Smarter_way_USA

Scrisoare deschisă de responsabilizare a investitorilor și a educatorilor financiari în momente de scăderi bursiere!

29/02/2020 | Bursa & Investitii | 1,865 views

In aceste perioade delicate in care toate pietele de capital sunt in scadere zilnica si par ca nu se mai opresc din scadere, multi educatori financiari au tendinta de a o arde foarte optimisti cu privire la piata bucurandu-se ca se ieftinesc actiunile si ca vor putea cumpara foarte ieftin.

Nu e un lucru rau sa fii atat de optimist, insa ca educator financiar, trebuie sa ai si responsabilitate fata de ceea ce spui fiindca atunci cand piata creste, pana si vanzatorii de legume si fructe se pricep la bursa, insa cand vin nasoalele … atunci incepe sa se vada cat de needucati si nepregatiti financiar sunt majoritatea in ceea ce priveste riscul la care te expui cand nu stii ce faci.

E drept ! Fiecare e responsabil de banii lui si de investitiile lui! Sunt cel mai aprig sustinator al acestei idei si chiar nu tolerez oligofreni care sa se trezeasca sa traga la raspundere pe cineva cu privire la o investitie pe care au facut-o cu mana lor!

INSA, cu toate astea, trebuie sa avem macar un gram de responsabilitate fiindca nu toti cei ce asculta de educatori financiari sunt la fel de educati financiari si nu toti au acelasi temperament si apetit la risc !

Mentionez faptul ca scriu aceasta “scrisoare” mai ales celor ce au citit si ei 2-3 paragrafe despre bursa pe net (DA, sunt si deastia) si boom se cred educatori financiari la fel ca influenceritele de instagram !

Chiar nu’s momente in piata in care sa o ardem foarte optimisti, cel putin nu pe termen scurt, cu toate ca eu unu am orgasme cand vad ce ieftineli avem in piata! Partea nasoala e ca se intampla lucruri in lumea asta iar coronavirusul chiar reprezinta o problema destul de serioasa! Nu virusul ci isteria din jurul ei care poate declansa nasoale in masa.

De asemenea au mai aparut si stiri referitoare la atacul rusilor asupra unei baze militare turcesti unde au murit 33-35 de militari turci. Nu uitati ca Erdogan nu e fatalau si nu tace si inghite ci taie si spinteca si nu pare genul de om care sa se gandeasca prea mult la consecinte. Prima declaratie a fost ca da drumu la milioane de imigranti in Europa pentru a pune Europa la mijloc in lupta lor cu Rusia … Treaba asta poate avea implicatii economice si dezechilibru in toata Europa si nu numai.

Daca coroborati aceste doua “nasoale” si mai pui si datoria record a Chinei plus faptu ca urmatoarele raportari financiare pentru trimiestrul 1 la foarte multe companii din multe sectore (in intreaga lume) vor fi afectate destul de serios de coronavirus, toate astea la un loc (plus multe altele) pot cauza niste scaderi serioase care sa tot continue ! MAI ales ca daca continua inca cateva zile de scaderi, e forte posibil sa ne treim intr-o recesiune!

Acu citeam si de faptul ca in Korea de Sud, o fabrica de la Hyundai s-a inchis pe motiv ca au aparut cazuri de coronavirus si multe alte fabrici din zona s-au inchis ceea ce inseamna pierderi pentru aceste companii si pentru tarile din care fac parte. Si asta nu e doar in Korea ci si mai ales in China unde am vazut un port care sta degeaba din lipsa de activitate si asa mai departe.

Deci repet, Coronavirus inchide fabrici si uzine, lasa turistii acasa si avioanele la sol !!! Cu astea nu e de gluma.

Nu uitati ca nu toti sunt investitori pe termen lung si nu multi au rabdarea, ficatii si inima suficient de sanatoase incat sa reziste la asa ceva si foarte posibil prin foarte mare optimism fara argumentare, sa va treziti (voi asia ce va credeti mari educatori financiari) cu oameni pe constiinta care sa mai reziste cateva zile datorita sfaturilor voastre optimiste dupa care sa vanda pe pierdere si mai mare fix in cel mai nepotrivit moment fiindca nu mai rezistau financiar sa piarda mai mult!

E ok sa le spunem oamenilor sa nu se panicheze insa trebuie sa le spunem si la ce trebuie sa se astepte !!! Cu argumente !!! E datoria noastra sa facem asta chiar daca fiecare trebuie sa isi faca propria documentare, noi daca tot ne credem mai informati si mai educati, trebuie sa avem responsabilitatea de PERSONALIZA anumite sfaturi pe care le dam in functie de persoanele cu care discutam.

Romania si asa e o tara ce e pe ultimele locuri in topul celor mai educate financiar tari din lume, practic am putea spune ca Romania e analfabeta financiar. Ei bine, in aceste conditii, daca ami punem si faptul ca doar aproximativ 0.2% din populatia Romaniei investeste la bursa … “E pacat de Dumnezo”, vorba aia, sa riscam sa mai pierdem dintre ei fiindca ne e lene sa argumentam cat mai EXHAUSTIV orice sfaturi, explicatii le dam referitoare la investitii!

Personal eu am adus FIX 1716 (ii am notati) oameni la bursa! Suna WOW insa aceasta bucurie vine si cu o enorma responsabilizare fata de acesti oameni.

Nici nu va dati seama ce piele de gaina imi da gandu la treaba asta cand ma gandesc la faptul ca am ajuns sa am ca scop in viata sa stiu ca ma voi lauda cu acesti oameni pe viitor ca vor ajunge miliardari, SAAAU ce ingrozitor de naspa mi-ar fi sa stiu ca vreunu din ei si-a pierdut banii! Desi sunt constient ca inevitabil in viata mai si pierzi nu doar castigi si ca experienta se castiga in timp!

Si da, din toti acesti 1716 oameni pe care i-am ajutat sa faca acest pas in viata lor de a investi la bursa, multi dintre ei ma contacteaza periodic sa imi spuna stadiul in care se afla, si sunt momente in care imi spun: “Am investit si eu in actiunea X dar di pacate am vandut prea repede. Daca aveam rabdare nu pierdeam.” SAU “Am zis ca mai stau cu ele chiar daca am vazut ca ai vandut si am pierdut.”

Asadar, cel mai bine e cand spunem ceva despre investitii e sa argumentam cat mai clar si mai pe intelesul tuturor de ce o facem pentru ca fiecare sa poata sa fructifice ce le spunem sau dimpotriva, sa isi dea seama daca NU e o idee buna pentru ei sa ne asculte.

Si DA, e foarte important sa le spunem oamenilor, ca daca vor investi pe termen lung intr-un portofoliu diversificat (in urma documentarii, desigur) sansele de a face bani frumosi cresc odata cu rabdarea si acumularea periodica. Dar si asta e bine sa le-o explicam, fiindca foarte multi inteleg gresit chiar si acest sfat simplu, asadar, iata, la asta ma refeream cand spuneam ca trebuiesa incercam sa persnalizam cumva aceste sfaturi.

PS: Si voi, micii si marii investitori (desi pentru cei mari nu imi fac mari griji) ar trebui sa fiti responsabili de banii si de investitiile voastre in aceste perioade si sa nu reactionati dupa turma ci dupa propria voastra documentare. Nu tot ce zboara se mananca dar cand se mananca in turma, se mananca de toti banii!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Tags: , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile