Smarter_way_USA

Cum reduci riscurile când investești în monede digitale

17/05/2022 | Diverse | 1,310 views

„Regele criptomonedelor”, Bitcoin, este urmărit de analiștii financiari și investitorii din întreaga lume, iar tranzacționarea monedelor digitale a atras acum chiar și interesul unor instituții financiare importante precum Goldman Sachs și JP Morgan, dar și pe al giganților tehnologici Intel și Nvidia.

Nu e de mirare că tehnologia blockchain a devenit parte a „revoluției financiare” globale în ultimii ani, datorită soluțiilor inovatoare, dar și datorită creșterilor speculative care „le fac cu ochiul” atât investitorilor individuali, cât și investitorilor instituționali.

Vom prezenta în cadrul acestui articol două dintre soluțiile cel mai des folosite de investitorii începători și profesioniști din perspectiva reducerii riscurilor: investițiile pe bursele de criptomonede și investițiile în contracte pentru diferență (CFD-uri) cu suport pe monede virtuale.

1. Tranzacționarea monedelor digitale pe burse

Principala formă de investiție este cumpărarea monedelor digitale direct de pe bursele de criptomonede.

Efectuând o tranzacție de cumpărare pe o bursă, devii proprietarul unei anumite criptomonede, iar activele achiziționate sunt depozitate în portofelul tău virtual.

Aceste burse oferă o gamă foarte largă de monede digitale. Un investitor poate obține acces la sute de monede digitale într-un singur loc.

Pe de altă parte, bursele de criptomonede nu sunt supravegheate, din punct de vedere al securității banilor, de instituții de reglementare independente..

În plus, spre deosebire de instituțiile financiare supravegheate (cum sunt băncile sau brokerii), bursele de criptomonede nu sunt membre ale fondurilor de garantare existente în fiecare țară și care ar asigura recuperarea totală sau parțială a fondurilor sau activelor investitorilor în cazul unui potențial colaps.

În România, spre exemplu, statul român garantează recuperarea eventualelor pierderi în caz de faliment al unei bănci până la maxim 100.000 de Euro la o singură bancă.

Pe de altă parte, multe burse încă nu permit retrageri ale echivalentului fondurilor colectate în monedă fiat (adică RON, EUR, USD sau altă monedă clasică), oferind doar posibilitatea de a transfera criptomonedele deținute într-un alt portofel virtual.

În plus, bursele nu sunt întotdeauna un loc sigur pentru a păstra monedele digitale. Multe burse au căzut deja victime atacurilor de hacking sau, pur și simplu, au dispărut de pe piață împreună cu toate activele investitorilor.

Un exemplu deja celebru este atacul cibernetic din 2014 asupra MtGox, cea mai mare bursă de la momentul respectiv, când investitorii au pierdut peste 850.000 de bitcoin, în valoare, atunci, de aproape 500 de milioane de dolari.

Concluzii: Care sunt top 3 provocări ale tranzacționării monedelor digitale pe burse:

  • Lipsa unei instituții externe de supraveghere.
  • Lipsa reglementării și a opțiunilor de garantare a recuperării monedelor digitale în cazul colapsului bursei.
  • Probleme cu depunerile și retragerile.

2.Tranzacționarea CFD-urilor cu activ suport pe criptomonede

O alternativă mai sigură și mai flexibilă față de bursele de criptomonede este tranzacționarea de CFD-uri cu activ suport pe criptomonede, prin intermediul unui broker de piață de capital reglementat.

Atunci când cumperi un CFD cu activ suport pe o criptomonedă, nu deții instrumentul de bază (criptomoneda), ci doar tranzacționezi „prețul” acesteia, mizând pe creșterea sau scăderea cotației în viitor.

Unul dintre avantajele tranzacționării cu CFD-uri, pe care tranzacționarea clasică nu îl oferă, este posibilitatea de a „vinde în lipsă” (short-selling). Practic, dacă prețurile încep să scadă, poți vinde în prezent ceva ce nu ai, pentru a răscumpăra ulterior la un preț mai avantajos. Aceasta înseamnă că, prin intermediul CFD-urilor, poți câștiga bani nu numai de pe urma creșterilor de preț, ci și de pe urma scăderilor, ceea ce în tranzacționarea clasică, direct pe bursele de criptomonede, nu este posibil.

Tot cu ajutorul facilității de vânzare în lipsă te poți proteja de fluctuațiile nedorite, „înghețând” temporar rezultatul unei tranzacții până când trece perioada critică. Dacă, de exemplu, ai cumpărat criptomonede și prețurile încep să scadă, poți deschide o poziție de vânzare în lipsă (short-selling) de criptomonede pe suport CFD de volum egal, ajungând astfel să deții simultan atât o poziție de cumpărare, cât și o poziție de vânzare pentru aceeași acțiune, înghețând rezultatul acesteia.

Indiferent în ce direcție se va mișca prețul, cât pierzi pe una câștigi pe cealaltă și invers.

Practic, fluctuațiile pieței nu mai afectează rezultatul portofoliului tău pe perioada în care cele două poziții opuse sunt deschise simultan. Când trece perioada de fluctuații poți închide una dintre poziții, „dezghețând” astfel rezultatul și lăsând tranzacția cealaltă să își continue liber evoluția. Această strategie de investiții se numește Hedging.

Atenție, doar instrumentele financiare derivate (ex: CFD) permit operațiuni de Short Selling!

Alte două mecanisme de protecție împotriva fluctuațiilor de preț sunt așa-numitele ordine de protecție – Take Profit și Stop Loss, care permit minimizarea riscului.

Take Profit este o setare care practic dă platformei de tranzacționare instrucțiunea să închidă automat o poziție deschisă, în momentul în care prețul atinge un anumit nivel, marcând astfel profitul automat, chiar dacă investitorul nu este în fața platformei să închidă poziția manual.

Stop Loss, pe de altă parte, este setarea care autorizează platforma de tranzacționare să închidă automat poziția când a atins un nivel maxim de pierdere, stabilit în prealabil de către investitor. Odată ce prețul atinge nivelul specificat în ordin, tranzacția va fi închisă imediat, chiar dacă investitorul nu folosește platforma de tranzacționare  în acel moment.

Dacă vrem să beneficiem de astfel de mecanisme de protecție, este bine să alegem un broker care oferă atât instrumente cu deținere (ex. acțiuni), cât și instrumente derivate (cum sunt CFD-urile).

O altă trăsătură caracteristică a CFD-urilor este efectul de levier, care permite tranzacționarea acelorași volume utilizând doar o fracțiune din capitalul necesar în investițiile tradiționale și nu întreaga sumă.

Spre exemplu, puțini români își pot permite să cumpere 1 Bitcoin, dar printr-un broker pot investi în Bitcoin pe suport de CFD doar cu o fracțiune din suma necesară în mod normal..

La XTB, efectul de levier pentru CFD-uri cu suport activ pe criptomonede este de 1:2, ceea ce înseamnă că este nevoie doar de 50% din valoarea tranzacției pentru a plasa un ordin.

Tranzacționarea cu efect de levier, practic, amplifică profiturile, însă amplifică și riscurile în mod proporțional.

Un alt aspect cheie este accesul facil la lichidități în contul de tranzacționare, adică posibilitatea de a depune și retrage fonduri ușor și rapid.

Spre exemplu, brokerul XTB are mai multe metode de depunere, inclusiv depuneri prin cardul bancar.

În orice moment, îți poți retrage banii, iar aceștia vor ajunge în siguranță, direct în contul tău bancar.

Fondurile clienților XTB sunt păstrate în conturi segregate în cadrul ING Bank România, separat de fondurile companiei XTB România, și al căror proprietari sunt recunoscuți a fi clienții și nu XTB, în conformitate cu obligațiile în calitate de Instituție Financiară autorizată de KNF și înscrisă în registrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) România. Aceasta este o măsură de protecție astfel încât, dacă instituția financiară dă faliment, fondurile clienților sunt recunoscute separat ca aparținând clienților și nu instituției și nu sunt afectate.

În plus, XTB este membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW – Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia.

Așadar, colaborarea cu un broker de piețe de capital ce permite realizarea unui bun management al riscului poate face diferența dintre succes și eșec în investiții.

Concluzii: Care sunt top 3 avantaje ale tranzacționării CFD-urilor cu activ suport pe criptomonede:

  • Siguranța investițiilor datorită supravegherii de către instituțiile financiare de reglementare.
  • Supusă fondurilor de garantare.
  • Depuneri și retrageri rapide.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Puteti investi in crypto prin platformele:

Cryptoasset investing is highly volatile and unregulated in some EU countries. No consumer protection. Tax on profits may apply.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Tags: , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile