Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 5 mai 2020

05/05/2020 | #pescurt | 1,048 views

  • Rompetrol Rafinare si-a anuntat investitorii ca a finalizat cu succes procesul de revizie generala a rafinariei Petromidia si a inceput repornirea unitatilor de productie, urmand ca in perioada urmatoare aceasta sa-si atinga capacitatea optima de functionare. Astfel, in cele 45 de zile au fost executate aproximativ 1,500 de lucrari, revizia generala fiind o masura absolut necesara, pentru ca procesul operational sa fie desfasurat in siguranta. (Sursa: comunicat companie)
  • Tesla a depus o aplicatie pentru a deveni furnizor de energie electrica in Marea Britanie. Compania produce, pe langa arhicunoscutele masini electrice, si baterii care inmagazineaza energie regenerabila (baterii solare), atat pentru a fi utilizate de catre consumatorii casnici, cat si pentru a fi utilizate la scara industriala. Compania a dezvoltat software-ul Autobidder care este folosit pentru a returna sursplusul de energie inapoi in sistemul electric. Momentan, acesta este utilizat de companie la fabrica de baterii Hornsdale din Australia si nu s-a mentionat daca va construi ceva similar si in Marea Britanie. (Sursa: BBC)
  • In T1 2020, profitul trimestrial al BNP Paribas a scazut cu 33.1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce epidemia coronavirusului a afectat activitatea de tranzactionare si a determinat banca sa inregistreze provizioane de peste 500 mil. EUR. Veniturile trimestriale de 10.9 mld. EUR sunt in scadere cu 2.3% fata de T1 2019, in timp ce divizia de corporate si clienti institutionali a scazut cu 1.9%, iar veniturile din intrumente cu venit fix a crecut cu 34.5%, iar tranzactionarea cu actiuni a inregistrat o pierdere de 87 mil. EUR, semnificativ mai mca decat castigul de 488 mil. EUR din T1 2019. Pentru 2020, BNP Paribas se asteapta la un profit net cu 15—20% mai mic ca in anul precedent. (Sursa: Reuters.com)
  • Producatorul Skoda Auto, parte a grupului Volkswagen a raportat o scadere de 25% a profitului operational in T1 2020, dar se asteapta la un impact mult mai mare in T2 datorita extinderii epidemiei coronavirusului. Veniturile trimestriale au scazut cu 1.4% la 4.85 mld. EUR, in timp ce livrarile de 232,900 de automobile au fost cu 24% mai mici in T1 2020, iar exceptand China cu 16% mai mici. Skoda a anuntat ca a resimtit impactul crizei din sanatate din China in primele 3 luni ale anului, odata cu scaderea vanzarilor la nivel global si inchidererea fabricilor din Cehia pentru 39 de zile incepand din martie. (Sursa: Reuters)
  • Amazon a anuntat ca planuieste sa extinda inchiderea celor 6 depozite din Franta pana pe 8 mai inclusiv, inchise de pe 16 aprilie, dupa ce o decizie judecatoreasca locala a impus restrictionarea anumitor livrari in timpul pandemiei coronavirusului. Guvernul francez a refuzat cererea gigantului american Amazon de a participa la o schema de ajutor de stat prin care statul sa subventioneze plata salariilor celor aproximativ 10,000 de angajati ai depozitelor inchise. (Sursa: Reuters.com)
  • General Electric a anuntat ca planuieste sa reduca forta de munca din divizia de aviatie cu pana la 25% sau echivalentul a 13,000 de locuri de munca, luand in considerare demisii voluntare sau concedieri, odata cu scaderea cererii transportului aerian de pasageri din SUA cu 95%, cauzat de extinderea pandemiei coronavirusului. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania TeraPlast, parte a Grupului TeraPlast, a inchiriat 5,000 mp in cadrul depozitului Mega Distribution Center, din Chiajna, din care 1,500 mp de depozit si 3,500 mp de platform exterioara, in vederea extinderii capacitatii de depozitare pentru a eficientiza activitatea de distributie catre partea de sud si sud-est a tarii plus cea de export. (Sursa: ZF.ro)
  • Conform unui anunt trimis de conducere catre angajatii companiei, Lufhansa este tot mai aproape de concretizarea planului de salvare ce presupune finantare din partea guvernului german. Totusi, conducerea a tinut sa mentioneze ca sunt in cautarea de solutii alternative in cazul in care guvenul de la Berlin ar respinge acest plan de salvare. De mentionat este ca restrictiile de calatorie au fortat grupul german sa imobilizeze la sol flota sa de 700 de avioane, inregistrand astfel o scadere cu 99% a numarului de pasageri, ceea ce duce la pierderea a aproximativ 1 mil. EUR pe ora. (Sursa: Reuters.com)
  • BMW a redeschis cel mai mare centru expozitional al marcii dupa ce autoritatile din landul Bavaria au relaxat partial masurile de restrictionare a circulatiei persoanelor. BMW Welt cuprinde un showroom, mai multe spatii destinate clientilor, cat si un muzeu in care sunt exponate masini ce trec prin toata istoria marcii. BMW Welt a fost inchis odata cu celelalte showroom-uri din Germania, in momentul in care guvernul a impus anumite restrictii pentru stoparea raspandirii epidemiei de coronavirus. (Sursa: Profit.ro)
  • In cadrul intalnirii anuale cu investitorii, Warren Buffett a anuntat ca Berkshire Hathaway a vandut intreaga detinere in top 4 linii aeriene din SUA in luna aprilie, motivand ca „lumea s-a schimbat” in industria de aviatie. Berkshire detinea o participatie de 11% in Delta Air Lines, 10% in American Airlines Co, 10% in Southwest Airlines Co si 9% in United Airlines la sfarsitul anului 2019. In T1 2020, Berkshire Hathaway a inregistrat o pierdere record de 49.75 mld. USD, in timp ce profitul operational a crescut cu 6% in aceeasi perioada, iar veniturile de 61.27 mld. USD, in crestere cu 1% fata de T1 2019 au fost sub asteptari cu 1.87 mld. USD. La sfarsitul lunii martie, Berkshire inregistra numerar si titluri de stat in valoare de 137 mld. USD. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com, CNBC.com)
  • Compania mixta a General Motors si SAIC Motor Corp din China a anuntat ca vanzarile au crescut cu 13.6% in luna aprilie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Compania mixta, care produce automobile Buick, Chevrolet si Cadillac, a anuntat ca a vandut 111,155 automobile in aprilie 2020, inclusiv exporturi. Iar o alta companie mixta din China, SGMW, formata prin parteneriatul GM, SAIC si Guangxi Automobile Group, a inregistrat vanzari in crestere cu 13.5% in luna aprilie, vanzand peste 127,000 de automobile. (Sursa: Reuters.com)
  • Intel ar fi in discutii avansate pentru a achizitiona compania din Israel, Moovit, pentru suma de 1 mld. USD, conform site-ului de stiri financiare Calcalist. Moovit a atras finantare de 133 mil. USD de la investitori precum Intel, BMW iVentures si Sequoia Capital. Aplicatia disponibila gratuit, Moovit, ofera informatii rutiere pentru mai mult de 750 milioane de utilizatori si este utilizata in 100 de tari. (Sursa: Reuters.com)
  • In cadrul unui interviu de sambata, CEO-ul bancii franceze a anuntat ca estimeaza inregistrarea unui provizion de 3.5—5 mld. EUR anul acesta, odata cu pierderile generate de extinderea epidemiei coronavirusului. De asemenea, ponderea capitalurilor bancii ar putea scadea intre 11—11.5%, dar ramanand cu 200-250 puncte de baza deasupra cerintelor minime obligatorii. (Sursa: Reuters.com)
  • Grupul Erste, actionarul majoritar al BCR, a inregistrat un profit net trimestrial in valoare de 258.3 mil. EUR, in scadere cu 44.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, veniturile din dobanzi au ajuns la 1.23 mld. EUR, in crestere cu aproximativ 6%, in timp ce veniturile din comisioane si taxe au fost cu 3.4% peste T1 2019, totalizand 504.2 mil. EUR. Grupul BCR, a inregistrat un profit de 78.3 mil. EUR, mai mare cu 69% fata de T1 2019, venitul operational majorandu-se cu 5%, pana la 164 mil. EUR, in timp ce cheltuielile s-au redus cu 13%, pana la 86 mil. EUR. (Sursa: raport companie, ZF.ro)
  • ASF a decis sa suspende de la tranzactionare actiunile SIF Oltenia, asteptand o clarificare a situatiei create in timpul AGA din 28 aprilie cand actionarii s-au impartit in doua tabere. In acest sens, se arata ca ambele seturi de hotarari au indeplinit conditiile pentru a fi adoptate (cvorum + majoritate de vot), insa sunt hotarari contradictorii in ceea ce priveste punctele prezente pe ordinea de zi. Suspendarea va avea loc pe parcursul a maximum 10 zile. (Sursa: ZF.ro)
  • Grupul Banca Transilvania a obtinut un profit net trimestrial in valoare de 303.94 mil. RON, in scadere cu 40.1% fata de cel inregistrat in T1 2019. La nivel de banca, profitul a fost de 260.99 mil. RON (prezentand aceeasi scadere ca si in cazul Grupului), subsidiarele si participatiile de capital contribuind cu aproximativ 43 de mil. RON la profitabilitatea Grupului. Veniturile operationale la nivel de Grup au fost in valoare de 937 mil. RON, in scadere cu 5.24% fata de aceeasi perioada a anului 2019. Activele Grupului s-au majorat cu 5.28% fata de 31 decembrie 2019, ajungand la 96.6 mld. RON. De mentionat este ca Fitch Ratings a mentinut rating-ul bancii pe termen lung la „BB+”, cu perspectiva stabila. De asemenea, in cadrul AGA de ieri, actionarii TLV au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0.1150 RON per actiune, dar si a unui pachet de actiuni gratuite (1 actiune la 10 detinute). Randamentul dividendului calculat la ultimul pret de inchidere este de 5.7% (Sursa: raport companie)
  • Facebook a publicat rezultatele trimestriale, raportand un castig per actiune de 1.71 USD, peste asteptari cu 0.01 USD. Veniturile trimestriale de 17.74 mld. USD, in crestere cu 17.6% fata de T1 2019, au depasit cu 520 mil. USD asteptarile. Numarul de utilizatori activi lunari a fost de 2.6 miliarde la sfarsitul lunii martie, depasind asteptarile de 2.5 miliarde, in timp ce numarul de utilizatori activi zilnici a fost in medie de 1.73 miliarde in luna martie, peste asteptarile de 1.7 miliarde. In tranzactionarea after-hours, actiunile FB sunt in crestere cu peste 10%. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • Tesla a raportat venituri trimestriale si un profit net peste asteptarile pietei. In T1 2020, castigul per actiune (GAAP) de 0.09 USD a depasit cu 1.75 USD asteaptarile. Veniturile trimestriale de aproape 6 mld. USD, in crestere cu 32% fata de T1 2029, au fost cu 140 mil. USD peste asteptari. Tesla a anuntat ca a produs 102,672 de automobile si a livrat 88,496, astfel inregistrand cel mai bun T1 de pana acum. In sedinta de tranzactionare after-hours, actiunile TSLA sunt in crestere cu peste 8%. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • Royal Dutch Shell a anuntat reducerea dividendului pentru prima data in 80 de ani, anuntand un dividend brut de 0.16 USD per actiune, in scadere cu 66% fata de cel de 0.47 USD din trimestrul anterior. Profitul net atribuibil actionarilor ajustat CCS a fost in T1 2020 de 2.9 mld. USD, in scadere cu 46% fata de cel de 5.3 mld. USD inregistrat in T1 2019. (Sursa: CNBC.com)
  • Conform declaratiilor CEO-ului Airbus, Guillaume Faury, producatorul de aeronave este in discutii cu guvernul francez in vederea obtinerii unui posibil ajutor de stat din partea acestuia, dupa ce sectorul de aviatie a fost puternic afectat de epidemia coronavirusului. (Sursa: Reuters.com)
  • OMV Petrom a raportat un rezultat net trimestrial in valoare de 653.4 mil. RON, in scadere cu 43% fata de primul trimestru al anului trecut. Rezultatul din exploatare a segmentului Upstream a fost de 157 mil. RON, mai mic cu {etoroCFDrisk}% comparativ cu valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, avand drept cauza principala scaderea preturilor titeiului si a gazelor naturale. Segmentul Donwstream Gas a inregistrat un rezultat de 147 mil. RON, ce a scazut cu 6% fata de T1 2019, fiind afectat de preturile mai mici la gaze naturale. Contrar, segmentul de Downstream Oil a fost cu 133% mai mare, inregistrand un rezultat din exploatare CCA in valoare de 514 mil. RON, crestere datorata performantei operationale, a vanzarilor ridicate, dar si a marjelor de rafinare imbunatatite. (Sursa: comunicat companie)
  • John Meyer, managerul Fondului Proprietatea si CEO Franklin Templeton Investments, a declarat ca listarea Hidroelectrica nu este posibila anul acesta, aceasta avand loc, cel mai probabil, anul viitor. Compania se afla in plin proces pentru pregatirea de IPO, insa o perioada mai indelungata a restrictiilor va amana momentul listarii. De mentionat este ca, Hotararea de Guvern privind strategia de privatizare a Hidroelectrica prevede lansarea unei oferte publice in vederea majorarii capitalului social al companiei prin aport de capital privat. (Sursa: Profit.ro)
  • In comunicatul publicat in ziarele Bursa si Ziarul Financiar de catre SIF Transilvania reiese faptul ca actionarii companiei au aprobat a doua varianta de acordare de dividende, si anume fixarea dividendului brut per actiune in suma de 0.0355 RON. Astfel, valoarea totala a dividendului acordat este de 76.8 mil. RON, reprezentand 42.3% din profitul realizat in anul 2019. Randamentul dividendului, calculat la pretul de inchidere din 22.04.2020 (ultima inchidere inainte de suspendarea cotatiei), este de 11.3%. (Sursa: Bursa.ro)
  • Ford Motor a anuntat ca pierderea din T2 2020 ar putea sa fie de peste 5 mld. USD, mai mult decat dubla fata de cea de 2 mld. USD inregistrata in primul trimestru al anului, dupa ce activitatea companiei a fost afectata de epidemia coronavirusului, in acelasi timp Ford declarand ca au destule fonduri pentru restul anului, in ciuda crizei. Veniturile din vanzarile de automobile de 31.34 mld. USD, in scadere cu 15.8%, au fost sub asteptari cu 390 mil. USD. In T1 2020, vanzarile au scazut cu 35% in China, in timp ce in SUA au inregistrat o scadere de 12.5%. De asemenea, Ford se asteapta la costuri globale de restructurare in valoare de 700 mil.—1.2 mld. USD. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • Compania mama a Google, Alphabet a raportat rezultatele trimestriale, inregistrand un castig per actiune de 9.87 USD (GAAP), sub asteptari cu 0.34 USD. Profitul net a ajuns in T1 2020 la 6.84 mld. USD, in crestere fata de cel de 6.66 mld. USD de anul trecut. Veniturile trimestriale de 41.16 mld. USD, in crestere cu 13.3% fata de aceeasi perioada a anului trecut au depasit cu 990 mil. USD asteptarile. Veniturile obtinute din reclame au fost de 33.8 mld. USD, in crestere cu 10% fata de T1 2019, dar compania a anuntat ca in ciuda faptului ca utilizatorii folosesc mai mult motoarele de cautare, acestia sunt mai putin interesati de reclame, in timp ce firmele si-au redus bugetele pentru reclame. (Sursa: SeekingAlpha.com, Reuters.com)
  • Xerox a publicat rezultele financiare aferente T1 2020, raportand o pierdere per actiune (GAAP) de 0.03 USD, sub asteptari cu 0.02 USD. Veniturile trimestriale de 1.86 mld. USD, in scadere cu 14.7% fata de aceeasi perioada a anului trecut au fost peste asteptari cu 40 mil. USD. In T1 2020, veniturile din America au scazut cu 12.1%, in timp ce in EMEA au fost cu 19.2% mai mici. Pentru anul 2020, Xerox si-a retras estimarile initiale, odata cu nivelul mare de incertitudine cauzat de epidemia coronavirusului. (Sursa: SeekingAlpa.com)
  • Actionarii SIF Banat-Crisana au respins propunerea de distribuire a unui dividend brut per actiune de 0.05 RON, aproband in schimb derularea unui program de rascumparare a actiunilor proprii, in vederea reducerii capitalului social. In acest sens, profitul de 159.5 mil. RON a fost repartizat in intregime catre categoria de „alte rezerve”, urmand ca programul de rascumparare sa fie finantat din aceasta. Astfel, societatea doreste rascumpararea a 15 mil. de actiuni proprii la un pret minim de 0.1 RON si unul maxim de 4.9665 RON. De asemenea, 880 mii de actiuni vor fi rascumparate pentru distribuirea cu titlu gratuit catre membrii conducerii, preturile fiind aceleasi ca si in cazul primului program de rascumparare. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Actionarii Rompetrol Well Services au aprobat in cadrul AGA, desfasurata ieri, propunerea actionarului minoritar KJK Balkan Holding S.a.r.l, de a distribui dividende in suma de aproximativ 12.2 mil. RON, reprezentand un dividend brut per actiune de 0.0437 RON. Calculat la pretul de inchidere de ieri, randamentul dividendului este de 11.2%. In acest sens, celelalte 3 propuneri de dividende au fost respinse, inclusiv propunerea actionarului majoritar KMGI, care consta in acordarea unui dividend brut pe actiune de 0.03 RON. (Sursa: comunicat companie)
  • Actionarii SIF Moldova au aprobat ieri propunerea Consiliului de Administratie de distribuire a unui dividend in valoare bruta de 0.06 RON per actiune. Astfel, calculat la pretul de inchidere de ieri, randamentul dividendului este de 4.7%. De asemenea, societatea de investitii a hotarat derularea unui program de tip „stock option plan” prin care doreste sa distribuie conducerii si angajatilor maximum 9.8 mil. actiuni (0.9779% din capitalul social al companiei) achizitionate la un pret maxim de 1.6 RON per actiune. Mai mult, maximum 11 milioane de actiuni (2.0755% din capitalul social al companiei) vor fi rascumparate si, mai apoi, anulate in vedera reducerii capitalului social. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Guvernul german ar fi aprobat un pachet de ajutor in valoare de aprox. 9 mld EUR pentru compania aeriana Lufthansa, conform surselor Business Insider, guvernul urmand sa primeasca o parte minoritara si unul sau doua mandate in Consiliul de Supraveghere. Pentru a fi incheiat in mod oficial acordul, CEO-ul Carsten Spohr ar trebui sa ia parte la discutii cu Angela Merkel si Ministrul de Finante Olaf Scholz. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania germana de asigurari Allianz a anuntat ieri incheierea unui acord cu banca spaniola BBVA, ce presupune investitia ALV in divizia de asigurari bancare a bancii spaniole. In cadrul noii companii mixte, Allianz va detine 50% plus o actiune pentru suma initiala de 277 mil. EUR si urmeaza sa plateasca pana la 100 mil. EUR aditional, daca diverse rezultate sau tinte sunt indeplinite. (Sursa: Reuters.com)
  • General Motors a anuntat amanarea dividendului trimestrial si suspendarea programului de rascumparare a actiunilor pentru a-si pastra nivelul de lichiditati dupa ce extinderea epidemiei coronavirusului a afectat vanzarile globale de automobile. De asemenea, producatorul auto GM a anuntat ca a extins facilitatea de credit pe 3 ani, in valoare de 3.6 mld. EUR, pana in aprilie 2022. (Sursa: Reuters.com)
  • Microsoft Corp a anuntat incheierea unui contract pe 5 ani cu Coca-Cola Co pentru a furniza infrastructura software necesara, inclusiv aplicatia Teams si diverse aplicatii pentru angajatii din divizia de servicii pentru clienti. Acordul include pachetul Dynamics 365, ce concureaza direct cu cel dezvoltat de compania Salesforce.com Inc. (Sursa: Reuters.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile