Smarter_way_USA

#pescurt: Știrile business ale zilei 30 ianuarie 2020

30/01/2020 | #pescurt | 783 views

  • Compania producatoare de vin, Purcari Wineries, a anuntat ca fondul de investitii Amboselt Universal, fond controlat de direc- torul general si fondatorul Purcari si-a diminuat participatia in cadrul companiei de la 25% la 20% din capitalul social, reprezen- tand 4 milioane de actiuni. In aceeasi zi, Horizon Capital a investit, prin intermediul unui fond propriu, 7 mil. USD pentru a intra din nou in actionariatul companiei cu o participatie de 6.8%. (Sursa: ZF.ro)
  • Ieri, PayPal a raportat venituri trimestriale de 4.96 mld. USD, in crestere cu +17.3% fata de aceeasi perioada a anului trecut si peste asteptari cu 20 mil. USD. Castigul pe actiune (GAAP), a fost sub asteptari cu 0.06 USD/actiune, profitul net al companiei scazand la 507 mil. USD, cu 13.2% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru intregul an curent, PayPal si-a re- dus estimarile privind profitul net, raportand sub nivelul asteptarilor, compania anuntand ca se pregateste de alte investii in tehnologie pentru a-si depasi coompetitorii. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • Lyft a declarat ca a redus cu aprox. 2% din totalul de angajati, restructurarile avand loc in departamentele de vanzari si marketing. Scopul a fost atingerea obiectivelor companiei privind profitabilitatea pana la finalul anului 2021. (Sursa: Reuters)
  • Tesla raporteaza pentru al doilea trimestru consecutiv, un profit net trimestrial, dupa ce livrarile au atins un maxim record si compania a anuntat ca ar putea produce mai mult de jumatate de milion de masini anul acesta. In T4, Tesla a livrat 19,475 au- tomobile Model S/X si 92,620 Model 3. Compania a raportat venituri trimestriale de 7.38 mld. USD, in crestere cu 2.1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 300 mil. USD peste asteptari. Castigul per actiune (GAAP) a fost de 0.58 USD, sub astep- tari cu 0.26 USD. In cadrul fabricii din Shanghai, compania se asteapta sa produca 150,000 automobile Model 3, apoi sa creasca productia la 250,000, luand in considerare si masinile Model Y. De asemenea, compania a anuntat ca se asteapta la o intarziere de 1-1.5 saptamani, deoarece China a cerut inchiderea fabricii odata cu cresterea numarului de bolnavi infectati cu noul coro- navirus. Dupa inchiderea sedintei de ieri, cotatia actiunilor TSLA a crescut cu peste 11% in tranzactionarea after-hours. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • Facebook a obtinut in ultimul trimestru din 2019 un profit net de 7.3 mld. USD, mai mare cu 7% fata de valoarea inregistrata in anul anterior. Veniturile din advertising au constituit 98.3% din veniturile totale in valoare de 21 mld. USD, fiind in crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului 2018. De notat este faptul ca atat utilizatorii zilnici, cat si cei lunari au crescut cu 9%, res- pectiv 8% fata de anul precedent. (Sursa: raport companie)
  • Microsoft a raportat venituri totale in valoare de 36.9 mld. USD in T4 2019, in crestere cu 13.65% fata de aceeasi perioada a anului 2018 si cu 1.2 mld. USD peste astepari. Astfel, profitul realizat de companie pe parcursul celor 3 luni a fost de 11.65 mld. USD, mai mare cu 38.3% decat in T4 2018. Castigul per actiune obtinut a fost de 1.51 USD, mai mare cu 0.19 USD fata de astep- tarile analistilor. Cotatia actiunilor Microsoft s-a apreciat cu 2% dupa publicarea rezultatelor. (Sursa: raport companie, Yahoo Finance)
  • In cadrul sedintei de tranzactionare de ieri, compania a inregistrat o valoarea tranzactionata de 27.52 mil. RON. Asadar, au fost tranzactionate 175 mil. actiuni, ceea ce reprezinta 17% din capitalul social al companiei si totodata cel mai mare volum tran- zactionat intr-o zi de la listarea companiei (2005) si pana in prezent. Astfel, cotatia actiunilor Vrancart s-a apreciat in cadrul zilei de ieri cu 7.14%. De mentionat este faptul ca SIF Banat-Crisana (SIF1) detinea inaintea zilei de ieri {etoroCFDrisk}% din actiunile companiei. (Sursa: bursa.ro)
  • MedLife a comunicat ca va investi intr-un nou proiect medical amplasat langa spitalul MedLife Memorial. Prima etapa va dura intre 18 si 24 de luni si va implica dezvoltarea unei noi hyperclinici, a unui centru de radioterapie si inaugurarea unui centru de cercetare si inovatie medicala, LifeScience. In etapa a doua compania intentioneaza sa dezvolte un centru pentru zona de on- cologie, Institutul Oncologic MedLife. Prima faza a proiectului va fi finantata in cea mai mare proportie din surse proprii, in timp ce modul de finantare pentru a doua nu este inca stabilit. (Sursa: comunicat companie)
  • Compania a inregistrat in ultimul trimestru din 2019 venituri totale in valoarea de 91.82 mld. USD, in crestere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 3.41 mld. USD peste estimarile analistilor, reprezentand cel mai bun trimestru din istoria companiei. Astfel, profitul net a fost de 22.24 mld. USD, cu 11.4% mai mare decat in T4 2018. De asemenea, castigul pe actiune a depasit asteptarile cu 0.45 USD, obtinand o valoare de 4.99 USD. Aceste rezultate s-au datorat in mare parte cererii foarte ridicate pentru iPhone 11 si iPhone 11 Pro, dar si din pricina cresterii segmentului de accesorii inteligente (wearables). De ase- menea, compania a declarat ca va distribui un dividend de 0.77 USD per actiune in data de 13 februarie. (Sursa: Comunicat companie, raport companie)
  • Xerox a raportat un profit net de 818 mil. USD, de 5 ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, castigul per actiune ajungand la 3.61 USD. Cu toate acestea veniturile companiei in valoare de 2.44 mld. USD au scazut cu 2.2% fata de T4 2018, insa au fost cu 17.6 mil. USD peste asteptari. (Sursa: Marketwatch.com)
  • Concernul farmaceutic Novartis a inregistrat un profit net in crestere cu 13% in al patrulea trimestru din 2019, totalizand 2.99 mld. USD. De asemenea veniturile au atins 12.4 mld. USD, cu 9% mai mari decat acelasi trimestru al anului 2018. Pentru anul 2020, producatorul elvetian de medicamente se astepta la o crestere moderata a veniturilor in jurul a 7-9%. (Sursa: CNBC.com)
  • Reprezentantii companiei au declarat ca activitatea fabricii din China va fi reluata in data de 10 februarie ca urmare a extinderii vacantei cu ocazia noului an chinezesc, dar si datorita instabilitatii create de coronavirus. (Sursa: Reuters.com)
  • RCS&RDS, parte a grupului Digi Communications, a lansat, ieri, o oferta de obligatiuni senioare garantate cu o valoare de 800 mil. EUR pentru refinantarea unor datorii. Obligatiunile vor avea o valoarea nominala de 100,000 EUR , un cupon de 5% si vor fi listate pe bursa de la Dublin. Procesul se va desfasura in doua transe, cu scadenta in 2025 si 2028. (Sursa: zf.ro)
  • Ieri, in piata DEAL s-au efectuat tranzactii cu aproximativ 1.3 mil. din actiunile companiei, ceea ce reprezinta 6.5% din capitalul social. Astfel, cea mai mare tranzactie a fost realizata la pretul de 22 RON per actiune, cu 10% peste pretul de 20 RON per actiune la care s-a realizat iesirea Horizon Capital la inceputul lunii octombrie. (Sursa: Profit.ro)
  • Airbus a ajuns la un acord cu autoritatile din Franta, Marea Britanie si SUA in contextul acuzatiilor pentru coruptie si conformitatea cu reglementarile privind traficul armelor din SUA. Conform surselor, Airbus ar fi acceptat sa plateasca o suma importanta de bani dupa un caz care a durat aproape un deceniu. (Sursa: Reuters.com)
  • McDonald’s a inceput un parteneriat cu Just Eat, compania ce presteaza servicii de livrare a mancarii, in Marea Britanie si Irlanda. Parteneriatul urmeaza sa fie implementat in acest an, in contextul in care conform Just Eat a raportat o crestere de 8% a numarului de comenzi anul trecut in Marea Britanie. (Sursa: Marketwatch.com)
  • Peste 350 de angajati ai Amazon au criticat public compania referitor la politicile sale pe tema schimbarilor climatice si a conditiilor de lucru ale muncitorilor din depozite. Astfel, intr-un articol postat pe platforma Medium, acestia au cerut companiei sa renunte la contractele de prestari servicii de tip cloud pentru clientii din domeniul petrolului si gazelor, printre care se regasesc companii precum BP, Shell sau GE Oil & Gas. (Sursa: FT.com)
  • SAP isi revizuieste estimarile pe 2020 dupa ce a raportat un profit net si venituri pentru T4 2019 in crestere. Compania creatoare de software a raportat un profit net de 2.18 mld. USD , cu 21% peste valoarea realizata in aceeasi perioada din 2018. Veniturile au inregistrat 8.05 mld. EUR , mai mare cu 8.3% decat in T4 2018, principala contributie de 6.86 mld. EUR provenind din cloud si software. (Sursa: Marketwatch.com)
  • General Motors a anuntat luni ca va investi 3 mld. USD pentru constructia de camionete si SUV-uri complet electrice. Din aceasta suma, compania aloca 2.2 mld. USD pentru fabrica din Detroit-Hamtramck care va fi prima unde se vor construi doar modele electrice. (Sursa: Nasdaq.com)
  • Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, a atribuit un contract in valoare de 7.3 mil. EUR subsidiarei companiei canadiene SNC Lavalin, Candu Energy Inc. Conform profit.ro, acest contract are ca obiect prestarea de servicii de evaluare si analiza pentru intrarea in procesul de retehnologizare a reactorului 1. Astfel, compania are in vedere extinderea perioadei de functionare a reactorului cu cca. 35,000 de ore si prelungirea duratei de viata a reactorului cu peste 60 de ani. (Sursa: Profit.ro)
  • OMV Petrom a inceput procesul de vanzare a activelor sale din Kazahstan. Astfel, compania, care este operatorul a patru zacaminte onshore de titei in Kazahstan, a contractat banca de investitii Jefferies pentru a se ocupa de vanzarea activelor. In documntele de vanzare nu se ofera informatii in legatura cu valoarea activelor, insa este stipulata ca data limita pentru depunerea ofertelor 27 martie. Portofoliul de active ar urma sa produca aproximativ 8,00 de barili echivalent petrol pe zi. (Sursa: Bursa.ro)
  • Grupul Teraplast, cel mai mare producator roman de materiale de constructii, a devenit actionar unic in cadrul companiei Wetterbest, producatore de sisteme pentru acoperisuri. Investitia totala in participatia de 100% a depasit 17 mil. EUR si a inceput in anul 2017. Anul trecut, Wetterbest a preluat Cortina WTB, producator si distribuitor de tigla metalica din zona Olteniei. De asemenea, compania a investit cca. 8.4 mil. EUR intr-o noua facilitate de productie in a doua jumatate a anului 2018. (Sursa: comunicat companie)
  • CEO-ul Tesla, Elon Musk, a asigurat grupurile pentru protectia mediului ca fabrica companiei din Germania nu va utiliza un volum de apa atat de mare cat a fost estimat initial. Inaugurarea fabricii din Germania a fost privita cu ochi buni de catre politicieni, sindicate si grupuri industriale, deoarece vor crea locuri de munca si vor ajuta regiunea sa se dezvolte, insa a creat controverse in randul grupurilor pentru protectia mediului. (Sursa: Reuters.com)
  • Walmart testeaza o noua abordare privind salariile, respectiv un salariu de pornire mai mare pentru anumite locuri de munca create recent in aprox. 500 magazine din SUA, ca urmare a competitiei intense si pentru a imbunatati experienta clientilor. Retailerul a crescut ultima data nivelul salarial pe ora pentru pozitiile ,,entry-level” la 11 USD/ora la inceputul anului 2018 si urmarind in aceasta privinta principalii concurenti precum Costco Wholesale Corp., Amazon Inc. si Target Corp. (Sursa: Reuters.com)
  • Sambata, Boeing a lansat 777X, cel mai mare jetliner cu doua motoare din lume. Demonstratia reprezinta un impuls pentru Boeing inainte de publicarea rezultatelor trimestriale pe 29 ianuarie, in contextul evolutiilor negative pentru 737 MAX. (Sursa: SeekingAlpha.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile