Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 19 octombrie 2020

19/10/2020 | #pescurt | 701 views

  • Producatorul roman de antibiotice a castigat o licitatie organizata de Comisia Europeana pentru asigurarea stocurilor necesare pentru al doilea val de infectii cu noul coronavirus, angajandu-se sa livreze, in 12 luni, 2.7 mil. flacoane de AmoxiPlus, unul dintre cele mai utilizate antibiotice in tratamentul infectiilor asociate COVID-19. (Sursa: ZF.ro)
  • MedLife a anuntat preluarea integrala a actionariatului companiei Ghencea Medical Center din Bucuresti, completand pachetul de actiuni detinute cu inca 10%, ajungand la 100%. Ghencea Medical Center are in componenta doua clinici, in Bucuresti si Magurele. (Sursa: comunicat companie)
  • La 12 octombrie 2020, Transelectrica are de recuperat creante totale de 47.7 mil. RON pentru serviciul de transport al electricitatii. Cea mai mare suma, in valoare de 26.9 mil. RON, reprezinta sume de recuperat de la firme aflate in procedura de faliment. De la clientii insolventi, Transelectrica are de recuperate 17.5 mil. RON, iar alte 2.9 mil. RON ii sunt datorate de catre clientii restanti, in procedura de lichidare juridica. (Sursa: Financialintelligence.ro)
  • Producatorul de medicamente Zentiva a introdus pe piata cinci suplimente alimentare ce apartin unor categorii de produse care, luate impreuna, reprezinta 20% din piata de suplimente alimentare, potrivit Zentiva, ceea ce inseamna 183 mil. EUR in vanzari totale la nivelul pietei, in ultimul an, potrivit calculelor ZF. (Sursa: ZF.ro)
  • CEO-ul producatorului auto Renault, Luca de Meo a anuntat in cadrul unui interviu ca va prezenta anul viitor un plan pe urmatorii 8 ani, in timp ce grupul se confrunta cu o scadere a cererii accentuate de pandemia coronavirusului. De asemenea, De Meo a declarat ca Renault s-ar putea sa reduca costurile cu mai mult de cele 2 mld. EUR estimate. (Sursa: Reuters.com)
  • American Airlines se pregateste sa reia zborurile operate de aeronavele 737 MAX, produse de Boeing, pana la sfarsitul anului. Compania a anuntat ca este in discutii cu Administratia Federala de Aviatie si Boeing, asteptand certificarea aeronavelor imobilizate la sol. American Airlines ar urma sa lanseze primul zbor cu aeronavele 737 MAX intre Miami si New York in perioada 29 decembrie—4 ianuarie, pasagerii putand rezerva bilete de pe 24 octombrie. Autoritatea de reglementare privind aviatia din Europa, a anuntat vineri ca modelul 737 MAX este destul de sigur pentru a relua zborurile, dupa schimbarile aduse de Boeing. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Alibaba Group Holdings a anuntat ca va investi 3.6 mld. USD sa achizitioneze un pachet majoritar de actiuni in operatorul de hipermarketuri Sun Art Retail Group Ltd. Alibaba detinea deja 21% din lantul de hipermarketuri prin intermediul unei divizii, dar doreste cresterea acestei detineri la 72%, prin achizitia unei parti din A-RT Retail Holdings, proprietarul Sun Art. Lantul de magazine vizat de Alibaba detine 481 de hipermarketuri si 3 supermarketuri de talie medie in China. (Sursa: Reuters.com)
  • Consiliul de Administratie al Romgaz a aprobat prelungirea cu 120 zile a mandatului provizoriu al Directorului General Adjunct al S.N.G.N. Romgaz S.A., dl. Pena Daniel Corneliu, respectiv pana la data de 24 februarie 2021. (Sursa: comunicat companie)
  • Conducerea bancii Erste a anuntat desemnarea lui Thomas Schaufler in functia de director al diviziei de retail a bancii si respectiv numirea lui Maurizio Poletto, in functia de Chief Platform Officer, acesta fiind responsabil pentru operatiunile de digitalizare, totodata reprezentand unul dintre arhitectii cheie in dezvoltarea asistentului digital al Erste, George. Totodata, Consiliul de Supraveghere al Bancii propune acordarea conditionata a unui dividend de 0.75 EUR/actiune, pentru anul 2019, la AGA din 10 noiembrie 2020. In conditiile in care organismele de reglementare nu impiedica distribuirea dividendelor, Erste va plati dividendele la 15 februarie 2021. (Sursa: comunicat companie, Financialintelligence.ro)
  • Clubul de fotbal italian, Juventus Torino, a raportat pierderi de 89.7 mil. EUR, la 30 iunie 2020. Acest rezultat continua seria de pierderi raportate de club, intrucat in anul fiscal 2018-2019, Juventus a raportat pierderi de 39.9 mil. EUR. (Sursa: Economica)
  • Producatorul auto Daimler a anuntat ca a inregistrat rezultate trimestriale peste asteptari, evolutia pozitiva fiind influentata de o revenire peste asteptari a pietei auto. In T3 2020, Daimler a inregistrat un EBIT de 3.07 mld. EUR, depasind asteptarile de 2.14 mld. EUR. In primele doua trimestre ale anului, datorita raspandirii pandemiei coronavirusului, producatorul auto a inregistrat pierderi operationale. Pentru urmatorul trimestru, in cazul in care nu se vor impune alte masuri de carantina la nivel national, producatorul auto se asteapta la o continuare a evolutiei pozitive din T3. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania de zboruri aeriene ieftine, Ryanair, a anuntat ca isi va reduce capacitatea cu o treime pe durata sezonului de iarna, din cauza restrictiilor de calatorie impuse de guvernele UE, ca masura impotriva raspandirii COVID-19. Drept urmare, compania va realiza zboruri doar pe 65% din rutele sale, cu frecventa redusa. (Sursa: Economica.net)
  • La Paris, Dacia a lansat primul automobil electric de serie, Dacia Spring, prezentarea automobilului fiind realizata de directorul executiv al Renault, Luca de Meo si de coordonatorul marcii Dacia, Denis Le Vot. Noul model isi va incerca intrarea pe trei piete diferite: cea a masinilor personale, cea a serviciilor de car sharing, precum si cea a transportului utilitar pe distante scurte, cu versiunea Cargo. In alte stiri, Renault a realizat prima tragere, in suma de 5 mld. EUR, din creditul garantat de statul francez, contractat pentru a diminua efectele pandemiei COVID-19. (Sursa: Profit.ro)
  • Ford Motor Co a anuntat ca vanzarile din China, de 164,352 de automobile, au crescut cu 25% in perioada iulie— septembrie 2020, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Ford a inregistrat al doilea trimestru consecutiv de crestere in China, dupa aproximativ 3 ani de scaderi. (Sursa: Reuters.com)
  • Banca americana Morgan Stanley a raportat rezultate financiare peste asteptarile analistilor, in T3 2020. Astfel, profitul net pe actiune s-a situat la 1.66 USD, fata de estimarile medii de 1.28 USD. Veniturile bancii au crescut cu 16%, comparativ cu T3 2019, pana la 11.7 mld. USD, intrucat toate liniile de afaceri desfasurate de catre banca au realizat cresteri in privinta acestui indicator. (Sursa: Reuters.com)
  • Conducerea Grupului Sphera a comunicat actionarilor numirea, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie din data de 14 octombrie 2020, d-lui Lucian Hoanca, in calitate de Presedinte al Consiliului, si d-lui Silviu Carmaciu, in calitate de Vicepresedinte al Consiliului. Mandatele acestora sunt valabile pana in 2023. (Sursa: comunicat companie)
  • In cadrul AGA la Farmaceutica Remedia, actionarii au aprobat demararea unei oferte publice de rascumparare a propriilor actiuni, echivalentul a 10% din capitalul social al emitentului. Pretul la care se va desfasura operatiunea urmeaza a fi stabilit conform regulamentelor ASF, dar trebuie sa fie cuprins in intervalul 0.5-0.6 RON/actiune. Titlurile rascumparate vor fi anulate. (Sursa: Bursa.ro)
  • Compania Electrica a comunicat aprobarea de catre Tribunalul Cluj a procesului de fuziune prin absorbtie a celor trei societati de distributie din cadrul Grupului Electrica, respectiv SDTN, in calitate de societate absorbanta, si SDTS si SDMN, in calitate de societati absorbite. Dupa parcurgerea tuturor pasilor procedurali si operationali necesari implementarii fuziunii, aceasta isi va produce efectele de la 31 decembrie 2020. (Sursa: comunicat companie)
  • Potrivit unui raport lunar publicat de Fond, actiunile acestuia s-au tranzactionat cu un discount de 18.46%, in luna septembrie 2020, discountul mediu de la inceputul anului ajungand la 22.55%. Asadar, valoarea unitara a activului net aferenta lunii anterioare este de 1.5881 RON/actiune. In alte stiri, Comitetul Reprezentantilor a recomandat actionarilor sa-i aleaga, in Comitetul Reprezentantilor, in cadrul AGOA din 13 noiembrie 2020, pe dna Ilinca von Derenthall, respectiv pe dl. Ciprian Ladunca. (Sursa: comunicat companie)
  • In cadrul ultimului comunicat, Patria Bank SA a anuntat numirea domnului Suleyman Burak Yildiran in functia de Director General, membru al Comitetului Directorilor al Patria Bank S.A., pentru un mandat de 4 ani incepand cu data de 15.10.2020. Mandatul domnului Suleyman Burak Yildiran a fost votat in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al Bancii de ieri, iar doamna Daniela Elena Iliescu a fost numita Director General Adjunct – Divizia Risc, membru al Comitetului Directorilor, pentru un mandat de 4 ani. (Sursa: comunicat companie)
  • Amazon.com Inc a restabilit cotele de productivitate utilizate in depozite, in ciuda faptului ca a declarat in fata unui judecator ca le vor suspenda in timpul pandemiei coronavirusului, informatia fiind publicata de Bloomberg News dupa o citatie depusa de angajatii companiei. Procesul intentat de angajati acuza Amazon ca politicile companiei nu respecta legislatia in vigoare si exacerbeaza pericolele COVID-19. (Sursa: Reuters.com)
  • Wells Fargo a raportat un profit per actiune de 0.42 USD, aferent T3 2020, sub asteptari cu 0.03 USD. Veniturile trimestriale, de 18.86 mld. USD, in scadere cu 14.3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, au depasit cu 990 mil. USD asteptarile. In alte stiri, conform surselor Reuters, Wells Fargo & Co a concediat 100-125 de anagati ce au utilizat in mod neetic fondurile de ajutor pentru coronavirus. (Sursa: SeekingAlpha.com, Reuters.com)
  • Bittnet Systems a anuntat finalizarea cu succes a negocierilor pentru intrarea in actionariatul Softbinator Technologies S.A., o companie de product development, in proportie de 25% din capitalul social, tranzactia fiind estimata la 2 mil. USD. Plata catre actionarii existenti Softbinator Technologies se va realiza printr-un mixt de numerar si actiuni Bittnet. Anul acesta, Softbinator Technologies estimeaza ca va obtine o cifra de afaceri de 3 mil. USD. (Surse: comunicat companie, Economica.net)
  • Actionariatul SIF5 l-a revocat de la conducerea societatii pe presedintele si directorul general al SIF5, dl. Tudor Ciurezu, cu 68% din voturi. Alaturi de acesta, au fost revocati, din functiile de administratori si d-nii Nicolae Stoian, Anina Radu si Carmen Popa. Principalii actionari care au cerut revocarea administratorilor SIF5 au fost SIF Banat Crisana, SIF Muntenia si fondurile Certinvest. (Sursa: wall-street.ro)
  • Romcarbon a comunicat ca, in data de 12 octombrie, a incheiat un contract de vanzare cu Office & Logistic S.R.L., ce are ca obiect vanzarea imobilelor din proprietatea Romcarbon, situate in Iasi, constand intr-un teren in suprafata totala de 2,487 mp si din toate constructiile amplasate pe acest teren, impreuna cu constructiile speciale si cu bunurile mobile amplasate pe aceste imobile, pentru suma totala de 250 mii EUR, fara TVA. (Sursa: comunicat companie)
  • Compania de cosmetice, L’Oreal, il va desemna in functia de director executiv pe Nicolas Hieronimus, in locul lui Jean-Paul Agon, in cadrul intrunirii Consiliului de Administratie de astazi. (Sursa: Reuters.com)
  • In cadrul unui eveniment online, Apple Inc a lansat 4 noi modele de iPhone-uri, ce pot utiliza tehnologia 5G, cu preturi intre 699 USD si 1,399 USD, dar si o varianta mai ieftina de smart speaker, la 99 USD, ce concureaza cu cele produse de Amazon si Google. Modelul iPhone 12 mini, avand un display de 5.4 inchi, cu 2 camere foto, are un pret de pornire de 699 USD si va fi disponibil pentru pre-comanda de pe 6 noiembrie. iPhone 12 are un dispaly de 6.1 inchi si un pret de pornire de 799 USD, putand fi pre-comandat de pe 16 octombrie. Modele Pro, inclusiv cel Pro Max, vor avea un pret de pornire de 999 USD, fiecare avand cate 3 camere. (Sursa: Reuters.com)
  • Ford Motor a anuntat ca va muta productia la scara larga a SUV-ului Escape anul viitor, modelul plug-in, in timp ce reevalueaza cele 20,500 de vechiule Kuga PHEV chemate in service in Europa. (Sursa: Reuters.com)
  • In luna septembrie, Boeing Co a pierdut inca 3 comenzi pentru aeronavele 737 MAX, imoblilizate la sol inca de anul trecut, compania livrand doar 11 aeronave in total, in scadere fata de cele 12 din luna precedenta si semnificativ sub nivelul de 25 de aeronave livrate in septembrie 2019. In primele 9 luni din 2020, Boeing a livrat 98 de aeronave, in scadere fata de cele 301 livrate in aceeasi perioada a anului trecut. (Sursa: Reuters.com)
  • In cadrul AGA Oil Terminal, actionarii prezenti au aprobat cu unanimitate contractarea unui credit de 35.46 mil. RON, reprezentand facilitate de emitere Scrisoare de garantie bancara pentru Autorizatia de antrepozit fiscal de depozitare, pentru o durata egala cu perioada de valabilitate a autorizatiei. Totodata, actionarii au aprobat mixul de garantii aferente acestui credit, compus dintr-o ipoteca mobiliara asupra unor creante ale societatii, respectiv din mijloace fixe detinute de Oil Terminal, reprezentand un teren si doua rezervoare situate in sectia Platforma Sud. (Sursa: comunicat companie)
  • Alro a comunicat ca plangerea formulata de Asociatia Aluminiului din SUA, in urma careia Departamentul de Comert al SUA a stabilit tarife antidumping pentru anumite produse din aluminiu din 18 tari, printre care si Romania, este nefondata. Asupra tablelor de aluminiu fabricate de Alro, Departamentul de Comert al SUA a impus tarife antidumping cu aplicare imediata de 83.94%, care nu se aplica retroactiv. Conducerea Alro a mentionat ca-si va apara cu fermitate pozitia in fata autoritatilor americane implicate. (Sursa: comunicat companie)
  • In cadrul sedintei din 12 octombrie, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a prelungit mandatele membrilor Directoratului cu o perioada de doua luni, incepand cu data de 21 octombrie 2020. De asemenea, Consiliul de Supraveghere a ales, in calitatea de Director General Executiv, pe dl. Catalin Nitu, pentru o perioada de doua luni, incepand cu 21 octombrie 2020. (Sursa: comunicat companie)
  • Johnson & Johnson a anuntat oprirea temporara a testarii vaccinului COVID-19 pe voluntari, dupa ce un candidat s-a imbolnavit fara explicatie. Decizia JNJ este similara cu cea a AstraZeneca Plc, care a oprit testarea in ultimele faze a vaccinului COVID-19, in luna septembrie, dupa imbolnavirea inexplicabila a unui pacient. (Sursa: Reuters.com)
  • Adobe a anuntat ca a integrat inteligenta artificiala in software-ul propriu de marketing digital, in scopul imbunatatirii campaniilor de marketing ale clientilor companiei. Asadar, prin intermediul inteligentei artificiale, campaniilor de marketing le este mai facila formularea de recomandari. De asemenea, aceasta tehnologie va fi integrata direct in sistemele dedicate marketing-ului dintr-o oarecare companie, ducand la fluidizarea activitatilor de acest tip. (Sursa: Reuters.com)
  • Cele mai importante sindicate din Franta au semnat un acord cu producatorul de aeronave Airbus, privind reducerea a 4,200 de locuri de munca si concedierea angajatilor din productie cu pana la 30%, compania fiind afectata de scaderea cererii pentru aeronavele pentru pasageri odata cu pandemia. In total, Airbus ar renunta la 15,000 de angajati, din totalul de peste 130,000 din prezent, dar declarand ca 1,500 din aceste locuri de munca ar putea fi salvate cu ajutorul statului. (Sursa: Reuters.com)
  • Walt Disney Co a anuntat ca a restructurat operatiunile media si de entertainment pentru a accelera cresterea platformei Disney+ si a altor servicii streaming pe care le ofera, pe fondul majorarii numarului de clienti ce cauta continut digital. In cadrul reorganizarii, Disney va separa dezvoltarea si producerea programelor de distributia acestora, astfel devenind mai flexibila in vederea anticiparii cererii consumatorilor. (Sursa: Reuters.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile