Smarter_way_USA

O cursă bullish sau o bulă pe cale să explodeze? Oricum ar fi, trebuie să fim pregătiți!

15/09/2020 | Bursa & Investitii | 998 views

2020 va intra în istorie ca unul dintre cei mai semnificativi ani din istoria piețelor financiare. Pandemia de coronavirus a cântărit destul de mult pe piețe, determinându-le să scadă până la minime destul de dureroase, înainte de a se întoarce complet și de a atinge prețuri record.

Și totuși, oricât de bullish sunt piețele de astăzi, există și câteva semne care sugerează că ne aflăm într-o bulă și, prin urmare, investitorii ar trebui să se pregătească în consecință.

Starea actuală a piețelor

La suprafață, piețele de astăzi, în special în SUA, nu au fost niciodată mai bune. La momentul scrierii, atât indicii SPX500, cât și indicii NASDAQ100 au atins valori maxime din toate timpurile, în timp ce DJ30 a șters toate pierderile suferite din cauza pandemiei coronavirusului. August 2020 a fost deosebit de bun, deoarece acești indici au înregistrat cele mai bune câștiguri lunare din ultimii 30 de ani.

Piețele se descurcă atât de bine încât este foarte ușor să uităm că în urmă cu mai puțin de șase luni, piețele din întreaga lume au suferit un accident enorm. Cu o pandemie globală care strică industriile de călătorii și de agrement, cererea globală de petrol în declin și creșterea tensiunilor geopolitice între superputeri precum China și SUA, piețele au fost bătute din toate direcțiile și, în anumite momente, au înregistrat scăderi mai mari decât cele din Marea Depresie și Marea Recesiune.

Unul dintre motivele pentru care piețele SUA și-au revenit atât de bine se datorează Rezervei Federale. Fed a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a nivela piețele, incluzând pomparea banilor în economia SUA și devenind în esență cel mai mare investitor din lume .

Acțiunile cresc la valori strologice

În timp ce indicii generali indică o redresare pe piață, detaliile pot spune o altă poveste. De exemplu, indicele S&P 500, care este considerat un indicator sigur al sănătății economiei americane, a crescut. Cu toate acestea, atunci când ne uităm la componentele sale, este evident că cursa sa urcată a fost alimentată în principal de cele mai mari cinci companii listate pe aceasta. Principalele întrebări pe care investitorii ar trebui să le pună sunt dacă aceste acțiuni sunt într-adevăr atât de valoroase sau dacă sunt extrem de supraevaluate.

Apple este probabil cel mai evident exemplu. Compania a avut nevoie de 42 de ani pentru a ajunge la o evaluare de 1 trilion de dolari. Cu toate acestea, a fost nevoie de doar doi ani pentru a dubla acest lucru și pentru a ajunge la o evaluare de 2 trilioane de dolari, devenind cea mai valoroasă companie cotată la bursă din istorie. Chiar și în perioade mai scurte de timp, performanța sa a fost fenomenală: prețul unei acțiuni AAPL s-a dublat în doar cinci luni în acest an, chiar înainte de a executa o împărțire a acțiunilor patru la unu .

Tesla este un altă acțiune demnă de menționat, întrucât producătorul de mașini electrice a spulberat record după record în 2020. După o creștere monstruoasă de 500% în valoare în acest an, Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto din istorie și cea de-a șaptea cea mai valoroasă companie din lume. Deși nu există nicio îndoială că ideea lui Elon Musk este extrem de inovatoare, volumele de producție ale companiei nu sunt nici pe departe cele ale producătorilor de automobile mai puțin valoroși. Prețul său este, fără îndoială, determinat de speculații – dar întrebarea rămâne: este supraevaluat sau va ajunge la curent cu evaluarea sa actuală?

Companiile mai noi au putut, de asemenea, să beneficieze de piața bullish – și chiar de pandemia de coronavirus. Serviciu popular de videoconferință, Zoom este unul dintre câștigătorii clari: pe tot parcursul anului 2020, valoarea acțiunilor companiei a crescut de șase ori, incluzând o creștere de 40% într-o singură zi a raportului său de profit Q2.

În timp ce unii investitori sunt optimiști și sunt siguri că tendința de urcare va continua, alții sunt îngrijorați de faptul că piața ar putea fi supraevaluată și că, în esență, aceasta este o balon.

Suntem într-o bulă?

Ce este un balon de piață? Cea mai simplă explicație pentru termenul „balon” este o piață care este evaluată la o rată mult mai mare decât valoarea sa reală. Se numește balon pentru că, la fel ca omonimul său din viața reală, este sortit să explodeze în cele din urmă. Iata cele cinci etape ale unei bule de piață:

  • Prima etapă: deplasarea – o deplasare are loc atunci când investitorii sunt puternic influențați de informații noi, o inovație sau o nouă paradigmă. De exemplu, prețurile extrem de mici la care au scăzut acțiunile în timpul prăbușirii pieței coronavirusului sau măsurile fără precedent luate de Fed pentru a menține piețele pe linia de plutire, care au determinat mulți investitori să cumpere acțiuni .
  • A doua etapă: Boom – atunci când prețurile încep să crească rapid, ca urmare a pasului anterior, atrăgând noi investitori și noi investiții pe piață.
  • Etapa a treia: Euforie – în această etapă, investitorii tind să creadă că „nu pot pierde”, aruncă prudență vântului și pompează mai mulți bani pe piață, determinând creșterea prețurilor.
  • Etapa a patra: Marcarea profitului/pierderii – unii investitori încep să se teamă că piețele se apropie de vârf și decid să-și vândă multe dintre pozițiile lor.
  • Etapa a cincea: Panică – aceasta este în esență explozia bulei, deoarece mulți investitori observă că prețurile încep să scadă și să-și retragă banii, determinând scăderea prețurilor și mai mult, rezultând piețele în prăbușire.

Dacă suntem, într-adevăr, într-un balon, putem fi în prezent oriunde între etapele a doua și a patra. Cu toate acestea, nu există nicio modalitate de a ști cu certitudine.

Reducerea riscului și a expunerii

În timp ce scenariul bulei explozive nu este o certitudine, este încă o situație neprevăzută pentru care investitorii trebuie să se pregătească. Prin urmare, este esențial ca investitorii responsabili să caute modalități de a reduce nivelurile lor de risc actuale și de a minimiza expunerea la active predispuse la volatilitate:

  • Levier: Un factor care poate crește considerabil riscul pe piețele financiare este utilizarea levierului. Cu cât este mai mare efectul de levier, cu atât este mai mare riscul. Prin urmare, ar trebui să luați în considerare scăderea efectului de levier atunci când deschideți noi poziții.
  • Diversificare: asigurați-vă că vă distribuiți capitalurile proprii între diverse active și clase de active și că vă acoperiți investițiile cu active de refugiu sigur.

Tranzacționarea și investiția responsabilă

În aceste perioade interesante și incerte, aici, la eToro, susținem responsabilitatea în primul rând. Acesta este momentul pentru ca investitorii inteligenți să strălucească, gestionându-și capitalul inteligent și luând măsurile necesare pentru a se proteja în cazul în care ne aflăm într-adevăr într-un balon.

Pentru cei care sunt mai puțin siguri în ceea ce privește modul de pregătire, vă sugerăm să rămânem la elementele de bază: diversificarea, nu folosirea unei pârghii prea mari, investiția doar în piețe și instrumente cu care sunteți familiarizați și poate cel mai important: logica încrederii în sentimentele intestinale.

În plus, vă rugăm să țineți ochii deschiși pentru actualizări de la eToro. Putem folosi anumite măsuri sau putem introduce restricții și limitări temporare, pentru a proteja fondurile clienților noștri, precum și pe ale noastre. Indiferent dacă ne aflăm sau nu într-un balon, un astfel de raliu uriaș uriaș ar trebui abordat cu prudență – deci fiți atenți la acțiunile dvs. și protejați-vă fondurile.

Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre ele!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Tags: , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile