Lumea in aceasta perioada de pandiemie de coronavirus trece rintr-o perioada de schimbare atat din punct de vedere al programului de zi cu zi, al modului in care isi fac cumparaturile, modul de a petrece timpul liber, cat si din punct de vedere al modului in care merge la scoala/liceu/facultate, participarea la cursuri/evenimente si chiar in ceea ce priveste modul de a “merge” la locul de munca.
In aceasta perioada pe langa o multime de companii ce au probleme mari din cauza lockdown-ului sunt si companii ce profitala maxim si au parte de profituri frumoase.
Impactul negativ al pandemiei asupra economiei globale este aşteptat să fie enorm. Fiecare sector al economiei va fi afectat, deoarece coronavirusul a ajuns aproape în fiecare ţară din lume, insa unele companii pot vedea o cerere crescută pentru serviciile lor, astfel că sunt si acţiuni care pot beneficia de situaţia actuală: serviciile de video streaming, dezvoltatorii de jocuri video, livratorii la domiciliu şi furnizorii de servicii de business.
Citeste si: Cum selectăm o companie în a cărei acțiuni să investim?
Consumul de divertisment online a crescut substantial in prima luna de carantina. Pandemia de coronavirus a avut un impact semnificativ asupra consumului de divertisment online, din moment ce majoritatea oamenilor petrec mai mult timp ca oricand acasa.
Pe parcursul ultimei luni, romanii au cheltuit mai mult pe divertisment online, un numar mai mare dintre ei petrecandu-si timpul jucand jocuri video sau vizionand filme pe platforme de home cinema.
Multe persoane încep să se uite la filme şi seriale când sunt obligate să rămână acasă, astfel încât Netflix este una dintre acţiunile de urmărit. Creşterea cererii pentru astfel de servicii a determinat anumite guverne să solicite companiilor să reducă calitatea streaming-ului pentru a nu bloca Internetul. Se spune că streaming-ul la Netflix a atins recent maxime istorice.
Un efect pozitiv al pandemiei de coronavirus poate fi observat si în rapoartele dezvoltatorilor de jocuri video. Cu toate acestea, impactul pe termen lung al pandemiei este probabil negativ pentru sector datorită anulării în masă a evenimentelor şi întârzierilor în dezvoltarea de noi titluri. Acţiuni de urmărit: Activision Blizzard, Ubisoft, Electronic Arts şi Take-Two Interactive.
Un raport al celor dela Revolut ne spune ca in timp ce cheltuielile cu platforme online ce difuzeaza filme au crescut moderat in ultima luna (in cazul HBO GO cu 25%, iar in cazul Netflix cu 11%), achizitiile de jocuri online au explodat atat din punct de vedere al numarului tranzactiilor, cat si ca valoare totala:
- Consumul de jocuri de pe Steam Games aproape s-a triplat: numarul tranzactiilor a crescut cu 178%, in timp ce valoarea tranzactiilor a crescut cu 176%;
- Playstation. Numarul tranzactiilor a crescut cu 106%, in timp ce valoarea totala a acestora a crescut cu 132%;
- Xbox. Numarul tranzactiilor a crescut cu 157%, in timp ce valoarea totala a acestora a crescut cu 161%.
Pandemia de coronavirus aduce si o creştere a cererii de servicii de livrare a alimentelor. Aruncând o privire la graficele de la HelloFresh şi Delivery Hero, pare că piaţa susţine acest punct de vedere – prima companie a atins astăzi un nou maxim istoric, în timp ce a doua s-a apreciat cu peste 40% în ultimele 10 zile. HelloFresh pare a fi deosebit de bine poziţionată deoarece este un jucător global, cu o prezenţă semnificativă pe piaţa americană.
Citeste si: Robert Kiyosaki: “Dolarul este pe moarte, cumpărați Bitcoin”
Nu în ultimul rând, faptul că oamenii stau acasă nu înseamnă că nu lucrează. Cel puţin nu toţi. Companiile încearcă din răsputeri să amortizeze impactul pandemiei şi blocajelor asupra operaţiunilor şi iau măsuri ample pentru a permite angajaţilor să lucreze de la distanţă. La rândul lor, companiile care furnizează programe software necesare pentru a lucra de la distanţă au înregistrat o creştere a cererii pentru produsele lor.
Slack Technologies a spus că a adăugat peste 7.000 de clienţi plătitori în portofoliul său între 1 februarie şi 18 martie. Compania a obţinut aproximativ 5.000 de noi clienţi în fiecare din ultimele două trimestre. O altă companie care înregistrează o creştere a activităţii de la începutul pandemiei de coronavirus este Zoom Video Communications, furnizor de software pentru conferinţe video.
Citeste si: Munca de acasă: Compania din spatele platformei de comunicare video Zoom şi-a dublat valoarea la bursă. Iată cum putem investi în ea
Ceea ce diferenţiază Zoom Video Communications de celelalte companii este faptul că preţul acţiunilor a suferit foarte puţin în timpul panicii generate de coronavirus.
Cotaţia s-a apreciat cu aproximativ 30% de la începutul mişcării descendente a pieţelor şi a atins un nou maxim istoric la începutul săptămânii. Cu toate acestea, există riscul ca interesul investitorilor faţă de aceste acţiuni să dispară odată ce criza determinată de coronavirus va fi gestionată.
Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.
- Aici poti investi la bursa – https://bit.ly/cont-etoro (Your capital is at risk.)
- Cursuri și ghiduri de investiții – De unde înveți să investești – https://bit.ly/2F7qg6w
- Mentorat de investiții la bursă: —>> https://bit.ly/2PvDpKZ
- Curs-uri si ghid-uri de investitii: —>> https://bit.ly/2vuCV1V
- Inscrie-te in: Invest Club – Comunitatea Investitorilor din Romania.
Tags: actiuni, coronavirus, criza, criza financiara, divertisment, Netflix, Zoom Video Communications