Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 9 aprilie 2020

09/04/2020 | #pescurt | 1,096 views

  • Pretul in scadere al titeiului, inregistrat in primul trimestru al anului, a avut un impact negativ asupra performantei grupului OMV Petrom in primele 3 luni ale anului curent. Astfel, catre finalul trimestrului, vanzarile de carburanti cu amanuntul au scazut cu peste 30%, in timp ce rata de utilizare a rafinariei a fost ajustata in jurul cifrei de 80%. Pretul mediu la petrolul Brent de 50.1 USD/baril s-a situat cu 10 USD sub cotatia medie luata in calcul in realizarea bugetului companiei pe acest an. In alte stiri, grupul OMV a anuntat ca isi va reduce cheltuielile cu 20% in acest an, directorul general Rainer Seele declarand ca nu exclude posibilitatea recurgerii la concedieri in contextul economic actual provocat de diminuarea masiva a pretului petrolului si de coronavirus. (Sursa: Bursa.ro, FinancialIntelligence.ro)
  • Producatorul de ambalaje, Romcarbon Buzau, a anuntat ca 98 dintre angajatii companiei sunt in somaj tehnic pe perioada lunii aprilie ca rezultat al raspandirii coronavirusului. In contextul in care majoritatea statelor in care compania are interese comerciale sunt afectate, volumul comenzilor s-a redus. In ceea ce priveste ambalajele destinate industriei alimentare, compania a anuntat ca productia acestora functioneaza in parametri normali. Compania are in prezent cca. 900 de salariati si puncte de lucru in Bucuresti, Iasi si Stefanesti. (Sursa: Profit.ro)
  • SAP a anuntat ca veniturile din licentele software au scazut cu 31% in ultimul trimestru, incheiat la 31 martie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In primele doua luni din T1 au inregistrat rezultate pozitive, dar raspandirea epidemiei coronavirusului a afectat intr-o masura semnificativa ultima luna a trimestrului. Veniturile totale sunt in crestere cu 5%, in timp ce veniturile din segementul de cloud sunt +25%, fata de T1 2019. De asemenea, SAP a inregistrat un cost de 36 mil. EUR, datorat anularii evenimentelor fizice. Compania urmeaza sa anunte rezultatele T1 2020 pe 21 aprilie. Pentru 2020, SAP si-a redus estimarile la 8.3-8.7 mld. EUR venituri din cloud, fata de estimarea initiala de 8.7—9 mld. EUR, la 27.8—28.5 mld. EUR pentru veniturile totale de la 29.2—29.7 mld. EUR, in timp ce se asteapta la un profit operational mai mic, de 8.1—8.7 mld. EUR, in scadere fata de asteptarile initiale de 8.9—9.3 mld. EUR. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Disney a anuntat ieri ca noul sau serviciu de video, Disney+, a depasit numarul de 50 de milioane de abonati, aproape dublu fata de cifra inregistrata la sfarsitul anului trecut. Din totalul acestor abonati, 20% provin din parteneriatul cu Verizon, companie care ofera clientilor sai gratuit abonament pentru un an la Disney+. Dupa acest anunt cotatia actiunilor Disney s-a apreciat cu 7% in cadrul sedintei after-hours. (Sursa: CNBC.com)
  • Conform surselor CNBC, Microsoft nu va lansa anul acesta Surface Neo, noul PC cu doua ecrane. Compania americana anuntase in luna octombrie noul model Surface Neo impreuna cu modelul de telefon Duo Android. In prezent, Microsoft s-ar concentra pe dezvoltarea sistemului de operare Windows 10X, pentru PC-uri cu un singur ecran. In anul fiscal 2019, produsele Surface au reprezentat aprox. 4.5% din venitul total al companiei. (Sursa: CNBC.com)
  • Google a primit aprobarea federala din partea Departamentului de Justitie din SUA sa opereze temporar conexiunile de fibra optica de sub nivelul marii, care functioneaza din SUA si pana in Taiwan. In urmatoarele 6 luni, pentru a putea face fata cererii din Asia Pacific, Google va opera reteaua de cablu sub nivelul marii, numita Pacific Light Cable Network System. (Sursa: CNBC)
  • Antibiotice Iasi a anuntat reluarea productiei de Paracetamol si Novocalmin in regim de urgenta. Astfel, pana la sfarsitul lunii aprilie, compania va livra cele doua medicamente catre farmaciile si spitalele din Romania. Decizia vine pentru a sustine sistemul de sanatate romanesc si pentru ca medicamentele mentionate sunt incluse in majoritatea ghidurilor nationale de tratament a tarilor membre UE. (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul de Administratie al companiei Purcari Wineries a anuntat recompensarea actionarilor prin intermediul unei propuneri de a demara doua programe de rascumparare de actiuni. Astfel, unul dintre cele doua programe are in vedere achizitionarea unui maxim de 1.7 milioane actiuni, ceea ce este echivalentul a 8.5% din capitalul social al Purcari, la un pret maxim de 5% peste pretul mediu al pietei din ultimele cinci sesiuni bursiere. Celalalt program are in vedere rascumpararea a 300 mii actiuni, in aceleasi conditii mentionate mai sus, in vederea recompensarii managementului companiei. In alte stiri, actionarii companiei au fost convocati pe 29 aprilie pentru a vota desemnarea domnului Eugen Comendant ca director executiv al Purcari. (Sursa: Bursa.ro)
  • Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica a hotarat amanarea opririi planificate a Unitatii 1 CNE Cernavoda in contextul actual al epidemiei de coronavirus. Astfel, se evita riscul contaminarii, deoarece acest proces ar fi presupus implicarea unui numar considerabil de angajati si de resurse. Pentru centralele nucleare ce utilizeaza tehnologie CANDU, cum este si cazul Nuclearelectrica, masura amanarii opririi planificate este o practica comuna in contextul actual. (Sursa: comunicat companie)
  • Astazi, Heineken Holding NV a anuntat ca va renunta la estimarile initiale pentru 2020, deoarece volumul total consolidat a scazut in primul trimestru cu aprox. 4%, iar pe volumul de bere vandut cu aprox. 2%. Heineken care detinte in portofoliu branduri precum Sol, Birra Moretti si Tiger, a declarat ca inregistreaza un impact semnificativ asupra vanzarilor, dupa ce guvernele au impus restrictii asupra circulatiei persoanelor odata cu raspandirea epidemiei COVID-19. (Sursa: MarketWatch.com)
  • Tesla si-a anuntat angajatii ca le va reduce salariile cu 10% , cel mai proabil pana la sfarsitul T2 2020, si ca va renunta la angajatii platiti pe ora pana pe 4 mai, odata cu stoparea productiei din fabrica din Fremont, California. In ceea ce priveste pozitiile de top ale angajatiilor din SUA, se va reduce cu 30% salariul pentru pozitia de VP si cu 20% pentru directori. (Sursa: CNBC.com)
  • General Electric a anuntat ca adiminstratia Trump i-a acordat o licenta pentru a putea furniza motoarele pentru noul model chinez de aeronava de pasageri COMAC C919. Conform surselor Reuters, aceste licente au in general o valabilitate de 4 ani si au o cantitate si o valoare definita. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Boeing Co a anuntat ca va realiza doua noi actualizari de software pentru controlul zborului aeronavelor 737 MAX, in vederea obtinerii aprobarii din partea autoritatilor, pentru aeronavele imoblilizate la sol din martie 2019. (Sursa: Reuters.com)
  • Ascendia S.A., prima companie de eLearing din Romania listata la BVB, a anuntat semnarea unui acord de parteneriat cu Edu Apps SRL, avand ca principal obiectiv crearea unor solutii eLearning pentru cadrele didactice din Romania. Astfel, LIVRESQ, prima solutie romaneasca de constructie de cursuri eLearning, va fi conectata la ClasaViitorului.ro, platforma recomanda de Ministerul Educatiei si Cercetarii si detinuta de Edu Apps (partener autorizat Google si Microsoft). (Sursa: comunicat companie)
  • MedLife a anuntat ca a testat personalul medical care asigura triajul la nivel national, cat si personalul din centrele de oncologie si maternitati, fiind astfel testate peste 800 de cadre medicale la nivel national. Procesul de testare va fi extins la nivelul gravidelor din maternitatile proprii. Reprezentantii MedLife au mai anuntat ca pentru a mari capacitatea de testare urmeaza sa puna in functiune un al doilea laborator de testare Real Time PCR, la Sf. Gheorghe. (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul de Administratie al Bucur Obor SA a anuntat propunerea distribuirii din profitul realizat in anul 2019 a unui dividend brut per actiune de 1.608 RON. Astfel, valoarea totala a dividendului propus este in suma de 21.5 mil. RON, reprezentand 99.98% din totalul rezultatului net distribuibil obtinut la sfarsitul anului 2019. In acest context, randamentul dividendului, calculat la pretul de inchidere de ieri, este de 11.3%. Data platii propusa este 10.06.2020, in timp ce data ex-date se doreste a fi 21.05.2020. (Sursa: comunicat companie)
  • In cadrul intalnirii conducerii CA a companiei Lufthansa, de astazi, se va lua in calcul posibilitatea de a imobiliza la sol permanent linia aeriana low-cost Germanwings, parte din grup, conform surselor Reuters. Sindicatele din Germania au cerut ieri managementului sustinerea diviziei Germanwings, dupa ce LHA a refuzat propunerea sindicatelor de a implementa un program redus de munca, pentru a putea pastra toti angajatii. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Airbus a anuntat ca va opri temporar productia si in alte fabrici, din Germania si SUA, ca raspuns la raspandirea epidemiei COVID-19. Airbus deja oprise temporar productia in fabricile din Franta, Spania si Marea Britanie. (Sursa: Reuters.com)
  • Astazi, Samsung Electronics Co Ltd a anuntat ca profitul operational din primul trimestru a crescut comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, determinat in principal de cresterea vanzarilor de chip-uri, ce a balansat scaderea vanzarilor de smartphone-uri si televizioare datorata extinderii pandemiei coronavirusului. In trimestrul curent, Samsung se asteapta ca scaderile vanzarilor din segmentul de electronice, precum smartphone-urile si TV tip premium, sa afecteze intr-o masura mai mare nivelul profitului operational. (Sursa: Reuters.com)
  • SIF Oltenia si-a revizuit bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2020, in urma recomandarii BNR adresata bancilor din Romania, aceea de a nu mai acorda dividende din profitul anului precedent. Astfel, compania se asteapta ca pe parcursul anului 2020 sa incaseze dividende de 40 mil. RON de la companiile din portofoliu, cu 85 mil. RON mai mici decat cele incasate in 2019. Conform datelor de la finalul anului 2019, jumatate din portofoliul societatii de investitii este reprezentat de participatiile in BRD (451 mil. RON) si Banca Transilvania (587 mil. RON). In aceste conditii, compania si-a bugetat un profit net de 27.5 mil. RON, in scadere cu 78% comparat cu anul 2019 si reprezentand un nivel minim. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Bittnet Systems, integrator local de soluţii IT&C şi furnizor de servicii de training, a incheiat prima etapa a operatiunii de majorare de capital cu aporturi noi, ce a avut loc in perioada 05.03.2020 – 03.04.2020. Asadar, in cadrul procesului au fost subscrise cca. 5.05 milioane de actiuni, reprezentand 45.68% din intreaga emisiune si totalizand o suma atrasa de 4.19 mil. RON. In etapa a 2-a, compania va oferi spre vanzare cele aproximativ 6 milioane de actiuni ramase nesubscrise la un pret de 0.831 RON per actiune, urmand ca aceasta sa se desfasoare in perioada 06.04.2020 – 10.04.2020. (Sursa: comunicat companie)
  • Fiat Chrysler a anuntat vineri ca a decis sa amane Adunarea Generala a Actionarilor spre sfarsitul lunii iunie, intalnire programata pentru 16 aprilie. De asemenea, Fiat Chrysler a anuntat ca va amana plata dividendelor in valoare de 1.1 mld. EUR, aferente rezultatelor financiare inregistrate anul trecut. (Sursa: Reuters.com)
  • Rolls-Royce a anuntat ca va abandona tinta initiala privind nivelul profitului, fluxului de numerar si a livrarilor, in acelasi timp suspendand dividendul de 0.117 GBP. Conform surselor FT, aceasta decizie a fost influentata de faptul ca liniile aeriene au inceput imobilizarea la sol a aeronavelor odata cu epidemia coronavirusului. De asemenea, Rolls-Royce ar urma sa anunte noi facilitati de credit in valoare de 1 mld. GBP pentru a-si spori lichiditatea. (Sursa: Reuters.com)
  • Tesla Inc. a inceput reducerea numarului de contractori din fabricile de masini si baterii din SUA, confirm surselor CNBC, influentate ar fi fabricile din Fremont, California si Reno, Nevada. In alte stiri, inginerii Tesla Inc. au prezentat ieri pe canalul de YouTube a companiei un prototip de venitalor, ce urmeaza a fi utilizat in spitale, in timp ce termenul de productie nu a fost anuntat inca de companie. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, compania Boeing Co. a anuntat extinderea suspendarii productiei din fabrica din Washington pe termen nedeterminat. Incepand cu saptamana aceasta, Boeing nu va mai plati aprox. 30,000 de angajati din Washington, dupa ce a crescut cu 10 zile numarul de zile libere platite. De asemenea, compania a anuntat ca din cei 160 mii de angajati la nivel global, 135 au fost testati pozitiv pentru coronavirus. (Sursa: Reuters.com)
  • Alro Slatina a anuntat ca intreprinde actiuni pentru prevenirea efectelor coronavirus, in acelasi timp sprijind comunitatea locala prin donatii consistente. Astfel, compania a aplicat protocoale si proceduri operationale si administrative pentru a asigura siguranta angajatilor si pentru a preveni infectarile la locul de munca. Aceste masuri permit companiei sa continue procesul de productie si sa asigure o aprovizionare constanta a clientilor. (Sursa: comunicat companie)
  • Pentagon-ul va elibera 882 mil. USD din platile retinute catre Boeing, in efortul de a atenua efectele financiare ale coronavirusului asupra contractantului de aparare. Platile au fost retinute din cauza unor defecte ale tancului de alimentare pentru aeronava militara KC-46. (Sursa: CNBC.com)
  • Tesla a raportat joi ca a livrat aproximativ 88,400 de vehicule in primul trimestru, depasind asteptarile analistilor care se situau la 79,900 de vehicule. Cotatia actiunii TSLA a crescut cu 17% in tranzactionarea after-hours. In raportul din trimestrul 4 2019, compania a indicat ca se asteapta sa vanda peste 500,000 de vehicule in 2020. (Sursa: CNBC.com)
  • Ieri, General Motors Co. si Honda Motor Co Ltd. au anuntat ca vor dezvolta in cadrul unui parteneriat doua noi vehicule electrice pentru Honda si iau in considerare extinderea parteneriatului. Noile modele de vehicule vor utiliza bateriile produse de GM si vor fi asamblate in fabricile GM din America de Nord, iar Honda au urma sa vanda aceste vehicule in SUA si Canada din 2024. (Sursa: Reuters.com)
  • Cotatia actiunilor lantului chinez de cafenele, Luckin Coffee, s-a diminuat pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri cu {etoroCFDrisk}%. Reactia negativa a investitorilor vine dupa ce compania a anuntat ca a inceput o investigatie asupra directorului de operatiuni si a altor angajati care ar fi falsificat numarul de tranzactii din procesul de vanzare. Luckin Coffee, competitor direct al companiei Starbucks, a reprezentat una dintre putinele IPO-uri reusite de companiile chineze in 2019, avand printre actionari si diverse fonduri de investitii americane. (Sursa: Reuters.com)
  • Directorul de Operatiuni al companiei Facebook, Sheryl Sandberg, a declarat pentru CNBC ca planuieste sa angajeze in jur de 10,000 de noi angajati, in special pentru echipele de produse si inginerie. In acelasi timp, FB a anuntat ca nu vor concedia angajatii in perioada de pandemie si de turbulente economice. In alte stiri, tot ieri, Facebook a anuntat lansarea unui serviciu in Italia ce presupune verificarea acuratetii informatiilor privind coronavirus ce sunt difuzate pe WhatsApp. Gigantul american lucreaza cu serviciul local Facta, iar utilizatorii WhatsApp pot trimite mesajul catre Facta care vor confirma daca informatiile sunt adevarate. (Sursa: SeekingAlpha.com, Reuters.com, CNBC.com)
  • Electrica a anuntat ca Allianz SE a depasit pragul de detinere de 5% din capitalul social al companiei, ajungand la nivelul de 5.09% si totalizand o investitie care se ridica la peste 64 mil. RON. In alte stiri, Consiliul de Administratie al companiei a aprobat fuziunea a doua societati de servicii energetice, anume Filiala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Serv SA (FISE) si Servicii Energetice Muntenia SA (SEM), cea din urma fiind societatea absorbita. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Compa Sibiu, societate specializata in productia de piese auto, a anuntat reducerea temporara a activitatii in perioada 01.04.2020 – 30.04.2020 datorita scaderii drastice a comenzilor si, implicit, a volumului de munca. Astfel, compania va suspenda contractele de munca individuale pentru o parte semnificativa a salariatilor pe parcursul lunii aprilie, activitatea indirect productiva fiind si ea redusa la minim. (Sursa: comunicat companie)
  • Oil Terminal SA a incheiat un act aditional la contractul de prestare servicii cu Rompetrol Rafinare SA in valoare estimata de 4.3 mil. RON si pe o perioada de 1 an. Prin acesta, Oil va presta servicii de descarcare titei si produse petroliere din nave in rezervoare, depozitarea acestora, precum si predarea lor la Conpet SA pentru pompare la rafinare. (Sursa: comunicat companie)
  • Ieri, producatorul german de automobile Volkswagen a anuntat extinderea suspendarii productiei pana pe 30 aprilie, la doua fabrici din centrul Mexicului, dupa ce guvernul local a declarat stare de urgenta datorita raspandirii COVID-19. Volkswagen este unul dintre producatorii globali care intampina atat o scadere a cererii, cat si constrangeri la nivel de oferta, datorita masurilor luate pentru limitarea extinderi coronavirusului. (Sursa: Reuters.com)
  • Boeing Co ar urma sa ofere pachete de pensionare anticipata catre angajati, pentru a reduce efectele negative financiare cauzate de extinderea coronavirusului, conform surselor Reuters. Boeing ar urma sa lanseze un plan pentru plecarea voluntara a angajatiilor eligibili, iar conform surselor Reuters, planul ar putea fi trimis chiar astazi angajatilor companiei. (Sursa: Reuters.com)
  • General Electric Co ar solicita bancilor sa inlocuiasca facilitatea de credit existenta de 20 mld. USD, cu un pachet de creditare de 15 mld. USD, conform surselor Reuters, reducerea imprumuturilor ar fi o varianta mai buna pentru companie, luand in considerare ca a dezinvestit un numar de active in ultima perioada. Conform surselor Reuters, GE ar intentiona trecerea de la imprumuturi cu o maturitate de 5 ani, la unele de 3 ani. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile