Smarter_way_USA

Prețul gazelor naturale crește vertiginos sub ochii investitorilor

01/12/2021 | Bursa & Investitii | 1,187 views

Prețurile record la gazele naturale din Europa oferă o oportunitate investitorilor.

Gazele naturale sunt o marfă fundamentală în lumea noastră. Utilizările acestora includ căldura pentru gătit și încălzire, alimentarea centralelor electrice care furnizează electricitate pentru gospodării și activități comerciale, precum și aprovizionarea cu electricitate pentru lucruri de la smartphone-uri la semafoare.

Acestea alimentează procesele industriale ale produselor și sunt un ingredient central pentru materiale plastice, vopsele și îngrășăminte chimice, dacă ar fi să numim câteva din ele.

Utilizarea generalizată a gazelor naturale în viața de zi cu zi este motivul pentru care creșterea recentă a prețului acestei mărfi este îngrijorătoare. La începutul lui octombrie, prețul gazelor naturale în Europa a atins un nou record de 1.200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, echivalentul a peste 100 de dolari pe MWh.

Vrei să investești în acțiuni de top cu 0% comision?

Your capital is at risk. Other fees apply. For more information, visit etoro.com/trading/fees.

Pe site-ul virtual european de tranzacționare TTF, prețul a atins 116 dolari pe MWh, o creștere de cinci ori de la începutul anului. În 2020, UE a depins de Rusia pentru 43,4% din necesarul său de gaze naturale, ceea ce a provocat îngrijorarea oficialilor europeni cu privire la necesitatea de a diversifica aprovizionarea cu energie și de a reduce dependența de Rusia.

Creșterea prețului a lovit, de asemenea, casele de comerț și alți investitori care se presupune că au acumulat  pe piețele europene poziții short de peste 30 de miliarde de dolari.

Factorii care au cauzat creșterea bruscă a prețurilor

Factorii care au cauzat creșterea prețurilor includ: cererea reprimată de gaz natural după pandemia de coronavirus. Creșterea livrărilor către piețele globale a condus la scăderea livrărilor de gaz pentru Europa de Nord-Vest. În plus, temperaturile scăzute din Europa de la sfârșitul iernii trecute au condus la o cerere mai mare de gaz într-un moment în care majoritatea furnizorilor își refac de obicei stocurile.

Creșterea prețului gazelor naturale determină serviciile de utilități să caute în altă parte energie, în surse cum ar fi petrolul și acum chiar și cărbunele, care a fost mulți ani disprețuit ca cel mai poluant combustibil. Însă, dacă Europa va dori să treacă la cărbune, acolo se va produce o creștere de prețuri, iar acesta este un domeniu în care Rusia nu va putea să satisfacă toate cererile Europei.

O furtună perfectă pentru Regatul Unit

În Marea Britanie, lipsa combustibilului l-a determinat pe Primul Ministru Boris Johnson să facă apel la armată pentru a atenua criza. Dar criza de combustibil aproape că este o furtună perfectă, în care toți factorii apar simultan. În încercarea de a reduce emisiile de dioxid de carbon, Marea Britanie le-a permis recent companiilor să închidă unități de stocare a gazului: s-au închis generatoare pe cărbune, precum și centrale electrice nucleare învechite. Vânturile slabe de la începutul lui septembrie au însemnat mai puțină electricitate de la turbinele eoliene. În plus, aprovizionarea Marii Britanii cu electricitate din Franța a fost îngreunată de un incendiu la o bază a rețelei naționale. Conform declarațiilor unui specialist în electricitate: „Șase sau șapte lucruri au mers prost în același timp.”

Chiar dacă Statele Unite au un stoc uriaș de gaze naturale, vom vedea și acolo o creștere a prețului, chiar dacă nu la aceleași niveluri ca în Europa și Asia, care plătesc în unele cazuri de peste cinci ori prețul din Statele Unite.

Investitorii încearcă să rămână pozitivi

Consumatorii din întreaga lume vor plăti într-un fel sau altul această creștere de prețuri. Se pare că prețurile la electricitate, la încălzire sau cele de la pompa de benzină vor determina consumatorii să plătească semnificativ mai mulți bani decât în ultimii ani. Chiar dacă acest lucru va afecta buzunarele multora, explozia prețurilor oferă totodată și oportunități.

De exemplu, se estimează că prețurile în urcare ale gazelor naturale vor crește profiturile din trimestrul al treilea pentru Exxon Mobil cu aproximativ 700 de milioane de dolari, conform raportului companiei privind estimarea rezultatelor. Exxon este doar una dintre multele companii care operează în lanțul de aprovizionare cu gaze naturale. Multe dintre aceste companii sunt oportunități de investiție pentru cei care vor să profite de explozia prețurilor. Contractele pe gaze naturale au crescut la niveluri nemaivăzute din 2008. Recent, prețurile au trecut de 6 $, ceea ce, de la începutul anului, este o creștere de peste 100% și de aproximativ 130% față de aprilie 2021.

Norvegia, care asigură în jur de 20% din gazele naturale ale UE, a promis să-și crească în octombrie exportul de gaze naturale către toată Europa. Alte cantități de gaz vor putea ajunge, de asemenea, pe piața europeană, deși iernile necruțătoare din Europa vor pune o presiune suplimentară pe stocurile deja diminuate. Investitorii vor urmări, fără îndoială, aceste evoluții și vor încerca să câștige de pe urma companiilor care profită cel mai mult din creșterea de prețuri.

Vrei să investești în acțiuni de top cu 0% comision?

Your capital is at risk. Other fees apply. For more information, visit etoro.com/trading/fees.

Prognozele nu sunt un indicator al rezultatelor viitoare.

Această comunicare este doar în scop informativ și educativ și nu trebuie considerată sfat de investiție, recomandare personală sau ofertă sau solicitare de a cumpăra sau de a vinde orice instrument financiar. Acest material a fost pregătit fără a lua în calcul obiectivele de investiție ale anumitor destinatari sau situația lor financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare de promovare a cercetării independente.

Orice referire la performanța anterioară sau viitoare a unui instrument financiar, a unui indice sau a unui produs pachet de investiții nu este și nu trebuie considerată ca un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. eToro nu face nicio reprezentare și nu își asumă nicio răspundere cu privire la acuratețea sau completitudinea conținutului acestei publicații.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Tags: , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile