Smarter_way_USA

Tipuri de asigurari auto – alege varianta potrivită nevoilor tale

10/06/2021 | Diverse | 1,001 views

Una dintre dorințele omului este să protejeze ce are, fie că vorbim despre oameni, fie despre bunuri materiale. Iar cum majoritatea dintre noi deținem și un autovehicul, există pe piață diferite soluții pentru a ne asigura că nu se întâmplă evenimente neplăcute și că cineva ne va despăgubi pentru eventuale daune produse de cele mai multe ori fără voia noastră.

Cea mai cunoscută și utilizată metodă de protecție pentru autovehicule este asigurarea auto. Există desigur mai multe tipuri de asigurari auto – asigurarea auto RCA care este obligatorie în România iar fiecare mașină deține această protecție; sau cel puțin așa ne dorim să credem. Dar ca orice achiziție pe care o facem, trebuie să o realizăm calculat și să ne asigurăm că nu plătim mai mult decât trebuie. Din acest motiv, avem nevoie de un calculator RCA, pentru a ne asigura că polița pe care o alegem se potrivește mănușă nevoilor noastre. Pentru cei dintre noi care sunt mai neîndemânatici sau mult mai protectivi din fire, s-a inventat asigurarea CASCO, care acoperă o gama mai largă de nevoi.

Tipuri de asigurari auto

Cum există mai multe tipuri de asigurări auto, cel mai bine ar fi să discutăm pe rând despre fiecare, ca să putem face o alegere înțeleaptă.

Asigurarea de răspundere civilă auto, sau pe scurt RCA, este asigurarea obligatorie în România, care acoperă pagubele produse de către asigurat ca parte vinovată într-un accident, unui terț. Sunt acoperite și pagubele materiale dar și cele în legătură cu vătămarea corporală sau deces cauzate de accident.

Asigurarea care acoperă riscul de avarii este o asigurare tip Casco, polița contractată facultativ pentru protecția autovehiculului propriu. Se vor despăgubi avariile parțiale sau totale ca urmare a unui eveniment neprevăzut. Asigurarea Casco acoperă și riscul de avarii și furt, din motive ce nu țin de proprietar.

Mai există și asigurarea de tip Cartea Verde, dar ea acoperă pagubele produse pe teritoriul altor țări. Ea fiind inclusă în asigurarea de tip RCA de mulți ani.

Informații despre asigurarea auto RCA

Alegerea asiguratorului este la fel de importantă precum tipul de asigurare auto aleasă. Deși unii asiguratori au prețuri mai convenabile pentru buzunarul românilor, de cele mai multe ori, în final acesta nu e mulțumit. În cazul unui eveniment nefericit, fie reparația durează mai mult, fie implică drumuri multe către service-ul auto. Unii păgubiți așteptând și până la un an să își ridice mașina din service, deoarece asigurătorul nu a plătit service-ului auto pentru reparațiile efectuate și piesele folosite.

Avantajul asigurării RCA este faptul că poți să o faci pentru diferite perioade de timp. Dacă știi că folosești mașina în fiecare zi sau cel puțin de câteva ori pe luna sau faci drumuri prin țară, cel mai convenabil este să îți faci o asigurare pe o perioada de un an de zile. Dacă faci parte din categoria de persoane care nu circulă des din varii motive sau că sunt speriați de posibilele incidente în trafic, perioada minimă pentru a asigurare RCA este de o luna. Dar ea poate fi prelungită pentru a acomoda fiecare stil de viață.

Cum calculăm cât ne costă o asigurare auto RCA?

Simplu. Folosim calculatorul, unde introducem date despre noi și despre mașină și algoritmul din spatele calculatorului, ne ajută cu prețul final. Cum în România factorii de care se ține cont în prețul final al unei asigurări RCA sunt atât vârstă șoferului, cât și capacitatea cilindrică a motorului mașinii, putem spune că dacă ai până în 30 de ani și mașină cu o capacitatea cilindrică mare, faci parte din categoria cea mai defavorizată. O veste bună, mai ales pentru cei care sunt la prima mașină (sau femei), este că în calculator, îți arată și unde să te uiți pe talon, pentru a complete câmpul necesar.

Informații despre asigurarea de tip Casco

Dacă ești o persoană mai grijulie și vrei să te asiguri că în cazul unui eveniment neprevăzut, fie în trafic, fie de vreme rea, cel mai bun prieten este o asigurare Casco. Deși face parte din categoria asigurărilor facultative, în opinia unor șoferi ea este obligatorie pentru ei, scoțându-i din impas mai repede și mai ieftin, în comparație cu o asigurare de tip RCA.

Există o serie de riscuri pe care le suportă orice societate de asigurări, acestea fiind:

· Avarii: ciocniri, zgârieturi, lovituri, răsturnări, căderi în apă sau prăpastie, căderea unor corpuri străine pe mașină, incendiere;

· Acte de vandalism: pagube produse de răuvoitori, chiar dacă nu sunt identificați;

· Fenomene naturale: cutremur, inundație, grindină, avalanșă, alunecare de teren, trăsnet;

· Furt: total sau parțial (părți componente ale autovehiculului), precum și tentativă de furt.

Asigurarea CASCO auto este foarte importantă și utilă, chiar dacă nu este obligatorie și te poate scăpa de multe cheltuieli neprevăzute pentru reparațiile mașinii sau chiar în eventualitatea unui furt.

Iar dacă ești o persoană care pleacă des în străinătate, atunci Full Casco este ceea ce îți dorești să închei, în materie de polițe de asigurare auto. De ce? Pentru că îți asigură mașina indiferent de locul în care a avut loc evenimentul, poate fi și în afară țării și acoperă orice tip de daună.

De ce să îți faci asigurare?

Primul motiv care ar trebui să îi vină în minte fiecărei persoane, nu neapărat român, este că cel mai bine este să fii protejat, decât să îți faci griji. Cu toate că cel mai des întâlnit este cel “că este obligatoriu”. Orice bun pe care îl avem, este bine să îl proteja, fie că punem o parolă la telefon, fie cu o asigurare auto. Să nu uităm că noi suntem cei care conducem acele mașini și de cele mai multe ori avem în dreapta și pe bancheta din spate, familia sau prietenii. Protejând mașina, îi protejăm și pe ei. O asigurare aduce o liniște în mintea și sufletul nostru, dar și în trafic și pentru ceilalți conducători. Cu cât conducem mai prudent și respectăm regulile de circulație, cu atât vor fi mai puține evenimente neplăcute, care salvează atât timp și bani, cât și vieți omenești.

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile