Smarter_way_USA

Cum să verifici pensia ta privată

26/04/2020 | Diverse | 2,536 views

Platesti pensie privata obligatorie si nu stii cati banuti s-au strans in cont? Iti explic in acest articol tot ce trebuie sa stii despre pilonul II de pensii in cele ce urmeaza.

Cine plateste pilonul II de pensii. Este obligatoriu pana la 35 ani si optional intre 35-45 ani.

Ce valoare are contributia la pilonul II de pensii? Contributia lunara pentru pensia privata obligatorie este de 3,75 puncte procentuale din constributiile pentru asigurari sociale (CAS).

Cum sa te inscrii pentru pilonul II de pensii. Poti sa alegi un fonduri de pensie privata obligatorie, daca ai sub 35 ani. Daca ai intre 35-45, te poti inscrie, dar nu esti obligat/a sa o faci. Iata lista fondurilor care se ocupa de pensia privata:

  • Fondul NN;
  • Fondul AZT Viitorul Tau;
  • Fondul Metropolitan Life;
  • Fondul Vital;
  • Fondul Aripi;
  • Fondul BCR;
  • Fondul BRD

– daca nu alegi un fond, vei fi distribuit/a aleatoriu la unul dinte fondurile de mai sus;

– administratorul fondului ales/la care ai fost distribuit/a are obligatia de a0ti trimite o scrisoare cu confirmarea aderarii in termen de 15 zile;

– daca nu ai primit aceasta scrisoare, te poti adresa Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Vei completa un formular , apoi vei fi contactat/a de administratorul fondului care iti va oferi datele legate de cont;

– daca stii deja in ce fond contribui pentru pensia privata, poti afla toate detaliile accesand site-ul apapr.ro, in sectiunea verifica pensia. APAPR este abrevierea de la Asocitai pentru pensiile administrate privat din Romania. Apasa pe Fondul la care participi, introdu datele de logare pentru contul online, unde poti monitoriza situatia financiara in timp real. Aceste date sunt primite tot de la administratorul Fondului;

Cum verifici cati bani ai strans in cont. La inceput de an, administratorul fondului trimite participantilor, prin posta, situatia contului de pensii la sfarsitul anului precedent. Aici vei vedea desfasurat care sunt contributiile virate de tine pana in acel moment si evident valoarea sumelor cumulate in urma investirii contributiilor sale de catre administrator in diverse active (depozite bancare, actiuni, obligatiuni etc)

– administratorul te va atentiona in scris cand exista o situatie de neplata a contributiei. Va fi notificat si angajatorul tau, daca acesta contribuie la pilonul II al pensiei tale;

Poti schimba administratorul oricand doresti. Primul pas este semnarea actului de aderare la noul fond. Documentatia trebuie ceruta direct la administrator, care ti-o vae trimite prin posta. Daca locuiesti in Bucuresti pot merge direct la sediul administratorului pentru semnarea actelor. Apoi, vei notifica actualul administrator. Formularul poate fi obtinut de pe site-ul ASF. La final, se va face transferul banilor de la un fond la altul. Suma transferata este egala cu valoarea la zi a unitatilor de fond detinute de vechiul fond, care se converteste ulterior la unitatile noului fond, tinand cont de valoarea la zi a acestora.

Poate falimenta fondul de pensii? Prin lege, nu exista aceasta posibilitate nedorita. In schimb, administratorul unui fond, da. Datorita separarii banilor fondului de cei ai administratorului, primul nu va fi afectat de un eventual faliment al societatii de administrare.


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Tags: , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile