PUTEREA CAPITALIZĂRII: Dividendele sunt adesea trecute cu vederea, dar reprezintă cel puțin 1/3 din randamentele acțiunilor pe termen lung (a se vedea graficul), echivalentul a unui adaos de +170% pentru S&P 500 în ultimii 20 de ani, subliniind puterea de compunere a reinvestirii câștigurilor acumulate (dividendele dumneavoastră cumpără mai multe acțiuni, ceea ce crește următorul dividend și așa mai departe). Dividendele și răscumpărările de acțiuni își revin după criză, stimulând randamentele. Indicele US Dividend Aristocrats este de +22% în acest an și indicele răscumpărarii de acțiuni (Buyback Index) este de +21%, depășind S&P 500.
TENDINȚE DE RECUPERARE: Se estimează că dividendele la nivel mondial vor crește cu +8% în acest an, până la 1.400 de miliarde de dolari, pe măsură ce profiturile care stau la baza dividendelor se redresează (+35% față de anul precedent) iar restricțiile de reglementare din sectorul financiar se atenuează. Acest lucru se compară cu o scădere de 14% anul trecut, în condițiile în care jumătate dintre companiile din afara SUA au redus plățile de dividende. Cele mai afectate sectoare, precum cele de consum discreționar, energie, bănci, înregistrează acum cea mai mare redresare.
Puteti investi la bursa prin platformele:
- eToro – https://bit.ly/cont-etoro (Your capital is at risk.)
- Capital – https://bit.ly/3k2dJUs
Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!
ROLUL RĂSCUMPĂRĂRILOR: Doar 14% dintre companiile americane au redus dividendele anul trecut, mult mai puțin decât în restul lumii. Acest lucru se explică prin răscumpărările de acțiuni. Companiile americane sunt singurele la nivel mondial care folosesc răscumpărările pentru a returna indirect capital acționarilor. Pe măsură ce companiile răscumpără și anulează acțiuni, investitorii dețin o parte mai mare din companie.
Răscumpărările sunt la fel de mari ca și dividendele, dar au fost reduse rapid anul trecut pentru a proteja dividendele. În prezent, acestea își revin, ajungând la un nivel anualizat de peste 700 de miliarde de dolari (+40% față de anul precedent), ceea ce reprezintă un sprijin important pentru piață, în condițiile în care companiile sunt, din punct de vedere istoric, cei mai mari cumpărători de acțiuni americane.
Sursa: Comentariu al analistului eToro pentru piețe globale, Ben Laidler.
Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.
- Mentorat de investiții la bursă: —>> https://bit.ly/2PvDpKZ
- Cursuri și ghiduri de investiții – De unde înveți să investești – https://bit.ly/2F7qg6w
- Inscrie-te in: Invest Club – Comunitatea Investitorilor din Romania.
Tags: actiuni, bursa, dividende, investitii