Smarter_way_USA

Partea bună a criptomonedelor: efectele potențiale, pozitive și globale ale criptomonedelor

30/06/2020 | #crypto | 1,527 views

1. Introducere

Lumea e în schimbare. De la transferuri instantanee de fonduri la descentralizare și protecția contra fraudelor și furtului de identitate, lumea criptomonedelor pare că va revoluționa întregi domenii industriale și de afaceri la nivel global. Lumea se întreabă: este aceasta o schimbare în bine? Și dacă da – pentru cine este o schimbare în bine?

Susținătorii criptomonedelor fac referire la multiplele avantaje ale acestora, ca și ale tehnologiei blockchain: bani digitali, transferuri instantanee, aplicații descentralizate, transparență etc.

Cei care sunt împotriva criptomonedelor vorbesc despre originile dubioase ale acestei tehnologii, despre lipsa reglementărilor, care a dus la apariția prea multor criptomonede (aproape 2.000), despre oferte inițiale care pot fi înșelătorii și așa mai departe. Cu siguranță, tehnologia criptomonedelor a perturbat lumea afacerilor în mai multe moduri decât și-ar fi putut imagina Satoshi Nakamoto când a creat Bitcoin, în anul 2008.

Scopul acestui articol este de a analiza posibilul impact viitor pozitiv al criptomonedelor și al tehnologiei blockchain asupra domeniului tehnologiei, a serviciilor de utilități din întreaga lume, asupra mediului și nu numai. De la domeniul tehnologiei la cel al sănătății, al dispozitivelor IoT, al jocurilor, al resurselor umane și chiar al pescuitului, criptomonedele și tehnologia blockchain ar putea cu adevărat să revoluționeze economia la scară globală.

2. Criptomonedele și domeniul tehnologiei

Începutul a fost lent, dar suspiciunile cu privire la Bitcoin și la lumea criptomonedelor în general par să dispară încet în rândul reprezentanților domeniului tehnologiei. Drept validare (dacă-mi este permis jocul de cuvinte), nu trebuie decât să privim la giganți precum Microsoft, Dell și Dish, care acceptă în prezent criptomonede ca formă de plată. Aceasta este o soluție revoluționară pentru transferul de bani între membrii rețelei, dar efectele criptomonedelor au atins în prezent multe afaceri și domenii industriale, iar domeniul tehnologiei este deja un centru important de activitate pentru criptomonede și aplicații blockchain.

Efectele pozitive ale criptomonedelor asupra domeniului tehnologiei

  • O nouă paletă de profesii

La fel ca în cazul oricărei noi tehnologii, va fi nevoie de oameni în diverse poziții legate de lumea criptomonedelor și este de așteptat ca cererea de „mineri”, creatori de aplicații blockchain și alte joburi legate de criptomonede că crească.

  • Încasare accelerată a comisioanelor, tranzacții și distribuire mai sigure

Tehnologia blockchain oferă companiilor din domeniul tehnologiei mai multe moduri prin care să transfere bani, să execute acorduri prin intermediul contractelor inteligente și să urmărească transporturile prin intermediul unui registru blockchain, lucru care poate fi benefic pentru prevenirea pierderii de mărfuri valoroase prin livrări rătăcite, totul fără a fi nevoie de intermediari precum băncile sau instituțiile financiare și cu obținerea de economii importante de timp și bani.

  • Protecție împotriva fraudelor/furtului

Tehnologia blockchain poate asigura faptul că informațiile sunt transmise prin canalele potrivite, fără a trece pe la intermediari.

Puteti investi in crypto prin platformele:

Cryptoasset investing is highly volatile and unregulated in some EU countries. No consumer protection. Tax on profits may apply.

3. Impactul viitor al criptomonedelor asupra serviciilor de utilități la nivel global

În mod ironic, deși consumul de energie crește rapid datorită puterii tot mai mari pe care o necesită sistemele de calcul din rețelele blockchain, aceeași tehnologie ar putea să îmbunătățească performanțele sistemelor actuale de utilități și să ofere oportunități în alte domenii ale utilităților globale, mai ales în condițiile în care prețul panourilor solare continuă să scadă. Odată cu cererea pentru mai multă energie electrică va veni și cererea pentru energie electrică mai ieftină.

Una dintre caracteristicile cele mai atractive, sau unul dintre avantajele criptomonedelor, este securitatea transferurilor de bani, prin folosirea sistemului de chei publice și private. Tranzacțiile blockchain sunt mai transparente și aproape imposibil de falsificat.

Avantajul pe care îl aduc criptomonedele ca Bitcoin sau Litecoin companiilor de comerț electronic este, pe lângă transferurile mai sigure, eliminarea nevoii de a apela la serviciile costisitoare ale procesatorilor de plăți și băncilor comerciale. Vânzătorii cu amănuntul pot să folosească contractele inteligente și pentru a automatiza livrările de produse.

În timp ce contractele inteligente pot prelua funcții executate în mod normal de terțe părți, cum ar fi băncile, companiile de transfer de bani sau de servicii juridice, criptomonedele și portofelele digitale pot să ofere flexibilitate operațiunilor financiare, cum ar fi creditarea clienților.

4. Criptomonedele și mediul înconjurător:

Orice persoană familiarizată cu Bitcoin și blockchain știe despre „minerit”, tehnica folosită de „mineri”, mai ales în cazul Bitcoin, pentru a obține consensul părților și a valida transferurile. Aceasta poartă numele de „proof of work” (PoW – dovada activității) și necesită o cantitate uriașă de putere de calcul.

Cu cât mai multă putere de calcul deține o persoană, cu atât are șanse mai mari să găsească valoarea hash a blocului și să primească recompensa în Bitcoin. Totuși, aceste operații au costuri imense – hale întregi au fost echipate cu unități de calcul foarte puternice, care funcționează în permanență, necesitând cantități foarte mari de energie electrică.

Văzând acest lucru, unele companii au deja în plan „mineritul” de criptomonede, cum ar fi Bitcoin, dar într-o manieră mai prietenoasă cu mediul. Acesta este și cazul Moonlight Project, care dorește să folosească doar surse de energie curate și durabile pentru a crea criptomonede Bitcoin și Ethereum.

Exemplul SolarCoin

O criptomonedă cu tematică ecologică a fost lansată în 2014, având și un nume potrivit, SolarCoin, ca monedă digitală dedicată instalațiilor fotovoltaice. Deținătorii de astfel de instalații primesc monede, numărul acestora depinzând de cantitatea de energie livrată anual.

Utilizatorii pot folosi monedele SolarCoin în diverse feluri, pentru cumpărături în magazinele partenere sau schimbându-le în valută tradițională. Încă nu există multe magazine partenere, iar valoarea SolarCoin este încă redusă, fiind de numai 0,55 USD la 5 februarie.

Totuși, dacă mai multe unități de generare de electricitate și mai mulți utilizatori adoptă sistemul, este de așteptat ca valoarea SolarCoin să crească semnificativ. Investitorii se așteaptă la creșterea cursului de schimb până în jurul valorii de 20-30 USD, și la o evoluție pozitivă treptată a ratei de adopție.

Puteti investi in crypto prin platformele:

Cryptoasset investing is highly volatile and unregulated in some EU countries. No consumer protection. Tax on profits may apply.

5. Blockchain

Tehnologia blockchain devine rapid un important factor al economiei globale și multe companii din diverse domenii, de la comerț electronic la îngrijirea sănătății, au început să o folosească.

În sectorul tehnologic, mai mulți dintre giganții în domeniu susțin deja această tehnologie prin finanțarea unor companii start-up a căror activitate este legată de blockchain.

Blockchain și mediul înconjurător:

Mai multe rețele de electricitate bazate pe tehnologia blockchain sunt folosite pentru a urmări consumul de energie, precum și obiceiurile privitoare la energia curată.

  • Energia

De obicei, rețelele de electricitate sunt centralizate, ceea ce creează discrepanțe în domeniul distribuției de energie. În zonele afectate de dezastre naturale și/sau de lipsa energiei electrice, oamenii pot să nu aibă acces la electricitate zile întregi. O rețea de electricitate bazată pe tehnologia blockchain poate să reducă nevoia de transfer a energiei de la distanțe mari, în acest fel contribuind și la conservarea acesteia. Mai multe companii activează în acest domeniu.

  • Taxa pentru emisii de carbon

În zilele noastre, de obicei, amprenta de carbon nu este luată în calcul în prețul produselor. Tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a urmări amprenta de carbon a fiecărui produs și a-l taxa corespunzător.

  • Acțiune stimulatoare

Mulțumită tehnologiei blockchain, companiile pot să-și monitorizeze acțiunile legate de protejarea mediului. În plus, persoanele și companiile pot fi încurajate să câștige simboluri ale criptomonedelor prin întreprinderea de acțiuni de protejare a mediului.

  • Donații către organizațiile nonprofit

Tehnologia blockchain face posibil transferul de fonduri direct către anumite organizații, fără bătaia de cap dată de birocrație.

  • Reciclare

Programe de reciclare bazate pe blockchain, oferind stimulente sub formă de simboluri, sunt deja active. Aplicații de tip DApps (aplicații descentralizate), cum ar fi RecycleToCoin, monitorizează datele privind costurile, volumul și impactul programului pe plan local.

Efectele globale ale tehnologiei blockchain

Tehnologia blockchain a dovedit deja că poate fi un factor revoluționar în multe sectoare și este prezentă în multe companii și ramuri industriale mari și mici: comerț electronic, îngrijirea sănătății, sectorul financiar, protecția mediului și altele.

  • Companii de mici dimensiuni

Contractele inteligente bazate pe tehnologia blockchain pot ajuta la reducerea presiunii care apasă pe umerii IMM-urilor (întreprinderi mici și mijlocii) din cauza nenumăratelor procese de facturare, inventariere, plată a salariilor, tranzacționare securizată etc. Folosind contractele inteligente, IMM-urile pot să creeze, să valideze și să aprobe contractele cu furnizorii, clienții și cumpărătorii.

  • Tehnologia blockchain și îngrijirea sănătății

Una dintre problemele principale ale domeniului îngrijirii sănătății este caracterul privat și confidențial al fișelor medicale. Una dintre companiile care a abordat acest subiect prin intermediul tehnologiei blockchain este MedRec, o companie susținută de universitatea MIT, care a folosit tehnologia blockchain Ethereum pentru a crea fișe medicale familiale care pot fi transmise în mod sigur și în siguranță de la o generație la alta.

  • Blockchain și domeniul imobiliar

În întreaga lume, guvernele și companiile experimentează tehnologia blockchain pentru a-i verifica eficacitatea în diverse domenii. În Suedia, o agenție guvernamentală a demonstrat potențialul implementării tehnologiei blockchain în sectorul imobiliar printr-un parteneriat cu o companie de telecomunicații și o companie din domeniul blockchain. Testul, încununat de succes, a inclus o tranzacție între cumpărător și vânzător, verificarea semnăturilor digitale aprobate de guvern și exportarea tuturor contractelor necesare.

Unele dintre principalele beneficii ale utilizării tehnologiei blockchain în sectorul imobiliar sunt:

  • Mai multe oportunități de investiție în acest sector
  • Îmbunătățirea procesului de căutare a proprietăților
  • Îmbunătățirea accesului la date și al managementului acestora
  • Accelerarea procesului de verificare prealabilă
  • Gestionarea îmbunătățită a titlurilor de proprietate
  • Procese financiare și de plată mai eficiente
  • Tranzacții mai rapide

Tehnologia blockchain și venitul de bază universal (VBU)

În ultimii ani, ideea unui venit de bază universal a câștigat tot mai mult teren. Miliardarii din industria tehnologiei, cum ar fi Mark Zuckerberg, Elon Musk sau mogulul Virgin Atlantic, Richard Branson, și-au exprimat suportul pentru această idee radicală, al cărei scop ar fi simplificarea sistemului de asistență socială, oferirea unui venit stabil prin înlocuirea sistemului actual de asigurări sociale, contribuții pentru șomaj și pensie, asistența socială pentru copii și cheltuielile fiscale.

Totuși, eficiența acestui nou sistem a fost neclară până acum, iar acesta este momentul în care tehnologia blockchain ar putea să ajute ideea de venit de bază universal să avanseze. Relativa simplitate și caracterul imediat al criptomonedelor poate scoate masele din apatie și le poate împinge spre antreprenoriat, mai ales în condițiile în care se presupune că roboții și sistemele de învățare automatizată vor prelua o mare parte din activitățile de azi și de ieri.

Mai multe criptomonede care au legătură cu domeniul venitului de bază universal au făcut pasul în față: Circle, Manna și Grantcoin, în încercarea de a crea o formă de venit de bază universal descentralizat prin care oamenii să câștige și să tranzacționeze criptomonede.

Puteti investi in crypto prin platformele:

Cryptoasset investing is highly volatile and unregulated in some EU countries. No consumer protection. Tax on profits may apply.

6. Cum pot criptomonedele să schimbe regulile economiei

  • Lumea finanțelor

Creșterea importanței criptomonedelor reprezintă o mișcare seismică în lumea finanțelor. Prin faptul că funcționează independent de orice entitate financiară centrală, reprezintă un concept pe pe care cei care dețin autoritatea în domeniul financiar (cum ar fi Wall Street) nu îl pot controla. Criptomonedele oferă companiilor și traderilor un nivel de autonomie care nu era posibil până acum. Folosirea criptomonedelor le va permite vânzătorilor să nu-și mai facă griji în legătură cu blocarea banilor lor de către furnizorii de servicii de plată pentru cine știe ce motiv.

Realizând faptul că tehnologia blockchain și criptomonedele nu sunt ceva efemer, instituțiile financiare caută să profite de ele. Băncile se adaptează încet-încet la tehnologia blockchain, folosind-o pentru a tranzacționa produse derivate și chiar bumbac. Un consorțiu de bănci sprijină IBM în crearea unei rețele blockchain care va fi utilizată pentru a facilita tranzacțiile internaționale; în Australia, bursa de mărfuri va fi prima instituție de acest fel din lume bazată pe platforma blockchain.

  • Reducerea riscului de înșelăciune și fraude cu carduri bancare

Folosirea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, pentru achiziționarea de bunuri, este mult mai puțin riscantă decât utilizarea cardurilor de credit, care, în prezent, fac obiectul multor tipuri de fraudă. Combaterea falsificării produselor este un alt domeniu care poate beneficia de pe urma tehnologiei blockchain, așa cum a fost demonstrat de Alibaba, gigantul în domeniul comerțului electronic.

  • Sistemul bancar

Peste două miliarde de persoane din întreaga lume nu au sau nu pot să își deschidă un cont bancar. Un cont de criptomonede le va permite să transfere și să primească bani. Țările în care sistemul bancar este instabil sau măcinat de probleme, cum ar fi Venezuela, au apelat la tehnologia blockchain sau la criptomonede.

  • O valută mai sigură pentru familiile cu venituri reduse

În țările în curs de dezvoltare, cum ar fi Kenya, peste 50% din tranzacțiile comerciale sunt făcute folosind serviciile de transfer de bani prin rețeaua de telefonie mobilă. În general, aceste servicii implică comisioane mari. Trecerea la valutele digitale îi poate ajuta pe localnici să economisească bani și, în plus, le poate oferi un nivel mai mare de siguranță.

  • Mai multă putere pentru comerțul electronic

Jucătorii importanți din domeniul comerțului electronic au început deja să accepte criptomonede, cum ar fi Bitcoin sau Ether, ca formă de plată. Overstock.com, Expedia și Shopify sunt doar câteva exemple de companii mari care acceptă plata cu criptomonede.

Folosirea criptomonedelor elimină necesitatea unui intermediar (de ex: băncile), permite transferuri mai sigure și mai rapide, elimină pericolul fraudei cu carduri bancare și aduce avantajele contractelor inteligente, plăților tip escrow și a contractelor de plăți automate. Prin folosirea criptomonedelor precum Bitcoin în locul cardurilor bancare, comercianții și utilizatorii sunt scutiți de comisioanele aferente tranzacțiilor, care pot însuma până la 3% din suma transferată. Programele de recompensare, un produs aflat de zeci de ani în portofoliul companiilor de carduri de credit, sunt deja active, oferind stimulente în criptomonede.

  • Plăți fără frontiere

Criptomonedele pot fi accesate de oriunde există acces la internet și nu există restricții care să diferențieze plățile internaționale de cele locale.

  • Transferuri mai eficiente

Persoanele fizice și companiile nu vor mai fi nevoite să plătească comisioane importante pentru a transfera fonduri între ele, costuri care ar fi prohibitive dacă transferul e făcut între două țări diferite. Migranții din lumea a treia, care trimit lunar bani familiilor, ar economisi sume considerabile prin folosirea tranzacțiilor instantanee cu costuri reduse, realizabile chiar și prin intermediul telefonului mobil.

  • Confidențialitate

Deși criptomonedele Bitcoin și Ether nu sunt complet anonime, alte opțiuni, cum ar fi Monero, pot să ofere un nivel mai mare de anonimat.

Concluzie

Vedem deja cum criptomonedele și tehnologia blockchain își fac simțită prezența în lume, în moduri mai diversificate decât s-ar fi crezut vreodată.  Și, chiar dacă rumoarea a fost la început concentrată pe criptomonede precum Bitcoin (BTH), Ethereum (ETH) și altele, tot mai multe companii încep să analizeze mai atent tehnologia blockchain în sine. Asta se întâmplă deoarece tehnologia poate fi mult mai importantă decât simbolurile criptomonedelor, care sunt un produs secundar al acesteia. Vor mai trece câțiva ani până vom afla cât de eficientă este această tehnologie.

Deci, ce mai aștepți?

CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. {etoroCFDrisk}% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CDF-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să analizezi cum funcționează CFD-urile și să te asiguri că îți poți asuma riscul ridicat de a-ți pierde banii.

Tags: , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile