Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 19 mai 2019

20/05/2020 | #pescurt | 1,111 views

  • Transilvania Constructii, companie ce are ca obiect de activitate lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, dar si investii imobiliare, a convocat actionarii in data de 22 iunie pentru a vota retragerea actiunilor companiei de la tranzactionare si, automat, transformarea intr-o societate inchisa. Firma este detinuta in proportie de 94.{etoroCFDrisk}% de Andrei Timofte si Mircea Timofte, avand o capitalizare de 91.9 mil. RON, calculata la pretul de inchidere de ieri. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Autoritatea de Supraveghere Financiara i-a avizat pe Moldovan Marius Adrian si Raduta Cristian in functia de membri ai Directoratului SIF Transilvania. Astfel, Mihai Fercala, cel care inca ocupa functia de facto, va fi inlocuit in zilele urmatoare. In acest context in care membrii Directoratului nu pot efectua supravegherea, deoarece nu le este permis accesul fizic in sediul companiei, ASF a decis la finalul saptamanii trecute ca actiunile SIF Transilvania sa ramana suspendate de la tranzactionare pana la o eventuala clarificare a aspectelor legate de conducerea societatii. (Sursa: comunicat companie, Profit.ro)
  • Digi a informat piata si investitorii ca a fost aprobata de catre Consiliul de Administratie al companiei optiunea de acordare de actiuni (stock option plan) in beneficiul anumitor angajati ai RCS&RDS S.A. Astfel, optiunile acordate sunt in numar de 185,500 de actiuni de clasa B. Conform ZF, ar fi vorba de directorul general, Serghei Bulgac, care a primit 170,000 de actiuni cu o valoare aproximativa de 6.7 mil. RON, calculata la pretul de inchidere de vineri. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Inregistrarile in China de masini electrice produse de Tesla au scazut cu 64% in luna aprilie, comparativ cu luna precedenta, conform datelor publicate de firma de consultanta auto LMC Automotive. Luand in considerare si importurile de masini, s-au inregistrat doar 4,633 de unitati in luna aprilie, dintre care au fost 3,635 unitati model 3 sedan. Conform analistilor de la Wall Street Journal, in cazul in care Tesla va inregistra profit in T2, compania s-ar putea califica pentru includerea in indicele SP500, desi analistii se asteapta la inregistrarea unei pierderi pentru trimestrul curent. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • Uber a anuntat ca se va concentra pe activitatea de baza, de calatorii si pe livrarea de mancare, in timp ce va reduce cu 23% forta de munca, pentru a atinge nivelul de profitabilitate, in ciuda pandemiei, conform mesajului trimis de CEO-ul companiei angajatilor sai. Uber va reduce investitiile in proiectele ce nu suprind activitatea de baza, iar numarul total de disponibilizari va ajunge la 6,700. (Sursa: Reuters.com)
  • Sony isi privatizeaza unitatea financiara pentru 3.72 mld. USD, raporteaza publicatia Nikkei, urmand sa lanseze o oferta de achizitionare a restului detinerii de 35%. Compania japoneaza urmeaza exemplul gigantilor Apple si Alibaba pentru a se asigura ca finantele reprezinta o componenta stabila a profitului, pe fondul incertitudinii in actuala pandemie. Sony Financial Holdings este cea mai mare institutie financiara japoneza afiliata unei companii nefinanciare listate, avand active in valoare de aproximativ 14.5 trilioane yeni. (Sursa: SeekingAlpha.com, CNBC.com)
  • Valoarea activelor SIF Banat-Crisana la sfarsitul lunii martie 2020 a fost in valoare de 2.42 mld. RON, cu 17.2% sub nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2019. Astfel, la sfarsitul primului trimestru al anului curent, VUAN-ul companiei a fost de 4.3845, in scadere usoara de 1.45% fata de perioada corespondenta a anului precedent. Desi veniturile operationale in valoare 18.7 mil. RON s-au majorat cu 23% fata de T1 2019, rezultatul net negativ de -72.58 mil. RON, obtinut in primele 3 luni ale 2020, este mult inferior profitului net de 6.63 mil. RON inregistrat in perioada similara a anului trecut. (Sursa: comunicat companie)
  • SIF Moldova a inregistrat la sfarsitul primului trimestru din anul curent o valoare a activelor de 1.82 mld. RON, in scadere cu 23.2% fata de 31 decembrie 2019. In primele 3 luni ale 2020, compania a marcat un rezultat net negativ in suma de de -72.1 mil. RON, cauzat de pierderea din activele financiare de 67 mil. RON. Compania se asteapta ca pe parcursul anului curent sa se inregistreze o volatilitate ridicata a cotatiilor actiunilor de la BVB, dar si ca pietele sa reabsoarba efectele acestei crize. Valoarea unitara a activului net la 31 martie 2020 a fost de 1.75 RON, cu 4% mai mica decat valoarea inregistrata in T1 2019 si cu 21% sub nivelul de la 31 decembrie 2019. (Sursa: comunicat companie)
  • SIF Muntenia a raportat o valoare a totala a activului certificat de 1.38 mld. RON , in scadere cu 18.9% fata de sfarsitul anului 2019, si cu 3.8% fata de primul trimestru din anul precedent, si o valoare de activ net (VAN) de 1.3 mld. RON, in scadere cu 18.4% fata de sfarsitul anului 2019 si cu 2.9% mai putin fata de aceeasi perioada a anului precedent. Societatea a inregistrat un rezultat net al perioadei de -79.8 mil. RON cauzat de pierderea neta din activele financiare de 80.3 mil. RON. Valoarea unitara a activului net (VUAN) la sfarsitul primului trimestru a fost de 1.6578 RON, avand o scadere de 18.4% fata de sfarsitul anului 2019, si de 0.07% fata de aceeasi perioada a anului precedent. (Sursa: comunicat companie)
  • Grupul Bittnet, furnizor de servicii de training in domeniul IT, dar si de solutii IT&C, a obtinut in primul trimestru al anului curent venituri din contracte cu clientii in valoare de 19.25 mil. RON, in crestere cu 20.5% fata de perioada similara a anului precedent. Dintre acestea, 2.23 mil. RON au provenit din segmentul de educatie, in timp ce cu restul de 17 mil. RON a contribuit segmentul de tehnologie. Asadar, fata de T1 2019, marja bruta a crescut cu 3.2 mil. RON, fiind de 4 ori mai mare in perioada ianuarie – martie 2020. Cu toate ca rezultatul net trimestrial al Bittnet Group este unul negativ, in valoare de 2 mil. RON (mai mic cu 38.6% decat pierderea inregistrata in T1 2019), conducerea grupului a declarat ca acesta a fost cel mai bun trimestru din istorie. Trebuie luat in calcul si faptul ca, pentru sectorul de IT&C (atat in Romania, cat si la nivel global), cele mai semnificative rezultate se inregistreaza in ultimele luni ale anului, fiind prezenta o oarecare sezonalitate. (Sursa: comunicat companie)
  • Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor a inregistrat venituri din vanzarea proprietarilor imobiliare in valoare de 23.1 mil. RON in primul trimestru al anului curent, in scadere cu 55% fata de T1 2019. Cheltuielile operationale s-au mentinut oarecum constante, la nivelul de 6.4 mil. RON, reprezentand in primele 3 luni din 2020, 28% din venituri, in timp ce in T1 2019, reprezentau o pondere de doar 12%. Compania a obtinut un profit net trimestrial in valoare de 627 mii RON, net inferior rezultatului de 12 mil. RON obtinut in perioada similara a anului precedent. De mentionat este faptul ca, la data de 31 martie 2020, compania avea semnate 286 de precontracte de vanzare-cumparare ce urmeaza a fi concretizate in venituri in perioada 2020-2021. (Sursa: raport companie)
  • SoftBank Group Corp ar fi in discutii pentru vanzarea unei detineri semnificative din T-Mobile US catre Deutsche Telekom AG, conform surselor Wall Street Journal. De asemenea, conform publicatiei, un acord dintre SoftBank si DTE ar rezulta intr-o detinere de peste 50% a companiei germane in T-Mobile US. (Sursa: Reuters.com)
  • Facebook a achizitionat producatorul de GIF-uri, Giphy, diverse publicatii estimand acordul la suma de 400 mil. USD, si planuieste integrarea acestuia in echipa aplicatiei Instagram. Giphy este unul dintre cele mai mari site-uri pentru crearea si pastrarea acestui tip de imagini, iar Facebook a declarat ca 50% din traficul de utilizatori era generat de platformele sale, in special Instagram. (Sursa: Reuters.com)
  • Apple Inc a anuntat ca va redeschide saptamana aceasta inca 25 de magazine in SUA, implementand un proces gradual de redeschidere a magazinelor la nivel global. Saptamana trecuta, compania a redeschis primele 5 magazine din SUA. La nivel global, Apple detine 510 de magazine si 271 in SUA. De asemenea, de marti, Apple ar putea redeschide 10 magazine din Italia. (Sursa: Reuters.com)
  • J.C. Penney Co Inc a depus documentele pentru protectia falimentului, avand planuri de a inchide permanent anumite magazine si ia in considerare o posibila vanzare. Lantul de magazine american, ce detine aprox. 850 de unitati, a anuntat ca a incheiat o intelegere prin care va imprumuta 900 mil. USD pentru a se reorganiza si a iesi din procedurile de insolventa. (Sursa: Reuters.com)
  • Grupul Digi Communications N.V. a raportat o cifra de afaceri trimestriala in suma de 313.2 mil. EUR, in crestere cu 11.4% fata de T1 2019. Dintre acestea, 193.2 mil. EUR provin de pe piata din Romania, 52.3 mil. EUR din Ungaria, iar 62.6 mil. EUR de pe piata din Spania unde ponderea in veniturile totale ale grupului a ajuns la 20%. Cu toate acestea, in perioada ianuarie – martie 2020 s-a inregistrat, la nivel de grup, o pierdere in valoare de 56 mil. EUR, de 3.2 ori mai mare decat cea inregistrata in perioada similara a anului trecut. De mentionat este faptul ca retelele fixe si mobile au functionat in parametri normali pe toata durata pandemiei COVID-19, grupul asigurand continuitate operationale si inregistrand o crestere RGU (abonati ce efectueaza plati recurente) cu 9%. (Sursa: raport companie)
  • Grupul Romgaz a inregistrat o cifra de afaceri trimestriala in valoare de 1.43 mld. RON, in scadere cu 16.51% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Un factor important in acest rezultat este reprezentat de consumul de gaze estimat, care a fost in T1 2020 mai mic cu aproximativ 3.7% decat cel inregistrat in T1 2019, rezultand intr-o productie trimestriala a companiei cu 4.7% mai mica decat in perioada mentionata. Cu toate acestea, profitul net al grupului a fost de 571.9 mil. RON, cu 5.54% peste nivelul inregistrat in T1 2019. Cota de piata a companiei a scazut cu 2.2%, acoperind 43.19% din consumul acoperit cu gaze din intern. (Sursa: raport companie)
  • Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice Transelectrica a realizat in primele 3 luni ale anului curent venituri totale in suma de 602.8 mil. RON, in scadere cu 7.1% comparat cu perioada similara a anului anterior. Cheltuielile operationale ale companiei s-au diminuat cu aproximativ 16% fata de T1 2019, coborand pana la 508.8 mil. RON. Astfel, rezultatul net inregistrat de Transelectrica a fost de 77.2 mil. RON, cu 103.2% mai mare decat cel inregistrat in perioada mentionata a anului trecut. Prin masurile implementate in primele luni ale acestui an, compania si-a continuat activitatea in parametri normali si in conditii de siguranta, astfel incat nu a inregistrat efecte negative. (Sursa: raport companie)
  • In T1 2020, la nivel consolidat, MedLife a inregistrat o cifra de afaceri de 264.16 mil. RON, in crestere cu 14.3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Inregistrand un avans de 13.7% a veniturilor operationale, pe fondul unei cresteri de doar 13.2% a cheltuielilor operationale, grupul MedLife a inregistrat un profit operational de 18.32 mil. RON, in crestere cu 21.8% fata de T1 2019. In cadrul primului trimestru al anului curent, Grupul MedLife a inregistrat un rezultat net de 6.43 mil. RON, in crestere cu 171% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce rezultatul global insumeaza 5.69 mil. RON, +140% fata de T1 2019. (Sursa: raport companie)
  • Activele Fondului Proprietatea s-au diminuat in primul trimestru al acestui an cu 19%, ajungand la 9.64 mld. RON. Societatea de investitii a inregistrat in primele 3 luni ale anului curent o pierdere de 1.95 mld. RON, rezultatul fiind semnificativ mai mic decat profitul net de 414.4 mil. RON realizat in T1 2019. Principala cauza ce a determinat obtinerea acestui rezultat a fost diminuarea considerabila a pretului actiunilor companiilor in contextul pandemiei de coronavirus, dar si datorita faptului ca portofoliul companiei este concentrat in sectoarele de utilitati electrice (50.4%) si petrol si gaze (17.1%), sectoare in care s-a observat o diminuare a cererii. De mentionat este ca, in perioada ianuarie – martie, Fondul Proprietatea a avut cea mai mare valoare medie zilnica tranzactionata de la BVB (16.62 mil. RON). (Sursa: raport companie)
  • Purcari a raportat vanzari nete de 46.4 mil. RON, in crestere cu 10% fata de T1 2019, influentat de avansul inregistrat in Romania, de 39%, de tarile Baltice si Polonia, cu +66%, respectiv +12%. Profitul din exploatare a ajuns la 14.07 mil. RON in primul trimestru al anului curent, inregistrand o crestere de 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pierderea aferenta rezultatului financiar a crescut de 2.8 ori, rezultand un profit net de 8.03 mil. RON, in scadere cu 7% fata de T1 2019. (Sursa: raport companie)
  • IARV Brasov a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri de 99.3 mil. RON, in crestere cu 15.5% fata de acelasi trimestru al anului precedent. Cheltuielile de exploatare au inregistrat o valoare de 88.1 mil. RON, in crestere cu 1.4% fata de T1 2019. Compania si-a redus semnificativ datoriile curente, pana la o valoare de 31.2 mil. RON, de la 79.5 mil. RON. Astfel, profitul net al companiei a fost de 12.7 mil. RON, avand o evolutie pozitiva de peste 50%. (Sursa: raport companie)
  • SIF Oltenia a inregistrat in perioada ianuarie – martie 2020 o diminuare a activelor totale in valoare de 658.4 mil. RON (scadere de 27.6%), coborand pana la 1.73 mld. RON. In ciuda faptului ca in piata de capital a avut loc o scadere semnificativa pe parcursul lunii martie, compania a reusit sa concretizeze un profit in valoare de 3.72 mil. RON, cu 50.5% mai mic decat cel inregistrat in T1 2019 si reprezentand 13.5% din profitul net bugetat pentru intregul an. Numarul companiilor ce fac parte din portofoliul SIF5 a coborat la 44, comparativ cu 51 cate se aflau la data de 31.03.2019, valoarea de piata a portofoliului administrat fiind de 1.7 mld. RON. (Sursa: raport companie)
  • Lufthansa planuieste ca de la sfarsitul lunii iunie sa reia 1,800 de zboruri saptamanale, catre 130 de destinatii precum Los Angeles, Toronto si Mumbai, dupa imobilizarea la sol a aeronavelor, cauzata de criza coronavirusului. De asemenea, linile aeriene, parte a grulupui LHA: SWISS, Eurowings si Brussels Airlines, vor opera din nou anumite zboruri, incepand cu luna viitoare. (Sursa: Reuters.com)
  • Divizia de masini autonome, Cruise, parte a companiei americane General Motors, a anuntat angajatii ca urmeaza o reducere a fortei de munca, in jur de 8%, echivalent a 140 angajati, conform unei comunicari interne. In urma cu o saptamana, CEO-ul GM a declarat ca va continua investitiile in Cruise si va dezvolta echipa de ingineri a acesteia. (Sursa: Reuters.com)
  • Nike a declarat ca inchiderea magazinelor la nivel global va afecta si trimestrul curent, in timp ce compania se axeaza pe cresterea capabilitatilor vanzarilor online. Producatorul de imbracaminte sport se asteapta ca vanzarile din toate zonele geografice sa fie afectate, in conditiile in care doar 5-40% din magazine sunt deschise in acele zone. In schimb, toate magazinele detinute de Nike in China sunt deschise si peste 95% din cele din Coreea de Sud, dar traficul din magazine este in continuare mai scazut fata de perioada de dinaintea epidemiei coronavirusului. (Sursa: Reuters.com)
  • Grupul Electrica a inregistrat in primul trimestru al acestui an venituri operationale in valoare de 1.7 mld. RON, in crestere cu 4.2% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Cheltuielile operationale s-au diminuat cu 4.7%, rezultand un indicator EBITDA in suma de 224 mil. RON, de 3 ori mai mare decat cel inregistrat in T1 2019, in principal, datorita costurilor mai reduse de achizitie a energiei electrice. Astfel, cresterea veniturilor si scaderea cheltuielilor au venit ca rezultat al eficientizarii proceselor si implementarii a noi strategii la nivel de Grup. Profitul net trimestrial obtinut de companie a fost de 80 mil. RON, considerabil mai mare decat pierderea de 41 mil. RON inregistrata in acelasi trimestru al anului anterior. (Sursa: comunicat companie)
  • Societatea nationala de transport a gazelor naturale, Transgaz, a inregistrat in primul trimestru din 2020 venituri din activitatea de exploatare (inainte de activitatea de echilibrare si de constructii) in valoare de 512.8 mil. RON, fiind in crestere cu 8% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut. De asemenea, cheltuielile de exploatare (inainte de activitatea de echilibrare si de constructii) s-au majorat cu 6% fata de T1 2019, ajungand la suma de 272.3 mil. RON. Astfel, profitul net trimestrial obtinut de companie a fost de 201.9 mil. RON, mai mare cu 5% fata de suma obtinuta in T1 2019. (Sursa: comunicat companie)
  • Pentru T1 2020, SFG a raportat vanzari in restaurante de 198.3 mil. RON, in scadere cu 7.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul din explotare in restaurante a fost de 7.9 mil. RON, cu 65.3% mai mic ca in T1 2019, in timp ce la nivel consolidat a obtinut o pierdere din exploatare de 5.9 mil. RON, semnificativ mai mica decat profitul 9.8 mil. RON inregistrat cu un an in urma. La nivel trimestrial, Grupul Sphera a inregistrat o pierdere de 12.25 mil. RON, in timp ce in T1 2019, raporta un rezultat net de aproape 1.28 mil. RON. Conform declaratiilor companiei, masurile extinse de izolare au afectat rezultatele, dar Sphera a reusit sa atenueze efectele acestora concentrandu-se pe canalele Delivery si Drive-Thru ale KFC si Pizza Hut, dupa un impact initial de scadere cu 80% a vanzarilor, in primele 3 saptamani de la instaurarea masurilor in Romania, s-a ajuns la un prag de – 65%, comparativ cu vanzarile din 2019. (Sursa: comunicat companie)
  • La nivel trimestrial, Grupul BVB a inregistrat venituri operationale consolidate de 12.11 mil. RON, in crestere cu 37% fata de T1 2019, evolutia pozitiva fiind influentata de avansul inregistrat de veniturile din segmentul de tranzactionare (BVB), de 49% si a veniturilor post-tranzactionare (DC) de 15%. Cheluielile operationale la nivel consolidat au crescut cu 11%, rezultand un profit operational de 4.09 mil. RON, fiind cu 153% mai mare ca in T1 2019. In ciuda scaderii veniturilor financiare nete cu 54%, profitul net la nivel de Grup a fost de 4.21 mil. RON, in crestere cu 54% in T1 2020. (Sursa: comunicat companie)
  • Transportatorul de titei, Conpet Ploiesti, a totalizat o cifra de afaceri trimestriala in valoare de 105.7 mil. RON, cu 7% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 2.3% peste valoarea bugetata de companie. Cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 6.7%, ajungand pana la 96.6 mil. RON si avand drept cauza cresterea cheltuielilor de personal si a preturilor la gaze naturale, energie electrica si transport pe calea ferata. Astfel, profitul din exploatare a fost de 17.1 mil. RON, in crestere cu 10.9% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Profitul net obtinut de companie in perioada ianuarie – martie 2020 s-a ridicat la 16.3 mil. RON, cu 12.8% peste nivelul din T1 2019 si cu 32.5% peste valoarea bugetata la inceputul acestui an. (Sursa: comunicat companie)
  • Turbomecania S.A., companie producatoare de motoare cu turbine pentru aviatie si sisteme dinamice pentru elicoptere, a inregistrat in T1 2020 o cifra de afaceri in valoare de 31 mil. RON, fiind cu 72.6% mai mare decat suma obtinuta in perioada similara a anului trecut. In ciuda faptului ca si cheltuielile operationale s-au majorat cu aproximativ 55.5%, ajungand pana la nivelul de 27.4 mil. RON, compania si-a majorat profitul inainte de impozitare cu 33.7%, obtinand, astfel, 5.2 mil. RON. (Sursa: raport companie)
  • Producatorul de aluminiu, ALRO Slatina, a inregistrat in perioada ianuarie – martie 2020 venituri din contractele cu clientii in valoare de 712.3 mil. RON, in scadere cu 7.2% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cheltuielile cu bunurile vandute s-au majorat cu 7.8%, pana la nivelul de 715 mil. RON. In aceste conditii, rezultatul operational trimestrial obtinut de companie a fost de -74.6 mil. RON, considerabil sub profitul operational de 59.4 mil. RON, inregistrat in perioada similara a anului trecut. Astfel, compania a suferit o pierdere trimestriala in valoare de 110 mil. RON, de 12 ori mai mare decat cea consemnata in T1 2019. De mentionat este ca, ALRO si filialele sale au operat la parametri normali pe toata perioada pandemiei de coronavirus. (Sursa: comunicat companie)
  • Uber ar fi in negocieri pentru a achizitiona compania specializata pe livrari de mancare, Grubhub Inc, printr-o oferta doar de actiuni, conform surselor Reuters. Uber ar putea incerca sa isi consolideze pozitia, in timp ce business-ul bazat pe transportul pasagerilor este in scadere odata cu raspandirea coronaivursului si impunerea masurilor de izolare. (Sursa: Reuters.com)
  • Reprezentantii statului California au anuntat ca au rezolvat problemele cu Tesla, compania primind permisiunea sa reinceapa productia in fabrica din Fremont de luni. In cadrul fabricii lucreaza peste 10,000 de angajati. Disputa a atras atentia reprezentantilor din statele Texas, Nevada, Georgia, Utah si Oklahom, care ar putea reprezenta o optiune pentru Tesla in cazul in care decide sa mute fabrica. (Sursa: Reuters.com)
  • Veniturile totale inregistrate de catre Nuclearelectrica in primul trimestru al acestui an au fost cu 5.9% mai mici decat cele obtinute in primele 3 luni ale anului trecut, coborand la valoarea de 629.24 mil. RON. Profitul operational s-a diminuat cu 15%, ajungand la 242.6 mil. RON si fiind afectat mai mult de scaderea veniturilor decat de cresterea de 0.{etoroCFDrisk}% a cheltuielilor operationale. De mentionat este ca in primul trimestru din 2020, cele doua unitati ale companiei au functionat continuu, scaderea la nivelul veniturilor datorandu-se diminuarii cu 5.2% a pretului mediu ponderat de vanzare pentru energia electrica (comparat cu primul trimestru din 2019). Astfel, profitul net obtinut de companie in primele 3 luni ale anului curent, in valoare de 215.1 mil. RON, s-a diminuat, usor, cu aproximativ 2%. (Sursa: comunicat companie)
  • Cel mai mare terminal pentru import/export titei, produse petroliere si petrochimie la nivel national, Oil Terminal, a inregistrat in primele 3 luni ale anului curent o cifra de afaceri neta de 44.2 mil. RON, in crestere cu 22.7% fata de perioada similara a anului anterior. Rezultatul operational in valoare de 5.5 mil. RON a fost de aproximativ 4.6 ori mai mare decat cel inregistrat in T1 2019, pus si pe seama faptului ca s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor operationale de doar 12%. Profitul net realizat de companie a fost de 7.5 ori mai mare decat cel obtinut in perioada similara a anului trecut. (Sursa: comunicat companie)
  • Antibiotice Iasi a inregistrat in primul trimestru al anului curent venituri din vanzari in valoare de 73.6 mil. RON, in crestere cu 13.2% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Veniturile operationale ale companiei au insumat 95.5 mil. RON, in timp ce cheltuiulile au urcat pana la valoarea de 90.1 mil. RON, cu 4.1% mai mult decat in T1 2019. Astfel, rezultatul operational trimestrial al companiei a fost unul pozitiv, in suma de 5.5 mil. RON, in usoara crestere cu 5.5% fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net in valoare de 4.1 mil RON a fost impactat pozitiv de scutirea impozitului pe profitul reinvestit in echipamentele tehnologice, fiind cu aproximativ 25% mai mare decat cel inregistrat in T1 2019. (Sursa: comunicat companie)
  • Producatorul de componente pentru sectorul aviatic, Aerostar Bacau, a obtinut in T1 2020 venituri din exploatare in valoare de 112.6 mil. RON, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cheltuielile de exploatare, s-au majorat, de asemenea, cu 10.8%, rezultand un profit din exploatare in valoare de 22.4 mil. RON si cu 29% mai mare decat cel din primul trimestru din 2019. Profitul net obtinut de companie a fost de 21.7 mil. RON, depasindu-l cu 32% pe cel inregistrat in perioada similara a anului trecut. De mentionat este ca in perioada ianuarie-martie 2020, compania a finalizat construirea unui nou punct de lucru destinat extinderii capabilitatilor de intretinere si mentenanta a aeronavelor civile. (Sursa: comunicat companie)
  • Pentru a doua oara anul acesta, Boeing nu a inregistrat nicio comanda in luna aprilie, in timp ce a inregistrat 108 noi anulari de comenzi pentru modelele sale 737 MAX. Conform Reuters, compania ar inregistra cel mai prost start al anului din 1962. Ieri, Boeing a anuntat ca a livrat 6 aeronave in luna aprilie, ajugand la un total de 56 de aeronave pentru primele patru luni ale anului, in scadere cu 67% fata de aceeasi perioada a anului precedent. (Sursa: Reuters.com)
  • Guvernatorul Texas, Greg Abbott, a declarat ca a discutat cu Elon Musk privind o potentiala relocare a fabricii companiei Tesla. La inceputul saptamanii, Musk a anuntat reinceperea productiei la fabrica din Fremont, in ciuda interdictiei locale si a amenintat ca ia in considerare mutarea fabricii in Nevada sau Texas. (Sursa: Reuters.com)
  • Intel Capital, divizia de investitii a Intel Corp, a anuntat ca a investit in doua noi startup-uri din sectorul de semiconductori din China. Anuntul vine in urma scrisorii adresate de CEO-ul Intel Departamentului de Aparare din SUA, in cadrul careia si-a exprimat intentia privind deschiderea unei fabrici de cipuri in SUA. (Sursa: Reuters.com)
  • Producatorul de utilaje agricole, Mecanica Ceahlau, in care SIF Moldova are o participatie de 73.3% a inregistrat in primul trimestru al anului curent o cifra de afaceri in valoare de 5.25 mil. RON, in scadere cu 24.7% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019. Cheltuielile operationale s-au diminuat cu 11.3%, ajungand pana la nivelul de 2.5 mil. RON. Astfel, profitul trimestrial inregistrat de companie este de 82.2 mii RON, in scadere cu aproximativ 73% fata de T1 2019. Datoriile totale ale companiei s-au redus cu 48%, pana la 7.1 mil. RON, in timp ce activele totale au avut parte de o scadere de -3.7% comparativ cu primul trimestru din 2019, rezultand un indicator al lichiditatii curente de 10.42, aproape dublu fata de cat se inregistra la sfarsitul aceleasi perioade din 2019. (Sursa: comunicat companie)
  • Ca urmare a cererii mai scazute din luna aprilie si a evaluarii perspectivelor de evolutie din urmatoarea perioada, managementul Grupului Teraplast doreste alinierea costurilor cu personalul la noile volume de business. In acest sens, conform directorului general Alexandru Stanean, compania este nevoita sa disponibilizeze aproximativ 9% din forta de munca totala, in urma consultarilor avute cu Sindicatul. (Sursa: ZF.ro)
  • Producatorul de instalatii prin inductie, Aages Targu Mures, a inregistrat venituri operationale trimestriale in valoare de 7.79 mil. RON (din care, 5.57 mil. RON cifra de afaceri), in scadere cu 2.37% comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Cheltuielile operationale s-au diminuat usor fata de T1 2019, cu 0.83%, insumand 7.49 mil. RON la sfarsitul lunii martie. Profitul net trimestrial al companiei a fost de aproximativ 270 mii RON, cu 42.5% mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. De mentionat este ca, fata de primul trimestru din 2019, imprumuturile bancare pe termen scurt au crescut cu 30.6%, ajungand la valoarea de 6.7 mil. RON. (Sursa: comunicat companie)
  • Autoritatile UE vor decide pana pe 17 iunie daca vor aproba fuziunea in valoare de 50 mld. EUR dintre Fiat Chrysler si producatorul Peugeot, PSA, conform unui document publicat luni de Comisia Europeana. In cazul in care fuziunea este aprobata, va rezulta astfel al patrulea cel mai mare producator auto la nivel global, avand in portofoliu branduri precum Fiat, Jeep, Dodge, Ram, Maserati, dar si Peugeot, Opel si DS. (Sursa: Reuters.com)
  • Toyota Motor planuieste reducerea productiei din America de Nord cu aprox. o treime pana in luna octombrie, conform surselor Reuters, compania nu se astepta prea curand la o revenire a nivelului productiei. Toyota va produce 800,000 automobile, inclusiv modelul SUV RAV4 si sedanul Camry, in cadrul fabricilor din SUA, Canada si Mexic, in perioada aprilie- octombrie, reprezentand o scadere de 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 32% mai putin ca estimarile initiale din luna ianuarie 2020. (Sursa: Reuters.com)
  • Lantul de cafenele Starbucks a anuntat ieri ca de joi va incepe o faza de redeschidere a celor 150 de locatii drive-thru si pentru luat la pachet din Marea Britanie. Starbucks a inchis in luna martie cele aprox. 1,000 de locatii din Marea Britanie, odata cu masurile impuse de guvern pentru a limita raspandirea coronavirusului. In China, 90% din cafenelele Starbucks sunt deschise, in timp ce in SUA, 85% opereaza doar pentru livrari. (Sursa: Reuters.com)
  • In cadrul unui interviu, CEO-ul Boeing Co, Dave Calhoun, a declarat ca nu se asteapta ca traficul aerian pentru pasageri sa atinga nici macar un sfert din nivelul de dinaintea crizei sanitara in septembrie, poate ajungand la un 50% la sfarsitul anului, astfel liniile aeriene vor fi fortate sa implementeze diverse ajustari fiind afectate de epidemia coronavirusului. (Sursa: Reuters)
  • La fel ca si in cazul OIL Terminal, actionarii companiei Nuclearelectrica sunt convocati pe data de 12 iunie pentru a aproba strategia de investitii pentru perioada 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025. De asemenea, actionarii vor fi informati cu privire la analiza due-dilligence a sucursalei Feldioara, apartinand Companiei Nationale a Uraniului, in vederea unei eventuale preluari a acesteia. In alte stiri, compania a anuntat decizia de a intra in programul de oprire planificata a Unitatii 1 CNE Cernavodata de pe data de 20 iuni 2020. Aceasta inchidere planificata se realizeaza o data la doi ani pentru o perioada de aproximativ 42 de zile. (Sursa: comunicat companie, Bursa.ro)
  • OIL Terminal a convocat actionarii pentru data de 12 iunie in vederea aprobarii Strategiilor de Investitii pentru perioada 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025. In acelasi timp, pe ordinea de zi a companiei figureaza si o aprobare a unui credit in valoare totala de 31.2 mil. RON ce va fi folosit pentru finantarea investitiei de modernizare a rezervorului T31S – S.P. Sud. De asemenea, actionarii companiei vor vota constituirea unui parteneriat cu Societatea de Administrare a Participatiilor Statului in Energie (SAPE) pentru demararea unui proiect ce presupune marirea capacitatii de depozitare a platformei Sud-Oil Terminal Constanta. (Sursa: Profit.ro, Bursa.ro)
  • Compania de software Life is Hard a inregistrat o cifra de afaceri trimestriala de 1.32 mil. RON, in crestere cu 19.68% fata de primele 3 luni ale anului trecut. Cheltuielile operationale s-au diminuat cu 12.35% datorita scaderii altor cheltuieli operationale cu 335 mii RON, reducandu-se costurile cu prestatiile externe. Astfel, rezultatul din exploatare al companiei s-a concretizat intr- un profit in valoare de 242 mii RON, cu aproximativ 1{etoroCFDrisk}% mai mare decat cel inregistrat in primele 3 luni ale 2019. Profitul net al companiei s-a triplat in primul trimestru din 2020 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la suma de 198.2 mii RON. (Sursa: raport companie)
  • Tesla Inc. a anuntat ca va da in judecata autoritatile locale din California, producatorul auto urmarind redeschiderea fabricii din zona dupa ce departamentul de sanatate nu le-a dat aprobarea, iar CEO-ul Tesla a amenintat ca ar putea muta sediul companiei si viitoarele proiecte in Texas si Nevada. In alte stiri, vanzarile modelului 3 dezvoltat de Tesla au scazut cu 64% in luna aprilie in China, comparativ cu luna precedenta. Conform datelor oferite de Asociatia CPCA din China, Tesla a vandut 3,635 automobile model 3 in luna aprilie 2020, in timp ce in martie a vandut 10,160 de automobile, vanzarile totale de masini electrice in China fiind cu 9.8% mai mari fata de martie 2020. (Sursa: Reuters.com, CNBC.com)
  • Microsoft a anuntat ca va dezvolta primul centru de date din Italia, in urma unei investitii de 1.5 mld. USD, parte a planului de investiii al companiei de extindere a serviciilor de cloud computing in mai multe locatii la nivel global. Competitori ai MSFT, precum Amazon, care a deschis saptamana trecuta un centru de date in Milano, iar in luna martie Google a incheiat un parteneriat cu Telecom Italia pentru a-si extinde operatiunile de cloud in Italia. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania Zoom a reusit sa incheie o intelegere cu biroul procurorului general din New York, Letitia James, rezolvand astfel investigatia pornita de acestia privind practicile de securitate ale companiei. De asemenea, Departamentul de Educatie din New York a ridicat interdictia folosirii platformei Zoom, dupa aprobarea unor noi masuri de siguranta.

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile