Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 26 iunie 2020

26/06/2020 | #pescurt | 1,052 views

  • Nuclearelectrica, singurul producator de energie nucleara din Romania, a anuntat, ieri, ca a constituit un depozit in valoare de aprox. 52 mil. RON la banca de stat EximBank, cu scadenta pe 24 iunie 2021 la o dobanda de 2.{etoroCFDrisk}% pe an. (Sursa: ZF.ro)
  • Hidroelectrica a primit, joi, aprobarea statului roman, in calitate de actionar majoritar, pentru a depune oferta de achizitie a activelor CEZ Romania. Fondul Proprietatea, actionar cu 20% la Hidroelectrica, nu a avut ieri un reprezentant la AGA. Saptamana aceasta, Fondul Proprietatea, afirma ca achizitia CEZ nu ar fi una oportuna, intrucat ar putea afecta procesul de listare a Hidroelectrica si evaluarea potentiala a companiei. Valoarea tranzactiei de vanzare a activelor CEZ din Romania este de aprox. 1 mld. EUR. (Sursa: ZF.ro)
  • In cadrul Adunarii Actionarilor Romgaz de ieri, au fost alesi 5 membrii provizorii ai Consiliului de Administratie al societatii, pentru un mandat de patru luni. Trei dintre noii membrii provizorii au calificarea profesionala de jurist, iar restul de econ omist, respectiv ingier. In alte stiri, SNG a publicat un comunicat privind plata dividendelor, data ex-dividend este stabilita pentru 2 iulie, iar data platii la 24 iulie pentru dividendul brut per actiune de 1.61 RON. (Sursa: comunicat companie)
  • Nike Inc a publicat o pierdere trimestriala peste asteptari, de 0.51 USD per actiune, inregistrand primul rezultat negativ trimestrial din ultimii doi ani, sub asteptarile unui profit de 0.07 USD per actiune, operatiunile companiei fiind afectate de inchiderea magazinelor odata cu masurile de limitare a raspandirii pandemiei coronavirusului. In ultimul trimestru, livrarile au scazut cu 50%, rezultand o crestere a inventarelor si un impact asupra costurilor odata cu anularea comenzilor. La nivel trimestrial, veniturile din China au scazut cu 3%, in timp ce veniturile din America de Nord au scazut cu aproape 47%. Veniturile totale, de 6.31 mld. USD, in scadere cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut, au fost sub asteptarile de 7.32 mld. USD. Actiunile NKE sunt in scadere cu aprox. 4% in sedinta after-hours. (Sursa: Reuters.com)
  • Amazon.com Inc ar fi de acord sa plateasca 1 mld. USD pentru achizitionarea start-upului Zoox Inc, conform surselor publicatiei the Information, astfel operatiunile gigantului de e-commerce s-ar extinde si in tehnologia masinilor autonome. La sfarsitul anului trecut, Amazon a participat la o runda de finantare a start-upului Aurora Innovation Inc, specializata in domeniul tehnologiei masinilor autonome. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Apple Inc a anuntat ca va inchide 14 magazine din Florida incepand de vineri, decizia fiind determinata de cresterea numarului de cazuri descoperite, astfel ajungand la un numar de 32 de magazine ce vor fi inchise din nou in SUA, de la inceputul pandemiei. (Sursa: Reuters.com)
  • SIF Transilvania a anuntat acceptarea mandatului de vicepresedinte al directoratului/director general adjunct a lui Radu Claudiu Rosca. Acesta isi va exercita functia pana la data de 20.04.2024, in baza contractului de mandat semnat pe 24.06.2020, fiind al treilea membru al directoratului SIF Transilvania dupa numirea lui Marius Adrian Moldovan si Tony Cristian Gib Raduta din luna mai. (Sursa: comunicat companie)
  • Practic Bucuresti, companie listata pe piata AeRO, ce activeaza in domeniul inchirierii activelor imobiliare, a convocat actionarii pentru data de 27 iunie in vederea aprobarii distribuirii unui dividend in suma de 10 mil. RON din rezultatul de 34.3 mil. RON obtinut in anul 2019. Astfel, rata de alocare a profitului catre actionari este de aproximativ 30%. Dividendul brut per actiune in valoare de 16.84 RON, are un randament de 2.8%, calculat la ultimul pret de inchidere. (Sursa: ZF.ro)
  • Astazi, linia aeriana germana Lufthansa a anuntat ca a incheiat un acord cu sindicatele ce reprezinta personalul aeronavelor, astfel va putea ajunge sa obtina economii de 500 mil. EUR. Masurile agreate cu sindicatele includ reducerea numarului de ore lucrate, amanarea cresterilor salariale si limitarea contributiilor la fondurile de pensii. (Sursa: Reuters.com)
  • Guvernul italian a aprobat un decret prin care garanteaza imprumutul acordat diviziei din Italia a Fiat Chrysler, conform Trezoreriei, imprumutul fiind in valoare de 6.3 mld. EUR. Imprumutul va fi acordat prin intermediul bancii Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca de retail italiana, care aprobase deja suma, dar astepta garantia ca guvernul va oferi 80% din suma prin intermediul agentiei de credit SACE. (Sursa: Reuters.com)
  • Amazon Inc isi extinde operatiunile din Australia, planuind sa construiasca un depozit in Sydney si, de asemenea, cerceteaza locatii pentru o fabrica in Melbourne, conform publicatiei Australian Financial Review. In urma cu doar doua saptamani, Amazon anuntase deschiderea primului sau depozit de ambalare a Queenslandului la Brisbane la sfarsitul acestui an. Compania are in prezent trei depozite de ambalare in Australia, cu sediul in Sydney, Melbourne si Perth. (Sursa: Reuters.com)
  • Tesla Inc ar planui deschiderea unei fabrici pentru a construi o divizie de cercetare si productie de baterii in Fremont, California, care sa functioneze neintrerupt, sub un proiect denumit Roadrunner, conform documentelor depuse la administratia locala. In cadrul acestei noi fabrici ar fi angajati 470 de persoane, dintre care 400 ar lucra in ture, astfel incat la orice moment al zilei sa existe in cadrul fabricii 100 de angajati implicati in operatiunile de productie. (Sursa: Reuters.com)
  • SIF Muntenia a anuntat piata si actionarii cu privire la incheierea unui contract de cumparare a 907,145 actiuni emise de Volutherma Property Developer SA (dezvoltator imobiliar) cu o valoare totala de 7.22 mil. RON. In acest sens, pachetul de actiuni va fi achizitionat de la Avicola Bucuresti S.A. la pretul de 7.9592 RON per actiune. (Sursa: comunicat companie)
  • Electria a anuntat semnarea unui contract de vanzare-cumparare a tuturor partilor sociale ale companiei Long Bridge Milenium SRL, societate ce are in proprietate Parcul Fotovoltaic Stanesti din jud. Giurgiu. Aceasta sursa de furnizare a energiei electrice a inceput sa functioneze in februarie 2013 si are o capacitate de functionare de 6.8 MW. Tranzactia face parte din strategia Electrica de a-si diversifica activitatea (dezvoltare pe verticala), compania urmarind sa se dezvolte in special catre sursele regenerabile. (Sursa: comunicat companie)
  • Daimler a incheiat un acord cu producatorul de semiconductori Nvidia Corp pentru dezvoltarea si echiparea automobilelor Mercedes-Benz cu o noua generatie de cipuri si o platforma software ce ar putea fi utilizata la un moment dat pentru functiunile de condus autonom. Platforma Nvidia Drive AGX Orin va fi lansata din 2024, astfel Mercedes-Benz va putea actualiza software-ul masinilor intr-o forma similara cu actualizarea software-ului unui telefon. (Sursa: Reuters.com)
  • Vanzarile de iPhone-uri in China au scazut in luna mai cu 7.7% fata de luna precedenta, la 3.6 milioane de unitati, dar fiind peste cele 3.05 milioane de iPhone-uri vandute in mai 2019, conform datelor publicate de CINNO Research. Livrarile companiei Apple de telefoane iPhone catre partenerii comerciali din China au fost de aprox. 2 milioane in luna mai 2020, conform estimarilor preliminare a companiei IDC, reprezentand o scadere de 25% fata de luna anterioara, in timp ce la nivel agregat toate livrarile in China de smartphone-uri au scazut cu 20% fata de luna precedenta. (Sursa: CNBC.com)
  • T-Mobile US Inc a anuntat ca a setat pretul la 103 USD per actiune, mai mic cu 4% fata de ultimul pret de inchidere, in cadrul acordului in care SoftBank Group va vinde o parte din detinerea sa din compania de telecom. Pretul a fost anuntat, dupa ce luni, Softbank a dezvaluit o serie de tranzactii ce ar duce la o dezinvestire in valoare de 20 mld. USD din TMUS, banca tintind o finantare de 41 mild. USD prin rascumparari de actiuni si un plan de reducere a imprumuturilor. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Amazon.com Inc a anuntat ca va lansa un fond de venture capital in valoare de 2 mld. USD ce se va concentra pe investitiile de tehnologie in vederea reducerii impactului schimbarilor climatice asupra mediului inconjurator si pentru a sustine dezvoltarea sustenabila. Fondul „Climate Pledge” va investi in companii din mai multe industrii precum de transport, logistica, energie, depozitare, fabricatie si materiale, bunuri consumabile si agricultura. (Sursa: Reuters.com)
  • Fondul Proprietatea si-a rascumparat pe parcursul sedintelor de tranzactioanre de saptamana trecuta 5.39 milioane de actiuni, echivalentul unei valori de 6.46 mil. RON. Acesta a reprezentat al unsprezecelea program de rascumparare de actiuni al FP, de la aprobarea actionarilor din luna noiembrie 2019, cand s-a hotarat achizitia a maximum 800 de milioane de actiuni la preturi situate intre 0.2 RON si 2 RON. Principalul motiv pentru aceste programe de rascumparare este cresterea pretului actiunii companiei si reducerea discountului dintre cotatie si valoarea unitara a activului net (VUAN), fondul avand obiectivul de a se situa la 15%. (Sursa: Bursa.ro)
  • Actionarii Transilvania Constructii au aprobat ieri retragerea companiei de la tranzactionare si transformarea acesteia intr-o societate de tip inchis. In acest context, pretul stabilit de evaluatorul autorizat la care actionarii isi vor exercita dreptul de retragere este de 155 RON per actiune, cu 34.8% peste pretul actual al actiunilor. Data de inregistrare stabilita este 23 septembrie 2020, societatea urmand sa achite pretul actiunilor in termen de 15 zile. (Sursa: ZF.ro)
  • Ieri, conform Bloomberg News, Bayer AG a obtinut o decizie favorabila din partea unei curti de judecata din Sacramento, astfel compania germana nu va trebui sa ofere o avertizare clientilor ca o anumita substanta chimica din ierbicidul Roundup ar putea produce cancer, mentiune solicitata de statulul California. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Apple Inc a anuntat ca va incepe sa produca propriile cipuri pentru calculatoarele Mac, primele modele urmand sa fie livrate anul acesta, dupa ce timp de 15 ani s-a bazat pe Intel Corp pentru a furniza procesoarele pentru laptopurile sale. Alte produse precum iPhone sau iPads utilizeaza deja cipurile dezvoltate de echipa Apple. (Sursa: Reuters.com)
  • Peste 1,600 de angajati ai Alphabet Inc, compania mama a Google, au semnat o petitie potrivit careia Google ar trebui sa opreasca vanzarea catre departamentele de politie a serviciilor de email si alte servicii conexe. Conform unei surse Reuters, petitia a pornit dupa ce angajatii au fost nemultumiti ca Google nu se implica in deciza milioanelor de persoane ce militeaza pentru scaderea fondurilor alocate politiei in SUA. Un reprezentant Google a declarat ca Gmail, G Suite si platforma Google Cloud, vor ramane disponibile pentru guvern si autoritati locale, inclusiv departamentele de politie. (Sursa: Reuters.com)
  • American Airlines ar urma sa ofere noi actiuni si obligatiuni convertibile in valoare totala de 2 mld. USD, conform Bloomberg, 1 mld. USD ar fi din oferirea de noi actiuni la un pret de 13.50 USD, cu 9.5% sub pretul de inchidere de ieri, iar obligatiunile convertibile vor avea un cupon de 6.5% si o prima de conversie de 20%. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • BRD a anuntat piata si investitorii cu privire la reinnoirea mandatelor directorului general adjunct de proiecte si operatiuni, Francois Jose Aldeguer, precum si a directorului general, Francois Bloch. Astfel, cei doi vor mai activa in cadrul companiei o perioada de cel putin patru ani, incepand cu data de 21 decembrie 2020. Decizia a fost luata de Consiliul de Administratie, reunit joi, 18 iunie 2020. (Sursa: comunicat companie)
  • In cadrul sedintei de tranzactionare de vineri a fost inregistrata o tranzactie REGS cu 400,000 de actiuni, ceea ce reprezinta 4% din capitalul social al companiei. Astfel, schimbul s-a efectuat la un pret de 2.68 RON per actiune, totalizand o valoare tranzactionata de 1 mil. RON. Free float-ul companiei pe bursa este de 45%, variatia pretului actiunilor de la inceputul anului fiind in scadere cu 2.9%. (Sursa: ZF.ro)
  • Compania a anuntat organizarea primei editii a “zilei investitorului Norofert”, eveniment ce va avea loc pe data de 25 iunie 2020, intre orele 10:00—12:30. Se vor prezenta informatii despre runda de finantare 2019 si 2020, activitatea de vanzari, actualizarea portofoliului de produse, precum si activitatea de tranzactionare si alte planuri. Evenimentul se va desfasura exclusiv online pe platforma ZOOM, orice persoana putand participa. (Sursa: comunicat companie)
  • BMW a informat ca va lua o serie de masuri menite sa sporeasca competitivitatea companiei pe viitor. Astfel, compania este nevoita, conform surselor Reuters, sa reduca aproximativ 6,000 de locuri de munca, renuntand de asemenea la a mai prelungi aproximativ 10,000 de contracte temporare. Alte masuri anuntate ar fi reducerea timpului de lucru, munca cu program scurt, posibilitatea angajatilor sa se pensioneze inainte de termen. In alte stiri, Daimler si BMW au suspendat parteneriatul pentru dezvoltarea de masini autonome, acesta putand fi reluat oricand in viitor, conform spuselor reprezentantilor celor doua companii. In acest context, companiile isi vor continua pe cont propriu procesul de cercetare si dezvoltare a vehiculelor autonome, in vederea eficientizarii proceselor. (Sursa: Profit.ro, Reuters.com)
  • Lufthansa va incerca sa evite insolventa, a declarat directorul executiv Carsten Spohr, inainte de intalnirea dintre cel mai mare actionar al companiei aeriene si guvernul german, in conditiile unui ajutor in valoare de 9 mld. EUR pentru a salva compania. Actionarul miliardar Heinz Hermann Thiele se va intalni astazi cu ministrul economiei pentru a discuta obiectiile sale fata de salvarea sustinuta de stat. Ca o alternativa la participarea directa a guvernului in Lufthansa, Thiele a propus o participare indirecta prin intermediul bancii germane de dezvoltare KfW. (Sursa: CNBC.com)
  • American Airlines Group Inc AAL.O a declarat, duminica, ca intentioneaza sa asigure o finantare noua in valoare de 3.5 mld. USD, pentru a imbunatati lichiditatea companiei aeriene, in timp ce se ridica restrictiile de calatorie cauzate de coronavirus. Compania intentioneaza sa stranga 1.5 mld. USD vanzand actiuni si note senior convertibile pana in 2025, a declarat compania aeriana intr-un comunicat. In plus, compania a declarat ca va oferi 1.5 mld. USD in note garantate pentru persoanele in varsta si intentioneaza sa acceseze un imprumut la termen de 500 de mil. USD pana in 2024. (Sursa: Reuters.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile