Smarter_way_USA

Este inflația cea mai mare amenințare pentru portofoliul dumneavoastră?

27/10/2021 | Bursa & Investitii | 677 views

Săptămâna aceasta, eToro a lansat Retail Investor Beat*, un sondaj care analizează atitudinea actuală a investitorilor individuali privind o serie de aspecte, cum ar fi nivelul de încredere în piețe și investiții, oportunitățile de cumpărare și alcătuirea portofoliului, pentru a numi numai câteva dintre ele.

Am discutat cu 6.000 de investitori individuali din 12 țări pentru a înțelege cele mai recente tendințe și preocupări care îi afectează în prezent. Prima ediție a avut câteva concluzii interesante:

  • Inflația este principala preocupare a investitorilor individuali

Întrebați care este cel mai mare risc extern la care sunt expuse investițiile lor, investitorii de individuali la nivel global (38%) au semnalat că cel mai mult îi îngrijorează inflația. Aceasta a fost urmată de starea economiei mondiale (35%) și de starea economiilor naționale (31%). Investitorii din Polonia (55%), SUA (51%), România (48%) și Germania (48%) au considerat că inflația reprezintă o amenințare serioasă, bărbații (42%) mai mult decât femeile (34%).

În România, starea economiei mondiale (44%) a ocupat locul al doilea și doar o treime dintre cei intervievați au menționat starea economiei românești ca fiind o amenințare pentru portofoliile lor de investiții.

  • Portofolii diversificate pentru a-și distribui riscul 

Datele indică faptul că investitorii individuali iau măsuri pentru a-și proteja portofoliile de inflație și de eventuala volatilitate. Instrumentele tradiționale de acoperire a riscului de inflație, cum ar fi bunurile imobiliare, au fost alegeri populare pentru portofolii (22%), iar doi din cinci (40%) dintre respondenții la nivel global au menționat că metalele prețioase, cum ar fi aurul, ar reprezenta bunurile fungibile care prezintă cele mai bune oportunități de cumpărare pentru următoarele 12 luni. Cu toate acestea, în cea mai mare parte, portofoliile au fost alcătuite din acțiuni ({etoroCFDrisk}%), obligațiuni (39%) și numerar (28%).

Interesant este faptul că 25% dintre investitorii individuali intervievați la nivel global au investit în criptoactive – deși procentul este aproape dublu în România, unde 46% din respondenți au declarat ca investesc în criptomonede. La nivel global,  investitorii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au fost cei mai pro-cripto, 46% dintre ei declarând că portofoliul lor conținea aceste active. Investitorii români cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani par să fie, de asemenea, mai favorabili cripto, 61% dintre ei spunând că este probabil să investească în criptoactive în următoarele 12 luni.

  • Nu subestimați importanța comunității pentru managementul de portofoliu

Pentru a-și gestiona investițiile, investitorii individuali au folosit o varietate de metode care să îi ajute să ia decizii corecte. Recomandările personale (37%) au fost principalele surse de informare ale investitorilor la nivel global, femeile (43%) fiind mai predispuse să se consulte cu prietenii sau familia. Bărbații, pe de altă parte, au preferat mass-media (40%) sau Google (35%) ca sursă principală de informare. Investitorii mai tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, au fost, de asemenea, cei mai predispuși să apeleze la recomandări personale, investitorii cu vârste de peste 55 de ani bazându-se pe mass-media pentru îndrumare. Social media a fost, de asemenea, o sursă cheie pentru 29% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, la fel ca forumurile online, precum Twitter (27%).

Românii sunt mai predispuși decât investitorii din alte piețe să folosească site-urile de evaluare ale terților (54%) atunci când analizează oportunitățile de investiții. Acestea sunt urmate de căutările pe Google (42%) și de recomandările personale (34%). 28% utilizează platformele de socializare precum YouTube, TikTok și Facebook, iar alți 25% folosesc mijloace de comunicare precum ziarele, website-urile de știri online și revistele.

Persoanele mai tinere investesc preponderent prin intermediul platformelor online – 70% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani -, procentul scăzând odată cu vârsta – 57% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani și 43% dintre persoanele cu vârste de peste 55 de ani, majoritatea din acest din urmă grup investind încă prin intermediul băncilor ({etoroCFDrisk}%). Investitorii români bărbați sunt mai predispuși decât femeile să utilizeze platformele sau aplicațiile de investiții online (65% față de 48%), în timp ce mai multe femei investesc prin intermediul băncilor (54% față de 45%).

  • Unii investitori cred că ne aflăm într-o bulă…

În condițiile în care mulți indici bursieri importanți, cum ar fi S&P 500 în SUA, Dax 30 în Germania și CAC 40 în Franța, au atins sau sunt aproape de niveluri record, unii investitori de individuali au declarat că sunt de părere că piețele se află într-o bulă. Doi din cinci (40%) dintre cei 6.000 de investitori intervievați au fost de această părere, iar 15% au considerat că piețele sunt corect evaluate sau subevaluate. Alți 45% nu erau siguri – ceea ce indică o incertitudine continuă, în timp ce piețele încearcă să iasă dintr-o lume post-covid.

Întrebați dacă consideră că piețele se află într-o bulă, 43% dintre participanții români la sondaj au răspuns afirmativ, în timp ce 12% nu sunt de acord, iar restul rămân nehotărâți.

  • …Dar încrederea este foarte mare, iar investitorii sunt optimiști în privința randamentelor lor

La nivel global, peste jumătate dintre investitori s-au declarat încrezători în ceea ce privește randamentele lor – 53% dintre ei preconizând că investițiile lor se vor îmbunătăți în următoarele 12 luni – ceea ce indică o revenire a optimismului pe piețe. Doar unul din patru (27%) crede că va exista o scădere semnificativă a prețurilor acțiunilor pe termen scurt, investitorii polonezi fiind cei mai îngrijorați (39%). Aceștia sunt urmați de investitorii din Franța (36%), România (35%), Spania și Republica Cehă (ambele cu 30%), SUA (29%), Regatul Unit (26%), Italia și Australia (ambele cu 25%), Germania (22%), Danemarca (17%) și Țările de Jos (15%).

Dacă ne uităm la rezultatele sondajului, în ciuda unor îngrijorări, este reconfortant să vedem nivelul ridicat de optimism care revine pe piețe. Importanța comunității a ieșit cu adevărat în evidență, în timp ce investitorii de individuali caută să își construiască portofolii pe măsură ce ieșim din umbra Covid-19. Pentru a permite acest lucru, investitorii adoptă în prezent o abordare 60:40 pentru portofoliile lor și își amintesc regulile cheie, cum ar fi importanța diversificării și a repartizării riscurilor.

* Cercetarea a fost realizată de Opinium în perioada 28 iunie 2021 – 21 iulie 2021 pe eșantion de 6.000 de investitori individuali din 12 țări – câte 500 în fiecare țară: Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, România și Republica Cehă. Investitorii individuali au fost definiți ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere și care dețin cel puțin un produs de investiții, inclusiv acțiuni, obligațiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiții sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceștia să fie utilizatori eToro.

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Tags: , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile