europarlamentar britanic în Parlamentul European.

Perioada de tranziție este programată să se încheie pe 31 decembrie 2020, cu opțiunea de prelungire a acesteia cu până la 2 ani.

Tags: , , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile