Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 20 martie 2020

21/03/2020 | #pescurt | 904 views

  • Consiliul de Administratie al companiei Vrancart propune actionarilor un dividend brut de 0.0116 RON per actiune, respectiv unui dividend total in valoare de 11.97 mil. RON. Profitul net obtinut de companie in anul 2019 a fost de 23.13 mil. RON, ceea ce rezulta intr-o rata de alocare de 51.{etoroCFDrisk}%. Calculat la pretul de inchidere de ieri, randamentul dividendului este de 8.4%. (Sursa: comunicat companie)
  • Alumil Rom Industry propune un dividend cu o valoare bruta pe actiune de 0.096 RON, stabilind ca ex-date 15.05.2020, in timp ce data platii este estimata pentru 05.10.2020. Compania a obtinut un profit de 2.4 mil. RON in anul 2019, rezultand o rata de alocare a dividendelor din profit de 25%. Astfel, calculat la pretul de inchidere de ieri, randamentul dividendului propus este de 15.5%. (Sursa: comunicat companie)
  • Oil Terminal propune distribuirea a 50% din profitul de anul trecut catre actionari, respectiv 1.13 mil. RON. Compania a convocat actionarii, la AGA de bilant, pe 23 aprilie, iar data propusa pentru plata dividendelor este 4 iunie 2020. Raportat la pretul de inchidere de ieri, randamentul dividendului este de 1.3%. (Sursa: comunicat companie)
  • Actionarii Romgaz sunt convocati, pentru data de 22 aprilie, pentru a aproba distribuirea unui dividend de 1.61 RON/actiune, din care 1.39 RON aferent rezultatului anului 2019 si 0.22 RON aferent rezultatului reportat. Raportat la pretul de inchidere de ieri, randamentul dividendului este de 5.8%. (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul de Administratie al Digi Communications N.V. propune spre votul actionarilor, ce va avea loc in cadrul AGA desfasurata pe 30 aprilie 2020, distribuirea unui dividend de 0.65 RON/actiune, avand ca ex-date 15 mai 2020, iar data estimata a platii pe 29 mai 2020. Randamentul dividendului propus, calculat la pretul de inchidere de ieri, este de 2.3%. (Sursa: comunicat companie)
  • In urma ordonantei dispuse de Ministerul de Interne privind suspendarea activitatii organizata de restaurante, cafenele sau alte localuri publice, Grupul Sphera anunta inchiderea inchiderea restaurantelor Pizza Hut si Taco Bell, in timp ce KFC și Pizza Hut Delivery vor continua sa utilizeze serviciul de livrare, iar restaurantele KFC de tip Drive Thru vor functiona in Bucuresti si restul tarii. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Tesla Inc a anuntat intreruperea productiei autovehiculelor din fabrica din zona San Francisco de pe 24 martie, dupa discutiile cu autoritatiile din California, pe fondul ingrijorarilor cauzate de extinerea epidemiei cu coronavirus. De asemenea, fabrica producatoarea de acoperisuri solare din New York se va inchide, in timp ce operatiunile din cadrul fabricii de baterii din Nevada va continua. (Sursa: Reuters.com)
  • Apple Inc limiteaza achizitiile de iPhone-uri la doua maxim pe cumparator pe site-urile online in mai multe tari, inclusiv SUA, in timp ce in China limiteaza numarul maxim de casti ce pot fi cumparate, la doua pe persoana. Ultima data cand s-au pus limite la numarul de iPhone-uri achizitionate a fost in 2007, cand s-a lansat primul model, in scopul de a opri revanzarea smartphone- ului. (Sursa: Reuters.com)
  • Conform surselor Reuters, Boeing Co ar putea intrerupe temporar productia anumitor aeronave, decizia fiind influentata de extinderea epidemiei coronavirusului, in timp ce competitorul sau, Airbus a inchis productia in fabricile din Franta si Spania pentru cateva zile. (Sursa: Reuters.com)
  • Retailerul Walmart a anuntat ca va angaja mai mult de 150,000 de angajati, platiti pe ora, odata cu cresterea numarului de cumpraratori, cauzat de ingrijorarile privind epidemia coronavirsusului. De asemenea, Walmart a anuntat ca planuieste sa plateasca un bonus special de 300 USD catre angajatii cu norma intreaga si 150 USD pentru cei care lucreaza cu jumatate de norma, de asemenea urmand sa plateasca bonusul trimestrial mai devreme decat era planuit. (Sursa: Reuters.com)
  • Mecanica Ceahlau, producator de utilaje agricole, propune actionarilor distribuirea unui dividend brut de 0.04585 RON per actiune din profitul net obtinut in anul 2019, in suma de 6.3 mil. RON, cat si din profitul nerepartizat din 2018, in valoare de 11 mil. RON. Astfel, calculat la pretul de inchidere din 18 martie 2020, randamentul dividendului este de 27.6%. Pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri, cotatia actiunilor MECF s-a apreciat cu 14.48%. De mentionat este faptul ca Mecanica Ceahlau este detinuta in procent de 73.3% de catre SIF2 si 20.2% de catre New Carpathian Fund. (Sursa: ZF.ro)
  • OMV Petrom si-a anuntat actionarii ca dividendul brut propus si anuntat initial pe data de 6 februarie 2020 ramane neschimbat, in ciuda scaderilor abrupte ale pretului petrolului din ultima perioada. Totusi, raportat la pretul de inchidere de ieri, randamentul dividendului de 11.3% este net superior celui calculat la pretul de inchidere din 6 februarie de 7.2%. (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a decis rascumpararea unui numar de maxim 5 milioane de actiuni, cu valoarea nominala de 1 leu per actiune, la un pret minim egal cu cel al pietei din momentul efectuarii tranzactiei si un pret maxim de 4 RON. Astfel, programul de rascumparare se va derula in perioada 19.03.2020 – 27.03.2020. (Sursa: comunicat companie)
  • Compania germana Lufthansa a declarat ca industria aeriana ar putea sa nu supravietuiasca fara ajutorul statului in cazul in care epidemia coronavirusului dureaza o perioada de timp indelungata. Linia aeriana germana a implementat reduceri semnificative ale capacitatii, a introdus un program scurt de lucru si a suspendat dividendul, in acelasi timp declarand ca este imposibil sa estimeze impactul epidemiei coronavirus asupra profitabilitatii sale. Grupul LHA detine si Swiss International, Austrian Airlines and Brussels Airlines. (Sursa: Reuters.com)
  • Autoritatile anti-trust din Brazilia au respins obiectiile privind acordul dintre Boeing si Embraer, aratand in continuare suportul pentru intelegerea de 4.2 mld. USD ce presupune achitionarea a 80% din divizia producatoare de aeronave comerciale a Embraer de catre producatorul american. Odata cu starea actuala a pietelor si scaderea semnificativa a cotatiei Boeing din ultima perioada, incepe sa se majoreze incertitudinea privind acordul dintre cele doua companii, Boeing platind astfel de 3 ori mai mult decat este valoare de piata a Embraer, de 1.25 mld. USD (raportat la inchiderea de ieri), . (Sursa: Reuters.com)
  • Compania americana Fedex specializata pe livrari de pachete, a anuntat ca nu va mai da estimari privind profitul pe 2020, spunand ca impactul produs de coronavirs va fi semnificativ, dupa ce a raportat peste asteptari pentru T3 fiscal. In cadrul ultmului trimestru, compania a inregistrat un profit pe actiune (GAAP) de 1.20 USD, depasind cu 0.11 USD asteptarile. Veniturile trimestriale de 17.5 mld. USD, in crestere cu 2.9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, au fost peste asteptari cu 800 mil. USD. In cadrul conferintei cu analistii, CFO-ul FedEx a anuntat ca a depus o cerere administratiei SUA pentru un ”ajutor de lichditate”. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • Bursa de Valori Bucuresti a anuntat propunerea de distribuire a 94% din profitul net realizat in anul 2019 sub forma de dividende actionarilor. Astfel, dupa repartizarea sumei de 403.3 mii RON pentru constituirea rezervelor legale, profitul ramas, in suma de 6.56 mil. RON va fi distribuit integral sub forma de dividende, urmand sa-i corespunda un dividend brut in valoare de 0.815 RON/ actiune. Calculat la pretul de inchidere din data de 16 martie 2020, randamentul dividendului este de 4%. (Sursa: comunicat companie)
  • Alro S.A. a fost instiintata de catre Departamentul de Comert al Statelor Unite ca a fost depusa o plangere pentru tarife antidumping pentru anumite produse din aluminiu ce provin de 18 tari, prin care si Romania, si care au fost importate in Statele Unite intre anii 2017 si 2019. Societatea a anuntat ca isi va apara pozitia in fata autoritatilor americane implicate si ca plangerea este nefondata, calculele pe baza carora s-a intocmit fiind eronate. In alte stiri, reprezentantul Sindicatului Liber „Aluministul” a mentionat ca o eventuala inchidere a fabricii de aluminiu ar adanci si mai mult pierderile companiei, ceea ce va conduce catre o incapabilitate de functionare. (Sursa: ZF.ro)
  • Consiliul de Administratie al companiei Aerostar Bacau propune spre vot actionarilor distribuirea unui dividend brut per actiune in valoare de 0.13 RON. De asemenea, se propune ca data „ex date” sa fie 3 iunie 2020, in timp ce data platii 23 iunie 2020. Calculat la pretul de inchidere din 17.03.2020, randamentul dividendului propus de Consiliul de Administratie al Aerostar este de 4.1%. (Sursa: comunicat companie)
  • Cotatia actiunilor Uber a inchis in scadere cu 6.8%, dupa ce compania a anuntat ca suspenda serviciul de „car pool”. Cotatia principalului rival de pe piata din SUA, Lyft, a scazut (-2.41%), de asemenea, dupa anuntarea aceeasi decizii. Investitorii sunt predispusi sa coreleze Uber cu activitatile turistice, un segment ce a fost afectat foarte puternic de epidemia de coronavirus. (Sursa: CNBC.com)
  • Boeing Co a solicitat un ajutor de 60 mil. USD pentru inreaga industrie aerospatiala din SUA, ce va suporta pierderi semnificative odata cu epidemia coronavirusului. Boeing nu a declarat cat din aceasta suma ar fi pentru companie si cat ar reprezenta garantii din partea furnizorilor sai, in acelasi timp exista incertitudinea ca bancile americane sa nu acorde un asemenea imprumut fara suportul guvernului SUA. (Sursa: Reuters.com)
  • Conform declaratiilor statului California, Tesla nu poate opera in conditii normale in fabrica sa din zona, deoarce de ieri a intrat in vigoare masura de inchidere pentru 3 saptamani, in zona Alameda existand masuri ce presupun limitarea activitatii, calatoriilor si operationilor companiilor care nu sunt esentiale. Conform declaratiilor reprezentantilor oficiali ai Alameda, productia fabricii Tesla nu se incadreaza in activitati esentiale si ar trebui sa pastreze operatiuni minime de baza. Cotatia actiunilor TSLA este in scadere cu peste 9% in tranzactionarea after-hours. (Sursa: Reuters.com)
  • Aro-Palace, companie detinuta in proportie de 85.73% de catre SIF Transilvania si 10.37% de SIF Muntenia a anuntat incetarea tuturor activitatilor turistice, urmand sa inchida toate unitatile hoteliere pe care le detine. Compania administreaza hotelul de 5 stele din Brasov, Aro Palace, precum si hotelurile Capitol, Coroana, Postavarul sau Aro Sport. (Sursa: Bursa.ro)
  • Actionarii Transgaz, impreuna cu cei ai Austrian Central European Gas Hub AG, au aprobat infiintarea societatii Romanian Gas Hub Services ce va crea o noua infrastructura de tranzactionare a gazelor de pe teritoriul Romaniei. Astfel, Transgaz urmeaza sa detina 51% din actiunile punctului virtual de tranzactionare, in timp ce Central European Gas Hub AG va detine restul de 49%. (Sursa: ZF.ro)
  • In ciuda epidemiei de coronavirus, Tesla a inceput livrarile pentru modelul Y, marcand un mare castig pentru companie, care la anterioarele modele lansate nu reusise sa respecte termenul de livrare impus. In alte stiri, Tesla va continua productia in fabrica sa din Alameda, California, in ciuda faptului ca zona golfului San Francisco va fi izolata timp de 3 saptamani. (Sursa: SeekingAlpha.com, Reuters.com)
  • Producatorul de aeronave Boeing Co a confirmat ca este in discutii cu reprezentanti ai administratiei Trump si lideri ai Congresului pentru a primi asistenta pe termen scurt atat compania, cat si inregul sector de aviatie. Cotatia actiunilor BA a inchis in scadere cu aproape 24% in sedinta de ieri, in timp ce in ultima luna cotatia actiunilor a scazut cu peste 60%. La inceputul zilei de ieri, S&P Global a scazut ratingul de credit al companiei, iar Fitch Rating a mutat vineri Boeing pe lista de urmarire privind o posibila scadere a ratingului. (Sursa: Reuters, SeekingAlpha.com)
  • Conform datelor companiei de astazi, vanzarile domestice Hyundai Motor din China in luna februarie au fost de 1,007 vehicule, in scadere cu 97% fata de cele 38,017 vehicule inregistrate in februarie 2019. In luna februarie, vanzarile producatorului auto au atins cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, odata cu raspandirea epidemiei coronavirusului. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Exxon Mobil a anuntat ca va implementa reduceri semnificative, decizia fiind influentata de scaderea pretului petrolului, odata cu epidemia globala a coronavirusului. Aceasta decizie reprezinta o schimbare pentru producatorul american, care acum doua saptamani, declara ca se asteapta la o scadere a pietei, dar isi va mentine productia la acelasi nivel deoarece pe termen lung cererea de petrol va creste. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Amazon.com a anuntat ca va angaja 100,000 de persoane in depozite si pentru livrari in SUA, pentru a putea face fata cresterii comenzilor online, din ultimele saptamani. In timp ce cumparatorii golesc rafturile ingrijorati de carantina sau de lipsa anumitor produse, retailerii incearca sa isi mentina stocurile de produse consumabile si de igiena si sa aiba angajati in magazine sau pentru livrari. (Sursa: Reuters.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile