Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 8 mai 2020

08/05/2020 | #pescurt | 856 views

  • Siemens a anuntat ca se astepta la un impact chiar mai puternic in saptamanile urmatoare in urma extinderii pandemiei coronavirusului, dupa ce a renuntat la estimarile initiale pentru anul 2020 si a anuntat o scadere de 18% a profitului industrial in T2 fiscal, la 1.59 mld. EUR. La nivel trimestrial, profitul net de 652 mil. EUR, este in scadere cu 64% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar comenzile la nivel de grup de 15.14 mld. EUR au fost cu 8% mai mici. (Sursa: Reuters.com)
  • Lufthansa a anuntat este in negocieri pentru un pachet de ajutor in valoare de 9 mld. EUR din partea guvernului german, pentru a-si asigura viitorul. Pachetul de „stabilizare” include atat un imprumut, cat si o crestere de capital ce ar putea duce la o detinere de pana la 25% a guvernului in LHA. (Sursa: Reuters.com)
  • Grupul Air France-KLM a inregistrat venituri trimestriale in valoare de 5 mld. EUR, in scadere cu 15.5% comparativ cu primul trimestru al anului anterior. EBITDA obtinuta a fost de -61 mil. EUR, situandu-se mult sub valoarea pozitiva de 443 mil. EUR inregistrata in T1 2019. Astfel, compania a inregistrat in primul trimestru al anului curent o pierdere de 1.8 mld. EUR, de pana la 5.5 ori mai mare decat pierderea inregistrata in perioada similara a anului trecut. Criza creata de raspandirea coronavirusului a obligat compania sa-si suspende activitatea incepand din luna martie, consecintele urmand sa se observe mai puternic in situatiile financiare semestriale. (Sursa: comunicat companie, SeekingAlpha.com)
  • Facebook va permite celei mai mari parti a angajatilor sai sa-si continue munca de acasa pana la sfarsitul anului curent. Compania va incepe redeschiderea punctelor de lucru dupa data de 6 iulie. In alte stiri, Facebook a semnat un parteneriat cu operatorii din telecom din Peru si va oferi utilizatorilor de pe teritoriul tarii acces gratuit la internet (cu limita de trafic) prin intermediul noii aplicatii dezvoltate, Discover. (Sursa: CNBC.com, Thenextweb.com)
  • Nintendo Co a anuntat ca profitul trimestrial a crescut cu 200%, determinat de cresterea cererii pentru consolele Switch si jocul Animal Crossing: New Horizons, inregistrand o vanzare record de 13.4 milioane de unitati in primele 6 saptamani de la lansarea din 20 martie. In perioada ianuarie-martie, Nintendo a inregistrat un profit operational de 89.4 mld. yeni. In ultimul an fiscal incheiat, compania a vandut 21 de milioane de console Switch, peste asteptarile de 19.5 milioane, asteptandu-se pentru anul curent la o vanzare de 19 milioane de console. (Sursa: Reuters.com)
  • Airbus a raportat o scadere de 80% a livrarilor de aeronave in luna aprilie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, livrand doar 14 aeronave dupa ce operatiunile sale au fost afectate de extinderea epidemiei coronavirsului. De la inceputul anului si pana in prezent, Airbus a livrat 136 de aeronave, in scadere fata de cele 232 livrate in aceeasi perioada din 2019. De asemenea, tot de la inceputul anului, compania a vandut 365 de aeronave dintre care au fost anulate comenzi de 66 de aeronave. (Sursa: Reuters.com)
  • Moody’s a reconfirmat ratingul Ba1 cu perspectiva pozitiva companiei Transelectrica. Astfel, se evidentiaza un profil de risc scazut, un nivel redus de indatorare si stabilitate la nivel financiar. De asemenea, ratingul companiei la nivel individual a evoluat de la Ba2 la Ba1, imbunatatindu-se capacitatea companiei de a face fata obligatiilor financiare fara suportul guvernamental. Este al treilea an consecutiv cand Moody’s reconfirma acest rating pentru Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice. (Sursa: comunicat companie)
  • Bucur Obor a inregistrat venituri trimestriale in valoare de 8.58 mil. RON, in crestere cu 3.9% fata de primul trimestru al anului anterior. 94.6% din veniturile totale au fost reprezentate de veniturile din chirii si veniturile din recuperarea utilitatilor aferente contractelor de inchiriere. Profitul net al companiei, in valoare de 2.98 mil. RON, a fost la nivelul celui inregistrat in perioada corespondenta a anului trecut. Astfel, se observa ca activitatea centrului comercial nu a fost grav afectata in primul trimestru din 2020 de epidemia de coronavirus, intrucat compania a suspendat partial si temporar activitatea din data de 22 martie. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Disney a raportat venituri trimestriale de 18.01 mld. USD, in crestere cu 20.7% fata de T1 2019 si peste asteptari cu 510 mil. USD. La nivel trimestrial, castigul per actiune (GAAP) de 0.26 USD a fost sub asteptari cu 0.47 USD. La sfarsitul primului trimestru din 2020, numarul de utilizatori Disney Plus a ajuns la 33.5 milioane, in timp ce utilizatorii ESPN Plus au ajuns la 7.9 milioane. La 8 aprilie, numarul de utilizatori Disney Plus a depasit 50 milioane, astfel fiind aproape de limita inferioara a tinei fixata initial de 60-90 milioane de atins pana in 2024, de la lansarea din noiembrie 2019. (Sursa: SeekingAlpha.com, Profit.ro)
  • Facebook a dat cateva detalii privind membrii Consiliului de Supraveghere din care vor face parte cel putin 20 de persoane, printre care un fost prim-ministru, unul dintre laureatii premiului Nobel pentru pace, dar si cativa experti in legea constitutionala si drepturile omului. Acest Consiliu va avea decizia finala in cazul in care CEO-ul Mark Zuckerberg sau managementul companiei vor avea o opinie diferita si ar putea ajunge la o componenta de pana la 40 de membri. (Sursa: Reuters.com)
  • T-Mobile a anuntat ca a inregistrat un numar de utilizatori platitori lunari peste asteptari in T1 2020, raportand 452,000 noi utilizatori de telefonie mobila depasind asteptarile de 426,000, evolutie determinata de cresterea cererii din partea consumatorilor pentru servicii mai ieftine la telefonie mobila. In ciuda inregistrarii unui numar de utilizatori peste asteptari in primul trimestru, pentru intregul an 2020, compania a declarat ca nu poate oferi estimari, datorita incertitudinii generate de pandemia coronavirusului. Pentru trimestrul curent, T-Mobile se asteapta la inregistrarea a aprox. 150,000 noi utilizatori platitori de telefonie mobila. (Sursa: Reuters.com)
  • Lyft a anuntat rezultatele aferente T1 2020, inregistrand venituri de 955.7 mil. USD, in crestere cu 23% fata de T1 2019 si peste asteptarile de 884.7 mil. USD, dar sub estimarile initiale, inainte de raspandirea pandemiei, de aprox. 1 mld. USD. De asemenea, Lyft a anuntat ca va continua cu reducerea costurilor pentru a deveni o companie profitabila, estimand o pierdere trimestriala de 360 mil. USD in T2, anuntand ca a observat o imbunatatire la nivelul numarului de calatorii la sfarsitul lunii aprilie, dupa ce la nivel lunar au scazut cu {etoroCFDrisk}% fata de aprilie 2019.
  • Grupul BRD a inregistrat un profit net in valoare de 240.8 mil. RON, in scadere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile operationale au totalizat 766.7 mil. RON (721.2 mil. RON obtinute de catre banca), fiind cu 2.2% mai mici decat cele inregistrate in T1 2019. Concomitent, cheltuielile Grupului s-au diminuat cu 3.8%, coborand pana la 425.2 mil. RON. Costul net al riscului a fost principalul element care a dus la diferenta de profit inregistrata intre cele doua perioade (-59.9 mil. RON la nivel de grup, fata de 25.9 mil. RON cat se obtinuse in primul trimestru din 2019). Activele Grupului BRD au crescut cu 2% pe parcursul primelor 3 luni ale anului curent, ajungand la 58.9 mld. RON, din care 57 mld. RON apartinand bancii. (Sursa: comunicat companie)
  • Carbochim, producator de abrazive profesionale, a raportat un profit net trimestrial de 230.9 mii RON, in crestere cu 30.4% fata de cel inregistrat in T1 2019. Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu 6.7%, coborand pana la 8.2 mil. RON, in timp ce cheltuielile operationale s-au redus cu 10.3%, totalizand 7.6 mil. RON. Structura bilantiera a companiei a ramas constanta, neinregistrandu-se modificari semnificative in cadrul acesteia pe parcursul primului trimestru. (Sursa: comunicat companie)
  • Radu Hanga, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a demisionat din functia sa de administrator al Consiliului de Administratie al SIF Oltenia, incheindu-si astfel mandatul inceput in anul 2017. De mentionat este ca, SIF5 este suspendata de la tranzactionare, deoarece ASF a demarat o investigatie referitoare la cea mai recenta AGA a societatii, in cadrul careia o parte din investitori ar fi fost impiedicati sa participe. (Sursa: ZF.ro)
  • BMW AG a raportat o crestere de 133% a profitului net in T1 2020, datorita faptului ca in anul precedent inregistrase un provizion semnificativ, de 1.4 mld. EUR. De asemenea, BMW a declarat ca profitul si cererea ar putea fi afectate de epidemia coronavirusului. Profitul inainte de deducerea cheltuielilor cu dobanzile si impozitul (EBIT) a crescut la 1.38 mld. EUR, semnificativ mai mare decat cel de 589 mil. EUR din T1 2019, inregistrand o marja EBIT de 1.3%. Pentru anul 2020, BMW se asteapta la o marja EBIT de 0-2%, sub estimarea initiala de 2-4%. In T1 2020, livrarile de 477,111 automobile, au fost in scadere cu 20.6%. (Sursa: Reuters.com)
  • Walt Disney a anuntat ca estimeaza ca masurile luate la nivel global pentru stoparea raspandirii COVID-19 ar fi redus nivelul profitului cu 1.4 mld. USD, in principal datorita inchiderii parcurilor tematice. Disney ia in calcul redeschiderea parcului Disneyland din Shanghai saptamana viitoare, pentru un numar redus de vizitatori. Pentru prima jumatate a anului fiscal, compania a decis sa nu distribuie dividende. (Sursa: Reuters.com)
  • Unul dintre inginerii seniori, dar si VP in cadrul diviziei AWS a Amazon a demisionat in semn de protest dupa ce ar fi aflat ca firma concediaza angajatii care contesta masurile luate in timpul epidemiei coronavirusului si care critica conditiile din depozite. (Sursa: CNBC.om)
  • Dupa ce la inceputul saptamanii a anuntat retragerea Uber Eats din mai multe tari, precum Arabia Saudita, Egipt, Cehia si chiar Romania, pana pe 4 iunie, dar si transferarea operatiunilor catre Careem in Emiratele Arabe, companie achitizionata in 2019 pentru suma de 3.1 mld. USD, Uber a anuntat reducerea cu 31% a fortei de munca a subsidiarei Careem, cu sediul central la Dubai, echivalent a peste 500 de locuri de munca. In alte stiri, statul California si inca trei orase au dat in judecata Uber si Lyft, deoarece aceastea ar fi inregistrat eronat soferii sub forma de contractori independenti si nu angajati, astfel acestia neavand aceleasi benefici ca un anagajat al companiei. (Sursa: Reuters.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile