Smarter_way_USA

#pescurt: Știrile business ale zilei 6 februarie 2020

06/02/2020 | #pescurt | 896 views

  • BRD, a treia cea mai mare banca dupa active din Romania, a raportat un profit net anual de 1.5 mld. RON la nivel de grup, in scadere cu 4% fata de anul 2018. Cu toate acestea, veniturile operationale s-au majorat cu 5% in 2019, comparativ cu anul precedent, totalizand 3.27 mld. RON. Rata creditelor neperformante a ajuns la nivelul de 3.1% la finalul lunii decembrie, mult sub media pietei de 4.3%. (Sursa: comunicat companie)
  • OMV Petrom a raportat venituri din vanzari in valoare de 7.3 mld. RON, in crestere cu 13.8% fata de ultimul trimestru din 2018. In timp ce, profitul trimestrial a ajuns la 874.81 mil. RON cu 38% mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2018, realizand un profit pe actiune de 0.0154 RON. Profitul anual realizat de catre OMV Petrom a fost de 3.6 mld. RON, in scadere cu 10.9% fata de anul 2018. Totodata, pe baza rezultatelor preliminare, precum si a fluxului de trezorerie, conducerea companiei a propus un dividend in valoare bruta de 0.031 RON/actiune pentru anul financiar 2019, avand un randament de 7.32% (raportat la ultimul pret de inchidere). (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul de Administratie al Transilvania Constrcutii a convocat AGA pentru data de 12 martie, in vederea aprobarii delistarii companiei de pe BVB. Pe punctele de ordine a convocarii AGA se mentioneaza si prezentarea raportului intocmit de un evalua- tor autorizat independent ce contine informatii privind pretul pe actiune avut in vedere pentru retragerea actiunilor de pe bur- sa. (Sursa: comunicat companie)
  • In ultima saptamana, CEO-ul companiei, Jeff Bezos a vandut in jur de 1 mil de actiuni, echivalent a 1.8 mld. USD. Acest anunt vine intr-o perioada in care capitalizarea companiei a atins un nivel de 1000 mld USD, dupa rezultatele pozitive raportate in ultimul trimestru. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Furnizorul de servicii media a raportat rezultat net negativ in ultimul trimestru. Veniturile de 1.86 mld. EUR, in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului anterior au fost cu 30 mil sub asteptarile analistilor. Spotify a raportat o pierdere neta pe actiune de -1.14 EUR, cu 0.78 EUR sub previziuni. In alte stiri, compania suedeza a anuntat decizia de cumparare a companiei din sectorul media si divertisment, The Ringer. Aceasta detine un website si peste 30 de titluri de podcast, inclusiv podcastul lui Bill Simmons, fondatorul companiei. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Cotatia actiunilor TSLA a scazut cu peste 17%, in timp ce un reprezentat al companiei a anuntat ca problema provocata de coronavirus ar putea duce la intarzierea livarilor automobilelor model 3 produse in China. Fabrica de aprox. 2 mld. USD re- prezinta un factor cheie pentru planul CEO-ului Elon Musk de a produce mai mult de 500,000 de automobile anul acesta. (Sursa: Reuters.com)
  • Huawei a actionat in instanta Verizon, acuzand compania de telecomunicatii ca a folosit 12 patente fara autorizatia sa. Astfel, producatorul chinez de echipamente doreste despagubiri pentru utilizarea acestor tehnologii in domenii precum retele de cal- culatoare, securitate cibernetica, cat si comunicare prin video. (Sursa: Reuters.com)
  • Cotatia actiunilor Prebet Aiud s-a apreciat marti cu 6.3% pe fondul unei lichiditati de 110,150 RON, depasind astfel intr-o zi valoarea tranzactionata de la inceputul anului. Asadar, compania producatoare de prefabricate din beton a ajuns la o capitalizare de 28.9 mil. RON, avand o valoare de doua ori mai mare comparativ cu un an in urma. (Sursa: ZF.ro)
  • Compania producatoare de telefoane mobile a informat investitorii cu privire la obiectivul strategic de extindere a vanzarilor in mediul offline. Astfel, tinta pentru anul 2020 este de 200 de magazine iHunt-Partener, in prezent compania detinand 63 de unitati. (Sursa: comunicat companie)
  • Astazi, Siemens a publicat un rezultat operational trimestrial sub asteptari fiind influentati de o scadere a sectorului industrial, dar inregistrand si pierderi in segmentul de energie eoliana. Rezultatul operational din segmentul de industrie a scazut cu 30% la 1.43 mld. EUR, fiind sub asteptarile de 1.88 mld. EUR. In T1 fiscal, veniturile au crescut la 20.32 mld. EUR, dar fiind sub asteptarile de 20.63 mld. EUR. Siemens planuieste sa separe segmentul problematic de energie si gaze si acesta sa fuzioneze cu operatiunile sale de energie eoliana Gamesa, urmand ca pana in septembrie sa listeze noua companie. (Sursa: Reuters.com).
  • Google a publicat pentru prima data veniturile provenite din Youtube si servicii de cloud. Astfel, platforma de video-uri a generat venituri de aproximativ 15.15 mld. USD in anul fiscal 2019, cu 4 mld. USD mai mult ca in anul precedent. Veniturile din serviciile de cloud s-au majorat cu 52.7%, ajungand la 8.92 mld. USD. Aceasta este prima raportare a companiei din mandatul noului CEO, Sundar Pichai, care si-a propus imbunatatirea transparentei companiei. (Sursa: CNBC.com)
  • Cotatia actiunilor TSLA a inregistrat un nou avans zilnic semnificativ, incheiand sedinta de tranzactionare de ieri cu aproape 14% in crestere. In ultimele doua zile, actiunile Tesla au crescut cu peste 36.4%, in timp ce investitorii ce detineau o pozitie short au pierdut aproximativ 5.7 mld. USD. Capitalizarea de piata a Tesla de 160 mld. USD a ajuns de 4 ori mai mare decat cea a Ford, de 36.4 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • Cotatia actiunilor Ford sunt in scadere cu peste 9% in tranzactionare after-hours, dupa ce compania a publicat ieri un profit net trimestrial sub asteptarile investitorilor. In T4 2019, castigul net pe actiune (GAAP) a fost de –0.42 USD, sub asteptari cu 0.37 USD. In schimb, veniturile din segmentul de automobile de 36.7 mld. USD, in scadere cu 5.2% fata de aceeasi perioada a anului trecut au depasit cu 440 mil. USD asteptarile. Pentru 2020, Ford se asteapta la un rezultatul operational de 0.94-1.20 USD/ actiune, sub asteptarile analistilor de 1.26 USD/actiune. De asemenea, compania doreste sa pastreze dividendul trimestrial de 0.15 USD, ce ar putea costa compania aprox. 2.4 mld. USD in 2020. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • The Walt Disney Company compania a raportat rezultatele pentru trimestrul incheiat la 28 decembrie 2019 conform carora veniturile au crescut cu peste o treime, insa castigul pe actiune a scazut cu 17% si free cash flow a inregistrat o scadere de 68%. Serviciul de streaming, Disney+ a ajuns la 28.6 milioane de abonati, peste asteptarile analistilor care estimau 20 de milioare de abonati. Cotatia DIS a scazut cu aprox. 0.4% after-hours. (Sursa: Seekingalpha.com)
  • Romgaz a anuntat ca va creste productia zilnica in structura Caragele cu aproximativ 30% in urma unei importante descoperiri de gaze in sectorul nord estic al Platformei Moesice. Astfel, cele trei sonde ofera o imbunatatire de aproximativ 30% in materie de productie structurii Caragele, ceea ce a dus la o sporire a productiei totale de gaze a Romgaz cu 1.4% in luna ianuarie 2020. (Sursa: comunicat companie)
  • Nuclearelectrica si-a bugetat pentru anul curent un profit net de 550 mil. RON, mai mare cu 1% fata de anul 2019 si venituri in crestere cu 6% pana la nivelul de 2.63 mld. RON. Astfel, compania estimeaza venituri de pana 2.5 mld. RON din vanzarea energiei electrice la o cantitate vanduta de 10,640 GWH, la un pret mediu ponderat de 238.6 RON/MWH. (Sursa: ZF.ro)
  • Transgaz, transportatorul de gaze naturale din Romania, si-a bugetat venituri operationale de 1.5 mld. RON pentru anul 2020, in scadere cu 22% comparativ cu cele realizate in anul 2019 si un profit net de 108.5 mil. RON, mai mic cu aproximativ 22% fata de anul precedent. Aceasta scadere a rezultatelor asteptate are la baza incetarea contractului de transport de gaze cu Gazprom. (Sursa: ZF.ro)
  • Alphabet, compania mama a Google, a raportat venituri de 46 mld. USD in ultimul trimestru din 2019, cu 17% mai mari decat perioada similara a anului trecut. Profitul net trimestrial realizat de catre companie a ajuns la 10.6 mld. USD, consemnand o crestere de 19.2% fata de ultimul trimestru din 2018. Astfel, profitul net per actiune a totalizat 15.35 USD, cu 2.81 USD peste asteptarile analistilor. Cu toate acestea, totalul veniturilor trimestriale obtinute a fost sub nivelul estimarilor, ceea ce a condus catre o scadere cu peste 4% a cotatiei actiunilor Alphabet in tranzactionarea after-hours. (Sursa: Reuters.com, Seekingalpha.com)
  • Cotatia actiunilor TSLA a crescut cu aproape 20% in sedinta de tranzactionare de ieri, capitalizarea de piata a companiei depasind astfel 140 mld. USD. Avansul inregistrat ieri de actiunile TSLA a reprezentat cea mai buna evolutie zilnica din 2013. Cresterea pretului actiuniilor a fost influentata si de publicarea primului profit trimestrial din linia de afaceri cu baterii din SUA a companiei Panasonic, furnizor al bateriilor pentru producatorul american de masini. La mai putin de o saptamana de la publicarea celui de-al doilea profit trimestrial consecutiv aferent T4 2019, cotatia actiunilor TSLA a crescut cu peste 30%. (Sursa: Reuters.com)
  • Sony Corp a majorat estimarile pentru profitul anual la 880 mld. yeni, de la 840 mld. yeni, fiind influentat de cresterile din vanzarile pentru accesoriile pentru smarthphone-uri, precum senzorii. In perioada octombrie – decembrie 2019, profitul operational de 300.1 mld. yeni, a fost in scadere cu 20.4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar peste asteptarile de 271.07 mld. yeni. Sony controleaza aproximativ jumatate din piata globala de senzori pentru smartphone-uri, fiind unul dintre cei mai mari furnizori, avand clienti precum Apple Inc. sau Huawei Technologies Co Ltd. (Sursa: Reuters.com)
  • Paval Holding, detinut de catre fratii Adrian si Dragos Paval, fondatorii companiei Dedeman, a intrat in actionariatul Vrancart S.A. in urma tranzactiei de 28 mil. RON desfasurata saptamana trecuta. In acest context, Paval Holding a achizitionat 17% din capitalul social al companiei, Allianz Tiriac Pensii Private lichidandu-si detinerea de 10% pe care o avea in cadrul companiei din 2016. De asemenea, in raportul transmis catre bursa se observa ca si NN Pensii a vandut actiuni Vrancart catre Paval Holding. (Susa: ZF.ro)
  • Electrica S.A., jucator cheie pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania, are de recuperat creante in valoare de 295.3 mil. RON de la Societatea de Distributie a Energiei Electrice “Transilvania Sud”, una dintre sucursalele sale. Conform profit.ro, datoriile provin din imprumuturile acordate de Electrica catre sucursalele sale, parte a unui amplu program de investitii. Totodata, compania a incheiat un act aditional cu “Transilvania Sud” in valoare de 5.7 mil. RON. (Sursa: Profit.ro)
  • Astazi, un reprezentant al companiei Honda a anuntat ca cele trei fabrici din Wuhan, in parteneriat cu Dongfeng Group, ar pu- tea sa ramana inchise pana pe 13 februarie, nespecificand cand se va relua activitatea si declarand ca Honda va respecta politi- ca locala privind masurile de precautie impotriva coronavirusului. (Sursa: Reuters.com)
  • Xerox a anuntat achizitia Arena Group, specializata pe tehnologia, software-ul, solutiile si serviciile profesionale din Marea Britanie. Prin aceasta achizitie, Xerox isi extinde prezenta pe piata din Europa, axandu-se pe oferirea de produse si servicii com- paniilor de talie mica si mijlocie. Compania americana a obtinut deja aprobarea din partea guvernului, in timp ce termenii acor- dului nu au fost inca anuntati. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Panasonic a raportat o crestere a profitului cu 3% pentru ultimul trimestru incheiat, depasind astep- tarile analistilor. Cresterea se datoreaza restructurarilor din cadrul companiei si parteneriatului cu compania americana Tesla in producerea si dezvoltarea de baterii. In alte stiri, Toyota si Panasonic au ajuns la un acord pentru infintarea unei noi companii specializata in baterii pentru masini electrice, in cadrul careia Toyota va fi actionarul majoritar, cu 51%. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania americana a anuntat ca va inchide toate magazinele si birourile din China pana pe 9 februarie ca masura de precau- tie impotriva coronavirusului. Apple se bazeaza in continuare pe vanzarile de telefoane de pe piata chineza, si depinde atat logistic cat si pentru productie de China. In cadrul prezentarii rezultatelor pe T4, CEO-ul companiei a declarat ca lucreaza la diverse planuri pentru a mitiga o posibila pierdere a furnizorilor din Wuhan. (Sursa: CNBC.com)
  • Vineri, compania americana Amazon a depasit in timpul sedintei de tranzactionare capitalizarea de piata de un 1 trilion USD inchizand ulterior sub acest prag. Rezultatele peste asteptari publicate joi, au dus la cresterea capitalizarii cu 96 mld USD fata de sedinta anterioara. (Sursa: CNBC.com)
  • Actionarii Bittnet Systems, integrator IT&C şi furnizor de servicii de training din acest domeniu, l-au ales membru independent al consiliului de administratie pe Lucian Anghel, care si-a incheiat recent mandatul de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti. Asadar, in urma acestei decizii, Consiliul de Administratie al companiei va fi compus din Mihai Logofatu, cofondator Bittnet, Cristian Logofatu, cofondator Bittnet si Lucian Anghel. (Sursa: zf.ro)
  • Vrancart a anuntat ca Societatea Allianz-Tiriac Pensii Private si-a vandut pachetul de 103.61 mil. actiuni, echivalent a unei detineri de 10.04% pe care il detinea in cadrul companiei. (Sursa: comunicat companie)
  • Visa a raportat rezultatele financiare aferente perioadei octombrie – decembrie 2019 sub asteptarile pietei, atat la nivelul veniturilor totale, cat si a profitului net pe actiune. Veniturile trimestriale de 6.05 mld. USD, desi in crestere cu +10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, au fost cu 30 mil. USD sub asteptari. Castigul net pe actiune (GAAP) a fost in linie cu asteptari- le, in timp ce castigul net neajustat a fost sub asteptari cu 0.01 USD/actiune. In urma publicarii rezultatelor financiare, cotatia actiunilor a fost in scadere cu mai mult de 2%. In ultimul trimestru, volumul de plati in USD a crescut cu 8% fata de aceeasi peri- oada a anului, volumul transnational a inregistrat un avans de 9%, in timp ce tranzactiile procesate au crescut cu 11%. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Amazon a raportat peste asteptarile analistilor, atat la nivelul veniturilor trimestriale cat si a profitului net pe actiune. In T4 2019, veniturile de 87.44 mld. USD, in crestere cu 20.8% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1.35 mld. USD peste as- teptari. Castigul net pe actiune, de 6.47 USD a depasit asteptarile cu 2.51 USD/actiune. De asemenea, CEO-ul companiei a anuntat ca numarul de utilizatori Prime a crescut cu 50% fata de aprilie 2018, inregistrand peste 150 milioane de membri ce platesc abonamentul Prime. Dupa raportarea rezultatelor financiare, cotatia actiunilor AMZN a crescut cu peste 9% in tranzac- tionarea after-hours. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • American Airlines si sindicatul mecanicilor au ajuns la o intelegere colectiva dupa 4 ani de negocieri. Acordurile sunt in valoare de 4.2 mld. USD si ofera pentru peste 30,000 de angajati o serie de beneficii precum cele salariale si de pensionare. (Sursa: Reuters.com)
  • Nintendo a raportat un profit operational de 1.55 mld. USD pentru perioada octombrie – decembrie 2019, in crestere cu 6% fata de perioada similara a anului precedent, dar sub asteptarile analistilor care estimau 1.61 mld. USD. De asemenea, CEO-ul companiei, Shuntaro Furukawa, a declarat ca lansarea unui nou model Switch nu este planificata pentru acest an, infirmand astfel zvonurile. (Sursa: Reuters.com)
  • IBM a anuntat ca incepand cu 6 aprilie, actualul CEO – Ginni Rometty va parasi compania, dupa 40 de ani, urmand sa fie inlocui- ta de Arvind Krishna, care in prezent ocupa pozitia de Vice-Presedinte Senior al diviziei de Cloud & Cognitive Software. De ase- menea, din 6 aprilie, James Whitehurst de la Red Hat va deveni Presedinele CA al IBM. (Sursa: SeekingAlpha.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile