Este nevoie de mult timp și multă disciplină ca să înveți să tranzacționezi; cunoașterea solidă a elementelor de bază este esențială. Această postare pe blog a fost scrisă pentru a te ajuta să începi cu elementele de bază ale analizei tehnice.
Atunci când înveți despre analiza tehnică, trebuie mai întâi să înțelegi ce reprezintă o coloană dintr-un grafic. Când vorbim despre coloane, nu ne referim la tipul pe care mulți dintre voi îl știți deja.
Puteti investi la bursa prin platformele:
- eToro – https://bit.ly/cont-etoro (Your capital is at risk.)
- Capital – https://bit.ly/3k2dJUs (Your capital is at risk.)
Sunt sigur că am observat cu toții coloanele roșii și verzi dintr-un grafic înainte, dar ce ne arată ele de fapt? Pe scurt, coloanele ne spun cum a variat prețul unui activ într-o anumită perioadă de timp. Dacă o coloană este verde, acest lucru înseamnă că prețul acțiunilor s-a închis la un nivel mai ridicat decât cel la care s-a deschis la începutul intervalului de timp specificat. Când coloana este roșie, înseamnă că prețul s-a închis la un nivel mai scăzut decât la deschidere în timpul intervalului de timp specific.
Intervale de timp
În calitate de trader, este important să analizăm variațiile prețurilor în intervale de timp multiple. La deschiderea graficului oricărui activ, poți selecta dintr-un număr de intervale de timp diferite. Acestea variază de la intervale anuale, unde o coloană reprezintă variațiile de preț pe un an întreg, până la un minut.
Este posibil să fi citit despre cineva care are o viziune optimistă sau pesimistă cu privire la un anumit activ. A avea o viziune optimistă înseamnă că ești de părere că prețul unui activ va crește, în timp ce o viziune pesimistă înseamnă că ești de părere că prețul acestuia va scădea. Când începi să înțelegi cum să descifrezi aceste grafice extraordinare cu coloane, perioadele mai lungi de timp sunt utile pentru a înțelege dacă un anumit activ manifestă la momentul respectiv o tendință optimistă sau pesimistă (este vorba despre structura pieței).
Ce ne spun coloanele?
Prețurile de deschidere și de închidere sunt afișate pe un grafic și se pot vedea dacă ne uităm la ceea ce se numește corpul coloanei. În cazul unei coloane verzi, prețul aflat în partea de jos indică valoarea de pornire la începutul intervalului de timp – așa-numita valoare la „deschidere”, iar prețul din partea de sus indică valoarea de final, adică la „închidere”. În cazul coloanelor roșii, lucrurile stau exact invers.
Deasupra și dedesubtul fiecărei coloane roșii sau verzi, se află „fitilurile”. Fitilurile ne arată care sunt cele mai mari și mai mici prețuri observate în perioadele de timp specificate, cunoscute, de asemenea, sub denumirea de „intervale”.
De exemplu, dacă ne uităm la intervalul de timp de o oră, este posibil ca un activ să se deschidă la 10 USD și să se închidă la 20 USD. Cu toate acestea, în timpul acelei ore, este posibil ca prețul să fi crescut la 25 USD sau să fi scăzut la 5 USD. Fitilurile ne oferă aceste informații și sunt utile în identificarea nivelurilor de suport și de rezistență (pe care le voi explica).
Introducere privind nivelurile de suport și de rezistență
În calitate de trader nou, poate fi dificil să știi pe ce să te concentrezi atunci când folosești instrumentele de analiză tehnică. Vei vedea că oamenii vorbesc despre toți indicatorii posibili, cum ar fi RSI, MACD și EMAs, precum și de indicatorii cu denumiri mai sofisticate ca Elliot Waves, Ichimoku Clouds, Stochastics și Bollinger Bands. Astfel că, în mod inevitabil, diagrama unui trader nou ajunge să aibă atât de multe linii și indicatori, încât arată ca un tablou de Jackson Pollock.
Niveluri de suport și de rezistență
Nivelurile de suport și de rezistență sunt un instrument de analiză tehnică care poate oferi investitorilor indicații cu privire la momentul în care prețul unui activ ar trebui să crească sau să scadă.
De exemplu, dacă vezi o creștere a prețului anumitor acțiuni, ai putea începe să te întrebi: cât timp va continua să crească? Este acum un moment potrivit pentru a investi? S-ar putea pune aceeași întrebare cu privire la scăderea prețului acțiunilor. Cât va continua declinul? Adevărul este că nimeni nu poate da un răspuns definitiv.
Cu toate acestea, nivelurile de suport și de rezistență sunt zone de preț bazate pe performanța anterioară a acțiunilor, astfel încât, în cazul în care acțiunile cresc și ajung în acea zonă, ne așteptăm să înceapă să scadă, deoarece au atins o zonă de rezistență. Același lucru este valabil și pentru acțiunile al căror preț scade. Atunci când acțiunile scad semnificativ ajungând într-o anumită zonă și ating un nivel de suport, ne așteptăm ca acestea să înceapă să crească.
Uneori, acțiunile continuă să crească dincolo de nivelul de rezistență. Atunci când se întâmplă acest lucru, nivelul anterior de rezistență devine un nivel de suport și se creează un nou nivel de rezistență. Dacă un pachet de acțiuni scade sub nivelul de suport, se va stabili, de asemenea, un nou nivel de suport, iar nivelul anterior de suport va deveni acum un nivel de rezistență.
Soliditatea nivelurilor de suport și de rezistență
Nivelurile de suport și de rezistență care se formează în intervale de timp mai mari, cum ar fi graficele săptămânale, zilnice sau de 4 ore, tind să fie eficiente în identificarea zonelor potențiale pentru inversarea sau continuarea unei tendințe. Există mai multe moduri în care putem adăuga confluență unui nivel de suport sau de rezistență și probabilității ca acesta să se mențină, indiferent de intervalul de timp asociat.
Imaginează-ți un elefant care stă în picioare pe un strat foarte gros de gheață, care îi poate susține ușor greutatea. Gheața susține elefantul și acționează ca suport. Imaginează-ți că elefantul își invită prietenii să i se alăture pe gheață, unul câte unul. Cu fiecare elefant suplimentar care calcă pe gheață, este din ce în ce mai probabil ca aceasta să cedeze. Același lucru este valabil și pentru nivelurile de suport. Cu cât prețul acțiunilor scade și atinge un nivel de suport de mai multe ori, cu atât este mai probabil ca acesta să cedeze și să ducă la o scădere și mai mare a prețului acțiunilor.
Același lucru este valabil și pentru nivelurile de rezistență. Cu cât prețul acțiunilor atinge de mai multe ori un nivel de rezistență, cu atât este mai probabil ca prețul să treacă în cele din urmă de acest nivel și să conducă la o creștere și mai mare a prețului acțiunilor (deși analogia cu elefanții nu funcționează aici, așa că trebuie să te gândești la o alta…).
Exemple de grafice reale
Înainte de a încheia această postare pe blog, vreau să împărtășesc câteva exemple de grafice reale pentru a ilustra conceptele vizual. Uneori, o imagine face conceptele mult mai ușor de înțeles!
Exemplu pentru Bitcoin (grafic zilnic)
Pentru primul exemplu, am folosit graficul evoluției zilnice a Bitcoin, care prezintă niște transformări frumoase ale nivelului de suport și de rezistență. La începutul anului 2021, Bitcoin a atins un nou maxim în jurul nivelului de 42.400 USD și, în cele din urmă, a depășit acest nivel de rezistență la prima cerere. Pe parcursul următoarelor săptămâni, Bitcoin a continuat să crească până la aproximativ 58.000 USD. Cu toate acestea, a avut apoi o corecție de aproximativ 30%, revenind pentru a retesta nivelul anterior de rezistență zilnică la nivelul maxim anterior de aproximativ $42.400.
După cum se poate vedea din graficul de mai jos, acest lucru a dus la stabilirea celei mai recente valori maxime record pentru Bitcoin, la acel moment, în jurul nivelului de 61.500 USD. Pe baza unei viziuni foarte simpliste conform căreia Bitcoin continuă să se afle pe o piață optimistă și folosind conceptul de bază privind nivelul de suport și de rezistență, următoarea mișcare a Bitcoin ar putea foarte bine să depășească ultimul maxim, de 61.500 USD, și, în cele din urmă, să coboare pentru a retesta acest nivel și a-l transforma în nivel de suport.
De asemenea, această diagramă ilustrează perfect faptul că nivelurile de suport și de rezistență ar trebui să fie considerate ca zone, mai degrabă decât ca niveluri precise.
Exemplu pentru Ethereum (grafic zilnic)
Acest exemplu ilustrează un concept discutat mai devreme pe blog în ce privește soliditatea unui nivel de sprijin sau de rezistență. În graficul de mai jos, de la începutul anului 2021, se poate vedea că Ethereum a petrecut o perioadă lungă de timp oscilând în jurul nivelului de 1.700 USD.
Graficul ne arată că acesta este un nivel important pentru Ethereum, care a funcționat în cadrul graficului zilnic atât ca nivel de suport, cât și de rezistență de mai multe ori. La testul cel mai recent al nivelului ca nivel de suport, se poate vedea că acesta a fost testat de aproximativ opt ori, până ca Ethereum să scadă din nou sub 1.700 dolari.
Rezumat
Sper că acest blog este util pentru unii dintre voi. Este nevoie de timp și de disciplină ca să înveți să tranzacționezi profitabil, dar dobândirea unei baze solide de analiză tehnică îți va oferi un punct de plecare excelent. Sunt întotdeauna bucuros să vorbesc despre analiza tehnică, să-mi spun părerea sau să răspund la orice întrebări ai avea, așa că nu ezita să mă contactezi pe eToro!
Puteti investi la bursa prin platformele:
- eToro – https://bit.ly/cont-etoro (Your capital is at risk.)
- Capital – https://bit.ly/3k2dJUs (Your capital is at risk.)
CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. {etoroCFDrisk}% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a-ți pierde banii.
CopyTrading este un serviciu de gestionare a investițiilor, oferit de eToro Europe Ltd, care este autorizat și reglementat de Comisia Valorilor Mobiliare și Bursiere din Cipru.
Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în câteva dintre țările UE și nici în Marea Britanie. Nu există protecție pentru consumatori. Capitalul tău este expus riscului.
Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.
- Mentorat de investiții la bursă: —>> https://bit.ly/2PvDpKZ
- Cursuri și ghiduri de investiții – De unde înveți să investești – https://bit.ly/2F7qg6w
- Inscrie-te in: Invest Club – Comunitatea Investitorilor din Romania.
Tags: actiuni, analiza tehnica, bursa, crypto, forex