Smarter_way_USA

Yuval Noah Harari despre încrederea în știință, autorități, mass-media și Coronavirus!

21/03/2020 | Diverse | 1,936 views

Yuval Noah Harari este istoric, filozof și scriitor de succes, autor al volumelor „Homo Sapiens”, „Homo Deus” și „21 de lecții pentru secolul XXI”.

“Un coronavirus în China și un coronavirus din SUA nu pot schimba sfaturi despre cum să infecteze oamenii. Însă China poate învăța SUA multe lecții valoroase despre coronavirus și cum să le rezolve. Ceea ce un doctor italian descoperă la Milano dimineața, ar putea salva vieți în Teheran până seara. Când guvernul Regatului Unit ezită între mai multe politici, acesta poate primi sfaturi din partea coreenilor care s-au confruntat deja cu o dilemă similară în urmă cu o lună. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de un spirit de cooperare și încredere globală.

Astăzi, umanitatea se confruntă cu o criză acută nu numai din cauza coronavirusului, dar și din cauza lipsei de încredere între oameni. Pentru a învinge o epidemie, oamenii trebuie să aibă încredere în experții științifici, cetățenii trebuie să aibă încredere în autoritățile publice, iar țările trebuie să aibă încredere reciprocă. În ultimii ani, politicienii iresponsabili au compromis în mod deliberat încrederea în știință, autoritățile publice și cooperarea internațională. Drept urmare, ne confruntăm acum cu criza conducerii globale care poate inspira, organiza și finanța și coordona răspunsul global. În acest moment de criză, lupta crucială are loc în interiorul omenirii însăși. Dacă această epidemie are ca rezultat o dezbinare și o neîncredere mai mare între oameni, aceasta va fi cea mai mare victorie a virusului. Atunci când oamenii se ceartă – virusurile se dublează. În schimb, dacă epidemia va avea ca rezultat o cooperare globală mai strânsă, va fi victorie nu numai împotriva coronavirusului, ci și împotriva tuturor agenților patogeni viitori.

Dar, pentru a atinge un astfel de nivel de conformitate și cooperare, avem nevoie de încredere. Oamenii trebuie să aibă încredere în știință, să aibă încredere în autoritățile publice și să aibă încredere în mass-media. Din păcate, în ultimii ani, politicienii iresponsabili au subminat în mod deliberat încrederea în știință, în autoritățile publice și în mass-media.

Epidemia de coronavirus este, astfel, un test major pentru cetățeni. În zilele următoare, fiecare dintre noi ar trebui să aleagă să aibă încredere în datele științifice și în experții din domeniul asistenței medicale, în fața teoriilor conspirației și a politicienilor care își servesc propriile interese.

Trebuie să acționăm rapid și decisiv. De asemenea, ar trebui să luăm în considerare consecințele pe termen lung ale acțiunilor noastre. Atunci când alegem între alternative, ar trebui să ne întrebăm nu doar cum să depășim amenințarea imediată, ci și în ce fel de lume vom locui imediat ce va trece furtuna. Da, furtuna va trece, omenirea va supraviețui, majoritatea dintre noi vom fi în viață – dar vom locui într-o lume diferită.”

Tags: , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile